LOW CARB E-KUCHAŘKy

od Lucky Grusové

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"17ee7":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"17ee7":{"val":"hsla(var(--tcb-main-master-h, 210), var(--tcb-main-master-s, 77%), var(--tcb-main-master-l, 54%), 1)"}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"17ee7":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
PROHLÉDNOUT
__CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Low carb cukr – čím sladit?

Od: Petra / LadyLowCarb


Je nutné vzdát se na low carb stravě sladkých jídel? Nikoliv, jen si ke slazení musíte vybrat vhodný cukr. Pro sladší život na low carb se jich hodí hned několik.

Uvádím tři typická sladidla, po kterých můžete bez výčitek sáhnout a osladit si dezert, připravený v rámci nízkosacharidové low carb stravy.

Ale pozor, i zde platí: low carb cukr spíše výjimečně, než jej konzumovat ve velkém a pravidelně.

Erythritol

Obvykle se jedná o low carb cukr první volby.

Erythritol je tzv. cukrový alkohol, vyskytuje se v určitých druzích ovoce (a nebojte, navzdory svému názvu žádný ethanol neobsahuje).

Má zhruba 60-70% sladivost běžného bílého cukru, ale téměř žádné kalorie.

Erythritol nemá ve srovnání s ostatními náhradními sladidly pachuť, tzv. „ocas“, používá se nejčastěji při pečení low carb dezertů, doslazování nápojů nebo kaší.

Ze všech low carb alternativ vám Erythritol bude patrně chutnat nejlépe.

Narozdíl od Xylitolu není projímavý.

Erythritol vs. bílý cukr – srovnání

srovnávaná hodnota

erythritol

BÍLÝ CUKR

Sladivost ve srovnání s bílým cukrem

60 - 70 %

100 %

Kcal / 100 g

20

406

  • TIP: Erythritol se dá koupit také v práškové formě. Nahradíte jím klasický moučkový cukr, třeba při pečení vánočního cukroví.
erythritol low carb

Kde koupit Erythritol? Doporučuji e-shop Grizly.cz

Petřin nízkosacharidový newsletter

pro dámy

Jednou za čas užitečné LOW CARB tipy a recepty do vašeho e-mailu? Přihlaste se k odběru:

Váš e-mail je u mě v bezpečí, čtěte Zásady ochrany soukromí

Xylitol

Další alternativní sladidlo, oblíbené v rámci low carb stravy. Xylitol můžete znát pod označením březový cukr, stejně jako u Erythtritolu se jedná o cukrový alkohol.

Xylitol není zcela bez kalorií, má jich zhruba o 40 % míň než bílý cukr, sladivost ve srovnání s bílým cukrem se uvádí přibližně stejná.

Výhodou Xylitolu jsou jeho příznivé účinky na zubní sklovinu, ne nadarmo se často přidává do zubních past a žvýkaček.

Při vaření a pečení se používá podobně jako Erythritol.

Xylitol je při konzumaci většího množství projímavý, nedoporučuje se v rodinách s domácími mazlíčky, pro které by konzumace Xylitolu mohla mít fatální důsledky.

Xylitol vs. bílý cukr – srovnání

srovnávaná hodnota

xylitol

BÍLÝ CUKR

Sladivost ve srovnání s bílým cukrem

100 %

100 %

Kcal / 100 g

240

406

Kde koupit Xylitol? Zkuste e-shop Grizly.cz

Čekankový sirup

Poměrně nový typ low carb sladidla představuje čekankový sirup.

Je vyráběný z kořene čekanky, obsahuje velké množství vlákniny, konkrétně inulinu. Inulin je prebiotická vláknina (tedy "krmivo" pro probiotika, "hodné bakterie"). 

Inulin se vyznačuje sladkou chutí, má však o polovinu méně kalorií než cukr při zachování podobné sladivosti.

V low carb režimu použijte čekankový sirup na polití lívanců, oříškových kaší, skvěle funguje při nízkosacharidovém pečení.

Čekankový sirup vs. bílý cukr – srovnání

srovnávaná hodnota

čekankový sirup

BÍLÝ CUKR

Sladivost ve srovnání s bílým cukrem

100 %

100 %

Kcal / 100 g

160

406

čekankový sirup grizly

Čekankový sirup z e-shopu Grizly.cz

Cukry tzv. šedé zóny

Jestliže se držíte v mezích umírněné low carb stravy, nebojte se příležitostně (a v malém množství) použít tato sladidla:

  • Med
  • Javorový sirup
  • Sušené ovoce

K uvedeným sladidlům sáhněte v případě, že vám cukrové alkoholy (Erythritol, Xylitol) nedělají dobře – máte-li citlivější zažívání, může vás po nich například pálit žáha.

Cukry nevhodné pro low carb

A nakonec mám pro vás seznam cukrů, které pro low carb stravu vhodné nejsou, lépe řečeno jsou tzv. zakázané.

Je to nejčastěji proto, že způsobují rozkolísání hladiny cukru v krvi a nutí tělo vylučovat nadměrné množství inzulínu. Tím se dostáváme do začarovaného kruhu nekonečných chutí, pocitu přejedení, návalů vlčího hladu, podrážděnosti.

Tyto typy cukru bychom měli v běžném jídelníčku omezovat tak jako tak, nezávisle na tom, zda stravujeme nízkosacharidově. Do zdravého jídelníčku zkrátka ve velkém nepatří:

  • Bílý cukr
  • Glukóza
  • Fruktóza

Shrnutí

Ani na low carb stravě se nemusíme vzdát sladkého. Namísto běžného cukru však sáhněte po náhradních sladidlech, nejvhodnější jsou Erythritol, Xylitol, čekankový sirup.

Všechny tyto cukry využijete při doslazování jak ve studené kuchyni, tak při tepelné úpravě.

Pořiďte se si je v menším množství a vyzkoušejte, ať poznáte, který vám chuťově nejlíp sedí.

Jako alternativa při umírněné low carb lze jako sladidlo použít med, sušené ovoce nebo javorový sirup.

Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem low carb stravování. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kvalitní ořechy za výbornou cenu

>
Send this to a friend
Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/low-carb-sladidla-cukr/