Většina z nás, kteří se rozhodli naskočit na low carb, začne dřív nebo později postrádat pečivo. Naštěstí existují nejrůznější recepty na nízkosacharidový chléb nebo housky, pečené bez mouky a cukru.
Jedna z velmi rychlých náhrad klasického pečiva jsou oopsie placky.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
TIP: Oopsie plackám se také říká oopsie bread nebo oopsie chleba.
Pokud už o low carb něco víte, pravděpodobně jste na ně narazili – oopsie placky jsou docela populární. Aby ne, příprava je jednoduchá, úspěch zaručen, navíc velmi obstojně chutnají a perfektně poslouží jako náhrada pečiva.
Tenhle recept na oopsie je klasika, přesto si myslím, že by na mém low carb blogu neměl chybět. Pod receptem pár poznatků pro přípravu z praxe.
Oopsie placky se lepí na pečicí papír?
Může se stát, že budete mít problém po upečení stáhnout oopsie placky z pečicího papíru.
Pomůže, když necháte placky vychladnout, případně potřete pečicí papír máslem. A pro sichr máslo ještě lehce poprašte mletou lněnou moukou.
Sníh z bílků, tipy jak ušlehat
- Sníh se vždycky šlehá líp z vajec, které mají pokojovou teplotu.
- Při rozklepávání dejte pozor, aby se do nádoby s bílky nedostaly kousky žloutků.
- Také nádoba, ve které šleháme sníh, nesmí být mastná! Chcete-li mít jistotu, vymyjte ji před šleháním sněhu horkou vodou s jarem a vysušte.
- Krystalky soli pomůžou sníh lépe našlehat. Při šlehání rozbijí strukturu bílku a sníh bude tužší. Obdobně můžete vyzkoušet při sladkém pečení low carb dezertů xylitol nebo erythritol.
Pokud necháte sníh dlouho stát, spadne. Sníh šleháme těsně před finalizací receptu.
Rychlý recept z 5 ingrediencí
V USA, odkud recept pochází, jsou oopsie placky velmi oblíbené.
Jedním z důvodů je rychlá příprava – placky máte na stole do 30 minut, a dále do receptu potřebujete jen 5 ingrediencí.
Sen všech low carb kuchařů a kuchařek!
Oopsie placky
Equipment
- Low carb Voňavá kuchařka
- Low carb E-kuchařky Lucky Grusové
- Pekáček Tescoma 24×24 cm
Ingredients
- 3 ks vejce
- 125 g čerstvý sýr Lučina, Palouček, žervé
- 1/2 lžička Kypřicí prášek s vinným kamenem
- Sůl
- kmín drcený
Instructions
- Vejce i sýr vyndáme z ledničky asi hodinu předem, aby došly na pokojovou teplotu.
- Rozpálíme troubu na 160 °C (nepoužívám horkovzduch).
- Vejce opatrně rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků.
- Bílky ušleháme se špetkou soli na tuhý sníh.
- Ke žloutkům přidáme čerstvý sýr, prášek do pečiva a kmín. Ušleháme do krémovité konzistence, klidně těmi samými metlami, jako předtím sníh.
- Žloutkovou směs opatrně, ručně, vmícháme do sněhu z bílků.
- Plech vyložíme pečicím papírem a jemně ho potřeme máslem.
- Ze směsi tvoříme malé placičky o průměru asi 7 cm, mně se vešlo 9 oopsie placek na plech. Placky při pečení nabydou!
- Plech strčíme do trouby a pečeme asi 20 minut, než placky zezlátnou.
- Necháme vychladit a opatrně sloupneme z pečicího papíru.
Notes
[thrive_leads id=’2169′]