Mandlová mouka za super cenu u Grizly.cz - VYZKOUŠEJTE! »

lowcarb polévka kapustičková

Low carb polévka z růžičkové kapusty

Přátelé, pokud jste dosud v obchodě míjeli růžičkovou kapustu obloukem, měli byste to napravit!

Růžičková kapusta je královnou mezi zimními zeleninami, je zdravá, nabitá vitamíny a antioxidanty – to jsou ti malí šikulové, co pomáhají proti stárnutí.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:


>> Low carb e-kuchařky Lucky Grusové
Chcete zkusit low carb a nevíte, co vařit? Zkuste osvědčené recepty Lucie Grusové. Low carb, paleo, Whole30. Klikněte a podívejte se.

>> Kniha Jak pálit a neukládat
Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Co se týče nutričních hodnot, 100 g růžičkové kapusty obsahuje pouhých 28 kcal, 2 g bílkovin, 6 g sacharidů a prakticky žádný tuk. Je bohatá na vitamín K, C a A. Pochlubit se může vysokým obsahem kyseliny listové (vit. B9) a manganu. [zdroj]

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta je příbuzná hlávkové kapustě nebo květáku. Svým složením je ideální pro každého, kdo chce jíst zdravě nízkosacharidově, jedná se o skvělou low carb potravinu.

Z růžičkové kapusty se dá čarovat, já jsem ji tentokrát použila do kapustičkové polévky, která je opravdu výborná. Pojďme se do ní pustit!

Low carb polévka z růžičkové kapusty
Čas přípravy
15 mins
Čas vaření
30 mins
 

Nízkosacharidový recept na kapustičkovou polévku. Zdravá a chutná, odpovídá zásadám low carb diety.

Porce: 4
Autor: Lady LowCarb
Ingredience
  • 600 g růžičková kapusta
  • 900 ml vývar zeleninový
  • 1 ks cibule středně velká
  • 100 ml bílé víno suché
  • 1 cm máslo odkrojené z kostky na šířku
  • 1/2 lžička sušená majoránka
  • 150 ml smetana na šlehání obsah tuku 30 % a více
  • vinný ocet
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • 100 g slanina
Postup
  1. Kapustičky očistíme, zbavíme případných horních zavadlých lístků, pokud mají tuhý konec, tak jej kousek seřízneme. Opláchneme pod tekoucí vodou.

  2. Nejprve oblanšírujeme kapustičky: V hrnci přivedeme k varu vodu, řádně osolíme. Do vroucí vody opatrně vhodíme kapustičky a vaříme „na plný kotel“ asi 12-14 minut. Poté odstavíme z plotny, kapustičky přendáme lžící do cedníku (vodu nevyléváme!) a propláchneme studenou vodou. Přesypeme do jiného hrnce nebo mísy a zalijeme studenou vodou – zastavíme tak var, kapustičky nebudou blátivé.

  3. V POLÉVKOVÉM HRNCI se silným dnem rozehřejeme máslo, přidáme cibuli nakrájenou nadrobno a restujeme, až cibule zesklovatí.

  4. Přidáme sušenou majoránku, promícháme.

  5. Zalijeme vínem, které necháme odpařit.

  6. Přilijeme zeleninový vývar. Použila jsem cca ½ vývaru, který mi vzniknul, když jsem blanšírovala růžičkovou kapustu (proto jsem i psala, abyste vývar nevylévali). Zbytek dolévám teplou vodou z konvice. Pokud máte nazbyt domácí masový vývar, vůbec se neostýchejte do polévky jej použít.

  7. Osolíme, opepříme, přivedeme k varu.

  8. Pár kapustiček necháme stranou, zbylé vložíme do polévky a vaříme asi 10 minut. Před koncem přilijeme smetanu, promícháme a odstavíme.

  9. Ponorným mixérem kapustičky rozmixujeme, až nám vznikne krémovitá polévka.

  10. Osolíme, opepříme a dochutíme vinným octem. Jednou dvakrát strouhneme do polévky muškátového oříšku.

  11. Slaninu nakrájíme na tenké proužky a osmažíme na trošce sádla dokřupava.

  12. Zbylé kapustičky úhledně nakrájíme.

  13. Polévku nalijeme na talíř, ozdobíme nakrájenými kapustičkami a posypeme vypraženou slaninou.

Low carb polévka z kapustiček

Kapustičková polévka: chutný nízkosacharidový recept

Polévka chutná božsky, dali si všichni v rodině a vůbec nebylo potřeba říkat, že polévka je připravená podle zásad low carb diety.

  • Polévka se nezahušťuje jíškou ani jinak upravenou moukou. O zahuštění se postarají hlavičky růžičkové kapusty, které se v polévce rozmixují. Výsledkem je krém ideální polévkové konzistence.
  • Do polévek dávám smetanu na šlehání, tedy tučnou verzi smetany s obsahem tuku nad 30 %. Zhruba do litru polévky si vystačím s cca 150 ml smetany.
  • Smetanu přidávám až nakonec, zbytečně ji nevařím. Smetany bývají náchylné na vaření, především ty s nižším obsahem tuku (10-15 %) se můžou srazit. Smetana povařit nepotřebuje, stačí v polévce prohřát.
  • Jedno z tajemství téhle polévky jsou blanšírované kapustičky. Blanšírování spočívá v krátkém povaření ve vroucí osolené vodě a následném prudkém zchlazení. Hlavičky růžičkové kapusty tak budou měkké na skus, nebudou blátivé ani jinak rozvařené, navíc si zachovají krásnou svěží zelenou barvu. Čtěte také článek na podobné téma: Blanšírovaná brokolice
  • Kapustičky se blanšírují v dostatečně osolené vodě, ta jim propůjčí chuť. Vývar, který vařením kapustiček vznikne, je dost slaný. Proto ho používám do polévky zhruba jen z poloviny, zbytek dolévám většinou vodou.
  • K ochucení používám vinný ocet, není tak ostrý jako obyčejný kvasný.

Polévkový hrnec – to je ten fialový na fotce, je to můj mazlík, litinový hrnec smaltovaný v krásné lila barvě.

Uložte si na Pinterest!

Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

    Petra / LadyLowCarb

    Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.


    >

    Sdílej s přáteli

    Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/low-carb-polevka-z-ruzickove-kapusty/