S low carb jsem v roce 2018 začínala tak, že jsem nic nepočítala, jen jsem si připravovala jídlo z tzv. seznamu povolených potravin.
Po pěti týdnech na poměrně striktní low carb stravě jsem dostala chuť zaexperimentovat s pečením. K rannímu jogurtu s nasekanými ořechy mě lákalo něco zakousnout.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Doma už jsem byla vybavená novými surovinami na pečení, mohla jsem se pustit do čokoládového „piškotu“.
Prvně jsem také použila xylitol, low carb cukr. Chuť má trochu jinou než klasický bílý cukr, ale sladké to je.
Mile mě překvapilo, že po ochutnání piškotu mě to netáhlo zpátky k pekáčku uříznout si další kousek. Spíš jsem tuhle čokoládovou dobrotu měla jako bonusové přilepšení k víkendové snídani.
Základní low carb piškotové těsto
No jo, jako pečení s klasickou moukou to není, proto piškotu musíme co nejvíce pomoct, aby zůstal nadýchaný. K tomu dopomohl správně našlehaný sníh z bílků.
Doporučuji, vyndejte si všechny suroviny předem z lednice. Sníh se bude lépe vyšlehávat, to samé žloutky, navíc kypřicí prášek je malý vztekloun – nemá rád velké rozdíly v teplotách u surovin, kam se přidává.
Zapomenete-li vyndat vajíčka včas z lednice, přidejte na začátku šlehání lžíci horké vody, abyste teplotu vyrovnali.
Kypřicí prášek bez fosfátů
Kypřidlo jsem použila s vinným kamenem, obvyklé pečicí prášky obsahují fosfáty a škrob, který je při nízkosacharidové dietě nepříliš vhodný.
Jako kypřidlo se na low carb dá s přehledem použít jedlá soda. Dává se jí míň než pečicího prášku, v těstě by měla být kyselinotvorná potravina (v případě tohoto receptu je to čokoláda).
TIP: Než vyložíte pekáček pečicím papírem, vytřete dno a stěny máslem. Papír se na stěny hezky přilepí a bude držet tvar.
[thrive_leads id=’2169′]
Univerzální low carb piškot
Tenhle low carb piškot je skvělým základem pro další experimenty při přípravě nízkosacharidových dezertů.
Ozdobte jej krémem z mascarpone, použijte jej jako tmavý piškot pro dezert do skleničky proložený vrstvami bílé zakysané smetany.
Konzistence upečeného piškotového těsta připomíná brownies, dobře si jej dovedu představit jako oplatku pro nějakou fajnovou keto zmrzlinu.
Čokoládový low carb piškot
Equipment
- Low carb Voňavá kuchařka
- Pekáček Tescoma 24×24 cm
- Zástěra s puntíky
Ingredients
- 3 ks vejce
- 100 g Mandlová mouka
- 25 g Hořká čokoláda min 70 %
- 100 ml smetana na šlehání min 30 % tuku
- 10 g Kakaový prášek
- 1 lžička Kypřicí prášek s vinným kamenem
- 90 g XYLITOL low carb cukr nebo jiné low carb sladidlo
- 2 lžíce horká voda
- Sůl
Instructions
- Troubu rozehřejeme na 180 °C.
- Do vodní lázně dáme rozpustit čokoládu, přidáme 3 lžíce smetany.
- Pekáček o straně cca 20 cm vyložíme pečicím papírem.
- Vejce opatrně rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
- Bílky ušleháme v tuhý sníh, pokud jste vejce vyndali z lednice, přidejte na začátku šlehání k bílkům lžíci horké vody, a také špetičku soli.
- Žloutky, xylitol a lžíci horké vody našleháme elektrickým šlehačem.
- K žloutkové směsi přidáme rozpuštěné kakao a zbytek smetany. Promícháme, aby se vše spojilo.
- Přisypeme mandlovou mouku, kakao a lžičku kypřicího prášku z vinného kamene.
- Opatrně promícháme, nakonec lehce stěrkou vmícháme ušlehaný sníh.
- Směs nalijeme do pekáčku a dáme péct zhruba na 30 minut.
- Po půl hodině vyzkoušejte špejlí, zda je upečeno. Je-li špejle suchá, vyndáváme z trouby a necháme vychladnout.
- Zchladnutý dezert krájíme a podáváme.