Mandlová mouka za super cenu u Grizly.cz - VYZKOUŠEJTE! »

low carb zeleninový salát

Letní keto salát s blanšírovaným chřestem a flank steakem

Léto zabouchalo na dveře ve vší síle, je čas na lehké jídlo v nízkosacharidovém stylu! Nebojte se, napsat název tohoto letního low carb receptu dá víc práce, než samotná příprava salátu 🙂

Nakrouhat si zeleninu na talíř zvládne každý, ale samotná zelenina nám nedá, co potřebujeme: pocit zasycení, který ideálně nějakou tu hodinu přetrvá. O dobrý pocit z chutného nízkosacharidového jídla se musejí postarat zdravé tuky a bílkoviny – oboje jsou v tomto low carb receptu zastoupené.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:


>> Low carb e-kuchařky Lucky Grusové
Chcete zkusit low carb a nevíte, co vařit? Zkuste osvědčené recepty Lucie Grusové. Low carb, paleo, Whole30. Klikněte a podívejte se.

>> Kniha Jak pálit a neukládat
Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

V plném proudu je sezóna chřestu (ta oficiálně končí až koncem června). V obchodě jsem narazila na čerstvý zelený chřest z české produkce, hodila jsem jej hned do košíku.

Přidala jsem hovězí flank steak. Steakové hovězí není ledajaké, musí jít o stařené, tedy vyzrálé maso. Kupuju jej buď v Globusu, nebo u svého řezníka v Massna.cz v Českém Dubu.

V receptu vám popíšu, jak se poprat s blanšírovaným chřestem a správně připravit flank steak. Věřte, že oboje je vcelku jednoduché, chce to mít jen trochu grif a správné kuchyňské vybavení po ruce.

Low carb zeleninový salát s blanšírovaným chřestem a flank steakem
Čas přípravy
20 mins
Čas vaření
20 mins
 

Low carb recept na letní salát s nízkým obsahem sacharidů, bez mléčné bílkoviny, vhodný i pro paleo dietu, keto friendly.

Porce: 1
Autor: Lady LowCarb
Ingredience
  • 1/2 ks římský salát
  • 6-8 ks cherry rajčata
  • 1/2 ks žlutá paprika
  • 5 ks výhonky blanšírovaného chřestu
  • 100 g flank steak plátky
  • sůl
  • pepř čerstvý z mlýnku
Salátová zálivka:
  • 60 ml olivový olej
  • 1 lžička hořčice hrubozrnná
  • 1 lžíce jablečný ocet
Postup
  1. Římský salát opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na sousta, která je lze nabrat vidličkou v vložit do úst.

  2. Cherry rajčata omyjeme a pokrájíme na klínky. Papriku omyjeme a nakrájíme.

  3. Na velký talíř rozložíme salát, poklademe rajčaty a paprikou, zlehka osolíme.

  4. Na vrch položíme plátky flank steaku, podélně rozkrojený chřest. Maso osolíme a opepříme.

  5. V šejkru připravíme salátovou zálivku: všechny tři ingredience důkladně proklepeme, až vznikne emulze – polotekutá zálivka na salát.

  6. Přelejeme zálivkou salát a můžeme podávat!

Blanšírovaný chřest

Blanšírování je kuchyňská úprava, která spočívá v krátkém povaření ve vroucí osolené vodě a následném prudkém zchlazení ve vodě ledové. Chřest bude uvařený na skus, a přitom se zintenzivní jeho zelená barva.

Je-li zelený chřest čerstvý, nemusíte jej loupat. Stačí v dolní části odříznout tuhé stonky, které mají sklony k dřevnatění. Spodní části stonků se odřezávají v místě, kde tuhá část pazochu přechází v měkkou.

zelený chřest

Čerstvý zelený chřest

Do většího hrnce nalijete vodu, řádně ji osolíte (asi jako na těstoviny, tedy slanost mořské vody) a přivedete k varu. Připravené chřesty opatrně vhodíte do vroucí vody a necháte asi 3-4 minuty povařit.

