Brokolicový krém low carb

Od: Petra / LadyLowCarb

Kvalitní MANDLOVOU MOUKU pro low carb koupíte výhodně

v e-shopu Grizly.cz


Polévku jsem měla odjakživa zafixovanou jako něco nijakého, v čem se párkrát omočí lžíce, protože až po ní přicházel hlavní chod. Tedy to, čeho se člověk mohl pořádně najíst.

S přechodem na low carb se můj postoj k polévkám zásadně změnil, často je to právě polévka, která tvoří můj hlavní (a jediný) chod.

Tipy na low carb čtení:


JAK PÁLIT A NEUKLÁDAT

Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.

Fitplan.cz


VOŇAVÁ KUCHAŘKA

Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Paleosnadno.cz

Dá rozum, že taková poctivá low carb polévka musí mít dostatečně sytící schopnost. Nešetřím a do polévky přidávám dostatek tuků i bílkovin, abych nebyla za chvíli hladová.

Jednou z báječných polévek, které zahřejí především v chladném období, je brokolicový krém.

Připravuju jej hustý a vydatný, s vejci, smetanou a opraženou slaninou. Chutná skvěle i manželovi, který jinak brokolici na milost nebere.

Tady je recept a já přeju dobrou chuť!

brokolicový krém low carb

Brokolicový krém v low carb stylu

Hustý, výživný a lahodný: takový je brokolicový krém, na kterém ujíždějí všichni vyznavači nízkosacharidového stravování!
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
0 z 0 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření, pečení: 15 min
Čas celkem: 30 min
Porce: 6
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

  • 500 g brokolice
  • 2 lžíce sádlo (nebo máslo)
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužek česnek
  • 1,5 l Hovězí vývar (nebo voda)
  • 2 ks vejce
  • 150 ml zakysaná smetana
  • Sůl
  • pepř
  • 100 g slanina

POSTUP

  • Brokolici rozebereme na stejně velké růžičky o průměru cca 4 cm. Stonek brokolice nevyhazujeme, zužitkujeme ho do polévky také (moderně se tomu říká zero waste). Ze stonku pouze oloupeme dřevnatou část a špalíček nakrájíme na kolečka. 
  • Cibuli podélně rozpůlíme a nakrájíme na půlkolečka, česnek oloupeme, nakrájíme na plátky. To samé mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka.
  • Vývar ohřejeme, případně dáme vařit vodu do rychlovarné konvice.
  • Vezmeme si k ruce větší polévkový hrnec, klidně postačí nějaký se silnějším dnem. Do hrnce dáme rozehřát sádlo, na které vhodíme cibuli, česnek, mrkev a stonek brokolice. Mícháme, až se zelenina opeče a získá nazlátlý odstín. Pozor, ať se vám nepřipálí!
  • V tom okamžiku zalejeme orestovanou zeleninu horkým vývarem nebo vodou, osolíme. 
  • Přidáme růžičky brokolice a necháme vařit. Zhruba po 4 minutách vaření vyndáme cedníčkem nebo děrovanou lžící asi 4-5 kousků brokolice a zprudka je zchladíme ve studené vodě. Takto blanšírovaná brokolice získá hezkou zelenou barvu a na skus bude křupavá, použijeme ji později na ozdobení polévky.
  • Po 10-15 minutách (až je brokolice měkká) stáhneme polévku z plotny a vklepneme do ní 2 vejce, která rozkvedláme. Dále už nevaříme. 
  • Polévku co nejdříve rozmixujeme do krémové konzistence, podle chuti přisolíme a opepříme.
  • Na pánvi rozpálíme trochu ghíčka a přidáme najemno nakrájenou slaninu, buď pokrájené plátky, nebo kostičky, to v případě, že máme slaninu vcelku. Na poměrně vysoké teplotě necháme opražit, až je slanina křupavá.
  • Brokolicový krém servírujeme na talíř, přidáme lžíci zakysané smetany, ozdobíme kousky blanšírované brokolice a posypeme vypraženou slaninou. Já ještě na polévku namelu z mlýnku trochu čerstvého pepře.

Poznámka k receptu:

Brokolicový krém bezvadně poslouží jako rychlý low carb oběd nebo večeře.
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!

Tipy pro nejlepší brokolicový krém

  • Brokolice je uznávanými výživáři považovaná za jednu z nejzdravějších zelenin. Je nadupanou zásobárnou vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů (1). Čím dříve jí přijdete na chuť, tím více pro vaše zdraví uděláte. Brokolicová polévka je skvělým odrazovým můstkem, jak této zelenině přijít na chuť.
  • Brokolicová polévka je naprosto skvělá pro jakýkoliv typ low carb nízkosacharidového stravování – primal, pro ketogenní dietu. Pokud jste vyznavači paleo stravy, můžete vynechat smetanu, která se přidává do polévky až nakonec.
  • Pokud chcete smetanu rozmixovat v polévce, už ji poté nevařte! Zakysanka by se vám vařením v polévce srazila. Jinak zakysanou smetanu volte jakoukoliv kvalitní v rozmezí tučnosti zhruba 15-20 %, nešiďte se, jsou to právě tuky, které vašemu tělu dodají pocit spokojené sytosti.
  • Brokolicová polévka připravovaná z vývaru má výraznější chuť. Pokud domácí vývar nemáte, nikdo vám hlavu neutrhne, když do polévky přidáte nějaký fakt echt dobrý bujón, nejlépe v bio kvalitě, vyrobený bez chemických fujtajblíků (zdravím glutamát sodný). Vždycky mějte doma kvalitní bujón v zásobě.
  • TIP: Vypražená slanina chutná v polévce lépe než pečivové krutonky!
  • Polévka se dá v pohodě rozmixovat ponorným mixérem, já však používám mixér stolní. Předloni o Vánocích mi Ježíšek doručil obálku s dopisem: Kup si něco hezkého na sebe. Tak jsem k tomu vymetla svoje prasátko, dala peníze dohromady a koupila si ultra super duper mixér G21 Vitality Perfect Smoothie. Je to špica mazlík a při vaření moje pravá ruka, snad se mi brzy povede sem sepsat nějakou kloudnou recenzi.

TIP: Přečtěte si můj článek o blanšírování brokolice.

Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem low carb stravování. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kvalitní ořechy za výbornou cenu

>
Send this to a friend
Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/brokolicova-polevka/