Ani „na dietě“ není nutné trpět nedostatkem dobrot. Pánve nažhavit, jdeme si usmažit lívance!
Tyhle lívanečky jsou low carb, tedy bez mouky a cukru. Trochu jsem si hrála se surovinami, aby lívance měly dobrou konzistenci a netrhaly se, až je budeme smažit.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Na internetu najdete low carb receptů na lívance spousty a spousty. U těchto mých tvoří základ vejce, smetana a čerstvý sýr (použila jsem Philadelphia).
Vršek lívanců jsem ozdobila kopečkem zakysané smetany, borůvkami a nasekanou 80% čokoládou – stačily dvě kostičky.
Low carb lívance
Klasické lívance jsou kynuté a z bílé mouky. Ani jedno z toho na low carb neobstojí. Do receptu jsem nepoužila ani kypřicí prášek, o jistou dávku nadýchanosti se postaral čerstvý sýr.
Čerstvým sýrem může být Lučina, Palouček, žervé. Já jsem měla v ledničce Philadephia sýr, použila jsem ten.
Mouku jsem do těsta přisypala kokosovou, je hodně savá, nejde třeba nahradit s mandlovou moukou 1:1 – proto je jí v receptu relativně malinko.
Pokud lívance nepřisladíte, dají se použít jako skvělý základ pro slané low carb recepty.
Tento recept je vhodný také pro ketogenní dietu (velmi přísná low carb).
Pečení low carb lívanečků
Použijte nepřilnavou pánev. Vhodná je teflonka, pokud je tedy teflonová vrstva v pořádku, neporušená (na teflonové pánvi se nesmí smažit prudce při vysoké teplotě).
Lívanečky pečte při nižší teplotě a déle.
Těstíčko se zprvu k pánvi přilepí, jakmile však s lívanečky budete moct zahýbat, jsou připravené k otočení a dosmažení druhé strany.
K obracení používám plastovou obracečku s ohebným krčkem, nemůžu si ji vynachválit.
[thrive_leads id=’2169′]
Zdobení lívanců
Zakysanou smetanu můžete také přisladit povolenými low carb / keto sladidly (Erythritol, Xylitol, stévie), ale moc to nepřehánějte.
Hořkou čokoládu jsem nasekala nahrubo nožem, mám ráda, když je křupavá, tak akorát, abyste cítili, že ji tam máte.
Místo borůvek použijte kousky jahod, maliny.
Low carb lívanečky
Equipment
- Low carb Voňavá kuchařka
- Hořká čokoláda LOW CARB
- Xylitol LOW CARB cukr
Ingredients
- 2 vejce
- 70 g čerstvý sýr Lučina, Palouček, žervé
- 100 ml smetana na vaření 12 %
- 1 lžička Psyllium
- 35 g Kokosová mouka
- XYLITOL low carb cukr nebo jiné low carb sladidlo, podle chuti
- máslo na smažení
Na ozdobení lívanců:
- 5 lžíce zakysaná smetana
- Hořká čokoláda 70 % a více
- 50 g borůvky
Instructions
- Vejce, sýr, smetanu na vaření, psyllium, kokosovou mouku a sladidlo vložíme do misky a šleháme elektrickým šlehačem asi 3 minuty (těstíčko postupně zhoustne, bude polotekuté). Vejce, sýr a smetana by měly mít pokojovou teplotu, vše se lépe spojí.
- Těstíčko necháme chvíli odpočinout (10 minut).
- Rozpálíme nepřilnavou pánev na nižší až střední plamen a lehce omastíme máslem.
- Lžící klademe těstíčko na rozehřátou pánev a uhladíme z něj placičky o průměru do 10 cm (velikost lívance).
- Mějte trpělivost a smažte pomalu, protože těsto neobsahuje pojivý lepek, potřebují tyto lívanečky čas, aby zatuhly a šly hezky obracet.
- V okamžiku, kdy okraje začnou zlátnout a střed lívance je už zatuhlý, nikoliv tekutý, opatrně lívanečky obrátíme.
- Osmažit druhou stranu lívance zabere už míň času.
- Podáváme teplé, zdobené zakysanou smetanou, borůvkami a nasekanou čokoládou.
S LC začínám a jsem ve fázi zkoušení a hledání receptů na pečení/smažení a chuť mandlové a kokosové mouky úplně ve všem se mi už zajídá. Ovšem tento recept je dobře vyvážený, takže mě chuť kokosové mouky neruší. Navíc má těsto skvělou konzistenci, na pánvi se neroztéká a drží pohromadě a je krásně nadýchané! Když peču z první strany, pánev přikreju poklicí a urychlím tak zatuhnutí i z vrchní strany, takže obracení je bez problémů. Děkuji za recept 🙂
Už jsem vyzkoušela několik receptů na LC lívanečky a žádné mě zatím nenadchly. Teď jsem si myslela, že by tyhle mohly být ty pravé, dokud jsem si nepřečetla rozpis surovin. Vážíte všechno na gramy a pak tam mrsknete 5 lžic zakysané smetany? To jsou zarovnané, mírně nebo hodně navršené? Ten recept se tímhle posunul do roviny pokus – omyl.
Dobrý den, děkuji za komentář. Smetana se u lívanečků nedává do těsta, ale zdobí se jí už hotové lívance 🙂
Jinak zakysaná smetana se nedá snadno přesně odměřit na gramy, stejně jako jí podobné suroviny, které nejsou ani tekuté, ani tuhé. Když do kelímku sáhnete lžící, vždycky vám nějaká smetana ulpí na povrchu. Každá smetana má taky jinou konzistenci, i když může obsahovat stejný podíl tuku. Některé smetany zrají přímo v kelímku (jsou tužší), jiné ve speciálních tancích (tank jako nádoba), ty jsou zase krémovější. Přeji, ať se lívanečky podaří (pokud se do jejich přípravy pustíte). Petra