Mandlová mouka za super cenu u Grizly.cz - VYZKOUŠEJTE! »

low carb

Low carb v kostce

Nízkosacharidový styl stravování (anglicky low carb) získal na popularitě díky rychlému shazování kil a zlepšení zdraví přírodní cestou.

S nízkosacharidovou stravou je spojeno plno emocí: zatímco jedni si ji nemohou vynachválit, druzí ji zavrhují.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:


>> Low carb e-kuchařky Lucky Grusové
Chcete zkusit low carb a nevíte, co vařit? Zkuste osvědčené recepty Lucie Grusové. Low carb, paleo, Whole30. Klikněte a podívejte se.

>> Kniha Jak pálit a neukládat
Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Osobně patřím k zastáncům low carb poté, co jsem si načetla velké množství odborných článků u nás i v zahraničí, a poté si nízkosacharidovku vybrala jako cestu za (svým) štíhlejším a zdravějším tělem. Žádný stres - pokud se low carb nastaví rozumně, výsledky se dostaví. 

Pojďme se na výživový styl, který je skoupý na sacharidy a naopak upřednostňuje zdravé tuky, podívat podrobněji:

Co je nízkosacharidová low carb strava?

Low carb je anglický výraz pro nízkosacharidový výživový styl, při kterém významně snížíte příjem sacharidů v přijímaném jídle, a naopak si dopřejete dostatek zdravých tuků. S bílkovinami střídmě, stačí jíst je v dostatečném množství, především z živočišných zdrojů.

Z důvodu takto nastoleného poměru makroživin (tedy sacharidů, tuků a bílkovin) se tento výživový styl označuje anglickou zkratkou LCHF – low carb high fat: málo cukrů, hodně tuků.

Nejpřísnější verze LCHF se nazývá ketogenická, ketogenní nebo keto dieta, a nemá vůbec nic společného s keto dietou v prášku, vyráběnou uměle z instantních surovin.

Občas se setkáte s názvem nízkosacharidová dieta, ale proti tomuto označení se její zastánci ohrazují. Pod pojmem dieta se v lékařské praxi rozumí pouze krátkodobá, léčivá úprava a složení přijímané potravy, kdežto stravovat se nízkosacharidově je zdravé a dlouhodobě udržitelné.

Low carb v praxi

Low carb strava vypouští z jídelníčku sacharidová jídla, tedy pečivo, přílohy typu brambory, těstoviny nebo rýže, sladkosti obsahující cukr. Naopak v hojném množství můžete jíst vejce, tučné sýry a jogurty, maso, slaninu, zeleninu, ořechy, ideálně z bio produkce. 

  • Nízkosacharidová strava je postavená na kvalitních surovinách s vyloučením průmyslově upravených výrobků. 

Pro koho je vhodná?

Jídelníček s výrazným omezením sacharidů a zvýšeným příjmem zdravých tuků je vhodný pro jedince trpící nadváhou a obezitou, kteří vyzkoušeli nejrůznější diety a stále se jim nedaří najít klíč k úspěšnému hubnutí.

Nízkosacharidovka je také vhodná pro ty, kteří trpí závislostí na sladkém, propady energie v průběhu dne, vlčím hladem. 

Právě v těchto případech dokáže přechod na nízkosacharidovou stravu dělat zázraky. Mnohé vědecké studie opakovaně prokázaly, že nízkosacharidová strava je nejúčinnější pro redukci hmotnosti u osob s obezitou či nadváhou (1). Navíc ketogenní dieta (nejpřísnější verze nízkosacharidové stravy) je více než 100 let používaná terapeutická dieta, tedy jistě ne žádný dietní výstřelek.

Tip: Ze zkušenosti vlastní a těch, se kterými mám možnost výsledky low carb probírat: Nejlépe snížení sacharidů ve stravě pomáhá, pokud máte špatný životní styl a trpíte nadváhou až obezitou. Low carb pomůže zahnat chutě a zabrání vlčímu hladu, nebudete na jídlo tak myslet, jako například při nízkotučné dietě.

Pokud jste relativně štíhlí, sportujete, a chcete shodit pár posledních kil, abyste se cítili lépe, doporučuji vyhledat výživového poradce, který vám sestaví plán na míru.

TIP: Video s MUDr. Hankou Krejčí o nízkosacharidové stravě

Omezení, rizika

Nízkosacharidová strava nemusí být vhodná pro osoby trpící poruchou metabolismu tuků (na LCHF se přijímá značná energie právě ze zdravých tuků), těhotné a kojící, kterým se všeobecně nedoporučují významné změny ve skladbě jídelníčku.

