Když se vydáte cestou low carb, zjistíte, že spousta jídel co jste byli zvyklí jíst je možné upravit do nízkosacharidové verze.
Jde hlavně o pokrmy z masa, kde se sacharidy obvykle vyskytují tehdy, když recept obsahuje nádivku, pojivo u mletého, nebo jako strouhanka, pokud obalujeme v trojobalu.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Jedním z dobře upravitelných receptů (kde se bez mouky obejdeme) jsou oblíbené holandské řízky.

Co je holandský řízek?
Holandský řízek je karbanátek z tučnějšího mletého masa, obvykle vepřového, do kterého se přidává sýr, sůl, trochu vody a sekaná zelená petrželka.
Holandské řízky se obvykle obalují v trojobalu, a tady číhá zrada v podobě mouky a strouhanky.
Holanďáky dělám tak, že je jednoduše neobaluju v ničem. Mandlová mouka je zbytečnost, akorát se připaluje, sýr přidaný do mletého holandský řízek krásně podrží a výsledek chutná… hmmm… jednoduše báječně!
[thrive_leads id=’2169′]
Domácí mleté maso
Umlet si maso doma je vždycky výhoda. Jednak si poladíte masovou směs, a pak taky víte, co v ní je.
Klasický holanďák se dělá z tučnějšího vepřového, velmi dobré jsou i z kombinace vepřového a hovězího masa.
Vyvarujte se použití příliš libového masa, tuk je nositelem chuti, není naším cílem mít nízkokalorický, vysušený holandský řízek.
Já si maso melu sama od té doby, co jsem k narozeninám dostala boschácký mlýnek. Obsluha je jednoduchá, zrovna tak čištění mlýnku. Semleto a mlýnek uklizený mám do 15 minut.

Holandské řízky low carb: tipy a rady
- Někdo do směsi na holandské řízky přidává vajíčko, podle mě lze vynechat, sýr je dostatečným pojivem, který karbanátky podrží pohromadě.
- Nezapomeňte si při tvarování holandských řízků namočit ruce do studené vody, masová směs se nebude tolik lepit na ruce.
- Holandské řízky obvykle smažím na sádle. Pozor na vysokou teplotu, ať se sádlo na pánvi nepřepálí!
- K holandským řízkům podávejte jakýkoliv low carb / keto friendly zeleninový salát nebo jinou přílohu. Já jsem dělala batátovou kaši, ochucenou solí, pepřem a dvěma lžícemi zakysané smetany.
- TIP: Na talíř přidejte kopeček majonézy, k holanďákům dokonalá lahůdka!

Holandský řízek bez trojobalu
Equipment
- Low carb Voňavá kuchařka
- Železná pánev DeBuyer 28 cm
- Mlýnek na maso Bosch
Ingredients
- 350 g vepřové maso bůček bez kosti, plecko
- 150 g tvrdý sýr tučný kolem 45 % (Eidam, Gouda)
- 1 lžíce petrželka sekané lístky
- Sůl
- pepř
- voda
- vepřové sádlo na smažení
Instructions
- Maso semeleme na mlýnku, případně použijeme mleté koupené z obchodu.
- Petrželku nasekáme, sýr nastrouháme, a přidáme ke směsi masa. Zalijeme dvěma lžícemi vody. Osolíme, opepříme, promícháme – hotovo, a jde se smažit.
- Rozpálíme pánev s vyšší vrstvou oleje.
- Namočíme si ruce do studené vody a z masové směsi tvoříme malé placičky o pr. cca 6 cm, které uprostřed trochu smáčkneme, protože holandské řízky se při smažení lehce vyboulí.
- Smažíme na sádle z obou stran dozlatova.
Notes
