LOW CARB E-KUCHAŘKy

od Lucky Grusové

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"17ee7":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"17ee7":{"val":"hsla(var(--tcb-main-master-h, 210), var(--tcb-main-master-s, 77%), var(--tcb-main-master-l, 54%), 1)"}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"17ee7":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
PROHLÉDNOUT
__CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Vaječná frittata s brokolicí

Od: Petra / LadyLowCarb


Už jste někdy slyšeli o frittatě?

Je to italská odpověď na českou omeletu. Rozdíl mezi oběma spočívá v tom, že frittata se navíc zapéká v troubě a z jedné pánve se nají víc strávníků, kdežto omeleta se obvykle servíruje přehnutá na jeden talíř.

Tipy na low carb čtení:

JAK PÁLIT A NEUKLÁDAT

Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.

Fitplan.cz


VOŇAVÁ KUCHAŘKA

Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Paleosnadno.cz

Frittata se jí jak teplá, tak studená, nakrájená na klínky jako koláč.

brokolicová frittata

Co patří do frittaty

Základ tvoří vejce a mléčná složka, tedy ideální low carb recept pro nízkosacharidovou dietu. Přisypeme na kostičky pokrájený tučný sýr a opečenou slaninku, a hubnout se bude jedna radost!

Nevěříte? No tak dobrá, abychom si skóre trochu vylepšili, přidáme do frittaty brokolici, kterou si pro lepší chuť i barvu nejprve oblanšírujeme.

brokolicová pánev

Jak servírovat frittatu

Frittatu podáváme teplou, nebo studenou.

Frittatu vyndanou z trouby nechte chvíli vychladnou, nakrájejte na klínky a podávejte.

Studenou frittatu stačí ohřát na troše másla.

Pro fajnšmekry doporučuji přidat čerstvou zeleninu, nebo nějaké to zelené bejlí (salátek).

V čem péct frittatu

Já používám litinovou pánev, nedám na ni dopustit. Je vhodná jak na plotýnku tak do trouby.

Pokud nemáte zapékací pánev (bez umělé nebo dřevěné rukojeti či držadel), vezměte si k ruce zapékací mísu.

Troufnu si říct, že z této porce se najedí 3 lidé, pánev na uvedené množství v receptu jsem použila o průměru 24 cm.

TIP: Frittatu nesolte! Slanost ze sýra a slaniny se při pečení rozloží, jídlo bude slané dost. Kolikrát se mi v začátcích stalo, že jsem frittatu osolila a zkazila celé jídlo.

Petřin nízkosacharidový newsletter

pro dámy

Jednou za čas užitečné LOW CARB tipy a recepty do vašeho e-mailu? Přihlaste se k odběru:

Váš e-mail je u mě v bezpečí, čtěte Zásady ochrany soukromí

Blanšírování brokolice

Zkuste nezapomenout brokolici opravdu blanšírovat, než ji vložíte na pánev.

Blanšírováním bude brokolice měkká na skus, nikoliv však rozvařená, a navíc získá ještě zelenější barvu, než má před tím, než ji na chvíli ponoříte do vroucí lázně.

Více o blanšírování brokolice v samostatném článku TADY.

blanšírovaná brokolice

Low carb fandové budou nadšení!

Frittata snese jakoukoliv kreativitu v rámci nízkosacharidového stravování, nebojte se experimentovat, zužitkujete ledacos, co najdete v lednici.

frittata low carb recept

Vaječná frittata s brokolicí

Výborný rychlý low carb recept: frittata s brokolicí, sýrem a plátky opečené slaniny.
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření, pečení: 20 min
Čas celkem: 40 min
Porce: 3
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

  • 5 ks vejce
  • 200 g tvrdý sýr (tučný, použila jsem Brie)
  • 100 g brokolice (blanšírovaná)
  • 150 g slanina (nebo uzený bok)
  • 1 lžíce voda (horká)
  • 1 lžička máslo (na vymazání pánve)

POSTUP

Blanšírování brokolice:

  • Dáme vařit vodu, ve které oblanšírujeme brokolici. Vodu dostatečně osolíme, jako bychom vařili těstoviny.
  • Brokolici opláchneme a rozložíme na růžičky, cca 4 cm velké.
  • Jakmile voda začne vřít, brokolici do ní opatrně vložíme. 
  •  Vaříme na plný plamen cca 4 minuty, pak růžičky brokolice vyjmeme a ihned zchladíme ve studené vodě. 
  • Ideální je, pokud si připravíme bokem mísu s vodou, do které přidáme led.

Frittata:

  • Zapneme troubu (elektrická na 170 °C).
  • Na pánvi osmažíme plátky slaniny nebo uzeného boku, poté je dáme stranou.
  • Sýr nakrájíme na malé kostičky.
  • Pánev, kterou budeme dávat do trouby, vymažeme máslem.
  • Vejce ušleháme se lžící horké vody do pěny. Vlijeme do pánve, kterou můžeme vložit do trouby (nemá dřevěnou nebo plastovou rukojeť).
  • Do vaječné pěny v pánvi rovnoměrně nasypeme nakrájený sýr, poklademe růžičkami brokolice, vložíme „nastojato“ plátky slaniny.
  • Dáme zapéct do trouby na 20 minut.

Poznámka k receptu:

Frittata podle tohoto receptu je dělaná v pánvi o pr. 24 cm, vystačí asi na 3 porce.

Orientační výživové hodnoty na 1 porci:

Množství: 275g | Kalorie: 653kcal | Sacharidy: 4g | Bílkoviny: 40g | Tuky: 53g
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!
Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem low carb stravování. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kvalitní ořechy za výbornou cenu

>
Send this to a friend
Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/vajecna-frittata-s-brokolici/