Nízkosacharidová low carb strava je pověstná svými sladkými dezerty. Často v receptech najdete nejrůznější koláčky, dorty, zákusky, lívance, nebo pudinky, termixy či ořechové kaše.
Je však třeba si uvědomit, že na dezertech low carb dieta nestojí, sladkosti s nízkým obsahem sacharidů bychom si měli dopřávat opravdu výjimečně, za odměnu, když nás opravdu honí mlsná.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Recepty na low carb dezerty
Čím se sladí low carb dezerty?
Sladká chuť dezertů se dohání nejčastěji tzv. low carb cukry.
Jaký je rozdíl mezi low carb cukry a bílým cukrem? Low carb sladila obsahují mnohem méně kalorií (případně téměř žádné), přitom mají stejnou, nebo mírně nižší sladivost.
Nejznámější nízkosacharidové cukry pro slazení dezertů jsou erythritol a xylitol. Mezi další povolená sladila patří čekankový sirup, stévie nebo sirup z Yakonu.
Sladkou chuť přidá dezertům vysokoprocentní hořká čokoláda (často používaná na polevy), případně ovoce (jahody, borůvky, maliny, rybíz).
Pokud si nehlídáte sacharidy opravdu nízko, ale držíte liberální low carb dietu (příjem sacharidů kolem 100 g / den), oslaďte si vás dezert menším množstvím medu nebo sušeným ovocem.
Thrive Leads Shortcode could not be rendered, please check it in Thrive Leads Section!
Dezerty vhodné pro low carb (LCHF), keto dietu - příklady
Z čeho se low carb dezerty připravují?
Základ pečených moučníků tvoří nejčastěji mandlová mouka, případně jiné ořechové mouky. Ty si ostatně můžete doma namlet čerstvé z celých ořechů.
V menší míře se sype do těsta kokosová mouka, s tou však opatrně a raději méně, pečené dezerty jsou pak suché a dusivé.
Nepečené low carb dezerty se připravují z tučných mléčných produktů. Používá se tvaroh, mascarpone, zakysaná smetana.
V zahraničí si vyznavači low carb rádi připravují tzv. keto fat bombs - s minimem sacharidů, zato však vydatně tučné.