LOW CARB E-KUCHAŘKy

od Lucky Grusové

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"17ee7":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"17ee7":{"val":"hsla(var(--tcb-main-master-h, 210), var(--tcb-main-master-s, 77%), var(--tcb-main-master-l, 54%), 1)"}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"17ee7":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
PROHLÉDNOUT
__CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Guacamole – avokádová low carb pomazánka

Od: Petra / LadyLowCarb


Tuky jsou na low carb esenciální živinou: ne nadarmo má tenhle výživový styl zkratku LCHF (low carb, high fat, neboli sacharidy nízko, tuků požehnaně).

Pokud ve stravě zredukujeme sacharidy, pak tuk je makroživina, která zasytí. Zdravých tuků bychom na nízkosacharidovce měli jíst dostatek.

Tipy na low carb čtení:


JAK PÁLIT A NEUKLÁDAT

Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.

Fitplan.cz


VOŇAVÁ KUCHAŘKA

Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Paleosnadno.cz

Spousta tuku v rostlinné podobě se nachází v avokádu.

Avokádo milují snad všichni vyznavači low carb (keto, paleo).

Avokádo proslavila pomazánka, která se jmenuje Guacamole. Původem je z Mexika, ale její obliba ji v posledních letech přenesla na jídelní stoly prakticky na všech kontinentech.

Guacamole je vhodný způsob, jak avokádo začít jíst. Neochucené avokádo má neutrální máslovou chuť, a teprve ingredience, se kterými jej připravíme, dají vyniknout všestrannosti avokáda.

Avokádo se dá připravit naslano i nasladko.

Jak připravit Guacamole

Příprava pomazánky Guacamole je snadná, stačí několik málo surovin:

  • správně vyzrálé avokádo
  • červená cibule
  • limetková šťáva
  • trochu soli

Tohle je ten úplný základ. Přidávat navíc můžete to, co máte rádi: česnek, rajčata, lžíci tučného jogurtu nebo zakysané smetany, zelené lístky koriandru, čerstvě mletý pepř.

Vše umixujete a low carb dobrota je na světě!

MŮJ TIP: ​Tenhle recept je vhodný také pro ketogenní dietu, v případě, že do guacamole nepřidáte jogurt nebo smetanu, užijí si jej i vyznavači paleo.

Guacamole je výborná k namáčení čerstvé nebo grilované zeleniny jako dip, je báječná k minutkovému masu. Božsky chutná namazaná na plátku low carb pečiva.

Textura avokádové pomazánky a suroviny

Nemixujte guacamole úplně najemno. Kousky rajčat a červené cibule tvoří v zelené barvě avokáda příjemný kontrast.

Případně můžeme na mixér zapomenout, vzít si vidličku a pracovat ručně: avokádo rozmačkejte, přidejte ostatní nadrobno nakrájené suroviny a jednoduše zamíchejte.

Pokud nemáte červenou cibuli, použijte klasickou kuchyňskou, na chuti to znát nebude. Červená se používá zejména kvůli barvě.

Limetková šťáva v guacamole není jen pro chuť, poslouží jako ochrana před oxidací avokáda, které má po rozkrojení tendenci hnědnout. Podobně je tomu například u čerstvě rozkrojených jablek.

Pokud připravujete Guacamole předem, přikryjte pomazánku potravinovou fólií (hned na povrch Guacamole) a uložte do ledničky. Před podáváním jednoduše promíchejte.

Jak poznat zralé avokádo?

Pro začátečníky bývá těžké poznat, zda je avokádo dostatečně zralé. Pokud avokádu přijdete na chuť, vložit do košíku ten správný kus pro vás bude po několika nákupech brnkačka.

V obchodě najdete dva druhy avokáda: zelené a tmavě hnědé, až černé. Černá avokáda jsou RTE (ready to eat), tedy dostatečně vyzrálá. Stačí oloupat nebo vydlabat a jíst.

Vhodného (vyzrálého) adepta na Guacamole nenajdete i mezi zelenou odrůdou avokád.

Až budete v obchodě, vezměte avokádo do ruky a jemně jej stiskněte v prstech. Pokud je avokádo tvrdé a ani se pod tlakem nehne, vraťte jej zpět – takové je nedozrálé a prakticky nejedlé.

Pokud se pod slupkou „přelévá“ měkká hmota, bude avokádo přezrálé, s hnědými skvrnami uvnitř.

Avokádo zralé tak akorát reaguje na stisk, je jemně měkké, ale ne příliš.

Jak oloupat avokádo

Vezměte do ruky malý ostrý nůž na zeleninu a avokádo podélně po obvodu rozřízněte. Uvnitř avokáda je pecka. Pokud je avokádo správně vyzrálé, měla by pecka jít snadno odstranit, případně do pecky opatrně zapíchněte nůž a pecku vyviklejte.

Dužinu avokáda vyškrábejte lžičkou. Pokud chcete dužninu vcelku, objeďte nožíkem podél vnitřní části slupky, maso avokáda tím uvolníte.

avokádová pomazánka recept

Guacamole z avokáda

Guacamole – nejlepší způsob, jak si zamilovat avokádo! Vyzkoušejte tuhle low carb / keto friendly pomazánku.
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Čas celkem: 15 min
Porce: 2
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

  • 2 ks avokádo (vyzrálé)
  • 1 ks limetka (šťáva)
  • 1 ks cibule (červená)
  • 1 stroužek česnek
  • 4 ks rajčata (cherry)
  • 1 lžíce smetana na šlehání (volitelně)
  • zelená petrželka (nebo koriandr)

POSTUP

  • Avokáda rozpůlíme, vyjmeme pecku, dužninu vydlabeme a dáme do mixéru.
  • Přidáme šťávu z vymačkané limetky a utřený česnek. 
  • Cherry rajčátka nasekáme na kousky, cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a přidáme spolu se smetanou.
  • Petržel (koriandr) lístky opereme a nasekáme najemno, přidáme k pomazánce.
  • Osolíme, opepříme a utřeme lžící dohromady.
  • Podáváme se zeleninou nebo minutkovým masem.

Poznámka k receptu:

Guacamole avokádová pomazánka chutná báječně také samotná, vychutnejte si ji jen tak!
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!

Avokádo nutriční hodnoty

Avokádo je zdrojem tuků příznivých pro hubnutí, obsahuje jich až 30 %. Kromě vysokého podílu tuku najdete v avokádu vitamíny A, B, C a E, dále proteiny a minerální látky.

A kalorie? Avokádo je nejkaloričtější ze zástupců ovocné i zeleninové říše. 100 g avokáda obsahuje 160 kalorií. Makroživin pak 2 g bílkovin, 8 g sacharidů a 14 g tuků.

Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem low carb stravování. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kvalitní ořechy za výbornou cenu

>
Send this to a friend
Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/guacamole-avokadova-low-carb-pomazanka/