Pacienti s diagnostikovanou T2DM (cukrovka 2. typu), pro které je nízkosacharidový režim stravování velmi vhodnou alternativou (2), musí konzultovat přechod na low carb se svým lékařem. V těchto případech totiž často dochází ke změnám v dávkování (snižování) léků. 

Další podnětné informace najdete na webu Cukrpodkontrolou.cz

Jaké množství sacharidů můžu sníst?

Základní rozdělení nízkosacharidové stravy (3) je následující:

Množství sacharidů za den

Úroveň low carb diety

do 50 g

ketogenní dieta

50 - 100 g

umírněná low carb dieta

100 -150 g

liberální, uvolněná low carb dieta

Zatímco ketogenní dieta spadá spíše do kategorie léčebné stravy (4) doporučované osvětovými výživáři pro ty, kteří trpí obezitou (případně nadváhou) a cukrovkou 2. typu (hubnutí pod dohledem lékaře), umírněná verze je vhodná pro osoby se sklony k tloustnutí, kteří si chtějí udržet váhu a nenabrat zbytečná kila navíc.

Uvolněná, liberální verze low carb je pak dlouhodobě udržitelný způsob stravování, který kromě štíhlého těla přináší do života mnoho zdravotních benefitů.

low carb strava

Low carb kalkulačka

Sacharidy, tuky a bílkoviny jsou tři esenciální živiny, s nimiž jste se pravděpodobně již setkali. Říká se jim makroživiny. Přijímáme je ve stravě, kterou jíme. Individuální potřeba makroživin se pro každého vypočítává na základě pohlaví, výšky, hmotnosti, věku, fyzické aktivity a množství tuku v těle.

Pokud máte rádi čísla a chcete znát přibližnou potřebu makroživin při low carb stravě právě pro vás, přejděte na online kalkulačku Lucky Grusové na Paleosnadno.cz

Nebo zkuste MAKROKALKULAČKU tady na webu - vysvětlím vám, jak si správně spočítat váš denní kalorický příjem a výdej včetně makroživin v přijímané potravě. 

K ZAMYŠLENÍ: Nízkosacharidová dieta jde proti proudu mnohých dietologických doporučení, která jsou založená přesně na opačném poměru živin, tedy dostatek sacharidů a potraviny se sníženým množstvím tuku.

V zemích, kde se tato doporučení prosazují, však dochází k nárůstu epidemie obezity a přibývá zdravotních problémů souvisejících s výživou. Nebo snad máte pocit, že by civilizace západní kultury na nízkotučné dietě štíhlela a byla stále zdravější?

TOP přínosy hubnutí s low carb

  • Dlouhotrvající pocit nasycenosti po jídle, žádné ataky vlčího hladu díky stálé hladině cukru v krvi
  • Žádné počítání kalorií, dopřejete si skutečné jídlo, a to až do pocitu zasycení
  • Snížení počtu denních jídel, obvykle na 3 denně
  • Odbouráte procesně zpracované potraviny, objevíte nové a zdravé, ze kterých se naučíte připravovat chutná jídla
  • Díky pochopení a ovládnutí principů zdravého stravování (žádná dieta v prášku) zabráníte jo jo efektu
  • Naučíte se vnímat signály svého těla: objevíte například pocit sytosti dřív, než budete přejedení, významně se vám sníží chutě na sladké

Zákaz počítání kalorií, jezte do sytosti

Pokud máte kila navíc a chcete zhubnout pomocí low carb, nebude důležité kolik, ale co jíte. Při nízkosacharidové stravě nevážíte každou potravinu než ji dáte na talíř, nestresujete se počítáním kalorií. Jíte až do pocitu sytosti. 

Jak to, že low carb takhle funguje? Protože příjem nízkosacharidových potravin drží v krvi nízko hladinu cukru – a tento stav je veledůležitý nejen pro hubnutí, ale zvýší také celkovou pohodu a upraví váš stav k jídlu.

Hormon inzulín

Strážcem hladiny cukru v krvi je mocný hormon inzulín, přezdívaný hormonem sytosti.

Pakliže sníme jídlo bohaté na sacharidy, rozloží se tyto v těle rychle na glukózu (cukr), který se dostane do krve. To je pokyn pro hormon inzulín, který se vyplaví do těla a postará se o distribuci glukózy z krve do jednotlivých buněk organismu.

