Chuť zobnout něco dobrého? V rámci low carb pravidel? Žádný problém.
Čokoládové truffles podle tohoto receptu jsou čistokrevný low carb dezert, zvládnete je natošup, a navíc… jednu ze základních ingrediencí tvoří česká Lučina!
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Lučina však není podmínkou ke zdárnému výsledku; k výrobě truffles použijte jakýkoliv čerstvý sýr, který se Lučině podobá.
Alternativou jsou například sýry President, Philadelphia, Palouček.
Co jsou truffles?
Truffles jsou čokoládové bonbony obalené v kakau. Jmenují se po černých lanýžích (ano, po těch pekelně drahých houbách, které v zemi hledají čuníci).
Základem čokoládových low carb truffles je hmota, která vznikla smícháním horké smetany a rozpuštěné hořké čokolády.
Jakmile směs trochu prochladne, tvarují se z ní bonbóny kulatého nepravidelného tvaru, které se nakonec obalí ve vhodném kakaovém prášku.
Pro low carb dietu je truffle ideálním dezertem, jehož základem je kvalitní tuk. V angličtině se podobné keto / low carb dezerty označují jako „fat bombs„.
Čokoládové truffles s Lučinou
Equipment
- Low carb Voňavá kuchařka
- Hořká čokoláda LOW CARB
- Dóza na sušenky
Ingredients
- 70 g Hořká čokoláda min. 70 %
- 100 g Lučina
- 2 lžička XYLITOL low carb cukr nebo Erythritol
- 10 g máslo
- 2 lžička Kakaový prášek
- 1/4 lžička pomerančový extrakt
Instructions
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a máslo.
- V mikrovlnce ohřejeme Lučinu, sama nechávám necelou minutu na střední výkon. Rozmícháme, aby byla Lučina rovnoměrně teplá.
- Do rendlíčku s rozpuštěnou čokoládou přidáme ohřátou Lučinu, Xylitol, pomerančový extrakt a kakaový prášek. Důkladně promícháme.
- Necháme zchladnout na kuchyňské lince, jakmile je to možné, dáme hmotu na truffles do ledničky.
- Až hmota v ledničce dostatečně zatuhne, nabíráme lžičkou nešizené množství, rychle vytvarujeme do kuličky o průměru 3-4 cm, zlehka obalíme v kakaovém prášku. Vložíme na chvíli do mrazáku a poté podáváme. Skladujeme v chladu.
Notes
[thrive_leads id=’2169′]
Jak rozpustit čokoládu na truffles?
Jednou ze základních surovin pro tento nízkosacharidový dezert je hořká rozpuštěná čokoláda.
Když jsem kdysi začínala s pečením, myslela jsem, že rozpustit čokoládu ve vodní lázni je hračka.
V podstatě to tak je, jenom s jedním velkým ale! Čokoládu při rozpouštění ve vodní lázni totiž můžete klidně připálit.
Mrkněte na správný postup:
- Je takový, že si k ruce vezmete dva rendlíčky, větší a menší. Menší budeme vkládat do většího, to dá rozum.
- Ten menší rendlík by měl být ideálně s ušima, přes které se zahákne za okraje spodního hrnce.
- Menší rendlík by se neměl dotýkat dna, ba ani vody, kterou do spodního rendlíku nalijeme.
- Zapneme plotýnku. Čokoláda se bude zahřívat horkou parou stoupající z vodní lázně a začne tát.
- Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí, vyndejte z dosahu páry a odstavte stranou.
Dávejte pozor, aby se do rendlíku s čokoládou nedostala ani kapka vody z vodní lázně.
Pomerančový extrakt
Pomerančový extrakt jsem si dovezla jako suvenýr do kuchyně z naší cesty po Americe, ale v pohodě se dá koupit i u nás v Česku.
Vybírejte takový, který byl připravený extrahováním aroma z kůry bio pomerančů.
Pomerančový extrakt s hořkou čokoládou skvěle chuťově ladí, mohu doporučit!
Kakaový prášek
Použijte jakékoliv kvalitní tmavé kakao holandského typu, ideálně v bio kvalitě.
Lučina
Čerstvý sýr v tomhle low carb dezertu hraje prim.
Lučina je lehce solená, a právě sůl přidává truffles další chuťovou dimenzi.
Pokud by se Lučina neohřála a přidala se k rozpuštěné čokoládě studená, vytvořila by ve směsi hrudky.
Místo Lučiny můžete použít i jiný krémový sýr.
Hořká čokoláda
Hlídejte si, jakou čokoládu na truffles použijete.
Nízkosacharidová strava toleruje poctivé čokolády s obsahem kakaové hmoty více jak 70 %.
Pravá hořká čokoláda by měla obsahovat pouze kakaovou hmotu, cukr a přírodní emulgátor (lecitin). Tedy žádné ztužené tuky a podobné fujtajblíky.
Čtěte informace na přebalu čokolády!
V samostatném článku jsem se rozepsala více o čokoládě a low carb.
Pro milovníky a zapálené tvůrce low carb dezertů je na trhu výhodná alternativa k tabulkovým čokoládám. Jsou to čokoládové pecky, které jsou levnější a obvykle jsou k mání ve větším (a tím pádem úspornějším) balení.
S peckovou čokoládou rádi pracují profesionální cukráři.