LOW CARB E-KUCHAŘKy

od Lucky Grusové

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"17ee7":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"17ee7":{"val":"hsla(var(--tcb-main-master-h, 210), var(--tcb-main-master-s, 77%), var(--tcb-main-master-l, 54%), 1)"}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"17ee7":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
PROHLÉDNOUT
__CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Vánoční cukroví low carb – tipy pro pečení

Od: Petra / LadyLowCarb


Vánoce bez cukroví si většina z nás nedokáže představit. Vanilkové rohlíčky, vykrajované linecké, vosí hnízda.

Jenže co když jsme na low carb, u kterého se s takovým mlsáním nepočítá? Znamená to, že se vánočního cukroví musíme vzdát?

Tipy na low carb čtení:


JAK PÁLIT A NEUKLÁDAT

Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.

Fitplan.cz


VOŇAVÁ KUCHAŘKA

Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Paleosnadno.cz

Ale kdeže! Dobrá zpráva je, že cukroví se dá upéct i bez mouky a cukru, z dostupných surovin. A přesto si pochutnáte, navíc bez výčitek svědomí.

Přináším tipy pro vánoční low carb pečení, včetně několika osvědčených receptů.

Low carb mouky na pečení vánočního cukroví

K pečení se používají bezlepkové mouky s nízkým obsahem sacharidů.

Nejznámější mouky povolené na low carb jsou KOKOSOVÁ a MANDLOVÁ. Obě se při pečení chovají odlišně, v receptech nemůžete beztrestně nahrazovat jednu mouku druhou.

mandlová mouka low carb

Mandlová mouka od Grizly.cz

Kokosová mouka od Grizly.cz

Kokosová mouka hodně sákne tekutinu, v receptu jí stačí podstatně menší množství než mandlové.

Plánujete-li větší pečení na Vánoce nebo pečete-li low carb dezerty pravidelně, doporučuji koupit si mandlovou mouku ve větším množství.

Nevíte, co budete na Vánoce vařit? Vyzkoušejte:

low carb e-kuchařky

Lucky Grusové

Nevýhoda mandlové mouky je v tom, že nemá extra dlouhou životnost, ořechové mouky se rády kazí – žluknou.

V některých obchodech prodávají mandlovou mouku, která je částečně odtučněná. Důvodem je prodloužení její životnosti, taková mouka má však mírně odlišné vlastnosti než mouka po semletí ořechů dále neupravovaná.

Ořechové mouky extrémně chutnají moučným molům, proto vřele doporučuji skladovat mouku V UZAVÍRATELNÉ DÓZE. Mouky z ořechů nejsou levné a bylo by škoda, kdyby si na nich pochutnali škůdci dřív než my.

Dóza na potraviny

Uzavíratelná dóza na potraviny 4home.cz 

Mouku z ořechů si snadno připravíte semletím ořechů doma. Namlet se dá na běžném ručním mlýnku (já melu ořechy v mlýnku na strouhanku), nebo v elektrickém mlýnku. Doma mám také elektrický mlýnek na kávu, kávová zrna v něm nemelu, ořechy občas ano.

Ořechová mouka semletá v elektrickém mlýnku je jemnější než mletá nahrubo v ručním mlýnku.

vlašské ořechy low carb

ořechy pro low carb 

za výhodnou cenu koupíte v e-shopu

Grizly.cz

TIP: Kromě mandlové jsou oblíbené mouky z lískových a vlašských ořechů. Pozor na kešu, ty obsahují poměrně velké množství sacharidů! Více v článku na téma OŘECHY A LOW CARB

Kdo má citlivější zažívání, může ořechy před semletím na mouku tzv. aktivovat. Aktivace ořechů se provádí tak, že se tyto namočí přes noc ve slané vodě a poté usuší (třeba v sušičce potravin). Teprve poté se z nich mele mouka. 

Low carb cukry a sladidla

Žádný bílý cukr, ba ani třtinový, fruktóza, glukóza, med. Javorový, datlový, kukuřičný a jánevímjakýdalší sirup. Zapomeňte.

