Mandlová mouka za super cenu u Grizly.cz - VYZKOUŠEJTE! »

linecké low carb cukroví

Vánoční cukroví low carb – tipy pro pečení

Vánoce bez cukroví si většina z nás nedokáže představit. Vanilkové rohlíčky, vykrajované linecké, vosí hnízda. Jenže co když jsme na low carb, u kterého se s takovým mlsáním nepočítá? Znamená to, že se vánočního cukroví musíme vzdát?

Ale kdeže! Dobrá zpráva je, že cukroví se dá upéct i bez mouky a cukru, z dostupných surovin. A přesto si pochutnáte, navíc bez výčitek svědomí.

Přináším tipy pro vánoční low carb pečení, včetně několika osvědčených receptů.

1) Low carb mouky na pečení vánočního cukroví

K pečení se používají bezlepkové mouky s nízkým obsahem sacharidů.

Nejznámější mouky povolené na low carb jsou kokosová a mandlová. Obě se při pečení chovají odlišně, v receptech nemůžete beztrestně nahrazovat jednu mouku druhou.

Kokosová hodně sákne tekutinu, v receptu jí stačí podstatně menší množství než mouky mandlové.

Plánujete-li větší pečení na Vánoce nebo pečete-li low carb dezerty pravidelně, doporučuji koupit si mandlovou mouku ve větším množství

mandlová mouka low carb

Nevýhoda mandlové mouky je v tom, že nemá extra dlouhou životnost, ořechové mouky se rády kazí – žluknou.

V některých obchodech prodávají mandlovou mouku, která je částečně odtučněná. Důvodem je prodloužení její životnosti, taková mouka má však mírně odlišné vlastnosti než mouka po semletí ořechů dále neupravovaná.

  • Ořechové mouky extrémně chutnají moučným molům, proto vřele doporučuji skladovat mouku v uzavíratelné dóze. Mouky z ořechů nejsou levné a bylo by škoda, kdyby si na nich pochutnali škůdci dřív než my.
uzavíratelné dozy na potraviny

Uzavíratelné dózy na potraviny, zdroj: 4HOME.cz

Mouku z ořechů si snadno připravíte semletím ořechů doma. Namlet se dá na běžném ručním mlýnku (já melu ořechy v mlýnku na strouhanku), nebo v elektrickém mlýnku. Doma mám také elektrický mlýnek na kávu, kávová zrna v něm nemelu, ořechy občas ano.

Ořechová mouka semletá v elektrickém mlýnku je jemnější než mletá nahrubo v ručním mlýnku.

TIP: Kromě mandlové jsou oblíbené mouky z lískových a vlašských ořechů. Pozor na kešu, ty obsahují poměrně velké množství sacharidů! Více v článku na téma Ořechy a low carb

Kdo má citlivější zažívání, může ořechy před semletím na mouku tzv. aktivovat. Aktivace ořechů se provádí tak, že se tyto namočí přes noc ve slané vodě a poté usuší (třeba v sušičce potravin). Teprve poté se z nich mele mouka. Více o aktivaci ořechů na webu Jany Dell-Plotnárkové ZDE.

2) Low carb cukry a sladidla

Žádný bílý cukr, ba ani třtinový, fruktóza, glukóza, med. Javorový, datlový, kukuřičný a jánevímjakýdalší sirup. Zapomeňte.

Low carb v tomto směru hovoří jasnou řečí, povolené jsou alkoholové cukry, tedy erythritol a xylitol. Mají odlišnou sladivost než běžný cukr, vyzkoušejte, raději méně než více, protože tyhle nízkosacharidové cukry rády nechávají v puse jistou pachuť.

Další možností, jak sladit na low carb, je čistá stévie, přimhouřit oči se dají v případě čekankového sirupu.

