Mandlová mouka za super cenu u Grizly.cz - VYZKOUŠEJTE! »

čokoládové low carb truffles

Čokoládové low carb truffles

Chuť sezobnout něco dobrého? V rámci low carb pravidel? Nic není nemožné. Čokoládové truffles zvládnete natošup, a navíc… jednu ze základních ingrediencí tvoří česká Lučina!

Lučina však není podmínkou ke zdárnému výsledku; k výrobě truffles použijte jakýkoliv čerstvý sýr, který se Lučině podobá. Alternativou jsou například sýry President, Philadelphia, Palouček.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:


>> Low carb e-kuchařky Lucky Grusové
Chcete zkusit low carb a nevíte, co vařit? Zkuste osvědčené recepty Lucie Grusové. Low carb, paleo, Whole30. Klikněte a podívejte se.

>> Kniha Jak pálit a neukládat
Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Čokoládové truffles s Lučinou
Čas přípravy
15 mins
Čas vaření
15 mins
Čas přípravy celkem
30 mins
 

Lahodný low carb dezert s hořkou příchutí pomerančů.

Hodí se jako: Dessert
Porce: 10 truffles
Autor: Lady LowCarb
Ingredience
  • 70 g hořká čokoláda min. 70%
  • 100 g Lučina
  • 2 čajová lžička Xylitol
  • 10 g máslo
  • 2 čajová lžička kakaový prášek
  • 1/4 čajová lžička pomerančový extrakt
Postup
  1. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a máslo. 

  2. V mikrovlnce ohřejeme Lučinu, sama nechávám necelou minutu na střední výkon. Rozmícháme, aby byla Lučina rovnoměrně teplá. 

  3. Do rendlíčku s rozpuštěnou čokoládou přidáme ohřátou Lučinu, Xylitol, pomerančový extrakt a kakaový prášek. Důkladně promícháme.

  4. Necháme zchladnout na kuchyňské lince, jakmile je to možné, dáme hmotu na truffles do ledničky.

  5. Až hmota v ledničce dostatečně zatuhne, nabíráme lžičkou nešizené množství, rychle vytvarujeme do kuličky o průměru 3-4 cm, zlehka obalíme v kakaovém prášku. Vložíme na chvíli do mrazáku a poté podáváme. Skladujeme v chladu.

Poznámky k receptu

Z tohoto množství připravíte asi 10-12 truffles.

čokoládové low carb truffles

Jak rozpustit čokoládu?

Když jsem kdysi začínala s pečením, myslela jsem, že rozpustit čokoládu ve vodní lázni je naprostá brnkačka. V podstatě to tak je, jenom s jedním velkým ale! Čokoládu totiž můžete klidně připálit.

Správný postup je takový, že si k ruce vezmete dva rendlíčky, větší a menší. Menší budeme vkládat do většího, to dá rozum. Ten menší rendlík by měl být ideálně s ušima, přes které se zahákne za okraje spodního hrnce. Menší rendlík by se neměl dotýkat dna, ba ani vody, kterou do spodního rendlíku nalijeme. Zapneme plotýnku. Čokoláda se bude zahřívat horkou parou stoupající z vodní lázně a začne tát. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí, vyndejte z dosahu páry a odstavte stranou. Dávejte pozor, aby se do rendlíku s čokoládou nedostala ani kapka vody z vodní lázně.

Kdo s rozpuštěnou čokoládou pracuje často, může si koupit speciální příslušenství, které rozpouštění čokolády usnadní:

Pomerančový extrakt

Pomerančový extrakt jsem si dovezla jako suvenýr do kuchyně z naší cesty po Americe, ale v pohodě se dá koupit i u nás v Česku. Vybírejte takový, který byl připravený extrahováním aroma z kůry bio pomerančů. Sympatický e-shop s pomerančovým extraktem je třeba tady: Monamy

Pomerančový extrakt s hořkou čokoládou skvěle ladí, mohu doporučit!

Kakaový prášek

Použijte jakékoliv kvalitní tmavé kakao holandského typu, ideálně v bio kvalitě.

Lučina

Čerstvý sýr v tomhle low carb dezertu hraje prim. Lučina je lehce solená, a právě sůl přidává truffles další chuťovou dimenzi. Pokud by se Lučina neohřála a přidala se k rozpuštěné čokoládě studená, vytvořila by ve směsi hrudky. Místo Lučiny můžete použít i jiný krémový sýr.

Hořká čokoláda

Mrkněte taky, jakou čokoládu na truffles použijete. Nízkosacharidová strava toleruje poctivé čokolády s obsahem kakaové hmoty více jak 70 %. Pravá hořká čokoláda by měla obsahovat pouze kakaovou hmotu, cukr a přírodní emulgátor (lecitin). Tedy žádné ztužené tuky a podobné fujtajblíky. Čtěte informace na přebalu čokolády! V samostatném článku jsem se rozepsala více o čokoládě a low carb.

Pro milovníky a zapálené tvůrce low carb dezertů je na trhu výhodná alternativa k tabulkovým čokoládám. Jsou to čokoládové pecky, které jsou levnější a obvykle jsou k mání ve větším (a tím pádem úspornějším) balení. S peckovou čokoládou rádi pracují profesionální cukráři.

Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

    Petra / LadyLowCarb

    Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.


    >

    Sdílej s přáteli

    Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/cokoladove-low-carb-truffles/