Mandlová mouka za super cenu u Grizly.cz - VYZKOUŠEJTE! »

oopsie placky

Oopsie placky, low carb chleba

Většina z nás, kteří se rozhodnou naskočit na low carb, začne dřív nebo později postrádat pečivo. Naštěstí existují nejrůznější recepty na nízkosacharidový chléb nebo housky, pečené bez mouky a cukru.

Jedna z velmi rychlých náhrad klasického pečiva jsou oopsie placky. Pokud už o low carb něco víte, pravděpodobně jste na ně narazili – oopsie placky jsou docela populární. Aby ne, příprava je jednoduchá, úspěch zaručen, navíc velmi obstojně chutnají a perfektně poslouží jako náhrada pečiva.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:


>> Low carb e-kuchařky Lucky Grusové
Chcete zkusit low carb a nevíte, co vařit? Zkuste osvědčené recepty Lucie Grusové. Low carb, paleo, Whole30. Klikněte a podívejte se.

>> Kniha Jak pálit a neukládat
Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Tenhle recept na oopsie je klasika, přesto si myslím, že by na mém low carb blogu neměl chybět. Pod receptem pár poznatků pro přípravu z praxe.

low carb oopsie placky

Oopsie placky

Low carb oopsie chleba, bezlepkové placky, které nahradí běžné pečivo.
4.25 z 4 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 20 min
Porce: 12 placek
Autor: Lady LowCarb

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Vejce i sýr vyndáme z ledničky asi hodinu předem, aby došly na pokojovou teplotu.
  • Rozpálíme troubu na 160 °C (nepoužívám horkovzduch).
  • Vejce opatrně rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků.
  • Bílky ušleháme se špetkou soli na tuhý sníh.
  • Ke žloutkům přidáme čerstvý sýr, prášek do pečiva a kmín. Ušleháme do krémovité konzistence, klidně těmi samými metlami, jako předtím sníh.
  • Žloutkovou směs opatrně, ručně, vmícháme do sněhu z bílků.
  • Plech vyložíme pečicím papírem a jemně ho potřeme máslem.
  • Ze směsi tvoříme malé placičky o průměru asi 7 cm, mně se vešlo 9 oopsie placek na plech. Placky při pečení nabydou!
  • Plech strčíme do trouby a pečeme asi 20 minut, než placky zezlátnou.
  • Necháme vychladit a opatrně sloupneme z pečicího papíru.

ŠIKOVNÉ VYBAVENÍČKO K LOW CARB VAŘENÍ:

Ještě pár slov k receptu:

Z množství připravíte asi 12 oopsie placek.
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!
Příprava oopsie placek
Na pečicím papíře vytvoříme placičky

Sníh z bílků, tipy jak ušlehat

  • Sníh se vždycky šlehá líp z vajec, které mají pokojovou teplotu.
  • Při rozklepávání dejte pozor, aby se do nádoby s bílky nedostaly kousky žloutků.
  • Také nádoba, ve které šleháme sníh, nesmí být mastná! Chcete-li mít jistotu, vymyjte ji před šleháním sněhu horkou vodou s jarem a vysušte.

Krystalky soli pomůžou sníh lépe našlehat. Při šlehání rozbijí strukturu bílku a sníh bude tužší. Obdobně můžete vyzkoušet při sladkém pečení low carb dezertů xylitol nebo erythritol.

Pokud necháte sníh dlouho stát, spadne. Sníh šleháme těsně před finalizací receptu. V tomto případě je vhodné nejdřív ušlehat sníh z bílků čistými metlami, a potom se vrhnout na žloutkovou směs. Žloutkům zbytky sněhu z bílků nevadí (naopak by to byl průšvih, bílky při šlehání vyžadují čistou nádobu i metly).

TIP: Oopsie plackám se také říká oopsie bread nebo oopsie chleba.

Oopsie placky se lepí na pečicí papír?

Může se stát, že budete mít problém po upečení stáhnout oopsie placky z pečicího papíru.

Pomůže, když necháte placky vychladnout, případně potřete pečicí papír máslem. A pro sichr máslo ještě poprašte lehce mletou lněnou moukou.

Oopsie placky se šunkovou pomazánkou

Vinný kámen

Při low carb pečení používám prášek do pečiva s vinným kamenem.

Kypřicí prášek se skládá ze dvou hlavních složek: zásadotvorné a kyselinotvorné.

Jako zásada slouží soda bikarbona (ta našemu zdraví neškodí, ba naopak, prospívá), jako kyselina u běžných pečicích prášků se pak přidávají fosfáty.

Ty tak nevinné nejsou, proto je lepší sáhnout po prášku, kde fosfáty nahrazuje přírodní kyselina ve formě vinného kamene.

Těsto nakypřené pečicím práškem s vinným kamenem je potřeba strčit do trouby do nejdříve, aby těsto nespadlo, zároveň jej míchám se surovinami pokojové teploty, abych zajistila rovnoměrné pečení.

Pro zajímavost: pokud budete hledat low carb recepty na zahraničních food blozích, tak vinný kámen se anglicky řekne cream of tartar.

Jak oopsie placky ochutit, aby chutnaly jako chleba

Základní recept vyžaduje jen špetku soli, já však přidávám ještě kmín. Víc to připomíná chuť chleba.

Pokročilejší z vás, nebo ti, kteří mají v zásobě chlebové koření, můžou jím placky ochutit.

Oopsie placky jsou přirozeně bezlepkové, hodí se tedy i pro celiaky.

Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

    Petra / LadyLowCarb

    Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.


    >
    Sdílej s přáteli
    Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/oopsie-placky-low-carb-chleba/