Mandlová mouka za super cenu u Grizly.cz - VYZKOUŠEJTE! »

vepřová roláda low carb

Vepřová roláda low carb, pečená v troubě

Vepřové maso je dostupné a relativně levné, v kuchyni se s ním dá doslova čarovat.

Když jsem byla malá, bývala u nás na talíři vepřová kotleta. Když jsem se vdala, objevila jsem krkovici. Krkovička totiž bylo vepřové, které se pravidelně objevovalo na stole v manželově rodině. A já jsem postupně nahradila naše “domácí” kotlety za “vyvdanou” krkovici.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:


>> Low carb e-kuchařky Lucky Grusové
Chcete zkusit low carb a nevíte, co vařit? Zkuste osvědčené recepty Lucie Grusové. Low carb, paleo, Whole30. Klikněte a podívejte se.

>> Kniha Jak pálit a neukládat
Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Vepřová krkovička je hezky prorostlá, a přesto stále relativně libová, není tak suchá jako kotleta.

Plátky krkovice jsou vhodné na gril, na řízek; pokud je necháte marinovat, tak i na minutku. Krkovička vcelku je báječná na pomalé pečení, nakrájená na kostky zase do guláše.

Já jsem na víkend z krkovice udělala roládu se smaženými vejci, obloženou cibulí a česnekem. Jedná se o nízkosacharidový low carb recept, vhodný ke svátečnímu obědu nebo večeři.

Připravte si pořádný pekáč do trouby a hurá k receptu!

vepřová roláda lowcarb

Vepřová roláda low carb

Roláda z vepřové krkovice, pečená v troubě. Recept v low carb stylu, respektující pravidla nízkosacharidového stravování.
0 z 0 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 1 hod 45 min
Porce: 4
Autor: Lady LowCarb

INGREDIENCE

  • 1 kg vepřová krkovice vcelku
  • 3 ks vejce
  • 50 g slanina libovější
  • 1 lžíce dijonská horčice
  • 1 ks palice česneku
  • 2 ks cibule středně velká
  • 1/2 lžička lněné semínko mleté
  • 1/2 lžička vepřové sádlo
  • sůl
  • pepř

PRACOVNÍ POSTUP

  • Vepřovou krkovici nařízneme do 2/3 a rozevřeme jako knihu.
  • Paličkou rozklepeme do tvaru pravidelného obdélníku.
  • Plát masa osolíme z obou stran, z jedné strany jej potřeme dijonskou hořčicí.
  • Slaninu nakrájíme na proužky nebo na kostky (podle toho, co za typ slaniny máme) a na troše sádla osmažíme. Přidáme vejce, osolíme a osmažíme. Necháme chladnout.
  • Mezitím si zapneme troubu na 170 °C.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky.
  • Palici česneku rozřízneme příčně napůl.
  • Na plát masa potřený hořčicí rozprostřeme usmažená vejce, srolujeme do tvaru rolády a převážeme kuchyňským provázkem.
  • Roládu položíme do pekáče spojem dolů, po bocích nasypeme cibuli a půlky palic česneku.
  • Vše lehce popepříme (používám mlýnek s pepřem, koření je vždy čerstvě mleté).
  • Zalijeme vodou tak, aby roláda byla cca 2 cm ponořená.
  • Pekáč přiklopíme poklicí a dáme do rozehřáté trouby péct na hodinu.
  • Poté poklici sundáme a pečeme dalších 30-45 minut, než se na povrchu vytvoří krustička. Roládu během této doby alespoň 2x přelijeme výpekem.
  • Nakonec vyndáme maso, cibuli i česnek stranou na talíř, výpek ze dna hrnce slijeme do rendlíku. Rendlík postavíme na plotýnku, podle hustoty omáčky přidáme cca ½ lžičky mletých lněných semínek, případně přidáme trochu vody a krátce povaříme při mírné teplotě.
  • Je-li potřeba, omáčku dochutíme, vše vrátíme do pekáče a krátce prohřejeme.

ŠIKOVNÉ VYBAVENÍČKO K LOW CARB VAŘENÍ:

Ještě pár slov k receptu:

Vepřovou roládu krájíme na plátky a podáváme s jakoukoliv low carb nízkosacharidovou přílohou.
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!
vepřová roláda příprava
Plát vepřové krkovice na roládu potřený smaženými vejci
Vepřová roláda před tím, než jsem ji dala péct

Tipy k vepřové roládě

  • Roládu jsem pekla v oválném litinovém hrnci s poklicí, hrnec má délku (tu větší) 27 cm. Roláda z 1 kg vepřové krkovice se do hrnce vešla tak akorát. Na litinové nádobí nedám dopustit, ale v tomto případě poslouží jakýkoliv pekáč do trouby s poklicí.
  • V receptu je použitá celá palice česneku, rozpůlená napříč. Mimochodem, vypadá velmi efektně 🙂 Česnek při pečení ztratí na ostrosti, naopak bude velmi jemný na chuť. Čím je česnek starší a tedy vysušenější, tím víc bude mít tendenci při rozříznutí palice se rozpadat.
  • Po upečení můžete jednotlivé stroužky česneku vymáčknout z obalu, jde to snadno, a přidat k cibuli.

Nezapomeňte před servírováním sundat z rolády kuchyňský provázek, případně upozorněte stolovníky, aby tak učinili sami, až budou mít plátky rolády na talíři.

Lněné semínko a zahušťování low carb omáček

Lněná semínka používám mletá, stačí jen trošku. Dají se koupit již namletá, namlet si je můžete i čerstvé, třeba v mlýnku na kávu (používaném pouze pro účely mletí semínek a oříšků).

Low carb omáčky se obvykle „zahušťují“ přidáním většího množství zeleniny – s ní se případně mixují. Pokud je potřeba, omáčku zredukuji (svařím) tak, abych dostala množství, které tak akorát potřebuji.

A co k vepřové roládě za low carb přílohu?

Rodina měla klasické šťouchané brambory (nejsou low carb) a salát z čerstvé zeleniny se zálivkou. Já jsem brambory vynechala a nandala si víc salátu.

Jako další vhodné low carb přílohy k vepřové roládě je například batátová nebo KVĚTÁKOVÁ KAŠE, mražená zelenina připravená na másle.

vepřová roláda low carb recept

Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

    Petra / LadyLowCarb

    Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.


    >
    Sdílej s přáteli
    Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/veprova-rolada-low-carb-pecena-v-troube/