Mandlová mouka za super cenu u Grizly.cz - VYZKOUŠEJTE! »

chřestová polévka

Chřestová polévka

Sezóna zeleného chřestu, čerstvého a svěžího, je v plném proudu. Chňapněte ji za pačesy, ať vám neuteče – na svatého Jana (24. června) skončí a další přijde až za rok!

Zrovna jsem v obchodě narazila na závoz čerstvého chřestu, volně loženého, po sběru sotva zavadlého. Hned jsem si deset kousků vzala. Kilogram stál 160 Kč, není to nic laciného, ale i s několika pazochy uděláte dost muziky.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:


>> Low carb e-kuchařky Lucky Grusové
Chcete zkusit low carb a nevíte, co vařit? Zkuste osvědčené recepty Lucie Grusové. Low carb, paleo, Whole30. Klikněte a podívejte se.

>> Kniha Jak pálit a neukládat
Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

loupaný zelený chřest

Ze čtyř chřestů jsem uvařila výbornou polévku, která není zahuštěná ani špetkou mouky. Recept si tedy zaslouží nálepku low carb i keto, je připravený v rámci pravidel nízkosacharidové stravy. Zbytek chřestu jsem oblanšírovala a uložila do ledničky, kde na mě pár dní počká, než je zpracuju v dalším chřestovém receptu 🙂

Pojďme se podívat, jak chřestovou polévku připravit, aby byla plná chuti. K přípravě jsem použila krásný litinový hrnec, fialkově smaltovaný, který jsem si nedávno pořídila a konečně byla šance pořádně ho vyzkoušet.

Chřestová polévka plná chuti
Čas přípravy
15 mins
Čas vaření
30 mins
 

Výborná chřestová polévka bez mouky, zahuštěná pouze zeleninou. Low carb & keto friendly.

Porce: 4
Autor: Lady LowCarb
Ingredience
  • 1 ks cibule středně velká
  • 1 ks mrkev středně velká
  • 1 lžíce sádlo
  • 4 ks zelený chřest
  • 2 ks bobkový list
  • 5 kuliček nové koření
  • 150 ml smetana vysokoprocentní 30 % a více
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl
  • pepř
  • chilli vločky na ozdobu volitelné
Postup
  1. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na klínky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na špalíky.

  2. V hrnci dáme rozehřát sádlo. Vhodíme na něj cibuli a mrkev, orestujeme. Takto připravená zelenina dá polévce mnohem víc chuti, než kdybychom ji jenom hodili do vody a uvařili.

  3. Orestovanou zeleninu zalijeme 1,7 l studené vody, osolíme, přidáme bobkový list a nové koření. Přivedeme k varu a asi 20 minut vaříme na mírném plamenu.

  4. Mezitím si připravíme chřest: je-li chřest čerstvý, stačí odříznout asi centimetr konce. Odřezky dejte stranou. Chřest oloupeme, stačí, když začneme 2-3 cm pod hlavičkou. Slupku z chřestu s odřezky dáme do sítka, to vložíme do základu na polévku, necháme asi 5 minut povařit. Až poté je vyhodíme.

  5. Chřest nakrájíme na špalíčky asi 2-3 cm velké. Hlavičky a pár zelených špalíčků necháme na ozdobu, zbytek stonků vhodíme do polévky.

  6. Zvýšíme plamen, aby voda začala mírně vřít. Hlavičky a špalíčky, které jsme nechali stranou, musíme oblanšírovat. Budou krásně zelené, měkké, a přitom na skus stále jemně křupavé. Dáme je do sítka, ve kterém jsme předtím vyvářeli v polévce slupky. Sítko i s chřestem vložíme do vroucí vody asi na 3-4 minuty. Mezitím si připravíme nádobu se studenou vodou. Po 3-4 minutách sítko z polévky vyndáme a hlavičky chřestu prudce zchladíme ve studené vodě. Dáme stranou.

  7. Hrnec stáhneme z plotny, vyndáme bobkové listy a kuličky nového koření. Ponorným mixérem polévku rozmixujeme. Poté přidáme smetanu a pokračujeme v mixování – už nevaříme!

  8. Nakonec ochutíme citronovou šťávou, podle chuti přidáme sůl a pepř. Na talíři ozdobíme oblanšírovanými hlavičkami chřestu, můžeme posypat chilli vločkami nebo pepřem čerstvě semletým z mlýnku.

Poznámky k receptu

Porce zhruba pro 4 osoby. Polévka se vaří asi z 1,7 l vody, část z ní se při přípravě polévky vyvaří.

chřestová polévka surovinyslupky chřestu vývar zeleninovýlitinový hrnec kulatýchřestová polévkachřestová polévka

Chřestová polévka: tipy a rady

  • Protože v rámci low carb pravidel polévku nezahušťujeme moukou, musíme si vypomoct zeleninou. Proto ta mrkev a cibule, polévka je jemně krémovitá, cibule a mrkev navíc přidá přirozeně nasládlou chuť, aniž bychom museli použít cukr.
  • Smetanu použijte vysokoprocentní, tedy s obsahem tuku 30 % a více. Chřestová polévka je lehká, potřebujeme přidat na tucích, aby nás zasytila. Smetana také obsahuje bílkoviny, chřestová polévka zjemněná vysokotučnou smetanou velmi vhodná jako nízkosacharidový oběd nebo večeře. Kombinace tuku a bílkovin s minimem sacharidů v jednom jídle má příznivý vliv (minimální) na vyplavování inzulínu.
  • Kdo rád maso, může přidat na vrch polévky slaninu vypraženou do křupava – slaninové křupínky chutnají dokonce lépe než osmažená houska.
  • Asparágus nebo šparl jsou jiná označení chřestu. U nás jej ve velkém pěstuje společnost Český chřest v Hostíně na Mělnicku, v zelené i bílé verzi. Každoročně pořádá slavnosti chřestu, které vycházejí na polovinu května.

Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

    Petra / LadyLowCarb

    Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.


    >

    Sdílej s přáteli

    Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/chrestova-polevka/