Low carb v tomto směru hovoří jasnou řečí, povolené jsou alkoholové cukry, tedy ERYTHRITOL a XYLITOL. Mají odlišnou sladivost než běžný cukr, vyzkoušejte, raději méně než více, protože tyhle nízkosacharidové cukry rády nechávají v puse jistou pachuť.

Další možností, jak sladit na low carb, je čistá stévie, přimhouřit oči se dají v případě čekankového sirupu.

Xylitol low carb cukr od Grizly.cz

erythritol low carb

Erythritol cukr od Grizly.cz

čekankový sirup grizly

Čekankový sirup od Grizly.cz

V zahraničí je oblíbený jakon sirup, u nás jej dostanete například v e-shopu Grizly.cz

Vanilka a vanilkový cukr

Vanilka k Vánocům patří, provoněná kuchyně při pečení cukroví se postará o pravou vánoční atmosféru.

Držíte-li low carb dietu, musíte na vanilínový/vanilkový cukr z pytlíku zapomenout. Povolená varianta je vanilkový lusk nebo extrakt z přírodní vanilky bourbon.

Z vanilkového lusku je nejcennější vnitřní tmavá část, která se vyškrábne a pak používá při pečení.

TIP: Vyškrabaný vanilkový lusk nevyhazujte, vložte jej do sypkého low carb sladidla, které používáte (erythritol, xylitol). Lusk sladidlo krásně ovoní a vy tak budete mít k pečení stále k dispozici vanilkový cukr.

Citronová kůra

Za mě nesmí v cukroví chybět!

Kolem Vánoc se na pultech obchodů vyrojí BIO citrony, berte je a nebojte se je použít. Nevěřili byste, kolik chuti udělá troška nastrouhané citronové kůry ve vánočním cukroví.

Citronová kůra je na low carb povolená, žádný strach.

Další vánoční koření

Kardamon, hřebíček, skořice.

Vyplatí se nahlédnout do starých kuchařek a nechat se inspirovat. Naše babičky neznaly žádné průmyslově připravované pytlíkové koření do pečení, vystačily si s přírodním kořením, které si roztloukly v hmoždíři vždy čerstvé před pečením.

Tip: Skořice pomáhá stabilizovat krevní cukr a tím zahánět chuť na sladké.

Vejce

Vejce a low carb – to jde dohromady! Tady žádná pohroma při pečení nehrozí, používejte je tak, jak jste zvyklí z normálního pečení.

Spotřeba vajec u nás doma je poměrně velká. Zčásti mě zásobuje sousedka domácími vajíčky, pokud kupuju v obchodě, tak vejce od slepic chovaných na podestýlce.

Jste-li při penězích, kupujte bio, naopak se vyhněte vejcím od slepic z klecového chovu (je-li to alespoň trochu možné…)

Víte, že… Vánočnímu cukroví bez cukru se někdy říká NEcukroví. To proto, že se do něj při výrobě nesype žádný běžný cukr, vlastně ani klasická bílá mouka. Jedním z nejznámějších popularizátorů pečení bez cukru je Janina Černá, jejíž kuchařka CUKRFREE se krátce po vydání stala bestsellerem.

Xantanová guma

Můj tajný tip. Protože low carb cukroví se peče z bezlepkové mouky, má cukroví tendenci se rozsýpat, rozpadat, drobit. Nedrží pohromadě. XANTANOVÁ GUMA v cukroví zastoupí pojivost lepku, cukroví je navíc vláčnější.

Xantanová guma se prodává ve formě prášku, nestojí moc a do nízkosacharidového pečiva jí není třeba mnoho. Koupíte ji v obchodech se zdravou výživou.

Kypřicí prášek

Do cukroví (a vůbec při low carb pečení) je možné přidávat kypřicí prášek. Ten pečivo nadzdvihne, cukroví nebude tak tvrdé.

Zásadně používám kypřicí prášek bez fosfátů (chemických solí). V prodejně jej najdete jako prášek do pečiva s vinným kamenem.

