Polívka je grund, kdo ji nejí ten je špunt!
Aspoň takhle jsme si to říkávali ve školce. Je to už nějaký ten rok, nebo spíš desetiletí, ale víte co? Tohle rčení stále platí!
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Na low carb jsem si zamilovala hutné polévky. Bylo jen otázkou času, kdy dojde na boršč.
Co je boršč?
Boršč je ruská polévka, přesněji pochází z Ukrajiny. Za její typickou chuť a barvu může červená řepa.
Do polévky dále patří:
- pomalu vařené hovězí maso
- červené zelí
- rajčatová passata
- mrkev
A spousta dalších dobrot, které spadají do skupiny nízkosacharidových potravin
Pokud máte pomalý hrnec, nechte táhnout vývar na boršč přes noc.
Čím zahustit low carb boršč?
Žádná brambora, žádné zahuštění moukou. Nejsou potřeba.
Polévka obsahuje dostatek surovin, aby byla hustá sama o sobě.
Na samotný závěr stačí boršč ochutit zdravým octem, třeba fermentovaným.
TIP: Než talíř ponesete na stůl, nezapomeňte polévku ozdobit kopečkem zakysané smetany.
Dostatečně naladěni? Jdeme vařit!
Low carb boršč
Equipment
- Low carb Voňavá kuchařka
- Pomalý hrnec Russel Hobbs
- Zástěra s puntíky
Ingredients
Vývar:
- 600 g hovězí kližka nebo plecko
- 2 l voda
- 3 ks Bobkový list
- 10 kuličky Nové koření
- 15 kuličky černý pepř
- Sůl
Zelenina do boršče:
- 2 ks červená řepa
- 2 ks mrkev střední
- 1 ks cibule
- 200 g červené zelí čerstvé
- 80 g celer
- 50 g petržel kořen
- 300 ml Rajčatové pyré
Dále potřebujeme:
- 100 g slanina
- 2 lžíce Mletá paprika sladká
- 2 lžíce vepřové sádlo
- Jablečný ocet
- Sůl
- pepř
- zakysaná smetana na ozdobu
Instructions
- Do velkého hrnce nalejeme studenou vodu, osolíme, vložíme koření a maso. Přivedeme k varu, stáhneme teplotu plotýnky na minimum a necháme pod pokličkou táhnout (probublávat) alespoň 2-3 hodiny, nebo než je maso měkké. Sbíráme pěnu, která se na povrchu polévky vytvoří.
- Když je vývar hotový, vyjmeme maso a dám jej stranou, vývar scedíme.
- Připravíme si velkou pánev, na které rozehřejeme sádlo. Mezitím si oloupeme řepu a nakrájíme na kostky, mrkev oškrabeme a nakrájíme na kolečka, to samé petržel, cibuli a celer oloupeme a pokrájíme. Zelí omyjeme a pokrájíme.
- Na rozehřáté sádlo vhodíme slaninu, opečeme, přidáme řepu s cibulí, chvíli restujeme a nakonec přisypeme zbytek zeleniny. Osolíme a opepříme. Pilně obracíme, aby se zelenina nepřipálila. Asi po deseti minutách zalejeme dvěma naběračkami vývaru a přilijeme rajčatové pyré. Stáhneme teplotu a směs podusíme, měla by mírně probublávat.
- Podušenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vývarem, přidáme maso pokrájené na kousky a krátce povaříme.
- Stáhneme z plotny, ochutíme octem, podle chuti dosolíme a opepříme.
- Před podáváním ozdobíme kopečkem zakysané smetany.
Notes
[thrive_leads id=’2169′]
Boršč: tipy a rady
- Na vývar můžete použít i vepřové maso, nebo kombinaci hovězí a vepřové, oboje spíše tučnější. Hovězí berte přední, nikoliv zadní, které je moc libové. K vývaru přihoďte morkovou kost, polévka bude výživnější.
- Máte-li pomalý hrnec, připravte si vývar předem: nechte jej v pomaláči táhnout přes noc.
- Zeleninu mám vždy po ruce doma, balení „do polévky“. Najdete tam vše, co pro poctivý boršč potřebujete: kořen petržele, celer i mrkev.
- Maso můžete předem nakrájet na malé kostky a před zalitím vodu jej orestovat na sádle. V boršči pak bude mít plnější chuť, než když maso jenom povaříte.
- Ocet jsem dávala jablečný, kupovala jsem fermentovaný v DM od Alnatury. Alternativou je ocet vinný (raději se vyhněte octu kvasnému).