Květáková polévka je dobrá sama o sobě, ale zkuste ji někdy připravit z pečeného květáku!
Pečením potravina uvolní a rozvine svoje chutě podstatně víc, než když ji budeme pouze vařit. U květáku je tomu nejinak, v pečené podobě je skvělou surovinou pro low carb zeleninovou polévku.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Do polévky se nepřidává žádná uzenina, pokud k zalití polévky použijete vodu nebo zeleninový vývar a místo vepřového sádla (uvedeno v receptu) nějaký dobrý rostlinný olej, půjde o recept vhodný pro vegetariány.

Jak upéct květák na polévku
Květák omyjeme a rozebereme na růžičky. Není potřeba ho předem vařit.
Růžičky květáku posypeme kořením, pokapeme olivovým olejem, promícháme a vyskládáme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem.
Pečeme spíš pomalu než rychle, pokud by se květák na povrchu připálil, získá hořkou pachuť.

Další tipy
Zakysanou smetanu do polévky použijte tučnější (dávala jsem 18 %), pro low carb tuky potřebujeme kvůli sytivosti, zakysaná smetana navíc obsahuje bílkoviny.
Zakysaná smetana je stravitelnější než výrobky z mléka.
Zakysanka se vyrábí fermentací mléka za pomoci bakterií mléčného kysání – ty štěpí mléčný cukr laktózu na glukózu a galaktózu, které lidský organismus při trávení lépe snáší.
TIP: Na závěr polévku dochuťte jedním stroužkem rozetřeného česneku – kdo česnek rád, ať vyzkouší.
Kari je směs koření, které mj. obsahuje kurkumu. Kurkuma má výborné účinky na naše zdraví (1), stačit by měla špetka přidaná každý den do jednoho z jídel.

Polévka z květáku pečeného v troubě
V kuchyni se neztratí:
POTŘEBUJEME
Pečený květák:
- 1 ks květák
- 3 lžíce Olivový olej
- 2 stroužek česnek
- 1/2 lžička Mletá paprika sladká
- 2 lžička kari koření
- špetka Sůl
Ostatní:
- 1.1/4 l Hovězí vývar (nebo voda)
- 3 lžíce vepřové sádlo
- 1 ks cibule
- 3 ks mrkev (střední)
- Sůl
- pepř
- citronová šťáva
- 100 g zakysaná smetana
- zelená nať (na ozdobení)
POSTUP
- Troubu rozpálíme na 180 °C.
- Růžičky květáku posypeme kari kořením, mletou paprikou, vmícháme česnek, a osolíme. Zakápneme olejem a vše řádně promícháme.
- Vsypeme na pekáček (já jej ještě vykládám pečicím papírem) a dáme péct do trouby na zhruba 30 minut. V polovině pečení květák prohrábneme obracečkou, aby chytnul pravidelnou barvu ze všech stran.
- Zeleninový vývar (případně vodu) přivedeme k varu, použijeme-li vodu, osolíme ji.
- Na pánev dáme rozehřát sádlo.
- Mrkev i cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vhodíme na pánev, osolíme a orestujeme na rozehřátém sádle, až zelenina získá zlatavou kůrčičku – nepřipalte! Zalijeme dvěma lžícemi vody, stáhneme teplotu a necháme dusit, až mrkev změkne – trvá to 5-10 minut.
- Upečený květák vyndáme z trouby, pár růžiček odložíme stranou.
- Květák po menších dávkách opatrně umixujeme s vývarem ve stolním mixéru. S nádobou 1 l mi to vyšlo na třikrát.
- Umixovaný květákový krém vlijeme do hrnce s vývarem (nebo s vodou), vmícháme zakysanou smetanu, už nevaříme! Jinak by se zakysanka mohla srazit. Přidáme podušenou mrkev s cibulkou, promícháme. Dochutíme případně solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Polévku servírujeme na talíři ozdobenou kousky pečeného květáku, který jsme si dali stranou, s nasekanou zelenou natí (použila jsem z jarní cibulky).
Poznámka k receptu:
K LOW CARB VAŘENÍ SE HODÍ:
Orientační výživové hodnoty na 1 porci:
Petřin nízkosacharidový newsletter
pro dámy
Jednou za čas užitečné LOW CARB tipy a recepty do vašeho e-mailu? Přihlaste se k odběru:
Váš e-mail je u mě v bezpečí, čtěte Zásady ochrany soukromí
a sádlo? To pro vegetariány myslím není.
To máte pravdu, omlouvám se. V tom případě tedy stačí nahradit vepřové sádlo jakýmkoliv vhodným tukem, který vegetariáni při vaření používají.