V zahraničí je oblíbený jakon sirup, u nás jej dostanete například v e-shopu Grizly.cz

Vánoční low carb cukroví recepty

3) Tuk na pečení low carb cukroví

Upřednostňuji máslo, často jej kombinuju s tučnějšími čerstvými sýry (Lučina atp.). Dá se péct i ze sádla, exotičtější druhy vánočního cukroví pak s panenským kokosovým olejem.

Vánoce na low carb? Skvělé vánoční recepty najdete v kuchařkách od Lucky Grusové tady:

low carb kuchařka

4) Vanilka a vanilkový cukr

Vanilka k Vánocům patří, provoněná kuchyně při pečení cukroví se postará o pravou vánoční atmosféru.

Držíte-li low carb dietu, musíte na vanilínový/vanilkový cukr z pytlíku zapomenout. Povolená varianta je vanilkový lusk nebo extrakt z přírodní vanilky bourbon.

Z vanilkového lusku je nejcennější vnitřní tmavá část, která se vyškrábne a pak používá při pečení.

  • TIP: Vyškrabaný vanilkový lusk nevyhazujte, vložte jej do sypkého low carb sladidla, které používáte (erythritol, xylitol). Lusk sladidlo krásně ovoní a vy tak budete mít k pečení stále k dispozici vanilkový cukr.

5) Citronová kůra

Za mě nesmí v cukroví chybět! Kolem Vánoc se na pultech obchodů vyrojí BIO citrony, berte je a nebojte se je použít. Nevěřili byste, kolik chuti udělá troška nastrouhané citronové kůry ve vánočním cukroví. Citronová kůra je na low carb povolená, žádný strach.

6) Další vánoční koření

Kardamon, hřebíček, skořice. Vyplatí se nahlédnout do starých kuchařek a nechat se inspirovat. Naše babičky neznaly žádné průmyslově připravované pytlíkové koření do pečení, vystačily si s přírodním kořením, které si roztloukly v hmoždíři vždy čerstvé před pečením.

Tip: Skořice pomáhá stabilizovat krevní cukr a tím zahánět chuť na sladké.

7) Vejce

Vejce a low carb – to jde dohromady! Tady žádná pohroma při pečení nehrozí, používejte je tak, jak jste zvyklí z normálního pečení.

Spotřeba vajec u nás je poměrně velká. Zčásti mě zásobuje sousedka domácími vajíčky, pokud kupuju v obchodě, tak vejce od slepic chovaných na podestýlce.

Jste-li při penězích, kupujte bio, naopak se vyhněte vejcím od slepic z klecového chovu (je-li to alespoň trochu možné…)

Víte, že… Vánočnímu cukroví bez cukru se někdy říká NEcukroví. To proto, že se do něj při výrobě nesype žádný běžný cukr, vlastně ani klasická bílá mouka. Jedním z nejznámějších popularizátorů pečení bez cukru je Janina Černá, jejíž kuchařka Cukrfree se krátce po vydání stala bestsellerem.

8) Xantanová guma

Můj tajný tip. Protože low carb cukroví se peče z bezlepkové mouky, má cukroví tendenci se rozsýpat, rozpadat, drobit. Nedrží pohromadě. Xantanová guma v cukroví zastoupí pojivost lepku, cukroví je navíc vláčnější.

Xantanová guma se prodává ve formě prášku, nestojí moc a do nízkosacharidového pečiva jí není třeba mnoho. Koupíte ji v obchodech se zdravou výživou.

9) Kypřicí prášek

vinný kámen bez fosfátů prášek do pečiva

Do cukroví (a vůbec při low carb pečení) je možné přidávat kypřicí prášek. Ten pečivo nadzdvihne, cukroví nebude tak tvrdé.

Zásadně používám kypřicí prášek bez fosfátů (chemických solí). V prodejně jej najdete jako prášek do pečiva s vinným kamenem. Při pečení jej do těsta stačí přidat trochu, není třeba to s množstvím přehánět.  

