Vepřová panenka s omáčkou » LadyLowCarb.cz

Kalorická kalkulačka - spočítejte si makra! »

low carb vepřová panenka recept

Vepřová panenka s omáčkou

Vepřová panenka patří k dražším kouskům masa, dá se však rychle připravit a je tak vhodná na minutky. Zapomeňte na to, že panenku nakrájíte na tenké plátky a usušíte na pánvi. Vepřová panenka se dá udělat božsky šťavnatá, jen si ji musíte podat vcelku.

300x300-products-1416408011.gif

Základ na tenhle low carb recept jsem našla u Pohlreicha, panenku hrozně moc povýší smetanová omáčka, připravená z česneku a šalotky, restovaných na másle. Jako přílohu jsem si naložila blanšírovanou brokolici s mrkví, k vepřové panence s omáčkou je tahle příloha skvělá volba.

Při přípravě omáčky není použitá ani špetka mouky, cukru nebo škrobu. Rychle tak vykouzlíte low carb oběd nebo večeři, po které se jenom zapráší!

Vepřová panenka s omáčkou
Čas přípravy
30 mins
Čas vaření
30 mins
 

Nízkosacharidový low carb recept na vepřovou panenku se smetanovou omáčkou.

Porce: 2
Autor: Lady LowCarb
Ingredience
  • 300-400 g vepřová panenka váleček
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 1 stroužek česnek
  • 3 ks šalotka
  • máslo
  • nať z jarní cibulky
  • 4 plátky slanina
  • 1 dcl smetana na šlehání s obsahem tuku min. 30 %
  • 2-3 lžíce zakysaná smetana
  • mrkev
  • brokolice
Postup
  1. Vyndáme vepřovou panenku z lednice alespoň půl hodiny předem. Odstraníme případné tenké stříbřité blanky, které panenku potahují. Aby se maso rovnoměrně propeklo, musí mít po celé délce stejnou tloušťku. Plochému konci panenky se říká palec, ten odřízněte a použijte do jiného minutkového receptu.

  2. Panenku osolíme, opepříme a trochu poválíme na prkénku, abychom sůl s pepřem zapracovali do masa. přeřízneme na dva válečky cca 15 cm dlouhé.

  3. Nejprve si oblanšírujeme zeleninu, tedy v tomto případě mrkev a brokolici. Množství volte podle toho, jak moc velký máte hlad, u mě to bývají 4 růžičky brokolice a klidně 2 střední mrkve.

  4. Brokolici naporcujeme na stejně velké růžičky, mrkev očistíme a rozkrojíme po délce, a ještě nakrájíme na špalíky cca 4 cm dlouhé. V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody, řádně osolíme (voda by měla být slaná jako mořská). Do vroucí vody opatrně vhodíme zeleninu – po dávkách, zvlášť brokolic a zvlášť mrkev! Brokolici necháme blanšírovat asi 3 minuty, poté ji vyjmeme a zprudka zchladíme ve studené vodě. Mrkev můžete nechat vařit o něco déle, asi 5 minut. Pak s ní provedeme to samé, jako s brokolicí, zchladíme ji studenou vodou a zastavíme tak var.

  5. Blanšírovaná zelenina bude měkká na skus, přitom nerozvařená, získá svěží barvu. Slaná voda, ve které se vařila, zvýrazní chuť zeleniny.

  6. Rozehřejeme pánev (použila jsem GRILOVACÍ LITINOVOU) na vyšší teplotu. Nezkoušejte to raději s teflonovými pánvemi, ty jsou spíše pro jídla připravovaná na střední teplotě. Zapneme si troubu na teplotu asi 100 °C (elektrická bez horkovzduchu).

  7. Nalijeme si na ruce trochu olivového oleje – raději na smažení než panenského. Rukama potřeme panenku ze všech stran a položíme na pánev. Opékáme ze všech stran zprudka, aby se povrch zatáhnul. Vždy asi po 2-3 minutách pootočte, aby se maso opeklo po celém obvodu.

  8. Poté maso překryjeme alobalem a dáme ho do vyhřáté trouby na 10 minut tzv. táhnout. Protože jsem maso opékala na litinové pánvi, která je vhodná do trouby, nemusela jsem maso přendávat na pekáček – z plotýnky jsem ho rovnou šoupla do trouby.

