Polévky jsou na low carb grund. Je pravda, že běžné polévky se většinou zahušťují jíškou, tahle je ale hustá jen díky rozmixované zelenině.
Základem je úplně obyčejná zelenina do polévky, kterou nejdříve restuju na sádle. Tenhle krok vykouzlí polévce výbornou chuť, kterou bychom pouhým povařením nezískali.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Ke konci vaření přidávám do polévky pořádnou lžíci zakysané smetany na zjemnění a hrst červené čočky na chuť.
Čočku můžete vynechat, pokud si hlídáte makra, nebo jedete přísnou ketogenní dietu.

Luštěniny v zeleninové polévce
Čočka, hrách, sója. Luštěniny jsou na low carb velmi diskutabilní, protože obsahují škroby.
Škrob je polysacharid (slyšíte tam to slovo?), nicméně já si luštěniny v menším množství dávám – jako přílohu nebo součást hlavního pokrmu. Bez výčitek svědomí. Obvykle tehdy, pokud mám bezmasé jídlo.
Luštěniny obsahují dobré zdroje rostlinných bílkovin.
Polysacharidy se uvolňují postupně, občas se jim říká “dlouhé nebo pomalé sachry” a dietě, která určité množství luštěnin obsahuje, zase “slow carb”.

Polévková zelenina – nejenom do polévky
Balíček zeleniny mám doma stále. Obsahuje mrkev, kořenovou petržel, kedlubnu, celer, cibuli, česnek, snítku zelené petrželky.
Kořenová zelenina je jednoduše low carb, dělám z ní nejenom polévku, peču ji s masem, nebo z ní připravuju svíčkovou.

Zeleninová low carb polévka
V kuchyni se neztratí:
POTŘEBUJEME
- 1 balíček zelenina do polévky
- 1 lžíce zakysaná smetana (vrchovatá)
- 1 hrstička červená čočka
- 2 stroužek česnek
- Jablečný ocet
- Sůl
- zelená petrželka (na ozdobu)
- polévkové bylinky (sušené, volitelně)
- 1 lžíce vepřové sádlo
POSTUP
- Zeleninu očistíme, oškrábeme, nakrájíme na špalíčky. K čištění jsem si oblíbila tenhle dřevěný KARTÁČ NA ZELENINU. Cibuli oloupeme a nahrubo pokrájíme.
- Vezmeme hrnec se silným dnem, můj favorit je LITINOVÝ HRNEC, použila jsem menší o pr. 20 cm, je max. na 4 porce polévky.
- V hrnci rozehřejeme sádlo. Jakmile se začnou na dně hrnce v sádle tvořit jemné bublinky, nastal čas vhodit dovnitř zeleninu.
- Zeleninu restujeme na středním plamenu asi 5-8 minut, přitom občas zamícháme, aby se nepřipálila a byla osmažená ze všech stran.
- Mezitím si dáme vařit vodu do konvice, cca 1,6 l (u mě plná rychlovarná konvice).
- Zalijeme zeleninu horkou vodou, osolíme, stáhneme plamen na nízkou teplotu. Hrnec přikryjeme poklicí a necháme pomalu vařit, neboli táhnout, dokud zelenina nezměkne.
- Zhruba na posledních 5 minut přidáme červenou čočku. Červená čočka má tu výhodu, že je uvařená cobydup.
- Rozestřeme 2 stroužky oloupaného česneku a přihodíme do polévky.
- Stáhneme z plotýnky, přidáme zakysanou smetanu a dále už nevaříme (smetana by se v polévce mohla srazit).
- Zeleninu a čočku v polévce rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem na krém, ochutíme jablečným octem, polévkovými bylinkami a dosolíme.
- Na talíři ozdobíme petrželkou kudrnkou, která bývá součástí balení zeleniny do polévky.
Poznámka k receptu:
K LOW CARB VAŘENÍ SE HODÍ:
Orientační výživové hodnoty na 1 porci:
Petřin nízkosacharidový newsletter
pro dámy
Jednou za čas užitečné LOW CARB tipy a recepty do vašeho e-mailu? Přihlaste se k odběru:
Váš e-mail je u mě v bezpečí, čtěte Zásady ochrany soukromí