LOW CARB E-KUCHAŘKy

od Lucky Grusové

Vepřová roláda low carb, pečená v troubě

Od: Petra / LadyLowCarb


Vepřové maso je dostupné a relativně levné, v kuchyni se s ním dá doslova čarovat.

Když jsem byla malá, bývala u nás na talíři vepřová kotleta. Když jsem se vdala, objevila jsem krkovici. Krkovička totiž bylo vepřové, které se pravidelně objevovalo na stole v manželově rodině. A já jsem postupně nahradila naše “domácí” kotlety za “vyvdanou” krkovici.

Tipy na low carb čtení:

JAK PÁLIT A NEUKLÁDAT

Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.

Fitplan.cz


VOŇAVÁ KUCHAŘKA

Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Paleosnadno.cz

Vepřová krkovička je hezky prorostlá, a přesto stále relativně libová, není tak suchá jako kotleta.

Plátky krkovice jsou vhodné na gril, na řízek; pokud je necháte marinovat, tak i na minutku. Krkovička vcelku je báječná na pomalé pečení, nakrájená na kostky zase do guláše.

Já jsem na víkend z krkovice udělala roládu se smaženými vejci, obloženou cibulí a česnekem. Jedná se o nízkosacharidový low carb recept, vhodný ke svátečnímu obědu nebo večeři.

Tipy k vepřové roládě

Roládu jsem pekla v oválném litinovém hrnci s poklicí, hrnec má délku (tu větší) 27 cm. Roláda z 1 kg vepřové krkovice se do hrnce vešla tak akorát. Na litinové nádobí nedám dopustit, ale v tomto případě poslouží jakýkoliv pekáč do trouby s poklicí.

V receptu je použitá celá palice česneku, rozpůlená napříč.

Mimochodem, vypadá velmi efektně. Česnek při pečení ztratí na ostrosti, naopak bude velmi jemný na chuť. Čím je česnek starší a tedy vysušenější, tím víc bude mít tendenci při rozříznutí palice se rozpadat.

[thrive_leads id=’2169′]

Po upečení můžete jednotlivé stroužky česneku vymáčknout z obalu, jde to snadno, a přidat k cibuli.

Nezapomeňte před servírováním sundat z rolády kuchyňský provázek, případně upozorněte stolovníky, aby tak učinili sami, až budou mít plátky rolády na talíři.

A co k vepřové roládě za low carb přílohu?

Rodina měla klasické šťouchané brambory (nejsou low carb) a salát z čerstvé zeleniny se zálivkou. Já jsem brambory vynechala a nandala si víc salátu.

Jako další vhodné low carb přílohy k vepřové roládě je například batátová nebo květáková kaše, mražená zelenina připravená na másle.

low carb masová roláda recept

Vepřová roláda low carb

LadyLowCarb.cz
Roláda z vepřové krkovice, pečená v troubě. Recept v low carb stylu, respektující pravidla nízkosacharidového stravování.
5 z 2 hodnocení
Prep Time 20 min
Cook Time 1 hod 45 min
Total Time 2 hod 5 min
Course Oběd, Večeře
Cuisine Česká kuchyně
Porce 4
Kalorie 731 kcal

Equipment

  • Low carb Voňavá kuchařka
  • Low carb E-kuchařky Lucky Grusové
  • Zástěra s puntíky

Ingredients
  

  • 1 kg vepřová krkovice vcelku
  • 3 ks vejce
  • 50 g slanina libovější
  • 1 lžíce Dijonská hořčice
  • 1 ks česnek palice vcelku
  • 2 ks cibule střední
  • 1/2 lžička lněné semínko mleté
  • 1/2 lžička vepřové sádlo
  • Sůl
  • pepř

Instructions
 

  • Vepřovou krkovici nařízneme do 2/3 a rozevřeme jako knihu.
  • Paličkou rozklepeme do tvaru pravidelného obdélníku.
  • Plát masa osolíme z obou stran, z jedné strany jej potřeme dijonskou hořčicí.
  • Slaninu nakrájíme na proužky nebo na kostky (podle toho, co za typ slaniny máme) a na troše sádla osmažíme. Přidáme vejce, osolíme a osmažíme. Necháme chladnout.
  • Mezitím si zapneme troubu na 170 °C.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky.
  • Palici česneku rozřízneme příčně napůl.
  • Na plát masa potřený hořčicí rozprostřeme usmažená vejce, srolujeme do tvaru rolády a převážeme kuchyňským provázkem.
  • Roládu položíme do pekáče spojem dolů, po bocích nasypeme cibuli a půlky palic česneku.
  • Vše lehce popepříme (používám mlýnek s pepřem, koření je vždy čerstvě mleté).
  • Zalijeme vodou tak, aby roláda byla cca 2 cm ponořená.
  • Pekáč přiklopíme poklicí a dáme do rozehřáté trouby péct na hodinu.
  • Poté poklici sundáme a pečeme dalších 30-45 minut, než se na povrchu vytvoří krustička. Roládu během této doby alespoň 2x přelijeme výpekem.
  • Nakonec vyndáme maso, cibuli i česnek stranou na talíř, výpek ze dna hrnce slijeme do rendlíku. Rendlík postavíme na plotýnku, podle hustoty omáčky přidáme cca ½ lžičky mletých lněných semínek, případně přidáme trochu vody a krátce povaříme při mírné teplotě.
  • Je-li potřeba, omáčku dochutíme, vše vrátíme do pekáče a krátce prohřejeme.

Notes

Vepřovou roládu krájíme na plátky a podáváme s jakoukoliv low carb nízkosacharidovou přílohou.
Keyword Bez lepku, Keto, Low carb, Primal
Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem low carb, jak nízkosacharidové stravování ovlivňuje naše zdraví i psychickou pohodu. Nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

Dotazy nebo komentáře? Sem s nimi!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kvalitní ořechy za výbornou cenu