10) Kokos

Kokosové mléko i dužnina obsahuje málo sacharidů, jsou vhodné pro pečení vánočního cukroví. Zkuste kokosky z bílků nebo nepečené low carb rafaelo kuličky.

Mletý kokos se hodí do náplní a nádivek do cukroví, plátky kokosu zase na zdobení.

11) Čokoláda a poleva na cukroví

Čokoláda a low carb, víte, že to jde dohromady? Použít však musíte pouze kvalitní hořkou čokoládu, ideálně s obsahem kakaové hmoty nad 70 %. Čokoláda se obvykle používá na polevu cukroví, sama ji ředím máslem, nebo si vyrobím rychlou ganache.

Čokoládová ganache se připravuje z hořké čokolády a tučné šlehačky s obsahem tuku nad 30 %. Takto připravená poleva odpovídá zásadám low carb diety a lze použít při pečení vánočního cukroví. Tady je recept na ganache i s postupem.

  • Tip: Pokud si kupujete čokoládu a chcete její zdravou verzi, měl by vás zajímat typ lecitinu, který bývá součástí čokolád. Sojový lecitin je ok, pokud si však na etiketě přečtete zmínku o E476, raději ruce od takové čokolády pryč. V České republice se při výrobě potravin používat smí, v některých evropských zemích s E476 mají problém. Lecitin E476 obsahují především levnější čokolády.

12) Marmeláda

domácí jahodová marmeláda

Jahodová marmelády, Grizly.cz

Ideálně domácí marmeláda s vysokým obsahem ovoce, která není příliš doslazovaná, se dá použít na slepování low carb cukroví, nejenom lineckého. Výborná je rybízová, ostružinová, malinová, ale i jahodová nebo meruňková.

Marmeláda dodá low carb cukroví říz, mažeme samozřejmě s mírou.

13) Alkohol

Zejména do ořechových náplní přidávám kapku rumu na ovonění. Nikoliv ve velkém, spíše do nádivek než do těsta při pečení, pro chuť a vůni.

Zkuste to i vy, nebojte, žádný hrdelní přečin vůči low carb pravidlům tím nezpůsobíte.

14) Sůl do cukroví

Do cukroví vždy přidávám špetku soli. Sůl má skvělou vlastnost zvýraznit chuť, pokud se podíváte do starých kuchařek, vždy tam někde v receptu tu špetku soli najdete.

  • TIP: Víte, že nemusíte vymýšlet spoustu low carb těst, abyste nahnali počet druhů cukroví? Leckdy stačí jedno dvě osvědčená těsta, část z nich můžete obarvit holandským kakaem, a napéct z nich různé tvary, které pak pospojujete rozličnými druhy nádivek. Recept na univerzální těsto na vánoční cukroví najdete třeba na webu Fitplan.cz

15) Trvanlivost cukroví bez cukru

Klasické vánoční cukroví se peče týden dva před Vánoci, aby se do svátků rozleželo. Low carb cukroví však neobsahuje bílý cukr, který slouží jako konzervant.

Počítejte s tím, že nízkosacharidové cukroví nemá takovou trvanlivost jako běžné, proto si pečení naplánujte až těsně před Vánoce.

16) Skladování low carb cukroví

S trvanlivostí souvisí skladování low carb cukroví. Pořiďte si uzavíratelné neprodyšné dózy (plastové nebo plechové), cukroví dovnitř vyskládejte, uzavřete, a skladujte ideálně v ledničce.

V lednici stačí uložit dózu s cukrovím ve vyšších patrech, tam je o něco tepleji než v dolní části lednice, ale přesto dostatečná zima, aby cukroví vydrželo do Vánoc bez úhony.

plechové dozy na cukrovi

Plechové dózy na cukroví, zdroj: 4HOME.cz


Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

    Petra / LadyLowCarb

    Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.


    >
    Sdílej s přáteli
    Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/vanocni-cukrovi-low-carb-tipy-pro-peceni/