TIP: O vlivu inzulínu na hubnutí se dočtete v tomto ČLÁNKU

Problém nastává, pokud se vysokosacharidovými jídly stravujeme nadmíru.

Hladina inzulínu zůstává vysoká, dochází k inzulínové resistenci (tělní buňky na inzulín přestávají reagovat, protože jsou přesycené) a k ukládání tuků.

A naopak, pokud chceme zhubnout na nízkotučné dietě s velkým množstvím sacharidů, tělo jako zdroj energie sáhne po přijímaných cukrech a naše tukové zásoby ponechá bez povšimnutí - pokud tedy výrazně nesnížíme množství jídla, což povede k pocitům podráždění, propadům energie a atakům hladu.

Velmi dobrým řešením, které určitě stojí za vyzkoušení, je právě nízkosacharidový režim.

Samozřejmě nejenom inzulín je zodpovědný za pocity sytosti nebo hladu, které při konzumaci jídla pociťujeme. Zastánci teorie hormonální příčiny coby nadváhy a obezity si stojí za názorem, že právě hormony ovlivňují, kolik čeho sníme a jak to v těle ukládáme.

Doporučuju článek přední české odbornice na výživu Margit Slimákové se zamyšlením na toto téma: Tloustneme z kalorií, nebo kvůli hormonům?

Kolik jídel denně?

Tajemství LCHF low carb stravy spočívá ve zvýšeném množství přijímaného tuku, který ze všech tří základních živin ovlivňuje vyplavování inzulínu nejméně, dalo by se říct minimálně.

Důsledkem je, že tělo se stane na inzulín více citlivé, dříve se dostaví pocit sytosti, hladina cukru v krvi zůstane vyrovnaná, nepřepadá vás vlčí hlad a psychicky se cítíte v pohodě. 

Většina lidí, kteří se stravují stravují nízkosacharidově, se dopracují ke 2-3 jídlům denně, odpadá tedy věčné plánování „co sníst a nepřibrat/zhubnout/udržet si váhu“. Hodně vám to zjednoduší život.  

Z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že pocit zasycení se dostavil prakticky okamžitě po přechodu na low carb, a také chuť na sladké (a že jsem ho do sebe cpala na kila) se během prvních pár dní rapidně snížila.

Při příjmu nízkosacharidové stravy tělo jako zdroj primární energie nepoužije jednoduché cukry (protože je prostě nesníme), ale vyrobí si je procesem zvaným glukoneogeneze z proteinů, nebo sáhne do tukových zásob v těle. Odborně se takový stav nazývá nutriční ketóza -  a to je stav, který potřebujeme – budete hubnout!

hubnutí na low carb

Co jíst?

Je toho spousta, co se dá při low carb jíst! Nakombinujte si jídlo podle své chuti, nepřehánějte to s bílkovinami, mějte na talíři hodně zeleniny. Ta je obvzláště důležitá kvůli obsahu vlákniny a jako prevence před zácpou. Pamatujte: cílem není no carb, ale low carb 😉 Nebuďte na sebe přísní a jídlo si jednoduše užijte. Zdrojem zasycení na vašem talíři budou zdravé tuky.

Kvalitní ořechy za opravdu dobré ceny koupíte na Grizly.cz

TIP: Pokud máte ořechy rádi, kupujte velká balení, která jsou cenově výhodnější

Tuky na low carb: je z čeho vybírat!

Máslo, smetana zakysaná i ke šlehání, maso, zelenina na másle, smetana v čaji nebo kávě. Kokosový olej – ten je velmi zdravý, naučte se na něm připravovat jídlo místo rostlinných olejů.

Avokádo, ořechy – mandle, vlašské ořechy, pekanové nebo makadamové ořechy – to jsou vlastně kapky tuku. Nikoliv však arašídy, to jsou luštěniny, které nemají s ořechy nic společného.

MŮJ EXTRA TIP:

Low carb kuchařka s jídelníčky na hubnutí - pro ty, kteří chtějí začít a nevědí, jak na to

Všechna zelenina obsahuje sacharidy. Při low carb se doporučuje ta s nejnižším obsahem sacharidů a nejvyšší výživnou hodnotou. Listová zelenina, jako je kapusta, je jedna z nejvíce výživných druhů zeleniny. Dále také květák nebo brokolice (blanšírovaná brokolice nemá chybu!).