Mezitím si připravíte mísu se studenou vodou, klidně můžete přidat pár kostek ledu. Po uplynutí doby vaření chřest vyjměte děrovanou naběračkou a vložte jej zchladit do studené vody. Studená voda zastaví var, chřest nebude blátivý.

Blanšírovaný chřest můžete hned použít, nebo jej uložte do ledničky, kde vám několik dní vydrží, než jej zpracujete do nějakého dalšího receptu.

čerstvý vs. blanšírovaný chřest rozdíl

Vlevo čerstvý chřest, vpravo blanšírovaný

Co je flank steak a jak ho připravit?

Flank steak je maso z hovězího pupku a počítá se k těm levnějším ze steakového masa. Dávám za něj zhruba za 240 Kč / kg, nejíme jej doma ve velkém, jako bílkovinná součást zdravého jídla je flank steak značka ideál. Jeden „flák“ flank steaku mě vyjde do 100 Kč, hmotnost kolem 400 g.

Flank steak je poměrně plochý, na výšku má kolem 2-3 cm. Na pánvi se maso smrští a výška steaku se tím zvýší.

K přípravě flank steaku používám LITINOVOU PÁNEV, kterou je možné strčit do trouby. Pokud pánev do trouby nemáte, připravte si malý pekáček.

Flank steak vyndejte z lednice asi půl hodiny před přípravou, minutkové maso není dobré házet studené z lednice hned na pánev. Odstraňte z masa případné blanky a blány.

Rozpalte pánev – ideální je opět litinová, případně nerezová, ocelová. Pánev rozehřejte nasucho, žádný olej.

flank steak

Do dlaní si kápněte trochu olivového oleje a pomažte jím flank steak z obou stran. Dobře rozpálená pánev je základ – poznáte ji, že se z ní začne lehce kouřit. Pokud maso položíte na rozpálenou pánev, povrch se zatáhne a uzavře šťávu z masa uvnitř. Steak bude božsky šťavnatý, nevysušený.

Flank steak zprudka smažíme z každé strany 3-4 minuty. Mezitím si zapneme troubu na 120 °C, pokud budete maso pokládat na pekáček, nechte ho rozehřát v troubě! Jestliže steak děláte na pánvi, která jde dát do trouby, pak si usnadníte práci.

Jakmile je flank steak na pánvi hotový, šoupněte ho na 10 minut do trouby. Opravdu je to jeden ze způsobů přípravy steaku, mně se velmi dobře osvědčil a je vhodný především pro začátečníky bez zkušeností s přípravou steaků.

Po uplynutí deseti minut vyndejte flank steak z trouby, stáhněte jej z pánve na talíř, překryjte alobalem a nechte jej dalších 10 minut vydechnout. Šťáva uvnitř masa se rovnoměrně rozloží. Kdo chce flank steak propečenější, může ho nechat posledních deset minut odpočinout na pánvi nebo na pekáčku, v němž bylo maso v troubě.

Flank steak se zásadně krájí přes vlákno, v opačném případě by se rozpadal. Krájíme na co nejtenčí plátky, klidně 2 mm silné. Pokud je flank steak málo propečený a plátky masa jsou silné, dostanete „žvýkačku“ a vaše čelisti budou mít co dělat, aby si s flank steakem poradily.

flank steak

Maso solím a pepřím až nakonec na talíři. Pepř používám čerstvý z mlýnku, jednorázové mlýnky se dají koupit v obchodech a ani nestojí moc peněz.

Jednoduchá zálivka na salát

A ještě pár vět k zálivce na salát. Používám základní, jednoduchou, chutnou. Stačí vám 3 ingredience, které smícháte dohromady. Nejlépe to jde v obyč ručním šejkru nebo ve skleničce s víčkem, třeba od přesnídávky. Těmi třemi ingrediencemi jsou olivový olej, hrubozrnná (nebo nějaká dobrá) hořčice a jablečný nebo rýžový ocet.

low carb zálivka na salátlow carb zeleninový salát

Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

    Petra / LadyLowCarb

    Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.


    >

    Sdílej s přáteli

    Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/letni-keto-salat-s-blansirovanym-chrestem-a-flank-steakem/