Mandlová mouka za super cenu u Grizly.cz - VYZKOUŠEJTE! »

linecké low carb cukroví

Linecké low carb cukroví s Lučinou

Vánoce bez lineckého? Zapomeňte! Tohle křehké slepované cukroví na svátečně prostřeném stole nesmí chybět.

Vyzkoušela jsem, že linecké cukroví lze upéct i v případě, že jste na nízkosacharidové low carb dietě. Tenhle výživový styl nemá rád cukr ani lepek, a jediná rozumná mouka, která se na pečení cukroví dá použít, je mandlová.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:


>> Low carb e-kuchařky Lucky Grusové
Chcete zkusit low carb a nevíte, co vařit? Zkuste osvědčené recepty Lucie Grusové. Low carb, paleo, Whole30. Klikněte a podívejte se.

>> Kniha Jak pálit a neukládat
Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

linecká srdíčka low carb keto

Cesta k tomuhle lineckému nebyla vůbec jednoduchá, povedlo se až na třetí pokus.

Všechno odstartovala prosincová Dieta, kolegyně měla časopis na stole v práci, tak jsem do něj nahlédla. V rubrice se zdravými recepty jsem narazila na jeden, který obsahoval jen 3 ingredience: kokosová mouka, máslo a agávový sirup.

Protože jsem doma kokosovou mouku měla, vyzkoušela jsem. Výsledek? Katastrofa! S těstem z kokosové mouky nešlo pracovat, drobilo se a vůbec nedrželo pohromadě.

Když jsem jej zkusila natlačit do formiček, upečené kousky doslova rostly v puse, sušenky byly suché a dusivé i přes velké množství másla, ze kterého jsem zadělávala. Vše letělo do koše.

linecké na plechu

Druhý pokus už byl lepší, ale konzistence těsta stále nic moc na to, aby šlo vyválet tence a vykrojit z něj pěkné tvary, které lineckému sluší.

Poslední experiment už se podařil na výbornou a výsledkem je linecké cukroví, které nejenom hezky vypadá, ale taky báječně chutná. Tajná ingredience: poctivá česká Lučina!

Pokud se do low carb lineckého chcete pustit, čtěte prosím pozorně instrukce v receptu. Pečeme bez lepku a cukru, proto suroviny vyžadují zvláštní péči, abyste s výsledkem byli spokojení.

Low carb linecké cukroví
Čas přípravy
20 mins
Čas vaření
1 hr
Čas přípravy celkem
1 hr 20 mins
 

Vánoce se bez lineckého neobejdou. Upéct si je můžete, i když jste na nízkosacharidové low carb dietě.

Autor: Lady LowCarb
Ingredience
  • 1 ks žloutek
  • 1 lžíce sladidlo xylitol, erythritol, med
  • 200 g mandlová mouka
  • 10 g kokosová mouka
  • 50 g Lučina
  • 90 g máslo
  • 1 špetka soli
  • 1/4 lžička xantanová guma
  • 1/2 lžička prášek do pečiva s vinným kamenem
  • 1/2 lžička vanilková esence
  • citronová kůra z 1/2 bio citronu
  • kvalitní marmeláda
  • práškový xylitol
Postup
  1. Z lednice vyndejte v dostatečném předstihu vajíčko, máslo a Lučinu. Je třeba, aby měly tyto suroviny pokojovou teplotu, lépe půjdou zapracovat do těsta.

  2. Ostrouháme kůru z poloviny bio citronu. 

  3. Do první mísy rozklepneme opatrně vajíčko, pouze žloutek, bílek necháme stranou a použijeme v jiném receptu. Přidáme změklé máslo, Lučinu, vanilkovou esenci a sladidlo. 

  4. V další míse promícháme suché složky těsta: mandlovou mouku, kokosovou mouku, špetku soli, prášek do pečiva a xantanovou gumu.

  5. Sypkou směs přisypte do první mísy, vše zpracujeme do hladkého těsta. Zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice alespoň na hodinu odpočinout.

  6. Z těsta odebereme 1/3, zbytek necháme v lednici.

  7. Zapneme troubu (elektrická na 160 °C, bez horkovzduchu).

  8. Plech na pečení vyložíme pečicím papírem.

  9. Těsto jsem vyválela tak, že jsem si dala na vál jeden arch pečicího papíru, na něj těsto, to jsem přiklopila rozstřihnutým mikroténovým sáčkem a vyválela na tloušťku cca 2 mm. Těsto šlo mezi pečicím papírem a mikroténovým sáčkem hezky vyválet, mějte však trpělivost, určitě to nejde tak snadno jako s těstem z pšeničné (lepkové) mouky.

  10. Vykrájejte tvary lineckého cukroví (srdíčka, kolečka), vyskládejte na plech s pečicím papírem a dejte péct do dostatečně vyhřáté trouby. Hlídejte, dokud cukroví nezrůžoví, trvá to zhruba 10 minut.

  11. Cukroví na dalším plechu vyďobněte uprostřed očko; budeme je lepit na plné podkladové tvary, moc hezky vypadá, když zespod prokukuje marmeláda. Spočítejte si plné tvary a tvary s vykrojeným středem, abyste měli obou plus mínus stejný počet. Zpracujte takto všechno těsto (to, se kterým právě nepracujete, nechte v lednici).

