Mandlová mouka za super cenu u Grizly.cz - VYZKOUŠEJTE! »

polévka z pečeného květáku low carb

Polévka z květáku pečeného v troubě

Květáková polévka je dobrá sama o sobě, ale zkuste ji někdy připravit z pečeného květáku!

Jak známo, pečením jídlo uvolní a rozvine svoje chutě podstatně víc, než když jej budeme pouze vařit. Pokud pečenou zeleninu použijeme jako základ pro polévku, získáme pokrm plný chutí, a když přivřu oči, snese taková polévka zalití pouhou vodou, nikoliv doporučovaným vývarem. Vyzkoušejte!

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:


>> Low carb e-kuchařky Lucky Grusové
Chcete zkusit low carb a nevíte, co vařit? Zkuste osvědčené recepty Lucie Grusové. Low carb, paleo, Whole30. Klikněte a podívejte se.

>> Kniha Jak pálit a neukládat
Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Polévka z květáku pečeného v troubě
Čas přípravy
30 mins
Čas vaření
20 mins
Čas přípravy celkem
50 mins
 

Polévka z pečeného květáku v low carb stylu, vhodná pro nízkosacharidovou stravu.

Porce: 4
Autor: Lady LowCarb
Ingredience
Pečený květák:
  • 1 ks květák
  • 3 lžíce olivový olej
  • 2 stroužky česnek
  • 1/2 lžička mletá paprika sladká
  • 2 lžička kari koření
  • sůl
Ostatní:
  • 1.1/4 l zeleninový vývar nebo voda
  • 3 lžíce sádlo nebo přepuštěné máslo
  • 1 ks cibule
  • 3 ks mrkve střední
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva
  • 100 ml zakysaná smetana
  • zelená nať na zdobení
Postup
  1. Troubu rozpálíme na 180 °C.

  2. Omytý květák rozebereme na růžičky (4-5 cm v průměru). Česnek oloupeme a utřeme. 

  3. Růžičky květáku posypeme kari kořením, mletou paprikou, vmícháme česnek a osolíme. Vše řádně promícháme.

  4. Vsypeme na pekáček (já jej ještě vykládám pečicím papírem) a dáme péct do trouby na zhruba 30 minut. V polovině pečení květák prohrábneme obracečkou, aby chytnul pravidelně barvu ze všech stran.

  5. Zeleninový vývar (případně vodu) přivedeme k varu, použijeme-li vodu, osolíme ji. 

  6. Na pánev dáme rozehřát sádlo.

  7. Mrkev i cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vhodíme na pánev, osolíme a orestujeme na rozehřátém sádle, až zelenina získá zlatavou kůrčičku – nepřipalte! Zalijeme dvěma lžícemi vody, stáhneme teplotu a necháme dusit, až mrkev změkne – trvá to 5-10 minut. 

  8. Upečený květák vyndáme z trouby, pár růžiček odložíme stranou. 

  9. Květák v menších dávkách opatrně umixujeme s vývarem ve stolním mixéru. S nádobou 1 l mi to vyšlo na třikrát.

  10. Umixovaný květákový krém vlijte do hrnce, vmícháme zakysanou smetanu, už nevaříme! Jinak by se zakysanka mohla srazit. Přidáme podušenou mrkev s cibulkou, promícháme. Dochutíme případně solí, pepřem a citronovou šťávou.

  11. Polévku servírujeme na talíři ozdobenou kousky pečeného květáku, který jsme si dali stranou, s nasekanou zelenou natí (použila jsem z jarní cibulky). Pro efekt i chuť posypte černým pepřem čerstvě namletým z mlýnku.

květák pečený v troubě

Polévka z pečeného květáku: tipy a rady

  • Na závěr jsem polévku dochutila jedním stroužkem rozetřeného česneku – kdo česnek rád, ať vyzkouší.
  • Zakysanou smetanu do polévky použijte tučnější (dávala jsem 18 %), pro low carb tuky potřebujeme kvůli sytivosti, zakysaná smetana navíc obsahuje bílkoviny.
  • Zakysaná smetana je stravitelnější než výrobky z mléka. Zakysanka se vyrábí fermentací mléka za pomoci bakterií mléčného kysání – ty štěpí mléčný cukr laktózu na glukózu a galaktózu, které lidský organismus při trávení lépe snáší.
  • Kari je směs koření, které mj. obsahuje kurkumu. Kurkuma má báječné účinky na naše zdraví a špetka denně by měla být součástí našeho jídelníčku.

polévka z pečeného květáku low carb

Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

    Petra / LadyLowCarb

    Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.


    >

    Sdílej s přáteli

    Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/polevka-z-kvetaku-peceneho-v-troube/