Polévka z květáku pečeného v troubě

Od: Petra / LadyLowCarb

Kvalitní MANDLOVOU MOUKU pro low carb koupíte výhodně

v e-shopu Grizly.cz


Květáková polévka je dobrá sama o sobě, ale zkuste ji někdy připravit z pečeného květáku!

Pečením potravina uvolní a rozvine svoje chutě podstatně víc, než když ji budeme pouze vařit. U květáku je tomu nejinak, v pečené podobě je skvělou surovinou pro low carb zeleninovou polévku.

Tipy na low carb čtení:


JAK PÁLIT A NEUKLÁDAT

Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.

Fitplan.cz


VOŇAVÁ KUCHAŘKA

Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Paleosnadno.cz

Do polévky se nepřidává žádná uzenina, jedná se tedy o recept vhodný pro vegetariány.

polévka z pečeného květáku

Jak upéct květák na polévku

Květák omyjeme a rozebereme na růžičky. Není potřeba ho předem vařit.

Růžičky květáku posypeme kořením, pokapeme olivovým olejem, promícháme a vyskládáme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem.

Pečeme spíš pomalu než rychle, pokud by se květák na povrchu připálil, získá hořkou pachuť.

Další tipy

Zakysanou smetanu do polévky použijte tučnější (dávala jsem 18 %), pro low carb tuky potřebujeme kvůli sytivosti, zakysaná smetana navíc obsahuje bílkoviny.

Zakysaná smetana je stravitelnější než výrobky z mléka.

Zakysanka se vyrábí fermentací mléka za pomoci bakterií mléčného kysání – ty štěpí mléčný cukr laktózu na glukózu a galaktózu, které lidský organismus při trávení lépe snáší.

TIP: Na závěr polévku dochuťte jedním stroužkem rozetřeného česneku – kdo česnek rád, ať vyzkouší.

Kari je směs koření, které mj. obsahuje kurkumu. Kurkuma má výborné účinky na naše zdraví (1), stačit by měla špetka přidaná každý den do jednoho z jídel.

low carb květáková polévka

Polévka z květáku pečeného v troubě

Polévka z pečeného květáku v low carb stylu, vhodná pro nízkosacharidovou stravu.
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření, pečení: 20 min
Pečení květáku: 30 min
Čas celkem: 1 hod
Porce: 4
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

Pečený květák:

Ostatní:

  • 1.1/4 l Hovězí vývar (nebo voda)
  • 3 lžíce vepřové sádlo
  • 1 ks cibule
  • 3 ks mrkev (střední)
  • Sůl
  • pepř
  • citronová šťáva
  • 100 ml zakysaná smetana
  • zelená nať (na ozdobení)

POSTUP

  • Troubu rozpálíme na 180 °C.
  • Růžičky květáku posypeme kari kořením, mletou paprikou, vmícháme česnek, a osolíme. Zakápneme olejem a vše řádně promícháme.
  • Vsypeme na pekáček (já jej ještě vykládám pečicím papírem) a dáme péct do trouby na zhruba 30 minut. V polovině pečení květák prohrábneme obracečkou, aby chytnul pravidelnou barvu ze všech stran.
  • Zeleninový vývar (případně vodu) přivedeme k varu, použijeme-li vodu, osolíme ji. 
  • Na pánev dáme rozehřát sádlo.
  • Mrkev i cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vhodíme na pánev, osolíme a orestujeme na rozehřátém sádle, až zelenina získá zlatavou kůrčičku – nepřipalte! Zalijeme dvěma lžícemi vody, stáhneme teplotu a necháme dusit, až mrkev změkne – trvá to 5-10 minut. 
  • Upečený květák vyndáme z trouby, pár růžiček odložíme stranou. 
  • Květák po menších dávkách opatrně umixujeme s vývarem ve stolním mixéru. S nádobou 1 l mi to vyšlo na třikrát.
  • Umixovaný květákový krém vlijeme do hrnce s vývarem (nebo s vodou), vmícháme zakysanou smetanu, už nevaříme! Jinak by se zakysanka mohla srazit. Přidáme podušenou mrkev s cibulkou, promícháme. Dochutíme případně solí, pepřem a citronovou šťávou.
  • Polévku servírujeme na talíři ozdobenou kousky pečeného květáku, který jsme si dali stranou, s nasekanou zelenou natí (použila jsem z jarní cibulky).

Poznámka k receptu:

Pro efekt i chuť posypte květákovou polévku při servírování černým pepřem čerstvě namletým z mlýnku.
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!
Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem low carb stravování. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kvalitní ořechy za výbornou cenu

>
Send this to a friend
Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/polevka-z-kvetaku-peceneho-v-troube/