Nezapomínejte na to, že zelenina by měla vždy tvořit polovinu vašeho talíře. K zelenině, například ve formě salátu, si vždy dejte zálivku z olivového oleje nebo tučnější zakysané smetany.

Příklad mého low carb obědu s nízkým obsahem sacharidů, ovšem s vysokou sytící a výživnou hodnotou

A co bílkoviny? Vhodné jsou vejce, plnotučné mléčné výrobky (zapomeňte na nízkotučné a polotučné jogurty!), sýry, jogurty řeckého typu; pokud tedy nejste na mléčné výrobky alergičtí. Ryby, kuřecí maso, klidně s kůží, ideálně z volného výběhu. Červené maso, opět upřednostňujte z bio chovu nebo alespoň chované na pastvě. Klobásy, uzené, ovšem bez obsahu obilovin.

Nízkosacharidová strava jde postavit i pro vegetariány, dá to ale trochu víc práce.

V práci nebo na cestách s sebou mějte při ruce ořechy, sušené maso, sýr, kokos. Pomůžou jako svačinka, když budete mít na něco dobrého chuť nebo malý hlad.

Jakému jídlu se vyhýbat

Pečivu, bramborám, rýži, těstovinám, pizze, cukru, všem obilovinám a také luštěninám. Dále zpracovaným, baleným a nekvalitním potravinám, cukrovinkám, sušenkám, šumivým nápojům – to všechno jsou návykové věci. Cokoliv, co je sladké nebo obsahuje škrob, musí pryč. A také nízkotučné potraviny.

Vzdát byste se měli také alkoholu. Alkohol je toxin a při nízkosacharidovce značně zpomaluje hubnutí. Nejprve shoďte kila, a až potom případně zkuste znovu začlenit menší dávky alkoholu - ideální je sklenka červeného vína. Low carb strava má tenkou hranici, kterou můžete snadno překročit. Pokud správně nestanovíte poměr tuků, bílkovin a sacharidů, stačí jedno jablko, jedno pivo nebo dvě sklenky vína a už jste za hranou - nedostaví se celkové účinky snížení sacharidů ve stravě a s tím spojený efekt hubnutí.

Low carb potraviny - nákupní seznam

Zde je příklad potravin, pro nízkosacharidový režim stravování:

  • Zelenina: Zelené saláty, paprika, zelené fazolky, cibule, brokolice, květák, špenát, zelí, artyčoky, žampióny.
  • Ovoce: Borůvky, ostružiny, maliny, grapefruit, citon, limetky. U ovoce pozor, jí se většinou pouze bobulovité a v omezeném množství.
  • Maso, ryby, mořské plody: Hovězí, kuřecí, jehněčí, vepřové (včetně klobásek a slaniny), telecí. Tučné ryby, bílé ryby, mořské plody. Konzerovaný losos, sardinky, tuňák, makrela, ančovičky.
  • Mléčné výrobky: Máslo. Plnotučné sýry, řecký jogurt (10% tuku - kupuji 1 kg kyblík), zakysaná smetana, crème fraîche, Cottage, ricotta, mascarpone, smetana na šlehání. 
  • Další přírodní tuky a oleje: Olivový olej, kokosový olej, sádlo, ghee (přepuštěné máslo).
  • Další low carb speciality: Mandle, pekanové, para (brazilské) a vlašské ořechy. Olivy, sušené maso. Avokádo na všechny způsoby. Hořká čokoláda min. 70%. Káva a čaj. Vejce!

Příklad jídelníčku s low carb recepty

Přechod na nízkosacharidovku a keto chřipka

Už víme, že nízkosacharidová strava se vyznačuje velmi nízkým obsahem sacharidů, vysokým množstvím tuků a střídmým zastoupením bílkovin. Při přechodu na tento jídelníček se po několika dnech mohou dostavit symptomy tzv. keto chřipky (5), často přirovnávané k abstinenčním příznakům. Důvodem je adaptace těla na nový zdroj energie.

Při běžně přijímané sacharidové potravě využívá tělo jako hlavní zdroj energie glukózu, kterou si vytvoří z přijímaných sacharidů. Pokud však sacharidy omezíme, začne tělo místo glukózy pálit tuky, a jednou z látek, která při tomto procesu vzniká, jsou ketony.

