Low carb nízkosacharidová strava: šarlatánství nebo vědecky ověřené hubnutí? »

Třetí měsíc low carb – cesta napříč Amerikou

Dny utíkají jeden za druhým, jen co dětem skončily letní prázdniny, už je čas přemýšlet, co zabalit pod vánoční stromeček. Čím jsem starší, tím víc mi tenhle rychloběh v životě vadí, ale jedna výhoda se přeci jen najít dá: fofr oceníte, když měníte něco tak zásadního, jako je stravovací styl. Nestíháte totiž myslet na nepříjemnostmi, které s sebou změna jídelníčku přináší.

Třetí měsíc, stále keto

Po třech měsících nízkosacharidového stravování už považuju spoustu dřív nezvyklých aktivit za běžnou rutinu. Ačkoliv občas uzobnu nějakou nezdravost, troufám si tvrdit, že stále jedu v ketóze. Utvrzuje mě v tom neustálá pachuť v puse, která se dá těžko identifikovat. Chvíli si připadám, jako by mi jazyk posypali skořicí, pak je to zase cítit po ovoci – to ten aceton a ketony, které produkuje organismus, využívající jako hlavní palivo tuky místo glukózy. Pro okolí prý už nejsem „cítit tak moc“, jak mi potvrdily moje pubertální děti.

Zatímco první měsíc byl striktní ketogenní se sacharidovou chřipkou jak vyšitou, druhý se nesl ve znamení pohody a řekla bych, že kila odtávala nejlépe. Ve třetím měsíci jsem trochu bojovala. S manželem jsme si totiž udělali dvoutýdenní road show napříč Amerikou. Oslavili jsme tak dvacet let, které jsme spolu vydrželi. Kluky jsme vzali s sebou.

kafe na Route66, Seligman

Podvečerní kafe na U.S. Route 66, Seligman

Výlet do Ameriky. Zdravé jídlo? Zapomeňte

Vyjeli jsme z Las Vegas a skončili v Salt Lake City a vymetli nejprofláknutější místa, která jsme po cestě potkali (dva dny na Stripu v Las Vegas, Hoover dam, Route 66, Grand Canyon, Monument Valley, Arches park). Projížděli jsme nekonečnými (rozhodně chudšími) částmi USA. Nevada, Arizona, Utah. Poušť a poušť, z velké části indiánská území, kde se na bělochy zrovna dvakrát neusmívají. Od jednoho městečka ke druhému to byly spousty kilometrů, a co se týče jídla, po ruce byly nejčastěji řetězce typu SubWay, Taco Bell, Wendy´s, Dinner´s. V naprosté většině podávají fastfoodovou stravu nebo jídla pekelně bohatá na sachříky.

Hotelové high carb low fat snídaně

Snídaně v hotelech zahrnovaly tousty, muffiny, marmeládu, lívance; při troše štěstí smažená vejce a malé kořeněné klobásky. Zelenina žádná. Do kafe podávali pouze low-fat mléko.

Je jasné, že jsem musela dělat ústupky, ačkoliv jsem se snažila, jak jen to šlo. Na vajíčka jsem si vyklápěla mikrobalení másla, taková ta pidivanička pro jednu osobu. Když nebyla vajíčka, lupla jsem si máslo do kafe k nízkotučnému mléku. Párkrát jsem měla regulérní sendvič ze SubWay s masem a kousky zeleníny (sláva!).

K tomu všemu na mě působil 9 hodinový časový posun, trvalo mi 3-4 dny, než jsem si jakž takž srovnala spaní, a to taky low carb ladění moc nepřidá.

Suma sumárum – třetí měsíc v úbytku nebyl nijak významný, ale také se nenabíralo, a to je nejdůležitější.

low-carb-vysledky-3-mesic

3 měsíce rozdíl na low carb - původně jsem to sem dávat nechtěla, ale nakonec jedna rychlá srovnávačka neuškodí (selfíčka moc neumím, asi to bude věkem).

Nákup ve Walmartu

V den odletu jsme měli chvilku čas, a tak se manžel uvolil, že mi zastaví ve Walmartu, v jedné z amerických nákupních ikon, třeba jako český Globus.

Mrkla jsem do oddělení pečení a hodila si do košíku pár drobností, abych měla v kuchyni na Ameriku památku: pumpkin pie spice (dýňové koření) - už jsem vyzkoušela na dýňovém cheesecake, vanilkový extrakt, pomerančový extrakt a dvoje balení čokoládových chipsů z extra tmavé čokolády, sumasumárum radost za 20 USD.

low carb vaření

Nesehnala jsem práškový xylitol (ten se ovšem dá koupit už i v Česku), používá se místo cukru moučka na poprášení pečených dezertů a do náplní, kde by granulované sladidlo mohlo být na škodu, a dále jsem měla pana pecha s bramborovou vlákninou (potatoe starch) – obzvláště ta mě mrzí.

Americké časopisy na vánoční pečení

A to nejlepší nakonec 😉 Přihodila jsem si k nákupu dva časopisy – jeden z toho je speciál s recepty na americké cukroví a koláče. Nebyly levné, ale při zpátečním letu jsem měla hafo času se do receptů začíst a teda! Mazec! Určitě se dá vybrat pár takových, které se dají připravit v nízkosacharidové low carb verzi – takový pumpkin pie nebo pekanový koláč vypadaly naprosto skvěle! Samozřejmě také uvažuju o nějakém low carb cukroví, v obou časopisech by se inspirace našla. Už se na kuchaření v americkém stylu těším!

časopisy vánoční cukroví

Co jsem četla a doporučuju

Nakonec pár tipů na fajnové low carb high fat čtení, kterým jsem si krátila dlouhou chvíli, když jsem v amerických pustinách náhodou narazila na wifi.

  • Vlado Zlatoš - web nabitý informacemi o nízkosacharidovém stravování
  • Lucka Grusová vydává svoji první tištěnou kuchařku!
  • Pavla Hlavičková a její článek o tom, jak začít s low carb (TIP: čtěte její legendární manuál k LCHF stylu, odkaz ke stažení na jejích stránkách)
O autorovi

Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb nebo ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.


>