Vepřová panenka patří k dražším kouskům masa, dá se však rychle připravit a je tak vhodná na minutky.
Zapomeňte na to, že panenku nakrájíte na tenké plátky a usušíte na pánvi. Vepřová panenka se dá udělat božsky šťavnatá, jen ji na pánev musíte položit vcelku.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Základ na tenhle low carb recept jsem našla u Zdeňka Pohlreicha, panenku hrozně moc povýší smetanová omáčka, připravená z česneku a šalotky, restovaných na másle.
Jako přílohu jsem si naložila blanšírovanou brokolici s mrkví, k vepřové panence s omáčkou je tahle příloha skvělá volba.
Při přípravě omáčky není použitá ani špetka mouky, cukru nebo škrobu. Rychle tak vykouzlíte rychlý low carb oběd nebo večeři, který vám opravdu bude chutnat!

Pánev na opékání vepřové panenky
Oběd jsem připravovala na litinové grilovací pánvi, jednak jsem chtěla otestovat svůj nový přírůstek do kuchyně, a pak také natrénovat grilování doma.
Léto už má na kahánku a brzy bude čas přesunout se od venkovního grilu domů do kuchyně pod digestoř.
Vepřová panenka se na pánvi zprudka opéká, litinová pánev, která jde rozpálit na vysokou teplotu, je pro tento typ úprav ideální.
Moc to nezkoušejte s nepřilnavými pánvemi, jejich výhody jsou někde jinde, na prudké opékání jsou nevhodné.
[thrive_leads id=’2169′]
Omáčka k vepřové panence
Smetanu do omáčky použijte vysokotučnou, tedy s obsahem tuku 30 % a více. Nikoliv tedy smetanu na vaření, která mívá obsah tuku kolem 12 %.
Vysokotučné smetany jsou teplotně více stabilní, obvykle se v pokrmu nesrazí, ani když jej po přidání smetany ještě vaříte.
V omáčce se používá šalotka. Má jemnější chuť než klasická kuchyňská cibule a lépe při vaření splyne s ostatními surovinami.

Jako přílohu si dejte jakoukoliv zeleninu, kterou máte rádi. Kromě blanšírované brokolice a mrkve to klidně může být nějaký dobrý salátek se zálivkou z olivového oleje.

Vepřová panenka s omáčkou
Equipment
- Low carb Voňavá kuchařka
- Litinová grilovací pánev
- Kartáč na zeleninu
Ingredients
- 300-400 g vepřová panenka vcelku
- Sůl
- pepř
- Olivový olej
Na omáčku:
- 1 stroužek česnek
- 3 ks šalotka
- máslo
- jarní cibulka nať
- 4 plátky slanina
- 1 dcl smetana na šlehání
- 2-3 lžíce zakysaná smetana
Blanšírovaná zelenina:
- mrkev
- brokolice
Instructions
- Vyndáme vepřovou panenku z lednice alespoň půl hodiny předem. Odstraníme případné tenké stříbřité blanky, které panenku potahují. Aby se maso rovnoměrně propeklo, musí mít po celé délce stejnou tloušťku. Plochému konci panenky se říká palec, ten odřízněte a použijte do jiného minutkového receptu.
- Panenku osolíme, opepříme a trochu poválíme na prkénku, abychom sůl s pepřem zapracovali do masa. přeřízneme na dva válečky cca 15 cm dlouhé.
- Nejprve si oblanšírujeme zeleninu, tedy v tomto případě mrkev a brokolici. Množství volte podle toho, jak moc velký máte hlad, u mě to bývají 4 růžičky brokolice a klidně 2 střední mrkve.
- Brokolici naporcujeme na stejně velké růžičky, mrkev očistíme a rozkrojíme po délce, a ještě nakrájíme na špalíky cca 4 cm dlouhé. V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody, řádně osolíme (voda by měla být slaná jako mořská). Do vroucí vody opatrně vhodíme zeleninu – po dávkách, zvlášť brokolic a zvlášť mrkev! Brokolici necháme blanšírovat asi 3 minuty, poté ji vyjmeme a zprudka zchladíme ve studené vodě. Mrkev můžete nechat vařit o něco déle, asi 5 minut. Pak s ní provedeme to samé, jako s brokolicí, zchladíme ji studenou vodou a zastavíme tak var.
- Rozehřejeme pánev (použila jsem GRILOVACÍ LITINOVOU) na vyšší teplotu.
- Zapneme si troubu na teplotu asi 100 °C (elektrická bez horkovzduchu).
- Nalijeme si na ruce trochu olivového oleje. Rukama potřeme panenku ze všech stran a položíme ji na pánev. Opékáme ze všech stran zprudka, aby se povrch zatáhnul. Vždy asi po 2-3 minutách pootočte, aby se maso opeklo po celém obvodu.
- Poté maso překryjeme alobalem a dáme ho do vyhřáté trouby na 10 minut tzv. táhnout. Protože jsem maso opékala na litinové pánvi, která je vhodná do trouby, nemusela jsem maso přendávat na pekáček – z plotýnky jsem ho rovnou šoupla do trouby.
- Po deseti minutách vyjmeme maso z trouby, stáhneme z pánve a necháme v alobalu odpočívat, třeba na talířku.
- Mezitím si připravíme omáčku – ta je v tomto receptu jednoduše famózní. Na pánvi při střední teplotě rozehřejeme plátek másla. Stroužek česneku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Šalotku oloupeme a také pokrájíme na tenká kolečka. Oboje dáme restovat do rozehřátého másla, osolíme a opepříme, mícháme.
- Slaninu nařežeme na plátky po dlouhé straně. Zelenou nať z cibulky pokrájíme nadrobno.
- Do základu z česneku a šalotky přidáme slaninu a zelenou nať, zarestujeme. Nakonec zalijeme smetanou na šlehání, pomícháme. Odstavíme a zjemníme zakysanou smetanou.
- Vepřovou panenku krájíme na plátky, přeléváme omáčkou a podáváme s blanšírovanou zeleninou. Tu ještě před podáváním můžeme orestovat na másle.