Nízkosacharidové pečivo rychle a chutně! Tak by se dal popsat chléb, který jsem upekla z hotové low carb směsi od českého výrobce Topnatur.
Více o této LC směsi jsem psala v článku TADY.
Jestliže při nízkosacharidové stravě postrádáte pečivo, mohu tenhle chléb s klidným svědomím doporučit. Dříve jsem vyzkoušela více receptů, ale žádný chlebík z mých pokusů nevyšel tak dobře, jako tento.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Velmi pravděpodobně může za úspěch bramborová vláknina a xantanová guma, díky nimž je chleba vláčný (a to i když je bezlepkový a bez sacharidů).
Směs na low carb chleba se dá nejsnáz koupit na internetu, já ho mám z e-shopu Grizly.cz (mrkněte také na jejich super nabídku ořechů), seženete ho také v DM drogerii (zahlédnuto dnes na regálu).

Pokud hotovou směs nemáte, doporučuji připravit si jogurtové low carb pečivo podle Lucky Grusové.
Z čeho se peče low carb chléb?
Základem směsi je lněná mouka z mletých semínek zlatého lnu a psyllium (ve chlebu není nijak zvláštně cítit, ťuk ťuk ťuk), dále bramborová vláknina a semínka – dýňová a slunečnicová.
O správnou dávku kyprosti se postará pečicí prášek bez fosfátů, chuť přidá lahůdkové droždí a kmín.
Tohle je suchá směs, je jasné, že bez tekutých složek je tak trochu k ničemu.
Ke směsi tedy směle přidejte 4 vejce (měla jsem od domácích slepiček, chléb mi vyšel dožluta), a dále 150 g tučného jogurtu.

Jogurt se dává zásadně tučný (jsme na low carb, že ano), doma mám v ledničce vždy alespoň jeden kilový kyblík řeckého jogurtu s obsahem tuku 10 %.
Petřin nízkosacharidový newsletter
pro dámy
Jednou za čas užitečné LOW CARB tipy a recepty do vašeho e-mailu? Přihlaste se k odběru:
Váš e-mail je u mě v bezpečí, čtěte Zásady ochrany soukromí
Jak připravit těsto na jogurtový LC chleba
Začněme vajíčky, celá je rozklepneme do mísy a ručním elektrickým mixérem vyšleháme do pěny. Dejte tomu tak 3 minuty, abyste vejce jen nepošolichali, ale hezky našlehali.
K našlehaným vejcím přidáme jogurt, chlebovou směs, a celé to ještě jednou na pomalé otáčky projedeme šlehačem, aby se nám hezky všechno pospojovalo.

Hotové těsto necháme 2 minuty odpočinout. Zatímco těsto odpočívá, vysteleme plech pečicím papírem.
Tvarování a pečení LC chleba
Těsto přiměřeně zhoustne, dá se vzít do ruky a zpracovat do tvaru bochánku. Namočte si ruce do studené vody, těsto se bude lépe tvarovat.

Hotový bochníček položte na plech vyložený pečicím papírem, já chléb ještě na povrchu nařízla a posypala vločkovou solí (to jsou ty bílé ďubky na upečeném chlebu).
A teď už šup s chlebem do trouby předehřáté na 170 °C, pekla jsem bez horkovzdušného ohřevu, chléb se peče zhruba 60 minut.

A jak LC jogurtový chléb od Topnatur chutná?
Chuť vůbec není špatná, nemá nijak zvláštní chuťový „ocas“. Samozřejmě nelze srovnávat s klasickým pečivem z pšeničné mouky, ale chléb není mokrý, má velmi dobrou konzistenci a pevnou kůrku.
Myslím si, že v rámci low carb kuchyně je tenhle chléb velmi povedená náhražka běžného pečiva.
Abych jen nechválila, tady drobná výtka: Za mě bych chléb ještě víc přisolila a dala více kmínu. Dovedu si dobře představit, že do těsta nastrouhám třeba pikantní Nivu, věřím, že by chlebu dala větší říz.

Co na chleba namazat?
Chleba se dá jíst jako příloha, nebo si na něj namažte nějakou dobrou nízkosacharidovou pomazánku. Slanou i sladkou.
Věřte nevěřte, zkusila jsem plátek tohoto LC chleba namazat mandlovým máslem a posypat nastrouhanou hořkou čokoládou. Bylo to také moc dobré.
A tady je konečně recept na chléb:

Jogurtový LC chléb
V kuchyni se neztratí:
POTŘEBUJEME
- 1 Směs na low carb chléb od Topnatur
- 150 g bílý jogurt (tučný 10 %)
- 4 ks vejce
POSTUP
- Zapneme troubu, předehřejeme ji na 170 °C.
- Do mísy rozklepneme vejce a vyšleháme je elektrickým mixérem do pěny.
- Přidáme bílý jogurt a chlebovou směs. Krátce promícháme mixérem, aby se všechny suroviny spojily dohromady.
- Těsto necháme cca 2 minuty odpočinout.
- Mezitím vyložíme plech pečicím papírem.
- Z těsta tvarujeme bochánek, položíme jej na vyložený plech a dáme zhruba na hodinu péct.
- Hotový chléb necháme vychladnout na mřížce, aby mohla unikat vlhkost.
Poznámka k receptu:
K LOW CARB VAŘENÍ SE HODÍ:
Orientační výživové hodnoty na 1 porci:
Chcete zkusit jiné LC pečivo? Upečte si OOPSIE PLACKY

Tip na konec: Pokud vám chléb zbyde, zamrazte jej.
Já chleba nakrájím na plátky, rozložím na chvíli do mrazáku, a jakmile na povrchu zatuhne, shrnu chleba do sáčku, zavážu a nechám zamrazit.
Takhle zůstane každý plátek samostatný, neslepí se mi všechny dohromady v jednu zmrzlou hmotu.
Když pak dostanete na chleba chuť, snadno vyndáte jeden dva plátky a necháte je rozmrazit.