Báječný letní recept na rychlý nízkosacharidový oběd nebo večeři, závitky z plátků lilku neboli baklažánu, pečené v rajčatové omáčce.
Pochutnal si i můj manžel, který jinak dává přednost klasickým pokrmům s převahou masa. Je to dobré znamení, že recept prošel a obstojí i u těch, kteří o low carb stravování ani netuší.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Lilek neboli baklažán
Lilek pravděpodobně pochází z Indie nebo Číny, je příbuzný například s rajčetem a paprikou, stejně tak náročný je při pěstování na teplo. Má typicky fialovou barvu.
V obchodě vybírejte spíše menší plody s hladkou lesklou slupkou, které musí být na omak pevné, nikoliv měkké (vysušené).
V žádném případě nesmí být na povrchu lilku hnědé skvrny, které naznačují, že lilek má své nejlepší období za sebou.

Lilek v kuchyni
Pro low carb dietu je lilek bezproblémový, 100 g obsahuje 4 g sacharidů.
Lilek se zásadně konzumuje tepelně upravený, za syrova je k jídlu nevhodný, vyjma některých způsobů marinování.
Lilek je oblíbený především ve středomořské kuchyni, často stačí jen sůl a bylinky, opéct na pánvi a o skvělou lehkou pochoutku máte postaráno. Dá se připravovat smažený i dušený, grilovaný, pečený v troubě.

Pečené závitky z lilku
Equipment
- Low carb Voňavá kuchařka
- Zástěra s puntíky
Ingredients
- 1 ks lilek asi 20 cm dlouhý
- 1 lžíce sádlo
- 400 g Rajčatové pyré loupaná v konzervě
- 2 lžíce Olivový olej
- 2 stroužek česnek
- 200 g tvrdý sýr Gouda, Eidam 45 %
- 100 g šunka
- 2 ks vejce
- 2 snítky rozmarýn
- 2 ks Mozzarella bochánek cca 200 g
- Sůl
- pepř
- bazalka lístky na ozdobu
Instructions
- Lilek omyjeme, odřízneme prdelku se stopkou, nakrájíme podélně na dlouhé tenké plátky, osolíme z obou stran a necháme na prkénku vypotit. Poté vysušíme papírovou utěrkou.
- Rozpálíme troubu na 170 °C.
- Plech zlehka vymažeme sádlem a poklademe plátky lilku, které osolíme a opepříme. Pečeme v troubě asi 10 minut, poté obrátíme a dopečeme dalších 10 minut. Vyndáme a necháme zchladnout.
- Mezitím si vezmeme k ruce hrnec, který lze dát do trouby. Použila jsem nízký litinový hrnec o pr. 28 cm.
- Do hrnce dáme loupaná rajčata a vidličkou je podrtíme. Vložíme 2 snítky rozmarýnu. Osolíme, opepříme, přidáme 2 stroužky rozdrceného česneku. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a necháme probublávat asi 15 minut. Stonky rozmarýnu vyjmeme, lístky by měly zůstat v rajčatové omáčce, případně je ze stonku stáhněte a vraťte zpět k rajčatům. Do rajčatové omáčky vmícháme olivový olej.
- V míse si připravíme náplň do lilkových závitků. Nastrouháme sýr, nakrájíme šunku na kostičky. Přidáme 2 vejce, opepřete (solit nemusíte, sýr je slaný dost). Vše promícháme.
- Na širší stranu plátku lilku dáme lžíci náplně, srolujeme a dáme do hrnce s rajčatovou omáčkou, aby konec zabaleného lilku byl dole. Takto připravíme všechny závitky.
- Mozzarellu nakrájíme na plátky a poklademe ji mezi závitky z lilku. Vršek můžete posypat čerstvě namletým pepřem.
- Dáme péct bez pokličky do trouby při teplotě 170 °C asi 20 minut, než vejce zpevní a sýr se rozpustí.
- Ozdobíme lístky bazalky a podáváme.
Notes
[thrive_leads id=’2169′]