Mandlová mouka za super cenu u Grizly.cz - VYZKOUŠEJTE! »

brokolicový krém low carb

Brokolicový krém low carb

Polévku jsem měla odjakživa zafixovanou jako něco nijakého, v čem se párkrát omočí lžíce, protože až po ní přicházel hlavní chod, tedy to, čeho se člověk mohl pořádně najíst.

S přechodem na low carb se můj postoj k polévkám zásadně změnil, často je to právě polévka, která tvoří můj hlavní (a jediný) chod. Dá rozum, že taková poctivá low carb polívčička musí mít dostatečně sytící schopnost, takže nešetřím a do polévky přidávám dostatek tuků i bílkovin, abych nebyla za chvíli hladová.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:


>> Low carb e-kuchařky Lucky Grusové
Chcete zkusit low carb a nevíte, co vařit? Zkuste osvědčené recepty Lucie Grusové. Low carb, paleo, Whole30. Klikněte a podívejte se.

>> Kniha Jak pálit a neukládat
Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Jednou z báječných polévek, které zahřejí především v chladném období, je brokolicový krém. Připravuju jej hustý a vydatný, s vejci, smetanou a opraženou slaninou. Chutná skvěle i manželovi, který jinak brokolici na milost nebere. Pojďme se mrknout na recept:

Brokolicový krém v low carb stylu
Čas přípravy
15 mins
Čas vaření
15 mins
Čas přípravy celkem
30 mins
 

Hustý, výživný a božsky lahodný: takový je brokolicový krém, na kterém ujíždějí všichni vyznavači nízkosacharidového stravování!

Porce: 6
Autor: Lady LowCarb
Ingredience
  • 500 g brokolice
  • 2 lžíce přepuštěné máslo
  • 1 ks cibule střední
  • 1 ks mrkev střední
  • 3 stroužky česnek
  • 1,5 l vývar nebo voda
  • 2 ks vejce
  • 150 ml zakysaná smetana
  • sůl
  • pepř
  • 100 g slanina
Postup
  1. Brokolici rozebereme na stejně velké růžičky o průměru cca 4 cm. Stonek brokolice nevyhazujeme, zužitkujeme ho do polévky také (moderně se tomu říká zero waste). Ze stonku pouze oloupeme dřevnatou část a špalíček nakrájíme na kolečka. 

  2. Cibuli podélně rozpůlíme a nakrájíme na půlkolečka, česnek oloupeme, nakrájíme na plátky. To samé mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka.

  3. Vývar ohřejeme, případně dáme vařit vodu do rychlovarné konvice.

  4. Vezmeme si k ruce větší polévkový hrnec, klidně postačí nějaký se silnějším dnem. Do hrnce dáme rozehřát přepuštěné máslo, na které vhodíme cibuli, česnek, mrkev a stonek brokolice. Mícháme, až se zelenina opeče a získá nazlátlý odstín. Pozor, ať se vám nepřipálí!

  5. V tom okamžiku zalejeme orestovanou zeleninu horkým vývarem nebo vodou, osolíme. 

  6. Přidáme růžičky brokolice a necháme vařit. Zhruba po 4 minutách vaření vyndáme cedníčkem nebo děrovanou lžící asi 4-5 kousků brokolice a zprudka je zchladíme ve studené vodě. Takto blanšírovaná brokolice získá hezkou zelenou barvu a na skus bude křupavá, použijeme ji později na ozdobení polévky.

  7. Po 10-15 minutách (až je brokolice měkká) stáhneme polévku z plotny a vklepneme do ní 2 vejce, která rozkvedláme. Dále už nevaříme. 

  8. Polévku co nejdříve rozmixujeme do krémové konzistence, podle chuti přisolíme a opepříme.

  9. Na pánvi rozpálíme trochu ghíčka a přidáme najemno nakrájenou slaninu, buď pokrájené plátky, nebo kostičky, to v případě, že máme slaninu vcelku. Na poměrně vysoké teplotě necháme opražit, až je slanina křupavá.

  10. Brokolicový krém servírujeme na talíř, přidáme lžíci zakysané smetany, ozdobíme kousky blanšírované brokolice a posypeme vypraženou slaninou. Já ještě na polévku namelu z mlýnku trochu čerstvého pepře.

Poznámky k receptu

Brokolicový krém bezvadně poslouží jako rychlý low carb oběd nebo večeře.

brokolicový krém

Tipy pro nejlepší brokolicový krém

  • Brokolice je uznávanými výživáři považovaná za jednu z nejzdravějších zelenin. Je nadupanou zásobárnou vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů (1). Čím dříve jí přijdete na chuť, tím více pro vaše zdraví uděláte. Brokolicová polévka je skvělým odrazovým můstkem, jak této zelenině přijít na chuť.
  • Brokolicová polévka je naprosto skvělá pro jakýkoliv typ low carb nízkosacharidového stravování – primal, pro ketogenní dietu. Pokud jste vyznavači paleo stravy, můžete vynechat smetanu, která se přidává do polévky až nakonec.
  • Pokud chcete smetanu rozmixovat v polévce, už ji poté nevařte! Zakysanka by se vám vařením v polévce srazila. Jinak zakysanou smetanu volte jakoukoliv kvalitní v rozmezí tučnosti zhruba 15-20 %, nešiďte se, jsou to právě tuky, které vašemu tělu dodají pocit spokojené sytosti.
  • Brokolicová polévka připravovaná z vývaru má výraznější chuť. Pokud domácí vývar nemáte, nikdo vám hlavu neutrhne, když do polévky přidáte nějaký fakt echt dobrý bujón, nejlépe v bio kvalitě, vyrobený bez chemických fujtajblíků (zdravím glutamát sodný). Vždycky mějte doma kvalitní bujón v zásobě.
  • TIP: Vypražená slanina chutná v polévce lépe než pečivové krutonky!
  • Polévka se dá v pohodě rozmixovat ponorným mixérem, já však používám mixér stolní. Předloni o Vánocích mi Ježíšek doručil obálku s dopisem: Kup si něco hezkého na sebe. Tak jsem k tomu vymetla svoje prasátko, dala peníze dohromady a koupila si ultra super duper mixér G21 Vitality Perfect Smoothie. Je to špica mazlík a při vaření moje pravá ruka, snad se mi brzy povede sem sepsat nějakou kloudnou recenzi.  

TIP: Přečtěte si můj článek o blanšírování brokolice.

Líbí se vám recept? Uložte si ho na Pinterest:

Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

    Petra / LadyLowCarb

    Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.


    >

    Sdílej s přáteli

    Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/brokolicova-polevka/