Nedávno jsme měli moc fajn rodinnou sešlost, připravila jsem pro rodinu šunkovou pomazánku s křenem.
BONUS: Tahle pomazánka je low carb! Respektive byla, ale to neznamená, že pomazánku co nevidět neudělám znova 🙂
Zatímco rodina si šunkovou pomazánku mazala na plátky žitného chleba a na rohlíky, já jsem měla pomazánku s oopsie plackami. Oopsie placky jsou low carb verzí bezlepkového pečiva, recept na ně najdete TADY.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Recept na šunkovou pomazánku je jednoduchý, stačí mít kvalitní šunku (a pár dalších běžných nízkosacharidových surovin).
Největší práci dá pomazánku umixovat, s tím si však poradil můj elektrický sekáček.
Jaký křen do pomazánky
Záměrně neuvádím množství křenu do pomazánky.
Křen má v průběhu roku různou sílu. Jinak štiplavý bude v sezóně čerstvě vytažený z půdy, jinak v zimě, kdy svoji sílu ztrácí. Vyzkoušejte opatrně, křen při strouhání štípe do očí, opravdu může mít grády, tak ať vás neodradí.
Místo křenu lze použít křenovou pastu (známá je pod označením Krenex).
Pozor! Křenové pasty obsahují cukr, ale za lžičku pasty v pomazánce vás nikdo přes prsty neklepne. Samozřejmě pokud jste na přísné ketogenní dietě, budete volit čerstvý křen.
[thrive_leads id=’2169′]
Další ingredience
- ŠUNKA: Kupujte kvalitní, hodně na ní bude záležet. Mrkněte, jestli neobsahuje škroby. Co by naopak obsahovat měla (a to v množství hojném), je vysoké procento masa.
- SMETANA: Použijte tučnou, nad 30 %, tedy tzv. na šlehání. Žádnou na vaření s obsahem tuku kolem 12 %.
- MÁSLO DO POMAZÁNKY: nechte předem povolit, vyndejte ho zavčasu z lednice, lépe se zapracuje.
Šunková pomazánka s křenem
Equipment
- Low carb Voňavá kuchařka
- Elektrický sekáček
Ingredients
- 200 g šunka kvalitní
- 80 g máslo povolené při pokojové teplotě
- 200 ml smetana na šlehání 30 % a více
- 2 lžička citronová šťáva
- křen strouhaný
- Sůl
- pepř
- čerstvé bylinky
Instructions
- Šunku nakrájíme na kostičky, vložíme do elektrického sekáčku.
- Přidáme šlehačku, povolené máslo, nastrouhaný křen, citronovou šťávu. Zlehka osolíme.
- Vše rozmixujeme, pokud je potřeba, v průběhu mixování seškrabáváme pomazánku ze stěn nádoby a znovu mixujeme, až dostaneme krásně hladký vyšlehaný krém.
- Šunkovou pomazánku mažeme na jakékoliv low carb pečivo, nebo na plátky zeleniny.