LOW CARB E-KUCHAŘKy

od Lucky Grusové

Brokolicový krém low carb

Od: Petra / LadyLowCarb


Polévku jsem měla odjakživa zafixovanou jako něco nijakého, v čem se párkrát omočí lžíce, protože až po ní přicházel hlavní chod. Tedy to, čeho se člověk mohl pořádně najíst.

S přechodem na low carb se můj postoj k polévkám zásadně změnil, často je to právě polévka, která tvoří můj hlavní (a jediný) chod.

Tipy na low carb čtení:

JAK PÁLIT A NEUKLÁDAT

Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.

Fitplan.cz


VOŇAVÁ KUCHAŘKA

Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Paleosnadno.cz

Dá rozum, že taková polévka musí mít dostatečně sytící schopnost. Nešetřím a do polévky přidávám dostatek tuků i bílkovin, abych nebyla za chvíli hladová.

Jednou z báječných polévek, které zahřejí především v chladném období, je brokolicový krém.

Připravuju jej hustý a vydatný, s vejci, smetanou a opraženou slaninou. Chutná skvěle i manželovi, který jinak brokolici na milost nebere.

Hotovou brokolicovou polévku mixuji tyčovým mixérem, zdobím několika růžičkami povařené brokolice, které jsem si dala stranou.

Tady je recept a já přeju dobrou chuť!

brokolicový krém low carb

Brokolicový krém v low carb stylu

Hustý, výživný a lahodný: takový je brokolicový krém, na kterém ujíždějí všichni vyznavači nízkosacharidového stravování!
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření, pečení: 15 min
Čas celkem: 30 min
Porce: 5
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

  • 500 g brokolice
  • 2 lžíce sádlo (nebo máslo)
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužek česnek
  • 1,5 l Hovězí vývar (nebo voda)
  • 2 ks vejce
  • 150 ml zakysaná smetana
  • Sůl
  • pepř
  • 100 g slanina

POSTUP

  • Brokolici rozebereme na stejně velké růžičky o průměru cca 4 cm. Stonek brokolice nevyhazujeme, zužitkujeme ho do polévky také (moderně se tomu říká zero waste). Ze stonku pouze oloupeme dřevnatou část a špalíček nakrájíme na kolečka. 
  • Cibuli podélně rozpůlíme a nakrájíme na půlkolečka, česnek oloupeme, nakrájíme na plátky. To samé mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka.
  • Vývar ohřejeme, případně dáme vařit vodu do rychlovarné konvice.
  • Vezmeme si k ruce větší polévkový hrnec, klidně postačí nějaký se silnějším dnem. Do hrnce dáme rozehřát sádlo, na které vhodíme cibuli, česnek, mrkev a stonek brokolice. Mícháme, až se zelenina opeče a získá nazlátlý odstín. Pozor, ať se vám nepřipálí!
  • V tom okamžiku zalejeme orestovanou zeleninu horkým vývarem nebo vodou, osolíme. 
  • Přidáme růžičky brokolice a necháme vařit. Zhruba po 4 minutách vaření vyndáme cedníčkem nebo děrovanou lžící asi 4-5 kousků brokolice a zprudka je zchladíme ve studené vodě. Takto blanšírovaná brokolice získá hezkou zelenou barvu a na skus bude křupavá, použijeme ji později na ozdobení polévky.
  • Po 10-15 minutách (až je brokolice měkká) stáhneme polévku z plotny a vklepneme do ní 2 vejce, která rozkvedláme. Dále už nevaříme. 
  • Polévku co nejdříve rozmixujeme do krémové konzistence, podle chuti přisolíme a opepříme.
  • Na pánvi rozpálíme trochu ghíčka a přidáme najemno nakrájenou slaninu, buď pokrájené plátky, nebo kostičky, to v případě, že máme slaninu vcelku. Na poměrně vysoké teplotě necháme opražit, až je slanina křupavá.
  • Brokolicový krém servírujeme na talíř, přidáme lžíci zakysané smetany, ozdobíme kousky blanšírované brokolice a posypeme vypraženou slaninou. Já ještě na polévku namelu z mlýnku trochu čerstvého pepře.

Poznámka k receptu:

Brokolicový krém bezvadně poslouží jako rychlý low carb oběd nebo večeře.

Orientační výživové hodnoty na 1 porci:

Množství: 300ml | Kalorie: 294kcal | Sacharidy: 10g | Bílkoviny: 13g | Tuky: 22g
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!
Petřin nízkosacharidový newsletter

pro dámy

Jednou za čas užitečné LOW CARB tipy a recepty do vašeho e-mailu? Přihlaste se k odběru:

Váš e-mail je u mě v bezpečí, čtěte Zásady ochrany soukromí

Tipy pro nejlepší brokolicový krém

  • Brokolice je uznávanými výživáři považovaná za jednu z nejzdravějších zelenin. Je nadupanou zásobárnou vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů (1). Brokolicová polévka je skvělým odrazovým můstkem, jak této zelenině přijít na chuť.
  • Brokolicová polévka je naprosto skvělá pro jakýkoliv typ low carb nízkosacharidového stravování – primal, pro ketogenní dietu. Pokud jste vyznavači paleo stravy, můžete vynechat smetanu, která se přidává do polévky až nakonec.
  • Pokud chcete smetanu rozmixovat v polévce, už ji poté nevařte! Zakysanka by se vám vařením v polévce srazila. Jinak zakysanou smetanu volte jakoukoliv kvalitní v rozmezí tučnosti zhruba 15-20 %.
  • Brokolicová polévka připravovaná z vývaru má výraznější chuť. Pokud domácí vývar nemáte, nikdo vám hlavu neutrhne, když do polévky přidáte nějaký opravdu dobrý bujón, vyrobený bez chemických přísad (zdravím glutamát sodný).
  • TIP: Vypražená slanina chutná v polévce lépe než pečivové krutonky!
  • Polévka se dá v pohodě rozmixovat ponorným mixérem, já však používám mixér stolní. Předloni o Vánocích mi Ježíšek doručil obálku s dopisem: Kup si něco hezkého na sebe. Tak jsem k tomu vymetla svoje prasátko, dala peníze dohromady a koupila si mixér G21 Vitality Perfect Smoothie. Spokojenost náramná!

TIP: Přečtěte si můj článek o blanšírování brokolice.

Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem low carb, jak nízkosacharidové stravování ovlivňuje naše zdraví i psychickou pohodu. Nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kvalitní ořechy za výbornou cenu

>
Send this to a friend
Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/brokolicova-polevka/