Květák, to je tutový low carb hit.
Kdo jej dříve nemusel, přijde mu brzy na chuť – květák je totiž velmi univerzální, jeho lehce netradiční chuť se dá krásně vyladit s ostatními LCHF vhodnými potravinami.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Dokonce jsem někde viděla recept na květákovou kaši nasladko.
My se však budeme držet klasiky a vykouzlíme si z hlavičky květáku chutný nízkosacharidový oběd nebo večeři.
Aby se květáková kaše povedla hned napoprvé, půjčila jsem při vaření tipy od LUCKY GRUSOVÉ, české královny low carb / paleo receptů.
Opravdu dobré low carb recepty jsou často o jemných fineskách, na které při prvních pokusech vůbec nemusíte přijít.

Květák jako low carb příloha
Květák je ideální nízkosacharidovou náhražkou za obiloviny a luštěniny.
TIP: Kromě květákové kaše se z něj dá připravit květáková rýže, která se texturou podobá rýži klasické.
Květák by se při přípravě měl “omastit”, aby zasytil na delší dobu.

K přípravě květákové kaše potřebujete kromě květáku mozzarellu, čerstvý sýr a plátky slaniny.
Slaninu nakrájíme na kostičky, osmažíme, a posypeme jí květákovou kaši.

Květáková kaše s vypraženou slaninou
V kuchyni se neztratí:
POTŘEBUJEME
- 1 ks květák
- 125 g Mozzarella (1 bochánek)
- 100 g čerstvý sýr (např. President)
- 200 g slanina
- 1 lžička vepřové sádlo
- máslo (na polití květákové kaše)
POSTUP
- Květák omyjeme pod teplou tekoucí vodou, osušíme a odkrojíme košťál.
- Omytý květák rozdělíme na růžičky a dáme jej vařit do osolené vody. Mějte trpělivost, květák by měl být opravdu měkký, aby šel dobře ušlehat na kaši.
- Jakmile je květák uvařený, slijeme vodu (vývar pak můžete použít k dalšímu vaření). Květák jemně vymačkáme přes utěrku, nemusí být úplně dosucha, ale čím víc vody z něj vymačkáme, tím lépe; květáková kaše má totiž tendenci pouštět na talíři vodu, po okrajích kaše se pak mohou tvořit nepěkné „kaluže“.
- K vymačkanému květáku přidáme čerstvý sýr a rozmixujeme. Květáková kaše je stále dostatečně horká, aby se v ní rozpustily kostičky mozzarelly. Tu vyjmeme z balení, slijeme z nálevu a nakrájíme na malé kousky, které zamícháme do kaše.
- Mezitím si na pánvi rozpustíme lžičku sádla. Slaninu nakrájíme na proužky a na rozehřátém sádle upražíme dokřupava. Plotýnku to chce mít zapnutou na vyšší teplotu.
- Květákovou kaši servírujeme na talíř, vrch polijeme rozpuštěným máslem, ozdobíme slaninou. Na kraj talíře přidáme přílohu ze syrové zeleniny, jak kdo má rád.
Poznámka k receptu:
K LOW CARB VAŘENÍ SE HODÍ:
Orientační výživové hodnoty na 1 porci:
Petřin nízkosacharidový newsletter
pro dámy
Jednou za čas užitečné LOW CARB tipy a recepty do vašeho e-mailu? Přihlaste se k odběru:
Váš e-mail je u mě v bezpečí, čtěte Zásady ochrany soukromí