Mandlová mouka za super cenu u Grizly.cz - VYZKOUŠEJTE! »

vepřová roláda low carb

Vepřová roláda low carb, pečená v troubě

Vepřové maso je dostupné a relativně levné, v kuchyni se s ním dá doslova čarovat.

Když jsem byla malá, bývala u nás na talíři vepřová kotleta. Když jsem se vdala, objevila jsem krkovici. Krkovička totiž bylo vepřové, které se pravidelně objevovalo na stole v manželově rodině. A já jsem postupně nahradila naše „domácí“ kotlety za „vyvdanou“ krkovici.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:


>> Low carb e-kuchařky Lucky Grusové
Chcete zkusit low carb a nevíte, co vařit? Zkuste osvědčené recepty Lucie Grusové. Low carb, paleo, Whole30. Klikněte a podívejte se.

>> Kniha Jak pálit a neukládat
Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Vepřová krkovička je hezky prorostlá, a přesto stále relativně libová, není tak suchá jako kotleta.

Plátky krkovice jsou vhodné na gril, na řízek; pokud je necháte marinovat, tak i na minutku. Krkovička vcelku je báječná na pomalé pečení, nakrájená na kostky zase do guláše.

Já jsem na víkend z krkovice udělala roládu se smaženými vejci, obloženou cibulí a česnekem. Jedná se o nízkosacharidový low carb recept, vhodný ke svátečnímu obědu nebo večeři.

Připravte si pořádný pekáč do trouby a hurá k receptu!

Vepřová roláda low carb
Čas přípravy
20 mins
Čas vaření
1 hr 45 mins
 

Roláda z vepřové krkovice, pečená v troubě. Recept v low carb stylu, respektující pravidla nízkosacharidového stravování.

Porce: 4
Autor: Lady LowCarb
Ingredience
  • 1 kg vepřová krkovice vcelku
  • 3 ks vejce
  • 50 g slanina libovější
  • 1 lžíce dijonská horčice
  • 1 ks palice česneku
  • 2 ks cibule středně velká
  • 1/2 lžička lněné semínko mleté
  • 1/2 lžička vepřové sádlo
  • sůl
  • pepř
Postup
  1. Vepřovou krkovici nařízneme do 2/3 a rozevřeme jako knihu.

  2. Paličkou rozklepeme do tvaru pravidelného obdélníku.

  3. Plát masa osolíme z obou stran, z jedné strany jej potřeme dijonskou hořčicí.

  4. Slaninu nakrájíme na proužky nebo na kostky (podle toho, co za typ slaniny máme) a na troše sádla osmažíme. Přidáme vejce, osolíme a osmažíme. Necháme chladnout.

  5. Mezitím si zapneme troubu na 170 °C.

  6. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky.

  7. Palici česneku rozřízneme příčně napůl.

  8. Na plát masa potřený hořčicí rozprostřeme usmažená vejce, srolujeme do tvaru rolády a převážeme kuchyňským provázkem.

  9. Roládu položíme do pekáče spojem dolů, po bocích nasypeme cibuli a půlky palic česneku.

  10. Vše lehce popepříme (používám mlýnek s pepřem, koření je vždy čerstvě mleté).

  11. Zalijeme vodou tak, aby roláda byla cca 2 cm ponořená.

  12. Pekáč přiklopíme poklicí a dáme do rozehřáté trouby péct na hodinu.

  13. Poté poklici sundáme a pečeme dalších 30-45 minut, než se na povrchu vytvoří krustička. Roládu během této doby alespoň 2x přelijeme výpekem.

  14. Nakonec vyndáme maso, cibuli i česnek stranou na talíř, výpek ze dna hrnce slijeme do rendlíku. Rendlík postavíme na plotýnku, podle hustoty omáčky přidáme cca ½ lžičky mletých lněných semínek, případně přidáme trochu vody a krátce povaříme při mírné teplotě.

  15. Je-li potřeba, omáčku dochutíme, vše vrátíme do pekáče a krátce prohřejeme.

Poznámky k receptu

Vepřovou roládu krájíme na plátky a podáváme s jakoukoliv low carb nízkosacharidovou přílohou.

vepřová roláda příprava
Plát vepřové krkovice na roládu potřený smaženými vejci
Vepřová roláda před tím, než jsem ji dala péct

Tipy k vepřové roládě

  • Roládu jsem pekla v oválném litinovém hrnci s poklicí, hrnec má délku (tu větší) 27 cm. Roláda z 1 kg vepřové krkovice se do hrnce vešla tak akorát. Na litinové nádobí nedám dopustit, ale v tomto případě poslouží jakýkoliv pekáč do trouby s poklicí.
  • V receptu je použitá celá palice česneku, rozpůlená napříč. Mimochodem, vypadá velmi efektně 🙂 Česnek při pečení ztratí na ostrosti, naopak bude velmi jemný na chuť. Čím je česnek starší a tedy vysušenější, tím víc bude mít tendenci při rozříznutí palice se rozpadat.
  • Po upečení můžete jednotlivé stroužky česneku vymáčknout z obalu, jde to snadno, a přidat k cibuli.

Nezapomeňte před servírováním sundat z rolády kuchyňský provázek, případně upozorněte stolovníky, aby tak učinili sami, až budou mít plátky rolády na talíři.

Lněné semínko a zahušťování low carb omáček

Lněná semínka používám mletá, stačí jen trošku. Dají se koupit již namletá, namlet si je můžete i čerstvé, třeba v mlýnku na kávu (používaném pouze pro účely mletí semínek a oříšků).

Low carb omáčky se obvykle „zahušťují“ přidáním většího množství zeleniny – s ní se případně mixují. Pokud je potřeba, omáčku zredukuji (svařím) tak, abych dostala množství, které tak akorát potřebuji.

A co k vepřové roládě za low carb přílohu?

Rodina měla klasické šťouchané brambory (nejsou low carb) a salát z čerstvé zeleniny se zálivkou. Já jsem brambory vynechala a nandala si víc salátu.

Jako další vhodné low carb přílohy k vepřové roládě je například batátová nebo KVĚTÁKOVÁ KAŠE, mražená zelenina připravená na másle.

vepřová roláda low carb recept

Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

    Petra / LadyLowCarb

    Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.


    >

    Sdílej s přáteli

    Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/veprova-rolada-low-carb-pecena-v-troube/