Domácí sekaná z mletého masa, low carb » LadyLowCarb.cz

Kalorická kalkulačka - spočítejte si makra! »

domácí sekaná plněná low carb

Domácí sekaná z mletého masa, low carb

Kdo rád maso, ten si na low carb užívá. Aby ne, z masa se dá vyčarovat spousta skvělých nízkosacharidových receptů, domácí sekaná je jedním z nich. Abych byla přesnější: není to úplně taková ta echt sekaná, je plněná vejci se sýrem, dost možná by receptu víc slušel název roláda.

300x300-products-1416408011.gif

Ve výsledku je to fuk, sekaná šmakovala moc a pochutnali si na ní i ti, kteří o nějakém low carb nemají ani tušení (těm jsem na talíř přidala kopeček šťouchaných brambor). My však pustíme sacharidy k vodě a uděláme si dobrou domácí sekanou s pečenou zeleninou. Naservírovat si ji můžeme jak low carb oběd nebo večeři, na dlouho zasytí a hlad po ní jen tak nebude.

Dopředu hlásím: maso jsem si mlela sama na mém boschském elektrickém mlýnku. Pokud mlýnek doma nemáte nebo chcete tenhle krok z jakéhokoliv důvodu přeskočit, sáhněte v obchodě po balíčku s mletým masem. Ideál je půl na půl hovězí a vepřové. Více k mletému masu pod receptem.

Domácí low carb sekaná
Čas přípravy
20 mins
Čas vaření
45 mins
 

Domácí sekaná z mletého masa, plněná smaženými vejci a sýrem. Skvělý nízkosacharidový oběd nebo večeře.

Porce: 6
Autor: Lady LowCarb
Ingredience
  • 500 g vepřové plecko
  • 300 g hovězí přední, prorostlejší
  • 150 g anglická slanina
  • 2 ks vejce
  • sůl
  • 5 snítek čerstvý tymián
Na náplň do sekané
  • 8 ks vejce vel. L pokud máte drobnější vejce, klidně přidejte dvě navíc
  • 200 g tučný sýr na strouhání Gouda, Eidam, cca 45 % tučnost
  • 1 lžíce sádlo
Pečená zelenina:
  • 6 ks mrkve
  • 2 ks cibule
  • 1 lžíce sádlo
  • sůl
  • (plus jakoukoliv jinou čerstvou zeleninu, kterou máte rádi nebo ji zrovna najdete ve špajzce)
Postup
  1. Maso včetně slaniny nakrájíme na kostky cca 4×4 cm a semeleme v mlýnku na maso.

  2. Osolíme, přidáme vejce a oholíme snítky tymiánu, aby se do mletiny dostaly jen jemné zelené lístky.

  3. Vidličkou zapracujeme vejce do mletého masa, poté rukama promícháme, důkladně, ale rychle, stačí cca 1-2 minuty. Přidejte asi lžíci studené vody, zvýší se tím pojivost směsi.

  4. Na pánvičce rozehřejeme sádlo, rozklepneme vejce a necháme je srazit. Usmažte je tak, aby vejce byla ještě trochu tekutá. Stáhneme pánev z plotýnky a necháme vychladit.

  5. Na pracovní plochu rozložíme potravinářskou fólii, v nouzi alobal (mně fólii syn kamsi zašantročil v rámci jeho kutilských projektů, přišla jsem na to ve chvíli, kdy jsem potřebovala rozválet maso na plněnou sekanou).

  6. Maso rozdělíme na poloviny – z množství uděláte zhruba na dvě šišky sekané.

  7. Polovinu mletého rozprostřeme na fólii do rovnoměrné vrstvy asi 1 cm vysoké, tvar obdélníku. Delší strana obdélníku by měla odpovídat délce pekáčku, ve kterém budete sekanou péct.

  8. Na ¾ masa rozprostřeme polovinu vajec a posypeme strouhaným sýrem. Pomocí fólie (nebo alobalu) sekanou opatrně zabalíme, začneme směrem od delší strany, kde je náplň.

  9. Sekanou s náplní opatrně přeneseme do pekáčku, rukama ještě případně upravíme tvar.

  10. Připravíme si zeleninu, já ji ještě před přidáním do pekáčku osmažila na pánvi na lžíci sádla a zlehka osolila. Tenhle krok vytáhne ze zeleniny maximum chuti, zkuste a uvidíte.

  11. Sekanou v pekáčku obložíme zeleninou a podlijeme vodou. Snažte se, aby cibule byla ponořená v tekutině, pokud vám vyschne, je k neužvýkání! Máte-li snítky čerstvého rozmarýnu, přidejte je k zelenině. Dobrých bylinek není nikdy dost.