Při pečení jej do těsta stačí přidat trochu, není třeba to s množstvím přehánět.

Kokos

Kokosové mléko i dužnina obsahuje málo sacharidů, jsou vhodné pro pečení vánočního cukroví. Zkuste kokosky z bílků nebo nepečené low carb rafaelo kuličky.

Mletý kokos se hodí do náplní a nádivek do cukroví, plátky kokosu zase na zdobení.

Čokoláda a poleva na cukroví

Čokoláda a low carb, víte, že to jde dohromady?

Použít však musíte pouze kvalitní hořkou čokoládu, ideálně s obsahem kakaové hmoty nad 70 %. Čokoláda se obvykle používá na polevu cukroví, sama ji ředím máslem, nebo si vyrobím rychlou ganache.

Kvalitní hořká 70 % čokoláda low carb

grizly.cz

Čokoládová ganache se připravuje z hořké čokolády a tučné šlehačky s obsahem tuku nad 30 %. Takto připravená poleva odpovídá zásadám low carb diety a lze použít při pečení vánočního cukroví. Tady je recept na ganache i s postupem.

Tip: Pokud si kupujete čokoládu a chcete její zdravou verzi, měl by vás zajímat typ lecitinu, který bývá součástí čokolád. Sojový lecitin je ok, pokud si však na etiketě přečtete zmínku o E476, raději ruce od takové čokolády pryč. V České republice se při výrobě potravin používat smí, v některých evropských zemích s E476 mají problém. Lecitin E476 obsahují především levnější čokolády.

Marmeláda

Ideálně domácí marmeláda s vysokým obsahem ovoce, která není příliš doslazovaná, se dá použít na slepování low carb cukroví, nejenom lineckého. Výborná je rybízová, ostružinová, malinová, ale i jahodová nebo meruňková.

Marmeláda dodá low carb cukroví říz, mažeme samozřejmě s mírou.

Výborné domácí marmelády

  • Ze skutečného ovoce

Alkohol

Zejména do ořechových náplní přidávám kapku rumu na ovonění. Nikoliv ve velkém, spíše do nádivek než do těsta při pečení, pro chuť a vůni.

 Zkuste to i vy, nebojte, žádný hrdelní přečin vůči low carb pravidlům tím nezpůsobíte.

Sůl do cukroví

Do cukroví vždy přidávám špetku soli. Sůl má skvělou vlastnost zvýraznit chuť, pokud se podíváte do starých kuchařek, vždy tam někde v receptu tu špetku soli najdete.

TIP: Víte, že nemusíte vymýšlet spoustu low carb těst, abyste nahnali počet druhů cukroví?

Leckdy stačí jedno dvě osvědčená těsta, část z nich můžete obarvit holandským kakaem, a napéct z nich různé tvary, které pak pospojujete rozličnými druhy nádivek.

Recept na univerzální těsto na vánoční cukroví najdete třeba na webu Fitplan.cz

Trvanlivost cukroví bez cukru

Klasické vánoční cukroví se peče týden dva před Vánoci, aby se do svátků rozleželo. Low carb cukroví však neobsahuje bílý cukr, který slouží jako konzervant.

Počítejte s tím, že nízkosacharidové cukroví nemá takovou trvanlivost jako běžné, proto si pečení naplánujte až těsně před Vánoce.

Skladování low carb cukroví

S trvanlivostí souvisí skladování low carb cukroví. Pořiďte si uzavíratelné neprodyšné dózy (plastové nebo plechové), cukroví dovnitř vyskládejte, uzavřete, a skladujte ideálně v ledničce.

dóza na sušenky

Dóza na cukroví od 4home.cz

V lednici stačí uložit dózu s cukrovím ve vyšších patrech, tam je o něco tepleji než v dolní části lednice, ale přesto dostatečná zima, aby cukroví vydrželo do Vánoc bez úhony.

Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem low carb stravování. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kvalitní ořechy za výbornou cenu

>
Send this to a friend
Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/vanocni-cukrovi-low-carb-tipy-pro-peceni/