Nejlepší boršč pro lowcarbíky

Od: Petra / LadyLowCarb

Kvalitní MANDLOVOU MOUKU pro low carb koupíte výhodně

v e-shopu Grizly.cz


Polívka je grund, kdo ji nejí ten je špunt!

Aspoň takhle jsme si to říkávali ve školce (je to už nějaký ten rok, nebo spíš desetiletí), ale víte co? Tohle rčení stále platí!

Tipy na low carb čtení:


JAK PÁLIT A NEUKLÁDAT

Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.

Fitplan.cz


VOŇAVÁ KUCHAŘKA

Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Paleosnadno.cz

Na low carb jsem si zamilovala hutné polívky. Bylo jen otázkou času, kdy dojde na boršč.

Co je boršč?

Boršč je ruská polévka, přesněji pochází z Ukrajiny. Za její typickou chuť a barvu může červená řepa.

Do polévky dále patří:

  • pomalu vařené hovězí maso
  • červené zelí
  • rajčatová passata
  • mrkev

A spousta dalších dobrot, které spadají do skupiny nízkosacharidových potravin

Pokud máte pomalý hrnec, nechte táhnout vývar na boršč přes noc.

Čím zahustit low carb boršč?

Žádná brambora, žádné zahuštění moukou. Nejsou potřeba.

Polévka obsahuje dostatek surovin, aby byla hustá sama o sobě.

Na samotný závěr stačí boršč ochutit zdravým octem, třeba fermentovaným.

TIP: Než talíř ponesete na stůl, nezapomeňte polévku ozdobit kopečkem zakysané smetany.

Dostatečně naladěni? Jdeme vařit!

low carb boršč recept

Low carb boršč

Hutná a výživná polévka ve nízkosacharidovém stylu, z červené řepy a hromady další dobré zeleniny.
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření, pečení: 2 hod 30 min
Čas celkem: 2 hod 50 min
Porce: 6
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

Vývar:

Zelenina do boršče:

  • 2 ks červená řepa
  • 2 ks mrkev (střední)
  • 1 ks cibule
  • 200 g červené zelí (čerstvé)
  • 80 g celer
  • 50 g petržel (kořen)
  • 300 ml Rajčatové pyré

Dále potřebujeme:

POSTUP

  • Do velkého hrnce nalejeme studenou vodu, osolíme, vložíme koření a maso. Přivedeme k varu, stáhneme teplotu plotýnky na minimum a necháme pod pokličkou táhnout (probublávat) alespoň 2-3 hodiny, nebo než je maso měkké. Sbíráme pěnu, která se na povrchu polévky vytvoří.
  • Když je vývar hotový, vyjmeme maso a dám jej stranou, vývar scedíme.
  • Připravíme si velkou pánev, na které rozehřejeme sádlo. Mezitím si oloupeme řepu a nakrájíme na kostky, mrkev oškrabeme a nakrájíme na kolečka, to samé petržel, cibuli a celer oloupeme a pokrájíme. Zelí omyjeme a pokrájíme.
  • Na rozehřáté sádlo vhodíme slaninu, opečeme, přidáme řepu s cibulí, chvíli restujeme a nakonec přisypeme zbytek zeleniny. Osolíme a opepříme. Pilně obracíme, aby se zelenina nepřipálila. Asi po deseti minutách zalejeme dvěma naběračkami vývaru a přilijeme rajčatové pyré. Stáhneme teplotu a směs podusíme, měla by mírně probublávat.
  • Podušenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vývarem, přidáme maso pokrájené na kousky a krátce povaříme.
  • Stáhneme z plotny, ochutíme octem, podle chuti dosolíme a opepříme.
  • Před podáváním ozdobíme kopečkem zakysané smetany.

Poznámka k receptu:

Počítejte, že příprava boršče zabere čas! Vývar 2-3 hodiny (než bude hovězí maso měkké) + dokončení 30 minut.
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!

Boršč: tipy a rady

  • Na vývar můžete použít i vepřové maso, nebo kombinaci hovězí a vepřové, oboje spíše tučnější. Hovězí berte přední, nikoliv zadní, které je moc libové. K vývaru přihoďte morkovou kost, polévka bude výživnější.
  • Máte-li pomalý hrnec, připravte si vývar předem: nechte jej v pomaláči táhnout přes noc.
  • Zeleninu mám vždy po ruce doma, balení „do polévky“. Najdete tam vše, co pro poctivý boršč potřebujete: kořen petržele, celer i mrkev.
  • Maso můžete předem nakrájet na malé kostky a před zalitím vodu jej orestovat na sádle. V boršči pak bude mít plnější chuť, než když maso jenom povaříte.
  • Ocet jsem dávala jablečný, kupovala jsem fermentovaný v DM od Alnatury. Alternativou je ocet vinný (raději se vyhněte octu kvasnému).
Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem low carb stravování. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kvalitní ořechy za výbornou cenu

>
Send this to a friend
Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/nejlepsi-borsc-pro-lowcarbiky/