V ten okamžik se organizmus dostává do nutriční ketózy (odtud jiné označení nízkosacharidovky jako ketogenická nebo ketogenní dieta). Ketóza je přirozená a neznamená pro člověka žádné nebezpečí, naopak, je perfektním výchozím stavem pro nastartování hubnutí. Ketony se mj. vylučují močí; že jste v ketóze snadno zjistíte pomocí lakmusových proužků, které pro tento účel zakoupíte v lékárně.

Než si tělo na nový zdroj paliva zvykne, můžou se objevit bolesti hlavy, celková slabost, neschopnost se soustředit, závratě, bušení srdce, malátnost, pocity zvracení, žaludeční nevolnost, zácpa, nafouknuté břicho, potíže se spánkem, sucho v puse. Pro citlivější jedince může být toto období náročné. Obvykle však trvá jen pár dní a poté odezní.

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že na mě příznaky keto chřipky dosedly na konci prvního týdne na low carb stravě. Sacharidy jsem omezila natolik, že jsem se dostala do ketózy, už třetí den ráno byl lakmusový papírek pozitivní. Symptomy trvaly zhruba týden a zahrnovaly slabost, pomalé, ale pocitově výrazné bušení srdce, bolest hlavy, celkovou vyčerpanost. Po výrazné redukci sacharidů ve stravě jsem nemohla pořádně spát. 

keto chřipka

Jak zmírnit projevy keto chřipky?

  • Dejte si jednu nebo dvě kostičky hořké čokolády (nad 70%)
  • Hodně pijte, mně pomáhala obyčejná voda s citronem, lehce osolená
  • Solte! V začátcích low carb stravy se tělo odvodňuje a ztrácí sodík, který je třeba doplnit.
  • Dobré je pití čistých masových vývarů
  • Vyvarujte se intenzivního cvičení
  • Dbejte na dostatečný odpočinek
  • Jezte dostatečné množství zdravých tuků
  • Užívejte hořčík (magnesium) - pomohlo mi moc!

Symptomy keto chřipky se nemusí projevit u každého, častější však bývají u osob, které před přechodem na nízkosacharidovou stravu byly zvyklé konzumovat velké množství sacharidů: těstoviny, cereálie, sladkosti a podobně. 

Více informací najdete v článku, který jsem věnovala sacharidové chřipce.

Shrnutí

Low carb je o chutných potravinách, které vás zasytí a dodají energii. Jezte skutečné, základní potraviny a jídla z nich. Jídelníček založte na kvalitních bílkovinách a tucích.  Nemějte z omezení sacharidů obavy, nizkosacharidová strava obsahuje všechny potřebné vitamíny, minerály a stopové prvky. Jezte jen když máte hlad, a to do syta, v klidu, a rozmanitou, barevnou a kvalitní stravu. Jíst stačí 2–4x denně, dle vašich individuálních potřeb. Nedojídejte se mezi jídly. Přestaňte počítat porce, gramy a kalorie, není to třeba. Nic neslaďte, nejezte žádné sladkosti ani slané pochutiny (krekry, chipsy atd.). Omezte všechny zdroje sacharidů: obiloviny, těstoviny knedlíky, brambory a bílé pečivo. Pijte dostatek tekutin. Nejlepší je čistá voda, neslazená minerálka, čaj a káva. Jako dezert si dejte trochu ovoce, přičemž nejvhodnější jsou borůvky, maliny a další bobuloviny. Sportu se věnujte sobě pro radost, ne z donucení.

Máme teď všichni jíst máslo místo chleba?

Nikoliv. Doložená zdravotní prospěšnost nízkosacharidové stravy s vysokým obsahem zdravých tuků znamená, že low carb představuje jednu z výživových možností, kterou by bylo fajn sledovat a zkoušet. Že se jedná o stravovací způsob, který může některým jedincům pomoci v prevenci a terapii určitých onemocnění.

Otázkou do diskuze je, jestli by LCHF, případně výživový styl, který se prostě jenom liší od současné stravy prosazované oficiálními odbornými organizacemi a odborníky, nebyla pro většinu z nás prospěšnější.

Kam dál?

Přečtěte si můj příběh s low carb stravou nebo mrkněte na nějaký dobrý recept!

Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

    Petra / LadyLowCarb

    Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

  • Petr Fuchs napsal:

    Dobrý večer, dobře napsané, nicméně pár nepřesností jsem zaregistroval. Za prvé do ketozy se nedostanetě, pokud překročíte 50g sacharidů na den. Za druhé, stav ketozy je velmi nebezpečný, můžete se dostat do ketoacydozy. Za třetí, zmiňujete ketodietu jako něco, co je tu už 100 let. Striktní omezení sacharidů se opravdu terapeuticky používalo u těžkých epileptiků, ale poměr živin byl úplně jiný než u dnešní ketodiety.

