Za rillettes vděčíme francouzské kuchyni, jedná se o naprosto božskou pomazánku z pečeného masa! Jedna z delikates, jakou Francouzi umí na jedničku.
Pomazánka je 100% low carb, byl by hřích ji nezvyzkoušet.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Pomazánka má téměř nulovou hodnotu sacharidů, zato tuků požehnaně. Připravuje se totiž z prorostlého vepřového masa a sádla z hřbetu z čuníka.
Máte-li v zásobě nějaké dobré low carb pečivo, na které rillettes namažete, garantuji nefalšovaný gurmánský zážitek.
Pečení vepřového masa
K přípravě rillettes nepotřebujete mnoho surovin, s čím však musíte počítat, je dlouhá doba pečení masa při nízké teplotě.
Klidně si jej naplánujte přes noc, třeba v pátek před víkendem. V sobotu ráno už rillettes jenom dokončíte, naplníte do nějakých pěkných UZAVÍRATELNÝCH SKLENIC a dáte vychladit.
Rillettes se peče v troubě, proto potřebujete pořádný hrnec, který jde do trouby šoupnout i s poklicí. Dá se připravit i pod pokličkou na plotýnce nebo v POMALÉM HRNCI.
Na co se dá rillettes namazat?
První volbou může být low carb chléb, receptů na internetu najdete spousty. Až jej upečete, nespotřebované plátky si zamrazte, budete tak mít po ruce nízkosacharidové pečivo vždy, když dostanete chuť.
TIP: Dobrý low carb „chleba“ jsou oopsie placky. Recept najdete buď tady na blogu, nebo u české královny low carb receptů Lucky Grusové. Spousta další inspirace nejen na low carb pečivo najdete též v její VOŇAVÉ KUCHAŘCE.
Další variantou, na co rillettes namazat, je čerstvá zelenina (lodičky z papriky, listy ledového salátu), nebo pečená / grilovaná zelenina, například plátky cukety.
Pokud nehlídáte striktně sacharidy, v rámci umírněné low carb diety namažte rillettes na plátek z žitného kváskového chleba.
Rady a tipy k vepřové pomazánce
Ještě ke kuchyňským technikám: maso se peče při nízké teplotě, ať už v troubě nebo v pomalém hrnci.
Obsahuje poměrně velké množství tuku, ve kterém se však nesmaží, ale spíše vaří neboli konfituje. Výsledkem je šťavnatý pokrm plný chuti, který není vysušený.
Rillettes: božská pomazánka z pečeného masa
Equipment
- Low carb Voňavá kuchařka
- Pomalý hrnec Russel Hobbs
- Zavařovací sklenice s klipem
Ingredients
- 1 kg vepřový bok může být libovější
- 500 g hřbetní vepřové sádlo
- 2 ks cibule střední
- 3 stroužek česnek
- 300 ml voda
- Sůl
- pepř
Instructions
- Předehřejeme troubu na 110 °C (elektrická, bez horkovzduchu).
- Připravíme si velký hrnec, který lze dát do trouby i s poklicí (nejlépe litinový).
- Vepřové sádlo nakrájíme na malé kostičky o hraně cca 1-1,5 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek také oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vepřový bok nakrájíme na větší kostky o hraně zhruba 2-3 cm.
- Litinový hrnec rozpálíme na střední teplotu a vsypeme do něj kostičky sádla, orestujeme, až se začne rozpouštět. Přidáme maso a dále restujeme ze všech stran mírně dozlatova. Vsypeme cibuli, česnek, osolíme, opepříme. Zalijeme teplou vodou a jakmile obsah hrnce začne probublávat, přiklopíme jej poklicí a strčíme do trouby.
- V troubě pečeme 8-10 hodin, klidně přes noc. Maso krásně změkne a bude se rozpadat.
- Vyndáme hrnec z trouby a vidličkou maso rozmělníme na hrubou kaši. Plníme do připravených čistých a suchých skleniček, které jsou uzavíratelné. Naplňte až po okraj tak, aby vršek šel zalít trochou sádla – poslouží nám jako konzervační zátka.
- Nechte zchladnout, zavíčkujte a dejte do chladu. V lednici vydrží masová pomazánka zhruba týden, ale myslím, že mnohem dřív ji zbaštíte. Dobrou chuť!
Notes
[thrive_leads id=’2169′]
Existují různé obměny rillettes: někdo používá kombinaci vícera druhů prorostlejšího vepřového; kromě bůčku také krkovici nebo plecko.
Voda, kterou se maso při pečení zalévá, se dá kombinovat s bílým vínem, případně pivem (na pivo však při low carb dietě pozor, obsahuje maltózu, což je druh cukru).
TIP: Rillettes při podávání ozdobte zelenými snítky bylinek, cibulí pokrájenou na tenká kolečka, přidejte kvašenou okurku nebo jinou zeleninu, kterou máte rádi.
Poslední věc k servírování pomazánky.
Na fotce ji vidíte v malém litinovém hrnci se zeleným smaltem (má průměr jen 10 cm), je naprosto rozkošný, skvěle rustikální, báječně vypadá. Takovému mini typu hrnce s poklicí se říká KOKOTKA, z francouzského slova cocotte, v překladu kastrůlek.