Kdo rád maso, ten si na low carb užívá. Aby ne, z masa se dá vyčarovat spousta skvělých nízkosacharidových receptů, domácí sekaná je jedním z nich.
Abych byla přesnější: není to úplně taková ta echt sekaná, je plněná vejci se sýrem, dost možná by receptu víc slušel název roláda.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Ve výsledku je to jedno, sekaná šmakovala moc a pochutnali si na ní i ti, kteří o nějakém low carb nemají ani tušení (těm jsem na talíř přidala kopeček šťouchaných brambor).
My však pustíme sacharidy k vodě a uděláme si dobrou domácí sekanou s pečenou zeleninou. Naservírovat si ji můžeme jak low carb oběd nebo večeři, na dlouho zasytí a hlad po ní jen tak nebude.
Mleté na sekanou
Ideální je, pokud si maso na sekanou umelete sami doma, případně si jej necháte semlít u řezníka.
TIP: K narozeninám jsem dostala elektrický mlýnek na maso značky BOSCH, spokojenost náramná!
Zapomeňte na dietní maso, do sekané patří vždy maso prorostlejší, jinak bude sekačka suchá a drolivá.
Ideál je plecko, jak vepřové, tak loupaná hovězí plec. Z hovězího vybírejte maso přední, je prorostlejší a levnější. Pro chuť a zvýšení tučnosti přidávám slaninu.
POZOR! Mleté maso z obchodu bývá solené! Sůl zde slouží jako konzervant. Dejte pozor při přípravě sekané, abyste maso znovu neosolili.
Melete-li si maso doma na mlýnku, mlýnek ihned po práci umyjte. Na zaschlé maso v mlýnku budete potřebovat sbíječku – jednou jsem lenora líná mytí mlýnku nechala na později a zle se mi to vymstilo.
Pokud budete kupovat hotové mleté, pak berte půl na půl hovězí a vepřové (koupit třeba půlkilový balíček hovězího a půl kila vepřového, pak smíchat dohromady).
[thrive_leads id=’2169′]
Proč sekaná praská a nedrží pohromadě?
Příliš libové maso do sekané nepatří, je pak příliš suchá a drobivá. V low carb verzi se navíc musíme obejít bez namočených rohlíků či jiného pečiva, prorostlejší maso na sekanou je proto grund.
Při promíchávání masa použijte ruce, míchejte rychle, ale intenzivně, stačí minuta dvě. Víc už je špatně, teplo z rukou zapříčiní, že se tuk z masa oddělí.
EXTRA TIP: Při přípravě masové směsi do ní přidejte lžíci ledové vody. Zlepší to pojivost, sama jsem byla překvapená, jak tento jednoduchý trik pomohl.
Po zpracování zkuste masovou směsí párkrát bouchnout o pracovní desku, vyženete tak případné bublinky vzduchu, které mohou způsobit, že se při pečení maso sesedne a popraská.
U řezníka se dá koupit vepřová blána z vepřové pobřišnice, která tvar sekané dokonale pojistí, pokud ji do blány zabalíte. Ptejte se po vepřové síťce na sekanou.
Domácí low carb sekaná
Equipment
- Low carb Voňavá kuchařka
- Mlýnek na maso Bosch
- Zástěra s puntíky
Ingredients
Maso na roládu:
- 500 g vepřové plecko
- 300 g hovězí přední prorostlejší
- 2 ks vejce
- Sůl
- 5 snítek tymián čerstvá bylinka
Na náplň do sekané:
- 8 ks vejce vel. L
- 200 g tvrdý sýr např. Gouda 45 %
- 1 lžíce vepřové sádlo
Pečená zelenina:
- 6 ks mrkev
- 2 ks cibule střední
- 1 lžíce vepřové sádlo
- Sůl
- plus jakoukoliv další zeleninu, kterou máte ve špajzce nebo v lednici
Instructions
- K mletému masu přidáme vejce, oholené lístky tymiánu, případně osolíme (pokud již maso není slané z obchodu).
- Vidličkou zapracujeme vejce do mletého masa, poté rukama promícháme, důkladně, ale rychle, stačí cca 1-2 minuty. Přidejte asi lžíci studené vody, zvýší se tím pojivost směsi.
- Na pánvičce rozehřejeme sádlo, rozklepneme vejce a necháme je srazit. Usmažte je tak, aby vejce byla ještě trochu tekutá. Stáhneme pánev z plotýnky a necháme vychladit.
- Na pracovní plochu rozložíme potravinářskou fólii.
- Maso rozdělíme na poloviny – z množství uděláte zhruba na dvě šišky sekané.
- Polovinu mletého rozprostřeme na fólii do rovnoměrné vrstvy asi 1 cm vysoké, tvar obdélníku. Delší strana obdélníku by měla odpovídat délce pekáčku, ve kterém budete sekanou péct.
- Na ¾ masa rozprostřeme polovinu vajec a posypeme strouhaným sýrem. Pomocí fólie (nebo alobalu) sekanou opatrně zabalíme, začneme směrem od delší strany, kde je náplň.
- Sekanou s náplní opatrně přeneseme do pekáčku, rukama ještě případně upravíme tvar.
- Připravíme si zeleninu, já ji ještě před přidáním do pekáčku osmažila na pánvi na lžíci sádla a zlehka osolila. Tenhle krok vytáhne ze zeleniny maximum chuti, zkuste a uvidíte.
- Sekanou v pekáčku obložíme zeleninou a podlijeme vodou. Snažte se, aby cibule byla ponořená v tekutině, pokud vám vyschne, je k neužvýkání! Máte-li snítky čerstvého rozmarýnu, přidejte je k zelenině. Dobrých bylinek není nikdy dost.
- Dáme péct do trouby rozpálené na 170 °C (peču bez horkovzduchu), zhruba na 45 minut.
- Asi 2x v průběhu pečení poliju sekanou výpekem, případně přidám do pekáčku trochu vody.
- Hotovou sekanou podáváme nakrájenou na plátky s pečenou zeleninou, sama ještě obkládám zeleninou čerstvou – co dům dá.
Notes
Tipy k low carb sekané
Bohužel nemám zatím žádnou dokonalou vychytávku, jak zabránit tomu, aby z plněné sekané nevytekla ani kapka náplně. Možná máte nějakou vy a napíšete do komentářů. Jinak i když trochu z náplně vyteče do pekáčku, na chuti sekané to neubere, věřte mi, nebo ještě lépe… vyzkoušejte to!
Mleté maso z obchodu má krátkou trvanlivost, je určené k rychlé spotřebě, nepočítejte s tím, že vám bude ležet týden v ledničce, aniž by došlo ke ztrátě na kvalitě.
Mleté maso skladujte v dolní části ledničky, kde je nejchladněji. Směrem vzhůru teplota stoupá, rozdíl mezi dolní a horní části ledničky můžou být až 3 °C.
Míchaná vajíčka, která se používají na náplň do sekané, můžete udělat na cibulce. Tu nakrájejte nadrobno, nechte zesklovatět na sádle a teprve potom přihoďte vejce.
Smažím na sádle! Oblíbila jsem si ho poslední dobou, s množstvím to samozřejmě nepřeháním. Sádlo má vysoký kouřový bod a nepřepaluje se tak snadno, jako ostatní tuky.