    • Petra / LadyLowCarb napsal:

      Dobrý den Petře, děkuji za Váš komentář. Každé lidské tělo je jiné, nejde ho “vecpat” do tabulky s čísly. Hodnota 50 g sacharidů na den je orientační a všeobecně se udává jako hranice, pod kterou je strava vnímaná jako ketogenní. To, jestli se nacházíte v ketóze (a v jak silné), se dá nejjednodušeji změřit podle lakmusových papírků (dají se koupit v lékárně, stojí kolem stokoruny, jestli se pamatuji dobře). Pokud budete měřit ráno, bude obsah ketonů v moči vyšší (po nočním “hladovění”). Čím déle budete v ketóze, tím hůře se dají ketony tímhle způsobem měřit – tělo se adaptuje. S tou ketoacidózou je to bubák, my zde mluvíme o nutriční ketóze (myslím, že naši předci, kteří hladověli častěji než my, tenhle stav spíše znali než my v dobách relativního nadbytku). Ať se nerozepisuji, podívejte se na tohle video, Margit Slimáková s Honzou Vyjídákem zde ketózu hezky popisují: https://www.youtube.com/watch?v=PEyB1mNtcO4
      Jinak ketogenní dieta (ve smyslu léčebná) se skládá ze skutečných potravin, s ketodietou (v pytlíku) nemá nic společného. Na závěr chci zmínit, že sama jsem byla v ketóze asi 2,5 měsíce, ale nemyslím si, že ketogenní strava (tedy tabulkově sacharidy pod 50 g) je pro většinu lidí dlouhodobě udržitelná.

  • Kokina napsal:

    Dobrý den, mám dotaz, přešla jsem na LC stravu od 11/19, jím jen povolené potraviny, ani přes vánoce jsem nezhřešila, sladké nejím a nepotřebuji, jediné, co si dám je suché víno s vodou. Je polovina ledna a nemám dole ani deko, jím 2-3 x denně, při 171 cm mám 65 kg a jsem zvyklá na 60 kg. Čím to může být, že váha nejde dolů ani o gram? Děkuji za odpověď.

    • Petra / LadyLowCarb napsal:

      Dobrý den, při výšce 171 cm a hmotnosti 65 kg máte BMI v normě, pokud byste však chtěla ještě nějaké kilo zhubnout, byla by nejlepší osobní konzultace s výživovým poradcem, který Vám sestaví stravovací plán + pohybové aktivity na míru. Low carb má nejlepší výsledky, pokud se hubne z vyšší váhy (obezita, příp. nadváha). Z osobní zkušenosti je hlavní výhodou nízkosacharidové diety potlačení chuti k jídlu a na sladké, ale tím, že se sacharidy nahrazují tuky, snadno přestřelíte kalorický příjem (nehubnete, případně přibíráte i na low carb). Pokud potřebujete “doladit” pár zbývajících kil, zkuste si najít reference na spolehlivého nutričního specialistu, který provede analýzu Vašeho organismu, spočítá příjem/výdej energie a navrhne řešení. Ať se daří, Petra

  • Veronika napsal:

    Kokosový tuk není zdravý! Pro naše tělo je horší jak sádlo vzhledem k největšímu množství nasycených mastných kyselin, které mj. ucpávají cévy. Prosím tedy, zkuste se zamyslet, ověřit si to, a pak si článek opravit. A nemám to z internetu, ale díky studiu chemie potravin. Děkuji.

    • Petra / LadyLowCarb napsal:

      Dobrý den, díky za komentář. Máte nějaký konkrétní ověřený zdroj (vědecká studie), kde je dokázáno, že kokosový tuk je zdraví škodlivý? Nechci nijak znevažovat akademickou půdu, ale stále se vynořují nové důkazy (ať už pro nebo proti kokosovému tuku), takže to, co platilo před několika lety, už může být překonáno. Jinak osobně smažím nejraději na vepřovém sádle, ale nijak to s jeho množstvím nepřeháním.

  • […] výzkumu se seznámí s principy fungování nízkosacharidové diety a jejího vlivu na lidské zdraví. Odborníci s nimi rozeberou stávající jídelníček, […]


  • >
    Sdílej s přáteli
    Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/nizkosacharidova-dieta/