Červená řepa patří k zeleninám s univerzálním využitím.
Má lehce nasládlou chuť, která se ještě více rozvine, pokud ji upečeme v troubě. Proto se také řepa někdy používá při přípravě dezertů, nejenom naslano.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Já však dnes zůstanu u verze slané a představím vám luxusní pomazánku, kterou z pečené řepy připravíte.
Pomazánka z červené řepy nabízí vše, co nízkosacharidový výživový styl vyžaduje; jestli ji pak namažete na low carb chleba nebo třeba na plátek žitného, záleží jenom na vás.
Jak umixovat řepu na pomazánku
Umixovat čevenou řepu může být oříškem, proto mám pár tipů, jak si práci ulehčit.
Pečenou řepu mixujte zatepla, nečekejte, až vychladne. Smetana na vaření by měla být také teplá, obě ingredience se lépe propojí, pokud mají podobnou teplotu.
TIP: Mixujte nejlépe elektrickým sekáčkem, s trochou trpělivosti to jde ponorným mixérem. Další variantou je pečenou řepu opatrně nastrouhat na jemném struhadle.
Při míchání přilévejte smetanu postupně, hodně záleží na tom, jak moc jste řepu upekli. Je lepší nepoužívat horkovzdušný režim (máte-li v troubě), protože řepa se zbytečně vysuší.
Pokud řepu necháte vychladnout, bude mixování také obtížnější, protože řepa bude tužší. Pokud bude pomazánka tekutější, nevadí, mleté vlašáky (případně jiné low carb ořechy) ji zahustí.
Červená řepa, kozí sýr a vlašáky
Tyhle tři suroviny si chuťově sednou!
Kozí sýr dodá pomazánce z červené řepy nový rozměr. Můj muž kozí sýr nemusí, ale snese bryndzu, což je sýr ovčí. Experimentujte, nejlépe s chuťově výraznějšími sýry.
TIP: Nasládlou chuť pomazánky lze srazit přidáním lžíce vinného octa.
Vlašské ořechy jsou low carb friendly a navíc pomazánku doladí. Patří nejenom do pomazánky, nechte si pár pěkných jader stranou a ozdobte jimi namazaný chléb při podávání.
Pomazánka z pečené řepy
Equipment
- Low carb Voňavá kuchařka
- Elektrický sekáček
- Vlašské ořechy Exclusive
Ingredients
- 2 ks červená řepa střední
- 100 ml smetana na vaření cca 12 %
- 50 g Vlašské ořechy
- 2 stroužek česnek
- kozí sýr
- pažitka
- Sůl
- pepř
- Olivový olej
Instructions
- Rozpálíme troubu na 160 °C (elektrická, bez horkovzduchu).
- Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na kolečka 2 cm silná.
- Plech vyložíme pečicím papírem a poklademe kolečky řepy. Řepu zakápneme olivovým olejem a lehkou rukou osolíme. Pečeme do změknutí, trvá to zhruba hodinu. V polovině pečení plátky řepy otočíme.
- Smetanu ohřejeme (nevaříme!), jen aby byla tak akorát teplá. Upečenou řepu stáhneme z plechu a co nejdříve umixujeme se smetanou. Pomazánku nejlépe umixujete v elektrickém sekáčku.
- Vlašské ořechy nameleme nebo umixujeme a smícháme s řepným základem.
- Česnek utřeme a spolu se solí a pepřem přidáme do pomazánky z řepy – dochucujeme podle potřeby.
- Mažeme na krajíčky chleba, poklademe tenkými plátky kozího sýra a posypeme nasekanou pažitkou.
Notes
[thrive_leads id=’2169′]
Pěkný recept, jen to pečení mi připadá poněkud pracné, lépe je řepu zabalit do alobalu a takhle upečete i horkovzduchem třeba 2 kg v troubě najdnou, řepa zůstane šťavnatá a dá se uložit do ledničky, postupně odebírat třeba na carpaccio, salátek, …