Tohle je sezónní recept, hodí se na podzim, kdy v lese rostou houby jako divé (a my je hezky posbíráme do košíku).
Čerstvé houby pak doma očistíme, pokrájíme na kusy a šup s nimi do guláše.
Tohle je recept na houbový guláš se smetanou, bez masa. Flákota v tomto případě není potřeba, o lahodnost se postarají houby.
Guláš není zahuštěný moukou, stačí zredukovat smetana, hustý je dostatečně. Jedná se tedy o příkladný low carb recept na oběd nebo večeři, přirozeně bezlepkový, vegetariánský.

Co potřebujeme na houbový guláš?
Jak je již z podstaty zřejmé, ke guláši potřebujeme čerstvé lesní houby, cibulku a smetanu. Tu na šlehání, s obsahem tuku 30 % a více.
Guláš má navinulou chuť – o tu se postará malý fígl s octem, který se do guláše během vaření přidává a pak se nechá vyvařit. Ostrost kyseliny octové mizí, navinulá chuť tak akorát zůstává.

Jak připravit správně hustý houbový low carb guláš?
Pokud se budete držet následujících kroků, nemáte šanci, aby se vám guláš nepovedl:
- Ve vyšší pánvi rozehřejeme sádlo, na kterém zpěníme nakrájenou cibuli.
- Přidáme houby, osolíme, opepříme, orestujeme.
- Zalijeme octem a necháme jej vyvařit.
- Přidáme smetanu, stáhneme teplotu a pod pokličkou dusíme 15 minut.
- Poklici odstraníme a dalších 5 minut necháme mírně probublávat, aby byl guláš správně hustý.
- Dochutíme případně solí a pepřem a podáváme.

Petřin nízkosacharidový newsletter
pro dámy
Jednou za čas užitečné LOW CARB tipy a recepty do vašeho e-mailu? Přihlaste se k odběru:
Váš e-mail je u mě v bezpečí, čtěte Zásady ochrany soukromí
K houbovému guláši jsem si jako přílohu dala skvělé CUKETOVÉ PLACKY (samozřejmě low carb, bez cukru a mouky).
Jaké houby jsou do guláše nejlepší?
Ideální je lesní směs sušších hřibovitých hub, které nejsou po dušení blátivé. Houby je vhodné restovat na pánvi s větší plochou dna, aby houby zbytečně nepouštěly šťávu, ale hezky se na povrchu osmažily.
TIP: Do houbového guláše jsem přidala pár sdrhnutých lístků z tymiánu, krásně guláš provoněly.
Do guláše přidávejte smetanu na šlehání, pokud byste dali méně tučnou na vaření (s obsahem tuku kolem 12%), mohla by se srazit.

Houbový guláš low carb
V kuchyni se neztratí:
POTŘEBUJEME
- 600 g čerstvé houby
- 250 ml smetana na šlehání (min. 30 %)
- 2 cibule
- 1 lžíce vepřové sádlo
- 2 lžíce ocet
- sůl
- pepř
- tymián (čerstvý)
POSTUP
- Očištěné houby nakrájíme na větší kusy, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- V dostatečně velké pánvi s vyšším okrajem rozehřejeme sádlo a vhodíme na něj cibuli, kterou zpěníme.
- Přidáme houby, posolíme a opepříme. Krátce orestujeme.
- Zalijeme octem, mícháme, až se tekutina octu vyvaří.
- Snížíme teplotu, zalijeme smetanou na šlehání, zamícháme, přiklopíme poklicí a dusíme 15 minut.
- Poklici odstraníme a ještě 5 minut necháme probublávat při mírné teplotě do zhoustnutí guláše.
- Stáhneme z plotny a podáváme.
Poznámka k receptu:
K LOW CARB VAŘENÍ SE HODÍ:
Orientační výživové hodnoty na 1 porci:
