Lilkové závitky low carb, pečené v troubě

Kalorická kalkulačka - spočítejte si makra! »

závitky z lilku baklažánu

Lilkové závitky low carb

Báječný letní recept na rychlý nízkosacharidový oběd nebo večeři, závitky z plátků lilku neboli baklažánu, pečené v rajčatové omáčce.

300x300-products-1416408011.gif

Pochutnal si i můj manžel, který jinak dává přednost pokrmům s převahou masa. Je to dobré znamení, že recept prošel a obstojí i u těch, kteří o low carb stravování nemají ani šajnu.

K přípravě jsem použila můj milovaný LITINOVÝ HRNEC, který je nízký, dá se použít na plotýnce a pak šoupnout do trouby.

Pečené závitky z lilku
Čas přípravy
25 mins
Čas vaření
20 mins
 

Baklažánový recept vhodný na léto! V low carb stylu, chutná skvěle.

Porce: 3
Autor: Lady LowCarb
Ingredience
  • 1 ks lilek středně velký, asi 20 cm dlouhý
  • 1 lžíce sádlo
  • 400 g rajčata loupaná v konzervě
  • 2 stroužky česnek
  • 200 g sýr tučný Gouda, Eidam (45 %)
  • 100 g šunka libová s vysokým obsahem masa
  • 2 ks vejce
  • 2 snítky rozmarýn
  • 2 ks Mozzarella bochánek cca 200 g
  • sůl, pepř
  • lístky bazalky na ozdobu
Postup
  1. Lilek omyjeme, odřízneme prdelku se stopkou, nakrájíme podélně na dlouhé tenké plátky, osolíme z obou stran a necháme na prkénku vypotit. Poté vysušíme papírovou utěrkou.

  2. Rozpálíme troubu na 170 °C.

  3. Plech zlehka vymažeme sádlem a poklademe plátky lilku, které osolíme a opepříme. Pečeme v troubě asi 10 minut, poté obrátíme a dopečeme dalších 10 minut. Vyndáme a necháme zchladnout.

  4. Mezitím si vezmeme k ruce hrnec, který lze dát do trouby. Použila jsem nízký litinový hrnec o pr. 24 cm. Do hrnce dáme loupaná rajčata a vidličkou je podrtíme. Vložíme 2 snítky rozmarýnu. Osolíme, opepříme, přidáme 2 stroužky rozdrceného česneku. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a necháme probublávat asi 15 minut. Stonky rozmarýnu vyjmeme, lístky by měly zůstat v rajčatové omáčce, případně je ze stonku stáhněte a vraťte zpět k rajčatům. Do rajčatové omáčky vmícháme olivový olej.

  5. V míse si připravíme náplň do lilkových závitků. Nastrouháme sýr, nakrájíme šunku na kostičky. Přidáme 2 vejce, opepřete (solit nemusíte, sýr je slaný dost). Vše promícháme.

  6. Na širší stranu plátku lilku dáme lžíci náplně, srolujeme a dáme do hrnce s rajčatovou omáčkou, aby konec zabaleného lilku byl dole. Takto připravíme všechny závitky.

  7. Mozzarellu nakrájíme na plátky a poklademe ji mezi závitky z lilku. Vršek můžete posypat čerstvě namletým pepřem.

  8. Dáme péct bez pokličky do trouby při teplotě 170 °C asi 20 minut, než vejce zpevní a sýr se rozpustí.

  9. Ozdobíme lístky bazalky a podáváme.

lilek baklažán plátkylilek na plechurajčatová omáčkalilky pečené v trouběpečený lilek závitky recept

Inspirací pro tento recept bylo červencové vydání časopisu F.O.O.D – poslední dobou patří k mým nejoblíbenějším časopisům o jídle, ze spousty originálních, jednoduchých receptů vyberete takové, které se dají nazvat low carb nebo je lze nízkosacharidovému stylu snadno přizpůsobit.

Lilek neboli baklažán

Lilek pravděpodobně pochází z Indie nebo Číny, je příbuzný například s rajčetem a paprikou, stejně tak náročný je při pěstování na teplo. Má typicky fialovou barvu.

V obchodě vybírejte spíše menší plody s hladkou lesklou slupkou, které musí být na omak pevné, nikoliv měkké (vysušené). V žádném případě nesmí být na povrchu hnědé skvrny, které naznačují, že lilek má své nejlepší období za sebou.

Lilek v kuchyni

Pro low carb dietu je lilek bezproblémový, 100 g obsahuje 4 g sacharidů. Lilek se zásadně konzumuje tepelně upravený, za syrova je k jídlu nevhodný, vyjma některých způsobů marinování.

Lilek je oblíbený především ve středomořské kuchyni, často stačí jen sůl a bylinky, opéct na pánvi a o skvělou lehkou pochoutku máte postaráno. Dá se připravovat smažený i dušený, grilovaný, pečený v troubě.

Slupka se neodstraňuje, pouze pokud to recept vysloveně vyžaduje. Lilek se před tepelnou úpravou doporučuje nechat vypotit. Plátky lilku jemně posolíme z obou stran a necháme ležet na prkénku. Za několik minut lilek pustí tekutinu, kterou vysušíme papírovou utěrkou.

Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.


>