V ultra low carb / keto biblích se píše, že nám mají stačit dvě až tři nízkosacharidová, dobře vyvážená jídla denně. O svačinkách a zobáních mezi hlavními jídly se taktně mlčí, neb je na ně pohlíženo skrz prsty.
Jenže „držet low carb“ neznamená být za mučedníka.
Pokud potřebujeme zahnat malý hlad nebo připravit pohoštění pro společnost a splňovat přitom zásady nízkosacharidové diety, je dobré mít pár receptů v zásobě.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Sladkých dezertů je všude plno, hůř už se hledají slané low carb snacky. Právě těm dnes věnuji svůj příspěvek.
Nemám pro vás žádný vlastnoručně testovaný recept, pro inspiraci jsem si došla na Pinterest, který se krásnými obrázky keto dobrot jen hemží.
Výhodou je, že si obrázky vybrané na Pinterestu připíchnete na svoji nástěnku (kterou si nazvete třeba právě low carb svačinky), v případě potřeby na nástěnku jen mrknete, kliknete na fotku a hned jste na stránce s receptem. A můžete vařit.
Čím dál víc českých internetových brouzdalů Pinterest objevuje a aktivně ho používá, ovšem na téma low carb zde publikují především zahraniční food blogeři.
Já mám Pinterest moc ráda, udělala jsem si tedy malý průzkum a vytáhla pro vás 3 nízkosacharidové recepty na slané snacky / svačinky a přeložila je včetně postupu.
Recepty jsou jednoduché, vyžadují jen pár běžných ingrediencí a minimální kuchařské znalosti.
Pojďme na slané low carb snacky, tady jsou:
1) Keto / low carb tortilové chipsy
Křupavé nízkosacharidové čipsíky, ideální k namáčení do nějakého dobrého dipu.
Potřebujete:
Postup:
- 1Předehřejte troubu na 180 °C.
- 2Rozpusťte Mozzarellu v mikrovlnné troubě (cca 90 sec až 2 minuty). Případně Mozzarellu opatrně rozehřejte v hrnci s nepřilnavým povrchem na plotýnce.
- 3Do rozpuštěné Mozzarelly přisypte mandlovou mouku a psyllium, sůl a koření. Smíchejte, než se vše spojí, prohněťte, až dostanete hladké těsto.
- 4Těsto rozdělte na 2 části. Každou z nich vložte mezi 2 pečicí papíry a vyválejte na tenký plát. Čím tenčí plát se vám podaří vyválet, tím budou chipsy křupavější.
- 5Vyválený plát těsta rozřežte na trojúhelníčky.
- 6Plech vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj trojúhelníčky tak, aby se vzájemně nedotýkaly.
- 7Pečte v předehřáté troubě 6-8 minut, dokud nezačnou okraje chipsů zlátnout.
2) Keto / low carb sýrové sušenky s česnekem
Báječné slané sušenky se sýrem Čedar.
Potřebujete:
Postup:
- 1Rozehřejte troubu na 170-180° C.
- 2V míse umíchejte dohladka čerstvý sýr, Čedar a vejce.
- 3Přidejte mandlovou mouku, kypřicí prášek, sůl, smetanu a rozpuštěné máslo.
- 4Promíchejte, nikoliv však příliš dlouho, sušenky by pak byly tuhé.
- 5Vymastěte plech nebo jej vyložte pečicím papírem.
- 6Lžící na zmrzlinu (nebo obyčejnou polévkovou lžící) vykrajujte z těsta kopečky, poklaďte jimi plech a lehce je zmáčkněte, abyste zploštili dno.
- 7Pečte 13-15 minut, dokud sušenky nezezlátnou.
- 8Mezitím si připravte polevu: smíchejte rozpuštěné máslo, prášek z česneku a sušené bylinky.
- 9Ihned poté, co čedarové low carb sušenky vyndáte z trouby, potřete je toppingem.
Thrive Leads Shortcode could not be rendered, please check it in Thrive Leads Section!
3) Keto / low carb plněné šneky
Perfektní nízkosacharidová chuťovka na low carb párty nebo pohoštění.
Potřebujete:
Postup:
- 1Předehřejte troubu na 180 °C.
- 2V mikrovlnné troubě zahřívejte nastrouhanou Mozzarellu a čerstvý sýr, dokud se nerozpustí. Vždy zhruba po půl minutě promíchejte.
- 3Přidejte mandlovou mouku a mleté lněné semínko.
- 4Promíchejte, až dostanete hladké těsto.
- 5Těsto rozválejte mezi dvěma pečicími papíry na obdélník o velikosti cca 30x20 cm.
- 6NA NÁPLŇ: Smíchejte nasekané párky s čerstvým sýrem.
- 7Směs rovnoměrně rozetřete na rozválené těsto.
- 8Opatrně těsto s náplní srolujte, snažte se svinout jej natěsno.
- 9Hotový „závin“ nakrájejte na plátky silné cca 3 cm, ne víc, protože pak by se šneky nemusely uprostřed zcela propéct.
- 10Položte šneky na plech vyložený pečicím papírem.
- 11Pečte v troubě 12-15 minut, dokud šneky nezezlátnou.
MOJE POZNÁMKA: V receptu autorka používá sušené párky, podle mě lze snadno použít párky nakrájené nadrobno, osmažené na pánvi, chlazené. Vybírejte kvalitní libové párky s vysokým obsahem masa, bez přídavku škrobu!
