Mandlová mouka za super cenu u Grizly.cz - VYZKOUŠEJTE! »

low cart keto čokoládový dezert

Čokoládové low carb piškotové těsto

Po pěti týdnech na poměrně striktní low carb stravě jsem dostala chuť zaexperimentovat s pečením. K rannímu jogurtu s nasekanými ořechy mě lákalo něco zakousnout.

Protože už jsem byla doma vybavená fungl novými surovinami na pečení, mohla jsem se směle pustit do čokoládového „piškotu“. Prvně jsem také použila xylitol, chuť má trochu jinou než klasický cukr, ale sladké to je 😊

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:


>> Low carb e-kuchařky Lucky Grusové
Chcete zkusit low carb a nevíte, co vařit? Zkuste osvědčené recepty Lucie Grusové. Low carb, paleo, Whole30. Klikněte a podívejte se.

>> Kniha Jak pálit a neukládat
Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Mile mě překvapilo, že po ochutnání mě to netáhlo zpátky k pekáčku uříznout si další kousek. Spíš jsem tuhle čokoládovou dobrotu měla jako bonusové přilepšení k víkendové snídani. A tady je recept:

Čokoládový low carb piškot
Čas přípravy celkem
1 hr
 

Základní čokoládové těsto z mandlové mouky. 

Porce: 4
Autor: Petra Kupská
Ingredience
  • 3 ks vejce
  • 25 g čokoláda 80%
  • 100 ml šlehačka 30%
  • 90 g xylitol
  • 10 g kakao holandské
  • 1 lžička kypřicí prášek z vinného kamene
  • 100 g mouka mandlová
  • 2 lžíce horká voda
  • 1 špetka sůl
Postup
  1. Elektrickou troubu rozehřejeme na 180 °C.

  2. Do vodní lázně dáme rozpustit čokoládu, přidáme 3 lžíce smetany.

  3. Pekáček o straně cca 20 cm vyložíme pečicím papírem.

  4. Vejce opatrně rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.

  5. Bílky ušleháme v tuhý sníh, pokud jste vejce vyndali z lednice, přidejte na začátku šlehání k bílkům lžíci horké vody, a také špetičku soli.

  6. Žloutky, xylitol a lžíci horké vody našleháme elektrickým šlehačem.

  7. K žloutkové směsi přidáme rozpuštěné kakao a zbytek smetany. Promícháme, aby se vše spojilo.

  8. Přisypeme mandlovou mouku, kakao a lžičku kypřicího prášku z vinného kamene.

  9. Opatrně promícháme, nakonec lehce stěrkou vmícháme ušlehaný sníh.

  10. Směs nalijeme do pekáčku a dáme péct zhruba na 30 minut.

  11. Po půl hodině vyzkoušejte špejlí, zda je upečeno. Je-li špejle suchá, vyndáváme z trouby a necháme vychladnout.

  12. Zchladnutý dezert krájíme a podáváme.

Poznámky k receptu

Tento "moučník" je skvělým základem pro low carb dezerty: s krémem z mascarpone nebo jako oplatka ke keto zmrzlině.

příprava low carb dezert

Základní low carb zákusek: tipy a rady

  • Vyndejte si všechny suroviny předem z lednice. Sníh se bude lépe vyšlehávat, to samé žloutky, navíc kypřicí prášek je malý vztekloun – nemá moc rád přílišné rozdíly v teplotách u surovin, kam se přidává. I proto se mi při přípravě osvědčilo přidávat na začátku šlehání lžíci horké vody, abych teplotu vyrovnala.
  • Kypřidlo jsem použila s vinným kamenem, obvyklé pečicí prášky obsahují fosfáty a škrob, který je při nízkosacharidové dietě nepříliš vhodný.
  • TIP: Než vyložíte pekáček pečicím papírem, vytřete dno a stěny máslem. Papír se na stěny hezky přilepí a bude držet tvar.
  • Tenhle low carb dezert může být skvělým základem pro další experimenty: ozdobte jej krémem z másla nebo mascarpone, použijte jej jako tmavý piškot pro dezert do skleničky proložený vrstvami bílé zakysané smetany. Konzistence upečeného piškotového těsta připomíná brownies, dobře si jej dovedu představit jako oplatku pro keto zmrzlinu.

low carb brownies

Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

    Petra / LadyLowCarb

    Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.


    >

    Sdílej s přáteli

    Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/cokoladove-low-carb-piskotove-testo/