LOW CARB E-KUCHAŘKy

od Lucky Grusové

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"17ee7":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"17ee7":{"val":"hsla(var(--tcb-main-master-h, 210), var(--tcb-main-master-s, 77%), var(--tcb-main-master-l, 54%), 1)"}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"17ee7":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
PROHLÉDNOUT
__CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Chřestová polévka

Od: Petra / LadyLowCarb


Sezóna zeleného chřestu je v plném proudu. Chňapněte ji za pačesy, ať vám neuteče – na svatého Jana (24. června) skončí a další přijde až za rok!

Zrovna jsem v obchodě narazila na závoz čerstvého chřestu, volně loženého, po sběru sotva zavadlého. Hned jsem si deset kousků vzala.

Tipy na low carb čtení:


JAK PÁLIT A NEUKLÁDAT

Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.

Fitplan.cz


VOŇAVÁ KUCHAŘKA

Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Paleosnadno.cz

Ze čtyř chřestů jsem uvařila výbornou polévku, která není zahuštěná ani špetkou mouky. Recept si tedy zaslouží nálepku low carb i keto, je připravený v rámci pravidel nízkosacharidové stravy.

Zbytek chřestu jsem oblanšírovala a uložila do ledničky, kde na mě pár dní počká, než ho zpracuju v dalším chřestovém receptu.

chřestová polévka low carb

Jak udělat chřestovou polévku low carb

Protože v rámci low carb pravidel polévku nezahušťujeme moukou, musíme si vypomoct zeleninou. Proto ta mrkev a cibule, polévka je jemně krémovitá, cibule a mrkev navíc přidá přirozeně nasládlou chuť, aniž bychom museli použít cukr.

Do chřestové polévky se přidává smetana. Smetanu použijte vysokoprocentní, tedy s obsahem tuku 30 % a více. Chřestová polévka je lehká, potřebujeme přidat na tucích, aby nás zasytila.

Smetana také obsahuje bílkoviny, chřestová polévka zjemněná vysokotučnou smetanou velmi vhodná jako nízkosacharidový oběd nebo večeře.

Kombinace tuku a bílkovin s minimem sacharidů v jednom jídle má příznivý vliv (minimální) na vyplavování inzulínu.

Další tipy

Kdo rád maso, může přidat na vrch polévky slaninu vypraženou do křupava – slaninové křupínky chutnají dokonce lépe než osmažená houska.

Pojďme se podívat, jak chřestovou polévku připravit, aby opravdu chutnala.

chřestová polévka low carb recept

Chřestová polévka plná chuti

Výborná chřestová polévka bez mouky, zahuštěná pouze zeleninou. Low carb & keto friendly.
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
0 z 0 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření, pečení: 30 min
Čas celkem: 45 min
Porce: 4
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

  • 1 ks cibule (střední)
  • 1 ks mrkev (střední)
  • 1 lžíce vepřové sádlo
  • 4 ks zelený chřest
  • 2 ks Bobkový list
  • 5 kuličky Nové koření
  • 150 ml smetana na šlehání (min. 30 %)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • Sůl
  • pepř
  • chilli vločky (volitelně)

POSTUP

  • Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na klínky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na špalíky.
  • V hrnci dáme rozehřát sádlo. Vhodíme na něj cibuli a mrkev, orestujeme. Takto připravená zelenina dá polévce mnohem víc chuti, než kdybychom ji jenom uvařili.
  • Orestovanou zeleninu zalijeme 1,7 l studené vody, osolíme, přidáme bobkový list a nové koření. Přivedeme k varu a asi 20 minut vaříme na mírném plamenu.
  • Mezitím si připravíme chřest: je-li chřest čerstvý, stačí odříznout asi centimetr konce. Odřezky dejte stranou. Chřest oloupeme, stačí, když začneme 2-3 cm pod hlavičkou. Slupku z chřestu s odřezky dáme do sítka, to vložíme do základu na polévku, necháme asi 5 minut povařit. Až poté je vyhodíme.
  • Chřest nakrájíme na špalíčky asi 2-3 cm velké. Hlavičky a pár zelených špalíčků necháme na ozdobu, zbytek stonků vhodíme do polévky.
  • Zvýšíme plamen, aby voda začala mírně vřít. Hlavičky a špalíčky, které jsme nechali stranou, musíme oblanšírovat. Budou krásně zelené, měkké, a přitom na skus stále jemně křupavé. Dáme je do sítka, ve kterém jsme předtím vyvářeli v polévce slupky. Sítko i s chřestem vložíme do vroucí vody asi na 3-4 minuty. Mezitím si připravíme nádobu se studenou vodou. Po 3-4 minutách sítko z polévky vyndáme a hlavičky chřestu prudce zchladíme ve studené vodě. Dáme stranou.
  • Hrnec stáhneme z plotny, vyndáme bobkové listy a kuličky nového koření. Ponorným mixérem polévku rozmixujeme. Poté přidáme smetanu a pokračujeme v mixování – už nevaříme!
  • Nakonec ochutíme citronovou šťávou, podle chuti přidáme sůl a pepř. Na talíři ozdobíme oblanšírovanými hlavičkami chřestu, můžeme posypat chilli vločkami nebo pepřem čerstvě semletým z mlýnku.

Poznámka k receptu:

Porce zhruba pro 4 osoby. Polévka se vaří asi z 1,7 l vody, část z ní se při přípravě polévky vyvaří.
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!

Asparágus nebo šparl jsou jiná označení chřestu.

U nás jej ve velkém pěstuje společnost Český chřest v Hostíně na Mělnicku, v zelené i bílé verzi. Každoročně pořádá slavnosti chřestu, které vycházejí na polovinu května.

Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem low carb stravování. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kvalitní ořechy za výbornou cenu

>
Send this to a friend
Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/chrestova-polevka/