  12. Vychlazené linecké spojte kvalitní (nejlépe domácí) marmeládou. Mažeme spodní plný díl, na něj přiklopíme díl vrchní. Opatrně, vrchní díl je díky vykrojenému středu křehčí. 

  13. Pokud chcete krásný „zasněžený“ cukrový efekt na lineckém, pak vrchní díly cukroví naskládejte natěsno vedle sebe na plech nebo na pečicí papír, který vám zbyl po pečení, a poprašte je práškovým xylitolem, čili březovým cukrem, který je low carb / keto friendly. Práškový xylitol hledejte ve specializovaných obchodech, na internetu jde určitě sehnat. 

  14. Low carb linecké cukroví uložte do uzavíratelné krabice (například v Ikea se dají sehnat za dobrou cenu krásné plechové krabice přímo na cukroví), uchovávejte v chladu a suchu.

Poznámky k receptu

Množství v receptu vystačí na 40-50 slepovaných lineckých low carb srdíček.

linecké low carb cukroví

Low carb linecké cukroví: tipy a rady

  • Kypřicí prášek použijte ten s vinným kamenem, bez fosfátů. Fosfáty jsou kyseliny, chemický fujtajblík, složka prášku do pečiva, která reaguje s jedlou sodou (ta je taky součástí prdopeče, ale na rozdíl od fosfátů zcela bezpečná).
  • Často se low carb recepty vychloubají, že k výrobě toho a toho pokrmu bylo použito jen několik pár ingrediencí. Je to v pořádku, protože low carb je o snadné přípravě jídla z přirozených potravin. Linecké cukroví ale potřebuje surovin víc, aby chutnalo jako opravdové, nešizené. Za nutnost považuju citronovou kůru (z bio citronu) a vanilkovou esenci. Věřte, že vůně vanilky a citronové kůry jako koření k Vánocům patří.
  • Proč kokosová mouka v těstě? Do těsta jsem přidala 10 g kokosové mouky. Kokosová mouka je extrémně nasákavá a já jsem potřebovala, aby bylo těsto hutnější a dalo se dobře vyválet. Kokosová mouka v malém množství (opravdu u téhle mouky jde o každý gram) svoji funkci velmi dobře splnila.
  • Krásnou a funkční berličkou v tomto low carb lineckém je Lučina. Nemáte-li ji zrovna v ledničce, nahraďte ji jakýmkoliv neodtučněným čerstvým sýrem (Goldessa, Palouček, Prezident, žervé).
  • Sladidlo do těsta přidejte dle chuti a typu stravovacího stylu, který dodržujete. Obvykle se přidává xylitol nebo erythritol. Pokud nejste na přísné nízkosacharidové ketogenní dietě, nebojte se lžíce dobrého medu.
  • Toto těsto je velmi univerzální: můžete jej použít na košíčky, nebo péct plné tvary cukroví (čajového pečiva) bez vyďobnutého očka uprostřed, vršek lze ozdobit hořkou čokoládou (nebo ganache), posypat oříšky, případně strouhaným kokosem. Nemusíte se tak omezovat na Vánoce a linecké péct po celý rok.
  • Xantanová guma v těstě je moc fajn věc. Není jí potřeba moc, ale báječně plní funkci pojidla – když už v těstě nemáme lepek. Xantanová guma mimo jiné zlepšuje a prodlužuje trvanlivost pečiva. Koupíte za pár korun v prodejnách zdravé výživy.

Máte svoje tipy na dobré low carb cukroví? Šup s nimi do komentářů! 

upečené linecké low carblow carb linecká srdíčka

Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

    Petra / LadyLowCarb

    Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

  • Niki napsal:

    Dobrý den, žiju v zahraničí a xantanovou gumu tady nenajdu, napadá vás, čím ji můžu nahradit? Děkuju!

    • Petra / LadyLowCarb napsal:

      Dobrý den Niki,

      upřímně mě moc nenapadá, čím by šla guarová guma nahradit. V low carb pečivu plní funkci pojiva (místo škrobu, který je v bílé mouce), bez toho je pečivo křehké a má tendenci se rozpadat. U low carb dezertů na plech se to dá zvládnout, ale u cukroví mě těsta obvykle zradila. Nemáte třeba přístup na Amazon.com? Tam se dá guarová guma koupit (angl. je to guar gum).

      Případně ještě tento článek jestli Vám pomůže, navrhuje se zde nahradit guraovou gumu např. agarem, chia semínky (ta jsou po namočení solidně slizká), psylliem.
      https://www.wheat-free.org/what-are-the-alternatives-to-xanthan-gum-or-guar-gum.html

      Petra

  • Petra / LadyLowCarb napsal:

    Dobrý den, Míšo máte pravdu, v receptu jsem měla celé vajíčko, ale dává se pouze žloutek! I proto je těsto docela hezky žluté 🙂 V postupu jsem už upravila, děkuji za upozornění.

  • Michaela napsal:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat. V ingrediencich na linecké cukroví máte psaný 1 žloutek, ale v postupu celé vajíčko. Co je tedy správně?


  • >

    Sdílej s přáteli

    Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/linecke-cukrovi/