Čokoládové low carb truffles

Od: Petra / LadyLowCarb

Kvalitní MANDLOVOU MOUKU pro low carb koupíte výhodně

v e-shopu Grizly.cz


Chuť zobnout něco dobrého? V rámci low carb pravidel? Nic není nemožné.

Čokoládové truffles podle tohoto receptu jsou čistokrevný low carb dezert, zvládnete je natošup, a navíc… jednu ze základních ingrediencí tvoří česká Lučina!

Tipy na low carb čtení:


JAK PÁLIT A NEUKLÁDAT

Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.

Fitplan.cz


VOŇAVÁ KUCHAŘKA

Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Paleosnadno.cz

Lučina však není podmínkou ke zdárnému výsledku; k výrobě truffles použijte jakýkoliv čerstvý sýr, který se Lučině podobá.

Alternativou jsou například sýry President, Philadelphia, Palouček.

Co jsou truffles?

Truffles jsou čokoládové bonbony obalené v kakau. Jmenují se po černých lanýžích (ano, po těch slavných houbách, které v zemi hledají čuníci).

Základem čokoládových low carb truffles je hmota, která vznikla smícháním horké smetany a rozpuštěné hořké čokolády.

Jakmile směs trochu prochladne, tvarují se z ní bonbóny kulatého nepravidelného tvaru, které se nakonec obalí ve vhodném kakaovém prášku.

Pro low carb dietu je truffle ideálním dezertem, jehož základem je kvalitní tuk. V angličtině se podobné keto / low carb dezerty označují jako “fat bombs“.

čokoládové truffles low carb

Čokoládové truffles s Lučinou

Lahodný low carb dezert s hořkou příchutí pomerančů.
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
0 z 0 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Formování truffles: 15 min
Čas celkem: 30 min
Porce: 10 ks
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

POSTUP

  • Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a máslo. 
  • V mikrovlnce ohřejeme Lučinu, sama nechávám necelou minutu na střední výkon. Rozmícháme, aby byla Lučina rovnoměrně teplá. 
  • Do rendlíčku s rozpuštěnou čokoládou přidáme ohřátou Lučinu, Xylitol, pomerančový extrakt a kakaový prášek. Důkladně promícháme.
  • Necháme zchladnout na kuchyňské lince, jakmile je to možné, dáme hmotu na truffles do ledničky.
  • Až hmota v ledničce dostatečně zatuhne, nabíráme lžičkou nešizené množství, rychle vytvarujeme do kuličky o průměru 3-4 cm, zlehka obalíme v kakaovém prášku. Vložíme na chvíli do mrazáku a poté podáváme. Skladujeme v chladu.

Poznámka k receptu:

Z tohoto množství připravíte asi 10-12 truffles. Podobnému typu dezertu se v zahraničí říká keto fat bombs. 
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!

Jak rozpustit čokoládu na truffles?

Jednou ze základních surovin pro tenhle nízkosacharidový dezert je hořká rozpuštěná čokoláda.

Když jsem kdysi začínala s pečením, myslela jsem, že rozpustit čokoládu ve vodní lázni je naprostá brnkačka.

V podstatě to tak je, jenom s jedním velkým ale! Čokoládu totiž můžete klidně připálit.

Mrkněte na správný postup:

  • Je takový, že si k ruce vezmete dva rendlíčky, větší a menší. Menší budeme vkládat do většího, to dá rozum.
  • Ten menší rendlík by měl být ideálně s ušima, přes které se zahákne za okraje spodního hrnce.
  • Menší rendlík by se neměl dotýkat dna, ba ani vody, kterou do spodního rendlíku nalijeme.
  • Zapneme plotýnku. Čokoláda se bude zahřívat horkou parou stoupající z vodní lázně a začne tát.
  • Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí, vyndejte z dosahu páry a odstavte stranou.

Dávejte pozor, aby se do rendlíku s čokoládou nedostala ani kapka vody z vodní lázně.

Pomerančový extrakt

Pomerančový extrakt jsem si dovezla jako suvenýr do kuchyně z naší cesty po Americe, ale v pohodě se dá koupit i u nás v Česku.

Vybírejte takový, který byl připravený extrahováním aroma z kůry bio pomerančů.

Pomerančový extrakt s hořkou čokoládou skvěle chuťově ladí, mohu doporučit!

Kakaový prášek

Použijte jakékoliv kvalitní tmavé kakao holandského typu, ideálně v bio kvalitě.

Lučina

Čerstvý sýr v tomhle low carb dezertu hraje prim.

Lučina je lehce solená, a právě sůl přidává truffles další chuťovou dimenzi.

Pokud by se Lučina neohřála a přidala se k rozpuštěné čokoládě studená, vytvořila by ve směsi hrudky.

Místo Lučiny můžete použít i jiný krémový sýr.

Hořká čokoláda

Hlídejte si, jakou čokoládu na truffles použijete.

Nízkosacharidová strava toleruje poctivé čokolády s obsahem kakaové hmoty více jak 70 %.

Pravá hořká čokoláda by měla obsahovat pouze kakaovou hmotu, cukr a přírodní emulgátor (lecitin). Tedy žádné ztužené tuky a podobné fujtajblíky.

Čtěte informace na přebalu čokolády!

V samostatném článku jsem se rozepsala více o čokoládě a low carb.

Pro milovníky a zapálené tvůrce low carb dezertů je na trhu výhodná alternativa k tabulkovým čokoládám. Jsou to čokoládové pecky, které jsou levnější a obvykle jsou k mání ve větším (a tím pádem úspornějším) balení.

S peckovou čokoládou rádi pracují profesionální cukráři.

Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem low carb stravování. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kvalitní ořechy za výbornou cenu

>
Send this to a friend
Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/cokoladove-low-carb-truffles/