LOW CARB E-KUCHAŘKy

od Lucky Grusové

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"17ee7":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"17ee7":{"val":"hsla(var(--tcb-main-master-h, 210), var(--tcb-main-master-s, 77%), var(--tcb-main-master-l, 54%), 1)"}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"17ee7":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
PROHLÉDNOUT
__CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Low carb polévka z růžičkové kapusty

Od: Petra / LadyLowCarb


Přátelé, pokud jste dosud v obchodě míjeli růžičkovou kapustu obloukem, měli byste to napravit!

Růžičková kapusta je královnou mezi zimními zeleninami, je zdravá, nabitá vitamíny a antioxidanty – to jsou ti malí šikulové, co pomáhají proti stárnutí.

Tipy na low carb čtení:


JAK PÁLIT A NEUKLÁDAT

Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.

Fitplan.cz


VOŇAVÁ KUCHAŘKA

Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Paleosnadno.cz

Růžičková kapusta je příbuzná hlávkové kapustě nebo květáku. Svým složením je ideální pro každého, kdo chce jíst zdravě nízkosacharidově, jedná se o skvělou low carb potravinu.

Blanšírování kapustiček

Jedno z tajemství téhle polévky jsou blanšírované kapustičky.

Blanšírování spočívá v krátkém povaření ve vroucí osolené vodě a následném prudkém zchlazení. Hlavičky růžičkové kapusty tak budou měkké na skus, nebudou blátivé ani jinak rozvařené, navíc si zachovají krásnou svěží zelenou barvu.

Kapustičky se blanšírují v dostatečně osolené vodě, ta jim propůjčí chuť. Vývar, který vařením kapustiček vznikne, je dost slaný. Proto ho používám do polévky zhruba jen z poloviny, zbytek dolévám většinou vodou.

Polévka z kapustiček chutná božsky, dali si všichni v rodině a vůbec nebylo potřeba říkat, že polévka je připravená podle zásad low carb diety.

Tipy a rady

Polévka se nezahušťuje jíškou ani jinak upravenou moukou. O zahuštění se postarají hlavičky růžičkové kapusty, které se v polévce rozmixují. Výsledkem je krém ideální polévkové konzistence.

Do polévek dávám smetanu na šlehání, tedy tučnou verzi smetany s obsahem tuku nad 30 %. Zhruba do litru polévky si vystačím s cca 150 ml smetany.

Smetanu přidávám až nakonec, zbytečně ji nevařím. Smetany bývají náchylné na vaření, především ty s nižším obsahem tuku (10-15 %) se můžou srazit. Smetana povařit nepotřebuje, stačí v polévce prohřát.

K ochucení používám vinný ocet, není tak ostrý jako obyčejný kvasný.

polévka z růžičkové kapustičky low carb recept

Low carb polévka z růžičkové kapusty

Nízkosacharidový recept na kapustičkovou polévku. Zdravá a chutná, odpovídá zásadám low carb diety.
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření, pečení: 30 min
Čas celkem: 45 min
Porce: 4
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

  • 600 g růžičková kapusta
  • 900 ml Hovězí vývar (nebo voda)
  • 1 ks cibule (střední)
  • 100 ml bílé víno (suché)
  • 10 g máslo
  • 1/2 lžička sušená majoránka
  • 150 ml smetana na šlehání (min. 30 %)
  • Vinný ocet
  • muškátový oříšek
  • Sůl
  • pepř
  • 100 g slanina

POSTUP

  • Kapustičky očistíme, zbavíme případných horních zavadlých lístků, pokud mají tuhý konec, tak jej kousek seřízneme. Opláchneme pod tekoucí vodou.
  • Nejprve oblanšírujeme kapustičky: V hrnci přivedeme k varu vodu, řádně osolíme. Do vroucí vody opatrně vhodíme kapustičky a vaříme „na plný kotel“ asi 12-14 minut. Poté odstavíme z plotny, kapustičky přendáme lžící do cedníku (vodu nevyléváme!) a propláchneme studenou vodou. Přesypeme do jiného hrnce nebo mísy a zalijeme studenou vodou – zastavíme tak var, kapustičky nebudou blátivé.
  • POLÉVKOVÉM HRNCI se silným dnem rozehřejeme máslo, přidáme cibuli nakrájenou nadrobno a restujeme, až cibule zesklovatí.
  • Přidáme sušenou majoránku, promícháme.
  • Zalijeme vínem, které necháme odpařit.
  • Přilijeme zeleninový vývar. Použila jsem cca ½ vývaru, který mi vzniknul, když jsem blanšírovala růžičkovou kapustu (proto jsem i psala, abyste vývar nevylévali). Zbytek dolévám teplou vodou z konvice. Pokud máte nazbyt domácí masový vývar, vůbec se neostýchejte do polévky jej použít.
  • Osolíme, opepříme, přivedeme k varu.
  • Pár kapustiček necháme stranou, zbylé vložíme do polévky a vaříme asi 10 minut. Před koncem přilijeme smetanu, promícháme a odstavíme.
  • Ponorným mixérem kapustičky rozmixujeme, až nám vznikne krémovitá polévka.
  • Osolíme, opepříme a dochutíme vinným octem. Jednou dvakrát strouhneme do polévky muškátového oříšku.
  • Slaninu nakrájíme na tenké proužky a osmažíme na trošce sádla dokřupava.
  • Zbylé kapustičky úhledně nakrájíme.
  • Polévku nalijeme na talíř, ozdobíme nakrájenými kapustičkami a posypeme vypraženou slaninou.

Poznámka k receptu:

Růžičková kapusta patří k levným zeleninám především v zimě. Využijte toho, protože někdy může vyjít low carb strava docela draze.
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!

Co se týče nutričních hodnot, 100 g růžičkové kapusty obsahuje pouhých 28 kcal, 2 g bílkovin, 6 g sacharidů a prakticky žádný tuk. Je bohatá na vitamín K, C a A. Pochlubit se může vysokým obsahem kyseliny listové (vit. B9) a manganu. [zdroj]

Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem low carb stravování. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kvalitní ořechy za výbornou cenu

>
Send this to a friend
Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/low-carb-polevka-z-ruzickove-kapusty/