Jednou z příloh, které se musíte na nízkosacharidové dietě vzdát, jsou těstoviny. Špagety, penne, vrtulky; je úplně jedno, jaký mají tvar, jednou jsou vyrobené z pšenice, takže na ně můžeme zapomenout a basta!
Ale ale… opravdu nemáme žádnou volbu, jak zákaz „těstovin“ na low carb obejít?
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
A to víte, že máme, a hádám, že ne jenom jednu! Známou low carb variantou těstovin jsou tzv. cudle, neboli cuketové špagety.
Cudle
V angličtině se jim říká zoodles; hezké slovo, které vzniklo spojením zucchini (cuketa) a noodles (zkrátka nudle).
Česká low carb kulinářská scéna pojmenování cudle zařadila do svého slovníčku, a vlastně i jídelníčku.
Od mého učitele němčiny, kterého baví stát u plotny, jsem dostala recept na špagety s krémovou omáčkou z Lučiny, který je kombinací spagetti carbonara a alio oglio.
Příprava cudlí s Lučina omáčkou je super rychlá, o víkendu jsem recept otestovala na mojí běžně se stravující rodině, tedy s klasickými špagetami.
Můj muž si oběd chválil tak moc, že jsem připravila to samé v nízkosacharidové verzi, s cuketovými špagetami.
Jak nastrouhat cuketu na cudle špagety
Cuketu nakrouhat na špagety můžete buď ruční škrabkou (tenkým nudličkám se říká Julienne), ručním spiralizérem nebo elektrickým.
Já mám spiralizér elektrický od značky ETA, funguje rychle a bez problémů.
Ručně vyjde výroba cudlí za hubičku, dá však nejvíc práce.
Spiralizérem nakrouháte také mrkev nebo ředkev, a zeleninové low carb těstoviny jsou na světě!
[thrive_leads id=’2169′]
Příprava cudlí
Nakrouhané cudle se pouze krátce osmaží na másle. Nenechávají se na pánvi moc dlouho, aby se „nerozvařily“, pevné by měly být tak akorát, na skus, po italsku al dente.
Ideální jsou mladé pevné cukety. Pokud máte velkou cuketu, její střed vydlabejte – na cuketové špagety se nehodí, protože je plný semínek.
Low carb omáčka z Lučiny
O omáčku se postará dobrá česká Lučina. Nemáte-li ji, použijte jakýkoliv jiný čerstvý sýr typu žervé.
Pepř i chilli vločky mám doma v jednorázových mlýncích, které jsem si už naplněné koupila. Pepř je klasika, ale ty chilli vločky přidají nejenom chuť, ale i barvu.
Česnek miluju! V tomto receptu se každý stroužek pouze lehce rozmáčkne a vhodí na pánev se slaninou.
Po opečení ztratí česnek pálivost, která může být pro někoho až příliš intenzivní, a zůstane mu lahodná chuť, která se v jednotlivých soustech báječně rozline na jazyku. Klidně místo tří stroužků přidejte čtyři nebo pět!
Cuketové špagety s krémovou omáčkou
Equipment
- Low carb Voňavá kuchařka
- Spiralizér Tescoma
- Struhadlo julienne
Ingredients
- 300 g cuketa
- 80 g slanina
- 3 stroužek česnek
- 1 lžíce Olivový olej
- 1 lžíce máslo nebo vepřové sádlo
- 70 g Lučina nebo jiný čerstvý sýr
- Sůl
- pepř
- chilli vločky
Instructions
- Cuketu oloupeme a pomocí julienne škrabky nebo spiralizéru ji přeměníme na špagety.
- Na pánvi rozehřejeme máslo.
- Slaninu nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a lehce rozmáčkneme, aby se uvolnily silice. Slaninu i česnek vhodíme na pánev a opečeme. Vyjmeme a dáme stranou do tepla.
- Na pánev, ve které jsme připravovali slaninu a česnek, přidáme cuketové špagety (cudle), lžíci olivového oleje, Lučinu. Lehce osolíme, opepříme a přidáme špetku mletých chilli vloček. Promícháme dohromady.
- Cudle s krémovou omáčkou z Lučiny podáváme posypané slaninou a česnekem, ozdobíme snítkou zelené bylinky (volitelně), můžeme přidat nakrájenou čerstvou zeleninu.
Notes
Je libo další low carb recept z cukety? Zkuste CUKETOVÉ LODIČKY!