Mandlová mouka za super cenu u Grizly.cz - VYZKOUŠEJTE! »

polévka boršč recept

Nejlepší boršč pro lowcarbíky

Polívka je grund, kdo ji nejí ten je špunt! Aspoň takhle jsme si to říkávali ve školce (je to už nějaký ten rok, nebo spíš desetiletí), ale víte co? Tohle rčení stále platí! A protože od té doby, co jsem vztyčila prapor low carb, miluju hutné polévky, nemohl mojí pozornosti ujít boršč.

Boršč je ruská polévka, přesněji pochází z Ukrajiny, a za její typickou chuť a barvu může červená řepa. Do polévky dále patří pomalu vařené maso, červené zelí, rajčatová passata, mrkev a spousta dalších dobrot, které spadají do skupiny nízkosacharidových potravin. Žádná brambora, žádné zahuštění moukou. Nejsou potřeba.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:


>> Low carb e-kuchařky Lucky Grusové
Chcete zkusit low carb a nevíte, co vařit? Zkuste osvědčené recepty Lucie Grusové. Low carb, paleo, Whole30. Klikněte a podívejte se.

>> Kniha Jak pálit a neukládat
Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Na samotný závěr stačí boršč ochutit octem, nejlépe fermentovaným, a než talíř ponesete na stůl, ozdobte polévku kopečkem zakysané smetany. Mňam faktor zaručený!

Boršč
Čas přípravy
2 hrs
Čas vaření
30 mins
Čas přípravy celkem
2 hrs 30 mins
 

Hutná a výživná polévka ve stylu low carb, z červené řepy a hromady další dobré zeleniny.

Porce: 6
Autor: Lady LowCarb
Ingredience
Vývar
  • 600 g hovězí kližka nebo plecko
  • 2 l voda
  • 3 ks bobkový list
  • 10 kuliček nové koření
  • 15 kuliček pepř
  • sůl
Zelenina do boršče
  • 2 ks červená řepa středně velká
  • 2 ks mrkev středně velká
  • 1 ks cibule
  • 200 g červené zelí
  • 80 g celer
  • 50 g petržel kořen
  • 300 ml rajčatové pyré passata
  • 100 g slanina
  • 2 lžíce mletá paprika sladká
  • 2 lžíce sádlo
  • jablečný ocet fermentovaný
  • sůl
  • pepř
Postup
  1. Do velkého hrnce nalejeme studenou vodu, osolíme, vložíme koření a maso. Přivedeme k varu, stáhneme teplotu plotýnky na minimum a necháme pod pokličkou táhnout (probublávat) alespoň 2-3 hodiny, nebo než je maso měkké. Sbíráme pěnu, která se na povrchu polévky vytvoří.

  2. Když je vývar hotový, vyjmeme maso a dám jej stranou, vývar scedíme.

  3. Připravíme si velkou pánev, na které rozehřejeme sádlo. Mezitím si oloupeme řepu a nakrájíme na kostky, mrkev oškrabeme a nakrájíme na kolečka, to samé petržel, cibuli a celer oloupeme a pokrájíme. Zelí omyjeme a pokrájíme.

  4. Na rozehřáté sádlo vhodíme slaninu, opečeme, přidáme řepu s cibulí, chvíli restujeme a nakonec přisypeme zbytek zeleniny. Osolíme a opepříme. Pilně obracíme, aby se zelenina nepřipálila. Asi po deseti minutách zalejeme dvěma naběračkami vývaru a přilijeme rajčatové pyré. Stáhneme teplotu a směs podusíme, měla by mírně probublávat.

  5. Podušenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vývarem, přidáme maso pokrájené na kousky a krátce povaříme.

  6. Stáhneme z plotny, ochutíme octem, podle chuti dosolíme a opepříme.

  7. Před podáváním ozdobíme kopečkem zakysané smetany.

Poznámky k receptu

Příprava: vývar 2-3 hodiny + dokončení 30 minut.

polévka boršč recept

Boršč: tipy a rady

  • Na vývar můžete použít i vepřové maso, nebo kombinaci hovězí a vepřové, oboje spíše tučnější. Hovězí berte přední, nikoliv zadní, které je moc libové. K vývaru přihoďte morkovou kost, polévka bude výživnější.
  • Máte-li pomalý hrnec, připravte si vývar předem: nechte jej v pomaláči táhnout přes noc.
  • Zeleninu mám vždy po ruce doma, balení „do polévky“. Najdete tam vše, co pro poctivý boršč potřebujete: kořen petržele, celer i mrkev.
  • Maso můžete předem nakrájet na malé kostky a před zalitím vodu jej orestovat na sádle. V boršči pak bude mít plnější chuť, než když maso jenom povaříte.
  • Ocet jsem dávala jablečný, kupovala jsem fermentovaný v DM od Alnatury. Alternativou je ocet vinný (raději se vyhněte octu kvasnému).
low carb boršč polévka z červené řepy

Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

    Petra / LadyLowCarb

    Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

  • Renáta napsal:

    luxusní recepty a skvělé stránky, jsem opravdu nadšená, dlouho mě nic tak nepotěšilo 🙂 hezký den


  • >

    Sdílej s přáteli

    Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/nejlepsi-borsc-pro-lowcarbiky/