LOW CARB E-KUCHAŘKy

od Lucky Grusové

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"17ee7":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"17ee7":{"val":"hsla(var(--tcb-main-master-h, 210), var(--tcb-main-master-s, 77%), var(--tcb-main-master-l, 54%), 1)"}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"17ee7":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
PROHLÉDNOUT
__CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Lilkové závitky low carb

Od: Petra / LadyLowCarb


Báječný letní recept na rychlý nízkosacharidový oběd nebo večeři, závitky z plátků lilku neboli baklažánu, pečené v rajčatové omáčce.

Pochutnal si i můj manžel, který jinak dává přednost klasickým pokrmům s převahou masa. Je to dobré znamení, že recept prošel a obstojí i u těch, kteří o low carb stravování ani netuší.

Tipy na low carb čtení:


JAK PÁLIT A NEUKLÁDAT

Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.

Fitplan.cz


VOŇAVÁ KUCHAŘKA

Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Paleosnadno.cz

Lilek neboli baklažán

Lilek pravděpodobně pochází z Indie nebo Číny, je příbuzný například s rajčetem a paprikou, stejně tak náročný je při pěstování na teplo. Má typicky fialovou barvu.

V obchodě vybírejte spíše menší plody s hladkou lesklou slupkou, které musí být na omak pevné, nikoliv měkké (vysušené).

V žádném případě nesmí být na povrchu lilku hnědé skvrny, které naznačují, že lilek má své nejlepší období za sebou.

Lilek v kuchyni

Pro low carb dietu je lilek bezproblémový, 100 g obsahuje 4 g sacharidů. Lilek se zásadně konzumuje tepelně upravený, za syrova je k jídlu nevhodný, vyjma některých způsobů marinování.

Lilek je oblíbený především ve středomořské kuchyni, často stačí jen sůl a bylinky, opéct na pánvi a o skvělou lehkou pochoutku máte postaráno. Dá se připravovat smažený i dušený, grilovaný, pečený v troubě.

závitky z lilků low carb

Pečené závitky z lilku

Baklažánový recept vhodný na léto! V low carb stylu, chutná skvěle.
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 25 min
Vaření, pečení: 20 min
Čas celkem: 45 min
Porce: 3
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

  • 1 ks lilek (asi 20 cm dlouhý)
  • 1 lžíce sádlo
  • 400 g Rajčatové pyré (loupaná v konzervě)
  • 2 lžíce Olivový olej
  • 2 stroužek česnek
  • 200 g tvrdý sýr (Gouda, Eidam 45 %)
  • 100 g šunka
  • 2 ks vejce
  • 2 snítky rozmarýn
  • 2 ks Mozzarella (bochánek cca 200 g)
  • Sůl
  • pepř
  • bazalka (lístky na ozdobu)

POSTUP

  • Lilek omyjeme, odřízneme prdelku se stopkou, nakrájíme podélně na dlouhé tenké plátky, osolíme z obou stran a necháme na prkénku vypotit. Poté vysušíme papírovou utěrkou.
  • Rozpálíme troubu na 170 °C.
  • Plech zlehka vymažeme sádlem a poklademe plátky lilku, které osolíme a opepříme. Pečeme v troubě asi 10 minut, poté obrátíme a dopečeme dalších 10 minut. Vyndáme a necháme zchladnout.
  • Mezitím si vezmeme k ruce hrnec, který lze dát do trouby. Použila jsem nízký litinový hrnec o pr. 28 cm.
  • Do hrnce dáme loupaná rajčata a vidličkou je podrtíme. Vložíme 2 snítky rozmarýnu. Osolíme, opepříme, přidáme 2 stroužky rozdrceného česneku. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a necháme probublávat asi 15 minut. Stonky rozmarýnu vyjmeme, lístky by měly zůstat v rajčatové omáčce, případně je ze stonku stáhněte a vraťte zpět k rajčatům. Do rajčatové omáčky vmícháme olivový olej.
  • V míse si připravíme náplň do lilkových závitků. Nastrouháme sýr, nakrájíme šunku na kostičky. Přidáme 2 vejce, opepřete (solit nemusíte, sýr je slaný dost). Vše promícháme.
  • Na širší stranu plátku lilku dáme lžíci náplně, srolujeme a dáme do hrnce s rajčatovou omáčkou, aby konec zabaleného lilku byl dole. Takto připravíme všechny závitky.
  • Mozzarellu nakrájíme na plátky a poklademe ji mezi závitky z lilku. Vršek můžete posypat čerstvě namletým pepřem.
  • Dáme péct bez pokličky do trouby při teplotě 170 °C asi 20 minut, než vejce zpevní a sýr se rozpustí.
  • Ozdobíme lístky bazalky a podáváme.

Poznámka k receptu:

Lilek patří k jedné ze zelenin, kterou jsem objevila díky low carb. Velmi mile mě překvapil!

VYBAVENÍČKO K LOW CARB VAŘENÍ:

Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!
Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem low carb stravování. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kvalitní ořechy za výbornou cenu

>
Send this to a friend
Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/lilkove-zavitky-low-carb/