LOW CARB E-KUCHAŘKy

od Lucky Grusové

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"17ee7":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"17ee7":{"val":"hsla(var(--tcb-main-master-h, 210), var(--tcb-main-master-s, 77%), var(--tcb-main-master-l, 54%), 1)"}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"17ee7":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
PROHLÉDNOUT
__CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Vepřová roláda low carb, pečená v troubě

Od: Petra / LadyLowCarb


Vepřové maso je dostupné a relativně levné, v kuchyni se s ním dá doslova čarovat.

Když jsem byla malá, bývala u nás na talíři vepřová kotleta. Když jsem se vdala, objevila jsem krkovici. Krkovička totiž bylo vepřové, které se pravidelně objevovalo na stole v manželově rodině. A já jsem postupně nahradila naše “domácí” kotlety za “vyvdanou” krkovici.

Tipy na low carb čtení:


JAK PÁLIT A NEUKLÁDAT

Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.

Fitplan.cz


VOŇAVÁ KUCHAŘKA

Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Paleosnadno.cz

Vepřová krkovička je hezky prorostlá, a přesto stále relativně libová, není tak suchá jako kotleta.

Plátky krkovice jsou vhodné na gril, na řízek; pokud je necháte marinovat, tak i na minutku. Krkovička vcelku je báječná na pomalé pečení, nakrájená na kostky zase do guláše.

Já jsem na víkend z krkovice udělala roládu se smaženými vejci, obloženou cibulí a česnekem. Jedná se o nízkosacharidový low carb recept, vhodný ke svátečnímu obědu nebo večeři.

Tipy k vepřové roládě

Roládu jsem pekla v oválném litinovém hrnci s poklicí, hrnec má délku (tu větší) 27 cm. Roláda z 1 kg vepřové krkovice se do hrnce vešla tak akorát. Na litinové nádobí nedám dopustit, ale v tomto případě poslouží jakýkoliv pekáč do trouby s poklicí.

V receptu je použitá celá palice česneku, rozpůlená napříč.

Mimochodem, vypadá velmi efektně. Česnek při pečení ztratí na ostrosti, naopak bude velmi jemný na chuť. Čím je česnek starší a tedy vysušenější, tím víc bude mít tendenci při rozříznutí palice se rozpadat.

Po upečení můžete jednotlivé stroužky česneku vymáčknout z obalu, jde to snadno, a přidat k cibuli.

Nezapomeňte před servírováním sundat z rolády kuchyňský provázek, případně upozorněte stolovníky, aby tak učinili sami, až budou mít plátky rolády na talíři.

A co k vepřové roládě za low carb přílohu?

Rodina měla klasické šťouchané brambory (nejsou low carb) a salát z čerstvé zeleniny se zálivkou. Já jsem brambory vynechala a nandala si víc salátu.

Jako další vhodné low carb přílohy k vepřové roládě je například batátová nebo květáková kaše, mražená zelenina připravená na másle.

low carb masová roláda recept

Vepřová roláda low carb

Roláda z vepřové krkovice, pečená v troubě. Recept v low carb stylu, respektující pravidla nízkosacharidového stravování.
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření, pečení: 1 hod 45 min
Čas celkem: 2 hod 5 min
Porce: 4
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

  • 1 kg vepřová krkovice (vcelku)
  • 3 ks vejce
  • 50 g slanina (libovější)
  • 1 lžíce Dijonská hořčice
  • 1 ks česnek (palice vcelku)
  • 2 ks cibule (střední)
  • 1/2 lžička lněné semínko (mleté)
  • 1/2 lžička vepřové sádlo
  • Sůl
  • pepř

POSTUP

  • Vepřovou krkovici nařízneme do 2/3 a rozevřeme jako knihu.
  • Paličkou rozklepeme do tvaru pravidelného obdélníku.
  • Plát masa osolíme z obou stran, z jedné strany jej potřeme dijonskou hořčicí.
  • Slaninu nakrájíme na proužky nebo na kostky (podle toho, co za typ slaniny máme) a na troše sádla osmažíme. Přidáme vejce, osolíme a osmažíme. Necháme chladnout.
  • Mezitím si zapneme troubu na 170 °C.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky.
  • Palici česneku rozřízneme příčně napůl.
  • Na plát masa potřený hořčicí rozprostřeme usmažená vejce, srolujeme do tvaru rolády a převážeme kuchyňským provázkem.
  • Roládu položíme do pekáče spojem dolů, po bocích nasypeme cibuli a půlky palic česneku.
  • Vše lehce popepříme (používám mlýnek s pepřem, koření je vždy čerstvě mleté).
  • Zalijeme vodou tak, aby roláda byla cca 2 cm ponořená.
  • Pekáč přiklopíme poklicí a dáme do rozehřáté trouby péct na hodinu.
  • Poté poklici sundáme a pečeme dalších 30-45 minut, než se na povrchu vytvoří krustička. Roládu během této doby alespoň 2x přelijeme výpekem.
  • Nakonec vyndáme maso, cibuli i česnek stranou na talíř, výpek ze dna hrnce slijeme do rendlíku. Rendlík postavíme na plotýnku, podle hustoty omáčky přidáme cca ½ lžičky mletých lněných semínek, případně přidáme trochu vody a krátce povaříme při mírné teplotě.
  • Je-li potřeba, omáčku dochutíme, vše vrátíme do pekáče a krátce prohřejeme.

Poznámka k receptu:

Vepřovou roládu krájíme na plátky a podáváme s jakoukoliv low carb nízkosacharidovou přílohou.
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!
Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem low carb stravování. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kvalitní ořechy za výbornou cenu

>
Send this to a friend
Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/veprova-rolada-low-carb-pecena-v-troube/