Už jste někdy slyšeli o frittatě?
Je to italská odpověď na českou omeletu. Rozdíl mezi oběma spočívá v tom, že frittata se navíc zapéká v troubě a z jedné pánve se nají víc strávníků, kdežto omeleta se obvykle servíruje přehnutá na jeden talíř.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Frittata se jí jak teplá, tak studená, nakrájená na klínky jako koláč.

Co patří do frittaty
Základ tvoří vejce a mléčná složka, tedy ideální low carb recept pro nízkosacharidovou dietu. Přisypeme na kostičky pokrájený tučný sýr a opečenou slaninku, a hubnout se bude jedna radost!
Nevěříte? No tak dobrá, abychom si skóre trochu vylepšili, přidáme do frittaty brokolici, kterou si pro lepší chuť i barvu nejprve oblanšírujeme.

Jak servírovat frittatu
Frittatu podáváme teplou, nebo studenou.
Frittatu vyndanou z trouby nechte chvíli vychladnou, nakrájejte na klínky a podávejte.
Studenou frittatu stačí ohřát na troše másla.
Pro fajnšmekry doporučuji přidat čerstvou zeleninu, nebo nějaké to zelené bejlí (salátek).

V čem péct frittatu
Já používám litinovou pánev Lodge, nedám na ni dopustit. Je masivní a těžká, odlitá z jednoho kusu litiny, vhodná jak na plotýnku tak do trouby.
Pokud nemáte zapékací pánev (bez umělé nebo dřevěné rukojeti či držadel), vezměte si k ruce zapékací mísu.
Troufnu si říct, že z této porce se najedí 3 lidé, pánev na uvedené množství v receptu jsem použila o průměru 24 cm.

TIP: Frittatu nesolte! Slanost ze sýra a slaniny se při pečení rozloží, jídlo bude slané dost. Kolikrát se mi v začátcích stalo, že jsem frittatu osolila a zkazila celé jídlo.
[thrive_leads id=’2169′]
Blanšírování brokolice
Zkuste nezapomenout brokolici opravdu blanšírovat, než ji vložíte na pánev.
Blanšírováním bude brokolice měkká na skus, nikoliv však rozvařená, a navíc získá ještě zelenější barvu, než má před tím, než ji na chvíli ponoříte do vroucí lázně.
Více o blanšírování brokolice v samostatném článku TADY.

Low carb fandové budou nadšení!
Frittata snese jakoukoliv kreativitu v rámci nízkosacharidového stravování, nebojte se experimentovat, zužitkujete ledacos, co najdete v lednici.

Vaječná frittata s brokolicí
Equipment
- Low carb Voňavá kuchařka
- Zástěra s puntíky
- Železná pánev DeBuyer 24 cm
Ingredients
- 5 ks vejce
- 200 g tvrdý sýr tučný, použila jsem Brie
- 100 g brokolice blanšírovaná
- 150 g slanina nebo uzený bok
- 1 lžíce voda horká
- 1 lžička máslo na vymazání pánve
Instructions
Blanšírování brokolice:
- Dáme vařit vodu, ve které oblanšírujeme brokolici. Vodu dostatečně osolíme, jako bychom vařili těstoviny.
- Brokolici opláchneme a rozložíme na růžičky, cca 4 cm velké.
- Jakmile voda začne vřít, brokolici do ní opatrně vložíme.
- Vaříme na plný plamen cca 4 minuty, pak růžičky brokolice vyjmeme a ihned zchladíme ve studené vodě.
- Ideální je, pokud si připravíme bokem mísu s vodou, do které přidáme led.
Frittata:
- Zapneme troubu (elektrická na 170 °C).
- Na pánvi osmažíme plátky slaniny nebo uzeného boku, poté je dáme stranou.
- Sýr nakrájíme na malé kostičky.
- Pánev, kterou budeme dávat do trouby, vymažeme máslem.
- Vejce ušleháme se lžící horké vody do pěny. Vlijeme do pánve, kterou můžeme vložit do trouby (nemá dřevěnou nebo plastovou rukojeť).
- Do vaječné pěny v pánvi rovnoměrně nasypeme nakrájený sýr, poklademe růžičkami brokolice, vložíme „nastojato“ plátky slaniny.
- Dáme zapéct do trouby na 20 minut.