LOW CARB E-KUCHAŘKy

od Lucky Grusové

Lilkové závitky low carb

Od: Petra / LadyLowCarb


Báječný letní recept na rychlý nízkosacharidový oběd nebo večeři, závitky z plátků lilku neboli baklažánu, pečené v rajčatové omáčce.

Pochutnal si i můj manžel, který jinak dává přednost klasickým pokrmům s převahou masa. Je to dobré znamení, že recept prošel a obstojí i u těch, kteří o low carb stravování ani netuší.

Tipy na low carb čtení:

JAK PÁLIT A NEUKLÁDAT

Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.

Fitplan.cz


VOŇAVÁ KUCHAŘKA

Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Paleosnadno.cz

Lilek neboli baklažán

Lilek pravděpodobně pochází z Indie nebo Číny, je příbuzný například s rajčetem a paprikou, stejně tak náročný je při pěstování na teplo. Má typicky fialovou barvu.

V obchodě vybírejte spíše menší plody s hladkou lesklou slupkou, které musí být na omak pevné, nikoliv měkké (vysušené).

V žádném případě nesmí být na povrchu lilku hnědé skvrny, které naznačují, že lilek má své nejlepší období za sebou.

Lilek v kuchyni

Pro low carb dietu je lilek bezproblémový, 100 g obsahuje 4 g sacharidů.

Lilek se zásadně konzumuje tepelně upravený, za syrova je k jídlu nevhodný, vyjma některých způsobů marinování.

Lilek je oblíbený především ve středomořské kuchyni, často stačí jen sůl a bylinky, opéct na pánvi a o skvělou lehkou pochoutku máte postaráno. Dá se připravovat smažený i dušený, grilovaný, pečený v troubě.

závitky z lilků low carb

Pečené závitky z lilku

LadyLowCarb.cz
Baklažánový recept vhodný na léto! V low carb stylu, chutná skvěle.
5 z 1 hodnocení
Prep Time 25 min
Cook Time 20 min
Total Time 45 min
Course Oběd, Večeře
Cuisine Česká kuchyně
Porce 3
Kalorie 632 kcal

Equipment

  • Low carb Voňavá kuchařka
  • Zástěra s puntíky

Ingredients
  

  • 1 ks lilek asi 20 cm dlouhý
  • 1 lžíce sádlo
  • 400 g Rajčatové pyré loupaná v konzervě
  • 2 lžíce Olivový olej
  • 2 stroužek česnek
  • 200 g tvrdý sýr Gouda, Eidam 45 %
  • 100 g šunka
  • 2 ks vejce
  • 2 snítky rozmarýn
  • 2 ks Mozzarella bochánek cca 200 g
  • Sůl
  • pepř
  • bazalka lístky na ozdobu

Instructions
 

  • Lilek omyjeme, odřízneme prdelku se stopkou, nakrájíme podélně na dlouhé tenké plátky, osolíme z obou stran a necháme na prkénku vypotit. Poté vysušíme papírovou utěrkou.
  • Rozpálíme troubu na 170 °C.
  • Plech zlehka vymažeme sádlem a poklademe plátky lilku, které osolíme a opepříme. Pečeme v troubě asi 10 minut, poté obrátíme a dopečeme dalších 10 minut. Vyndáme a necháme zchladnout.
  • Mezitím si vezmeme k ruce hrnec, který lze dát do trouby. Použila jsem nízký litinový hrnec o pr. 28 cm.
  • Do hrnce dáme loupaná rajčata a vidličkou je podrtíme. Vložíme 2 snítky rozmarýnu. Osolíme, opepříme, přidáme 2 stroužky rozdrceného česneku. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a necháme probublávat asi 15 minut. Stonky rozmarýnu vyjmeme, lístky by měly zůstat v rajčatové omáčce, případně je ze stonku stáhněte a vraťte zpět k rajčatům. Do rajčatové omáčky vmícháme olivový olej.
  • V míse si připravíme náplň do lilkových závitků. Nastrouháme sýr, nakrájíme šunku na kostičky. Přidáme 2 vejce, opepřete (solit nemusíte, sýr je slaný dost). Vše promícháme.
  • Na širší stranu plátku lilku dáme lžíci náplně, srolujeme a dáme do hrnce s rajčatovou omáčkou, aby konec zabaleného lilku byl dole. Takto připravíme všechny závitky.
  • Mozzarellu nakrájíme na plátky a poklademe ji mezi závitky z lilku. Vršek můžete posypat čerstvě namletým pepřem.
  • Dáme péct bez pokličky do trouby při teplotě 170 °C asi 20 minut, než vejce zpevní a sýr se rozpustí.
  • Ozdobíme lístky bazalky a podáváme.

Notes

Lilek patří k jedné ze zelenin, kterou jsem objevila díky low carb. Velmi mile mě překvapil!
Keyword Bez lepku, Keto, Low carb, Primal, Vegetariánské

[thrive_leads id=’2169′]

Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem low carb, jak nízkosacharidové stravování ovlivňuje naše zdraví i psychickou pohodu. Nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

Dotazy nebo komentáře? Sem s nimi!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kvalitní ořechy za výbornou cenu

Send this to a friend
Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/lilkove-zavitky-low-carb/