Low carb zeleninová polévka » LadyLowCarb.cz

Kalorická kalkulačka - spočítejte si makra! »

Low carb zeleninová polévka

zeleninová low carb polévka
Zeleninová mixovaná polévka, low carb

Polévky jsou na low carb grund. Je pravda, že běžné polévky se většinou zahušťují něčím, co se složením zrovna nízkosacharidově netváří. Tahle polévka je však dělaná z poctivého balíčku zeleniny, posléze mixovaná v krém, takže o správnou hustotu je postaráno ze samotné podstaty.

300x300-products-1416408011.gif

Ke konci vaření přidávám do polévky pořádnou lžíci zakysané smetany na zjemnění a hrst červené čočky na chuť. Čočku můžete vynechat, pokud si hlídáte makra, pak bude polévka keto friendly (ketogenní dieta je ultra nízkosacharidová strava).

K polévce jedno tajemství: dá se vykouzlit moc dobrý zeleninový vývar, aniž byste si museli pomáhat bujóny&spol. Musíte však zeleninu nejprve opéct na troše sádla, protože to polévce dodá tu správnou chuť – věřte, že pouze vařená zelenina je nuda, na které si nepochutnáte.

Zeleninová low carb polévka
Čas přípravy
10 mins
Čas vaření
30 mins
 

Výborná polévka ze zeleniny, vařená v litinovém hrnci, nízkosacharidová, vhodná pro low carb dietu.

Porce: 3
Autor: Lady LowCarb
Ingredience
  • 1 balíček zelenina do polévky
  • 1 lžíce zakysaná smetana vrchovatá
  • 1 hrstička červená čočka
  • 2 stroužky česnek
  • jablečný ocet
  • sůl
  • zelená petrželka kudrnka na ozdobu
  • polévkové bylinky sušené, volitelně
  • 1 lžíce sádlo
Postup
  1. Zeleninu očistíme, oškrábeme, nakrájíme na špalíčky. K čištění jsem si oblíbila tenhle dřevěný KARTÁČ NA ZELENINU. Cibuli oloupeme a nahrubo pokrájíme.

  2. Vezmeme hrnec se silným dnem, můj favorit je LITINOVÝ HRNEC, použila jsem menší o pr. 20 cm, je max. na 4 porce polévky.

  3. V hrnci rozehřejeme sádlo. Jakmile se začnou na dně hrnce v sádle tvořit jemné bublinky, nastal čas vhodit dovnitř zeleninu.

  4. Zeleninu restujeme na středním plamenu asi 5-8 minut, přitom občas zamícháme, aby se nepřipálila a byla osmažená ze všech stran.

  5. Mezitím si dáme vařit vodu do konvice, cca 1,6 l (u mě plná rychlovarná konvice).

  6. Zalijeme zeleninu horkou vodou, osolíme, stáhneme plamen na nízkou teplotu. Hrnec přikryjeme poklicí a necháme pomalu vařit, neboli táhnout, dokud zelenina nezměkne.

  7. Zhruba na posledních 5 minut přidáme červenou čočku. Červená čočka má tu výhodu, že je uvařená cobydup.

  8. Rozestřeme 2 stroužky oloupaného česneku a přihodíme do polévky.

  9. Stáhneme z plotýnky, přidáme zakysanou smetanu a dále už nevaříme (smetana by se v polévce mohla srazit).

  10. Zeleninu a čočku v polévce rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem na krém, ochutíme jablečným octem, polévkovými bylinkami a dosolíme.

  11. Na talíři ozdobíme petrželkou kudrnkou, která bývá součástí balení zeleniny do polévky.

Poznámky k receptu

Napsala bych, že polévky vyzbyde pro 4, jenže je tak dobrá, že jsme ji „zlikvidovali“ během chvíle ve třech!

polévková zelenina
Polévková zelenina: mrkev, celer, kedlubna, petržel, cibule, česnek a petrželka
fialový litinový hrnec
Polévku připravuju v litinovém hrnci se silným dnem, zelenina se nepřipálí

Low carb zeleninová polévka: tipy a rady

  • Tenhle recept na zeleninovou polévku je ultrarychlý a jednoduchý, jak jsem psala, krok, který nesmíte vynechat, je osmažení pokrájené zeleniny na sádle.
  • Polévkovou zeleninu mám vždy doma jeden balíček, je strašně univerzální, třeba z ní připravuju rychlou svíčkovou, kterou miluje můj syn.
  • Luštěniny obecně nejsou na low carb vhodné, nicméně patří do skupiny tzv. pomalých sacharidů. Hrstka do zeleninové polévky vůbec nevadí, naopak do jídla dostaneme rostlinnou bílkovinu. Luštěniny mají navíc nízký glykemický index, po jejich konzumaci nedochází k masivnímu vyplavování inzulínu, nemáme po nich tedy hlad.
  • Červená čočka přidá polévce nejenom výživovou hodnotu, ale také skvělou chuť. Pokud však jedete striktně low carb (keto), čočku s klidným svědomím vynechejte.

Rádi polévky? Zkuste nějakou další z mých low carb receptů!

Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.


>