  9. Po deseti minutách vyjmeme maso z trouby, stáhneme z pánve a necháme v alobalu odpočívat, třeba na talířku.

  10. Mezitím si připravíme omáčku – ta je v tomto receptu jednoduše famózní. Na pánvi při střední teplotě rozehřejeme plátek másla. Stroužek česneku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Šalotku oloupeme a také pokrájíme na tenká kolečka. Oboje dáme restovat do rozehřátého másla, osolíme a opepříme, mícháme.

  11. Slaninu nařežeme na plátky po dlouhé straně. Zelenou nať z cibulky pokrájíme nadrobno.

  12. Do základu z česneku a šalotky přidáme slaninu a zelenou nať, zarestujeme. Nakonec zalijeme smetanou na šlehání, pomícháme. Odstavíme a zjemníme zakysanou smetanou.

  13. Vepřovou panenku krájíme na plátky, přeléváme omáčkou a podáváme s blanšírovanou zeleninou. Tu ještě před podáváním můžeme orestovat na másle.

Poznámky k receptu

Low carb porce zhruba pro dva hladovce.

blanšírovaná zelenina před a po
Vlevo zelenina před blanšírováním, vpravo blanšírovaná
Panenku nejprve zprudka opečeme, použila jsem LITINOVOU GRILOVACÍ PÁNEV
Skvělá smetanová omáčka k vepřové panence

Co je šalotka?

Kdysi jsem si pletla šalotku s jarní cibulkou, chyba lávky! Šalotka se sice používá jako cibulka, ale botanicky se řadí mezi česneky. Má jemnější chuť než klasická kuchyňská cibule, lépe při vaření splyne s ostatními surovinami. Tento recept budiž důkazem. Schválně, až příště půjdete do obchodu, po šalotce se mrkněte a přihoďte nějakou do košíku. A taky se nebojte v kuchyni ji později při vaření použít.

Další hezký low carb recept na vepřovou panenku s omáčkou ze šalotky mají na svém webu Kluci v akci.

Kde je u čuníka vepřová panenka?

Vepřová panenka má tvar podélného válečku, táhne se pod bederní páteří, patří k zadním masům.

Nachází se v místě, kde jako sval není příliš zatěžována, proto má jemná vlákna, je křehká a šťavnatá. Hodí se k minutkovým přípravám, jedná se o jeden z nejdražších druhů vepřového, je však stále výrazně levnější než hovězí panenská svíčková.

Vepřová panenka lowc carb: rady a tipy

  • Oběd jsem připravovala na litinové grilovací pánvi, jednak jsem chtěla otestovat svůj nový přírůstek do kuchyně, a pak také poladit grilování doma. Přeci jen léto má na kahánku a z venkovního grilování bude načase přesunout se domů pod digestoř.
  • Vepřová panenka se na pánvi poměrně zprudka opéká, litinová pánev je pro tento typ úprav prostě ideál. Moc to nezkoušejte s nepřilnavými pánvemi, ty mají benefity někde jinde, na prudkou úpravu raději s poctivou pánví z klasických materiálů.
  • Smetanu do omáčky použijte vysokotučnou, tedy s obsahem tuku 30 % a více. Nikoliv tedy smetanu na vaření, která mívá obsah tuku kolem 12 %. Vysokotučné smetany jsou teplotně více stabilní, obvykle se v pokrmu nesrazí, ani když jej po přidání smetany ještě vaříte.
  • Jako přílohu si můžete dát jakoukoliv zeleninu, kterou máte rádi (nebo vám momentálně nabízí vaše zásoby). Mrkev obsahuje poměrně dost sacharidů, ale pokud nejste na přísné keto dietě, nebojte se jí. Brokolice je výživáři milovaná, a když si ji doma správně připravíte, brzy si na ní pochutnáte i vy.

Složení zdravého low carb oběda

Vepřová panenka je libová a šťavnatá, dodá dostatečné množství bílkovin. Blanšírovaná zelenina se postará o přísun vlákniny, vitamínů a minerálů (blanšírování je k těmto prvkům velmi šetrná kuchyňská úprava!).

O zdravý tuk se zase postará omáčka, připravovaná z tučné smetany a plátků slaniny. Tento zdravý nízkosacharidový oběd nebo večeře nadlouho zasytí, protože minimum sacharidů v jídle zabrání masivnímu vyplavování inzulínu, a tím kolísání hladiny krevního cukru (vlčí hlad, nutkání jíst sladké).

low carb vepřová panenka recept
Zdravý low carb oběd nebo večeře, vepřová panenka se smetanovou omáčkou

Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.


>