Pokud bych uprostřed letních prázdnin měla říct, co si představuju pod pojmem ideální low carb oběd, neváhala bych a označila jím caesar salát.
V létě když jsme venku na jídle si ho dávám často, je pro mě sázkou na jistotu, nic moc se na něm nedá zkazit a většinou na stůl dostanu zhruba to, co od cézaru očekávám.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Když si salát připravuju doma, postupuju podle receptu, který jsem si pro sebe vychytala, a který se dá bez mrknutí oka označit jako nízkosacharidový.

Co patří do cézara?
Caesar salát obsahuje perfektní kombinaci zdravých surovin, dostatek zdravého tuku, bílkovin, a také mikronutrientů, za něž nám naše tělo bude neskonale vděčné.
Základní suroviny do cézar salátu jsou:
- římský salát
- parmezán
- losos
- slanina
- žloutek
- dijonská hořčice
- olivový olej
- ančovičky
- jablečný ocet
- česnek
Jaký salát na caesar salát?
Na cézar salát se zásadně používá římský, nikoliv ledový, který je křehčí a není tak šťavnatý.
Často se v restauraci setkávám s tím, že se mi na talíři objeví ledová verze salátu. Jedlé to samozřejmě je, ale římský je jediný originál, který do cézara patří.

Zálivka na caesar salát
Zálivku na cézar nešidím, obsahuje ančovičky (kousky ryby, zálivce dodají pikantnost), dijonskou hořčici, která je příjemně ostrá.
Protože do zálivky přijdou syrová vejce, beru si k ruce z osvědčeného chovu (raději pozor na domácí).
Ocet mám jablečný fermentovaný, je jemnější a zdravější než kvasný lihový.
Petřin nízkosacharidový newsletter
pro dámy
Jednou za čas užitečné LOW CARB tipy a recepty do vašeho e-mailu? Přihlaste se k odběru:
Váš e-mail je u mě v bezpečí, čtěte Zásady ochrany soukromí
Do zálivky se také přidává ½ lžička cukru, pokud vám to makra dovolí (nehlídáte si sacharidy tak přísně, případně pokud nejste na ketogenní dietě), můžete si troškou cukru zálivku dochutit.
Cukr klidně nahraďte low carb sladidlem (erythritol, xylitol nebo čekankový sirup).
Cézar připravuju buď s kuřecím masem (ze stehenních řízků), nebo s lososem.
Naposledy jsem se pustila do rybí varianty, recept sepsala a mám ho tady pro vás, až zase budete přemýšlet, co dobrého low carb si dát k obědu. Jdeme na to!

Cézar salát s lososem
V kuchyni se neztratí:
POTŘEBUJEME
- 1 ks římský salát (menší)
- 80 g parmezán (nebo sýr podobného typu)
- 150 g losos (čerstvý)
- 80 g slanina
- 1 lžíce vepřové sádlo
- Sůl
Zálivka:
- 2 ks žloutek (z prověřeného chovu)
- 120 ml Olivový olej (panenský)
- 1 lžička Dijonská hořčice
- 2 filátka ančovičky
- 1 lžička Jablečný ocet
- 1 stroužek česnek (utřený)
- Sůl
- pepř
POSTUP
- Římský salát omyjeme, oklepeme a vysušíme. Čím sušší listy salátu budou, tím lépe na listech ulpí zálivka – nesteče na dno talíře. Salát nakrájíme na tenké proužky, ty pak můžete ještě překrojit, aby se vidličkou dala nabrat sousta, která se vejdou tak akorát do pusy. Salát lehce osolíme a promícháme.
- Losos nahrubo očistíme na straně, kde má kůži, a nakrájíme ho na kostky veliké zhruba 2×2 cm, včetně kůže. Zlehka osolíme.
- Slaninu nakrájíme na kostičky.
- Na pánvi rozpálíme ghí, zprudka opečeme slaninu, stáhneme stranou a vhodíme na pánev kostky lososa. Obracíme, až je losos osmažený, vyjmeme a spolu se slaninou uchováme v teple.
- Připravíme zálivku: do šejkru (stačí sklenička od přesnídávky s víčkem) vložíme žloutky, utřený česnek, nakrájenou ančovičku, ocet, olivový olej. Osolíme a opepříme. Promícháme, vznikne olejnatá zálivka na cézar salát.
- Římský salát položíme na talíř, přelijeme zálivkou. Na vrch poklademe usmaženou slaninu a lososa.
- Parmezán nastrouháme na hoblinky a ozdobíme jím cézar salát. TIP: Pokud sýr vyndáte z lednice alespoň půl hodiny předem, chuť a vůně parmezánu s krásně rozvine a bude intenzivnější.
- Ihned podáváme a já vám popřeju: dobrou chuť!
Poznámka k receptu:
K LOW CARB VAŘENÍ SE HODÍ:
Orientační výživové hodnoty na 1 porci:
Co je ančovička?
Do zálivky patří ančovičky – nevynechávejte je!
Ančovička je rybí maso, konkrétně ze sardele obecné.
Ančovičky se prodávají v rostlinném oleji ve formě filátek nebo oček.
Kupuju filátka, do zálivky přijde jedno, maximálně dvě, zbytek uložím do lednice a zpracuju při nejbližší vhodné příležitosti.
Pečivové krutonky na cézar salát
Nízkosacharidová strava si s klasickým pečivem zkrátka netyká.
Jste-li ovšem na umírněné liberální low carb dietě, pak si pár pečivových krutonků na salát můžete nasypat.
Pro moje všežravce je připravuju z plátku celožitného chleba Moskva. Lepek z žitné mouky lidský organismus stráví podstatně lépe než ten z klasické bílé mouky.
Chleba nakrájím na kostičky, plech vymažu tenkou vrstvou másla a chlebové kostky na něj rozložím. Nechám péct v troubě na 180 °C asi 10 minut.
Pokud se vám kvůli pár krutonkům nechce rozpalovat trouba, osmažte je na troše másla na pánvi.