Přátelé, pokud jste dosud v obchodě míjeli růžičkovou kapustu obloukem, měli byste to napravit!
Růžičková kapusta je královnou mezi zimními zeleninami, je zdravá, nabitá vitamíny a antioxidanty – to jsou ti malí šikulové, co pomáhají proti stárnutí.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Růžičková kapusta je příbuzná hlávkové kapustě nebo květáku. Svým složením je ideální pro každého, kdo chce jíst zdravě nízkosacharidově, jedná se o skvělou low carb potravinu.

Blanšírování kapustiček
Největší tajemství téhle polévky jsou blanšírované kapustičky.
Blanšírování spočívá v krátkém povaření ve vroucí osolené vodě a následném prudkém zchlazení.
Hlavičky růžičkové kapusty tak budou měkké na skus, nebudou blátivé ani jinak rozvařené, navíc si zachovají krásnou svěží zelenou barvu.
Kapustičky se blanšírují v dostatečně osolené vodě, ta jim propůjčí chuť. Vývar, který vařením kapustiček vznikne, je dost slaný. Proto ho používám do polévky zhruba jen z poloviny, zbytek dolévám většinou vodou.
Polévka z kapustiček chutná božsky, dali si všichni v rodině a vůbec nebylo potřeba říkat, že polévka je připravená podle zásad low carb diety.

Tipy a rady
Polévka se nezahušťuje jíškou ani jinak upravenou moukou. O zahuštění se postarají hlavičky růžičkové kapusty, které se v polévce rozmixují. Výsledkem je krém ideální polévkové konzistence.
Do polévek dávám smetanu na šlehání, tedy tučnou verzi smetany s obsahem tuku nad 30 %. Zhruba do litru polévky si vystačím s cca 150 ml smetany.
Smetanu přidávám až nakonec, zbytečně ji nevařím. Smetany bývají náchylné na vaření, především ty s nižším obsahem tuku (10-15 %) se můžou srazit. Smetana povařit nepotřebuje, stačí v polévce prohřát.
K ochucení používám vinný ocet, není tak ostrý jako obyčejný kvasný.

Low carb polévka z růžičkové kapusty
V kuchyni se neztratí:
POTŘEBUJEME
- 600 g růžičková kapusta
- 900 ml Hovězí vývar (nebo voda)
- 1 ks cibule (střední)
- 100 ml bílé víno (suché)
- 10 g máslo
- 1/2 lžička sušená majoránka
- 150 ml smetana na šlehání (min. 30 %)
- Vinný ocet
- muškátový oříšek
- Sůl
- pepř
- 100 g slanina
POSTUP
- Kapustičky očistíme, zbavíme případných horních zavadlých lístků, pokud mají tuhý konec, tak jej kousek seřízneme. Opláchneme pod tekoucí vodou.
- Nejprve oblanšírujeme kapustičky: V hrnci přivedeme k varu vodu, řádně osolíme. Do vroucí vody opatrně vhodíme kapustičky a vaříme „na plný kotel“ asi 12-14 minut. Poté odstavíme z plotny, kapustičky přendáme lžící do cedníku (vodu nevyléváme!) a propláchneme studenou vodou. Přesypeme do jiného hrnce nebo mísy a zalijeme studenou vodou – zastavíme tak var, kapustičky nebudou blátivé.
- V POLÉVKOVÉM HRNCI se silným dnem rozehřejeme máslo, přidáme cibuli nakrájenou nadrobno a restujeme, až cibule zesklovatí.
- Přidáme sušenou majoránku, promícháme.
- Zalijeme vínem, které necháme odpařit.
- Přilijeme zeleninový vývar. Použila jsem cca ½ vývaru, který mi vzniknul, když jsem blanšírovala růžičkovou kapustu (proto jsem i psala, abyste vývar nevylévali). Zbytek dolévám teplou vodou z konvice. Pokud máte nazbyt domácí masový vývar, vůbec se neostýchejte do polévky jej použít.
- Osolíme, opepříme, přivedeme k varu.
- Pár kapustiček necháme stranou, zbylé vložíme do polévky a vaříme asi 10 minut. Před koncem přilijeme smetanu, promícháme a odstavíme.
- Ponorným mixérem kapustičky rozmixujeme, až nám vznikne krémovitá polévka.
- Osolíme, opepříme a dochutíme vinným octem. Jednou dvakrát strouhneme do polévky muškátového oříšku.
- Slaninu nakrájíme na tenké proužky a osmažíme na trošce sádla dokřupava.
- Zbylé kapustičky úhledně nakrájíme.
- Polévku nalijeme na talíř, ozdobíme nakrájenými kapustičkami a posypeme vypraženou slaninou.
Poznámka k receptu:
K LOW CARB VAŘENÍ SE HODÍ:
Orientační výživové hodnoty na 1 porci:
Petřin nízkosacharidový newsletter
pro dámy
Jednou za čas užitečné LOW CARB tipy a recepty do vašeho e-mailu? Přihlaste se k odběru:
Váš e-mail je u mě v bezpečí, čtěte Zásady ochrany soukromí
Co se týče nutričních hodnot, 100 g růžičkové kapusty obsahuje pouhých 28 kcal, 2 g bílkovin, 6 g sacharidů a prakticky žádný tuk. Je bohatá na vitamín K, C a A. Pochlubit se může vysokým obsahem kyseliny listové (vit. B9) a manganu. [zdroj]