  12. Dáme péct do trouby rozpálené na 170 °C (peču bez horkovzduchu), zhruba na 45 minut.

  13. Asi 2x v průběhu pečení poliju sekanou výpekem, případně přidám do pekáčku trochu vody.

  14. Hotovou sekanou podáváme nakrájenou na plátky s pečenou zeleninou, sama ještě obkládám zeleninou čerstvou – co dům dá.

elektrický mlýnek Bosch
Elektrický mlýnek Bosch MFW3520W
masová směs na sekanou
domácí plněná sekaná
Domácí low carb sekaná v LITINOVÉM PEKÁČKU

Domácí sekaná low carb: tipy a rady

  • Ideální je, pokud si maso na sekanou umelete sami doma, případně si jej necháte semlít u řezníka. Zapomeňte na dietní maso, do sekané patří vždy maso prorostlejší, jinak bude sekačka suchá a drolivá. Ideál je plecko, jak vepřové, tak loupaná hovězí plec. Z hovězího vybírejte maso přední, je prorostlejší a levnější. Pro chuť a zvýšení tučnosti přidávám slaninu.
  • Melete-li si maso doma na mlýnku, mlýnek IHNED po práci umyjte. Na zaschlé maso v mlýnku budete potřebovat sbíječku – jednou jsem lenora líná mytí mlýnku nechala na později a zle se mi to vymstilo.
  • Pokud budete kupovat hotové mleté, pak berte půl na půl hovězí a vepřové (koupit třeba půlkilový balíček hovězího a půl kila vepřového, pak smíchat dohromady). POZOR! Mleté maso z obchodu bývá solené! Sůl zde slouží jako konzervant. Dejte pozor při přípravě sekané, abyste maso znovu neosolili.
  • Mleté maso z obchodu má krátkou trvanlivost, je určené k rychlé spotřebě, nepočítejte s tím, že vám bude ležet týden v ledničce, aniž by došlo ke ztrátě na kvalitě.
  • Mleté maso skladujte v dolní části ledničky, kde je nejchladněji. Směrem vzhůru teplota stoupá, rozdíl mezi dolní a horní části ledničky můžou být až 3 °C.
  • Míchaná vajíčka, která se používají na náplň do sekané, můžete udělat na cibulce. Tu nakrájejte nadrobno, nechte zesklovatět na sádle a teprve potom přihoďte vejce.
  • Smažím na sádle! Oblíbila jsem si ho poslední dobou, s množstvím to samozřejmě nepřeháním. Sádlo má vysoký kouřový bod a nepřepaluje se tak snadno, jako ostatní tuky. Dalšími vhodnými tuky na smažení jsou PANENSKÝ KOKOSOVÝ OLEJ a přepuštěné máslo neboli GHÍČKO (tyto tuky doporučuje i moje oblíbená Margit Slimáková).
domácí sekaná plněná low carb

Proč sekaná praská a nedrží pohromadě?

Na závěr pár slov o tom, jak při přípravě domácí sekané postupovat, aby držela pohromadě a nepraskala. Berte je jako tipy, čím víc jich do procesu přípravy domácí sekačky zapojíte, tím by měl být výsledek lepší:

  • Příliš libové maso do sekané nepatří, je pak příliš suchá a drobivá. V low carb verzi se navíc musíme obejít bez namočených rohlíků či jiného pečiva, prorostlejší maso na sekanou je proto grund.
  • Při promíchávání masa použijte ruce, míchejte rychle, ale intenzivně, stačí minuta dvě. Víc už je špatně, teplo z rukou zapříčiní, že se tuk z masa oddělí.
  • Při přípravě masové směsi do ní přidejte lžíci ledové vody. Zlepší to pojivost, sama jsem byla překvapená, jak tento jednoduchý trik pomohl.
  • Po zpracování zkuste masovou směsí párkrát bouchnout o pracovní desku, vyženete tak případné bublinky vzduchu, které mohou způsobit, že se při pečení maso sesedne a popraská.
  • U řezníka se dá koupit vepřová blána z vepřové pobřišnice, která tvar sekané dokonale pojistí, pokud ji do blány zabalíte. Ptejte se po vepřové síťce na sekanou.
  • Bohužel nemám zatím žádnou dokonalou vychytávku, jak zabránit tomu, aby z plněné sekané nevytekla ani kapka náplně. Možná máte nějakou vy a napíšete do komentářů. Jinak i když trochu z náplně vyteče do pekáčku, na chuti sekané to neubere, věřte mi, nebo ještě lépe… vyzkoušejte to!

Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.


>