LOW CARB E-KUCHAŘKy

od Lucky Grusové

Čokoládové low carb truffles

Od: Petra / LadyLowCarb


Chuť zobnout něco dobrého? V rámci low carb pravidel? Žádný problém.

Čokoládové truffles podle tohoto receptu jsou čistokrevný low carb dezert, zvládnete je natošup, a navíc… jednu ze základních ingrediencí tvoří česká Lučina!

Tipy na low carb čtení:

JAK PÁLIT A NEUKLÁDAT

Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.

Fitplan.cz


VOŇAVÁ KUCHAŘKA

Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Paleosnadno.cz

Lučina však není podmínkou ke zdárnému výsledku; k výrobě truffles použijte jakýkoliv čerstvý sýr, který se Lučině podobá.

Alternativou jsou například sýry President, Philadelphia, Palouček.

Co jsou truffles?

Truffles jsou čokoládové bonbony obalené v kakau. Jmenují se po černých lanýžích (ano, po těch pekelně drahých houbách, které v zemi hledají čuníci).

Základem čokoládových low carb truffles je hmota, která vznikla smícháním horké smetany a rozpuštěné hořké čokolády.

Jakmile směs trochu prochladne, tvarují se z ní bonbóny kulatého nepravidelného tvaru, které se nakonec obalí ve vhodném kakaovém prášku.

Pro low carb dietu je truffle ideálním dezertem, jehož základem je kvalitní tuk. V angličtině se podobné keto / low carb dezerty označují jako „fat bombs„.

čokoládové truffles low carb

Čokoládové truffles s Lučinou

LadyLowCarb.cz
Lahodný low carb dezert s hořkou příchutí pomerančů.
4 z 2 hodnocení
Prep Time 15 min
Formování truffles 15 min
Total Time 30 min
Course Cukroví, Dezert
Cuisine Česká kuchyně
Porce 10 ks
Kalorie 246 kcal

Equipment

  • Low carb Voňavá kuchařka
  • Hořká čokoláda LOW CARB
  • Dóza na sušenky

Ingredients
  

  • 70 g Hořká čokoláda min. 70 %
  • 100 g Lučina
  • 2 lžička XYLITOL low carb cukr nebo Erythritol
  • 10 g máslo
  • 2 lžička Kakaový prášek
  • 1/4 lžička pomerančový extrakt

Instructions
 

  • Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a máslo. 
  • V mikrovlnce ohřejeme Lučinu, sama nechávám necelou minutu na střední výkon. Rozmícháme, aby byla Lučina rovnoměrně teplá. 
  • Do rendlíčku s rozpuštěnou čokoládou přidáme ohřátou Lučinu, Xylitol, pomerančový extrakt a kakaový prášek. Důkladně promícháme.
  • Necháme zchladnout na kuchyňské lince, jakmile je to možné, dáme hmotu na truffles do ledničky.
  • Až hmota v ledničce dostatečně zatuhne, nabíráme lžičkou nešizené množství, rychle vytvarujeme do kuličky o průměru 3-4 cm, zlehka obalíme v kakaovém prášku. Vložíme na chvíli do mrazáku a poté podáváme. Skladujeme v chladu.

Notes

Z tohoto množství připravíte asi 10-12 truffles. Podobnému typu dezertu se v zahraničí říká keto fat bombs. 
Keyword Bez lepku, Bez vajec, Keto, Low carb, Primal, Vegetariánské

[thrive_leads id=’2169′]

Jak rozpustit čokoládu na truffles?

Jednou ze základních surovin pro tento nízkosacharidový dezert je hořká rozpuštěná čokoláda.

Když jsem kdysi začínala s pečením, myslela jsem, že rozpustit čokoládu ve vodní lázni je hračka.

V podstatě to tak je, jenom s jedním velkým ale! Čokoládu při rozpouštění ve vodní lázni totiž můžete klidně připálit.

Mrkněte na správný postup:

  • Je takový, že si k ruce vezmete dva rendlíčky, větší a menší. Menší budeme vkládat do většího, to dá rozum.
  • Ten menší rendlík by měl být ideálně s ušima, přes které se zahákne za okraje spodního hrnce.
  • Menší rendlík by se neměl dotýkat dna, ba ani vody, kterou do spodního rendlíku nalijeme.
  • Zapneme plotýnku. Čokoláda se bude zahřívat horkou parou stoupající z vodní lázně a začne tát.
  • Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí, vyndejte z dosahu páry a odstavte stranou.

Dávejte pozor, aby se do rendlíku s čokoládou nedostala ani kapka vody z vodní lázně.

Pomerančový extrakt

Pomerančový extrakt jsem si dovezla jako suvenýr do kuchyně z naší cesty po Americe, ale v pohodě se dá koupit i u nás v Česku.

Vybírejte takový, který byl připravený extrahováním aroma z kůry bio pomerančů.

Pomerančový extrakt s hořkou čokoládou skvěle chuťově ladí, mohu doporučit!

Kakaový prášek

Použijte jakékoliv kvalitní tmavé kakao holandského typu, ideálně v bio kvalitě.

Lučina

Čerstvý sýr v tomhle low carb dezertu hraje prim.

Lučina je lehce solená, a právě sůl přidává truffles další chuťovou dimenzi.

Pokud by se Lučina neohřála a přidala se k rozpuštěné čokoládě studená, vytvořila by ve směsi hrudky.

Místo Lučiny můžete použít i jiný krémový sýr.

Hořká čokoláda

Hlídejte si, jakou čokoládu na truffles použijete.

Nízkosacharidová strava toleruje poctivé čokolády s obsahem kakaové hmoty více jak 70 %.

Pravá hořká čokoláda by měla obsahovat pouze kakaovou hmotu, cukr a přírodní emulgátor (lecitin). Tedy žádné ztužené tuky a podobné fujtajblíky.

Čtěte informace na přebalu čokolády!

V samostatném článku jsem se rozepsala více o čokoládě a low carb.

Pro milovníky a zapálené tvůrce low carb dezertů je na trhu výhodná alternativa k tabulkovým čokoládám. Jsou to čokoládové pecky, které jsou levnější a obvykle jsou k mání ve větším (a tím pádem úspornějším) balení.

S peckovou čokoládou rádi pracují profesionální cukráři.

Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem low carb, jak nízkosacharidové stravování ovlivňuje naše zdraví i psychickou pohodu. Nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

Dotazy nebo komentáře? Sem s nimi!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kvalitní ořechy za výbornou cenu