LOW CARB E-KUCHAŘKy

od Lucky Grusové

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"17ee7":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"17ee7":{"val":"hsla(var(--tcb-main-master-h, 210), var(--tcb-main-master-s, 77%), var(--tcb-main-master-l, 54%), 1)"}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"17ee7":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
PROHLÉDNOUT
__CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Losos s holandskou omáčkou a fazolkami

Od: Petra / LadyLowCarb


Když low carb, tak ve velkém stylu!

V začátcích nízkosacharidového stravování jsem netušila, že jednou ze skupin dobrot čekajících, až ji objevím, jsou tučné omáčky.

Tipy na low carb čtení:

JAK PÁLIT A NEUKLÁDAT

Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.

Fitplan.cz


VOŇAVÁ KUCHAŘKA

Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Paleosnadno.cz

Nemyslím ty kupované v krabičce s datem spotřeby v nedohlednu, ale omáčky doma s láskou připravované.

Na holandskou omáčku jsem narazila druhý týden na low carb jídelníčku. Pomalu jsem si zvykala a přemýšlela, čím svůj talíř zpestřit.

Zbytek rodiny (3 chlapi) odjeli na pár dní na prázdninovou pánskou jízdu, já jsem měla volno. Vyrazila jsem do obchodu a koupila si (mimo jiné) parádní lososový filet.

Když jsem lososa doma vybalila, usoudila jsem, že mi dobře vystačí na tři porce.

losos s holandskou omáčkou

Co k lososu, aby chutnal?

Zapátrala jsem a nejlépe mi k němu vyšla holandská omáčka, jako příloha zelené fazolky.

Příprava lososa i fazolek byla velmi snadná, oboje stačilo osolit a hodit na jednu velkou pánev s rozpuštěným máslem a opéct, žádnou vyšší dívčí kuchařskou (ani speciální recept) k tomu nepotřebujete.

O to víc jsem si musela pohrát s omáčkou, aby byla správně hustá a sametová.

Holandskou omáčku jsem dělala prvně a přiznávám, že první dávka se mi nespojila, protože jsem použila rozpuštěné máslo.

Podruhé jsem si recept nastudovala z několika zdrojů.

Voilà! Povedla se tak, že jsem lžící vyškrabávala hrníček!

Takže až budete mít v rámci low carb chuť na něco exkluzivního, měli byste dát holandské omáčce šanci.

losos s holandskou omáčkou recept

Holandská omáčka

Jedna z báječných omáček, ideálních pro vyznavače low carb stravování. Nemá chybu!
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
0 z 0 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Čas celkem: 15 min
Porce: 1
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

  • 1 ks žloutek
  • 80 g máslo
  • 2 lžička citronová šťáva
  • Sůl

POSTUP

  • Vezmeme si rendlík a napustíme do něj 1-2 cm vody. Dáme vařit. 
  • Mezitím si připravíme druhý, menší rendlík, který vložíme do prvního; jeho dno by nemělo být ponořené ve vodě. 
  • Jakmile se voda ohřeje, stáhneme teplotu na minimum, případně zcela vypneme. Druhý rendlík by měl být příjemně nahřátý, nikoliv však horký. Tuto teplotu se snažte udržet.
  • Do druhého rendlíku (toho nahoře) dáme žloutek, citronovou šťávu a špetku soli. Ručně šleháme cca 5 minut. Směs by měla zesvětlat a lehce nabýt na objemu.
  • Máslo nakrájíme na malé kousky, postupně začneme přidávat k žloutkové směsi. Nejdříve menší kousky a mícháme, dokud se nerozpustí. Až máme spotřebovanou zhruba polovinu másla, můžete přidávat po větších dávkách.
  • Hotovou omáčku ještě chvíli šlehejte a ihned podávejte. 

Poznámka k receptu:

Z tohoto množství připravíte 1 porci; vystačí na 200 g lososa a 200 g zelených fazolek připravených na másle.

VYBAVENÍČKO K LOW CARB VAŘENÍ:

Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!
Petřin nízkosacharidový newsletter

pro dámy

Jednou za čas užitečné LOW CARB tipy a recepty do vašeho e-mailu? Přihlaste se k odběru:

Váš e-mail je u mě v bezpečí, čtěte Zásady ochrany soukromí

Jak na holandskou omáčku: tipy a rady

Ačkoliv recept na holandskou omáčku obsahuje jen několik málo ingrediencí, chce to při přípravě následovat osvědčené postupy.

Jinak se může v klidu stát, že se omáčka srazí, případně se žloutek a máslo nespojí, nebo ze žloutku při šlehání v příliš horké lázni umícháte smažené vejce.

  • Holandská omáčka se báječně hodí s chřestem, nejlépe zeleným. Sezóna zeleného chřestu ovšem trvá jen od brzkého jara do druhé půli června.
  • Naštěstí low carb má pro holandskou omáčku celoroční využití: hodí se také k pečenému masu nebo zelenině rychle orestované na pánvi.
  • Receptů na holandskou omáčku najdete na internetu bezpočet: jak ji správně připravit radí Pohlreich, Kluci v akci i kulinářská redakce časopisu Apetit.
  • Mně nejlépe vyhovoval recept na holandskou omáčku od Florentýny Zatloukalové (autorka bestselleru Kuchařka pro dceru), ze kterého jsem si vzala všechny potřebné základy. Florentýna místo citronové šťávy dochucuje omáčku dijonskou hořčicí.
  • Vždy si nejprve připravte tu část pokrmu, kterou budete omáčkou polévat. Holandská omáčka se dá chvíli udržet teplá, jakmile však jednou vychladne, už ji neohřejete.
  • Máslo je opravdu potřeba přidávat postupně. Tuk (máslo) spolu s tekutinou (vejce) tvoří emulzi, a jak známo tekutina a olej se v běžných podmínkách odpuzují. Proto je třeba mít trpělivost a obě složky spojovat krok za krokem v hustou hebkou omáčku.
  • K doladění holandské omáčky se kromě citronové šťávy používá drcený pepř, v tomto případě bílý, aby omáčku nehyzdily tečky černého mletého pepře.

Zbylý bílek od žloutku nevyhazujte, dejte jej zamrazit. Bílky je možné skladovat v mrazáku až několik měsíců, a přesto z nich vždy půjde vyšlehat báječný sníh.

Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem low carb stravování. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kvalitní ořechy za výbornou cenu

>
Send this to a friend
Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/losos-s-holandskou-omackou-a-fazolkami/