Vepřové maso je dostupné a relativně levné, v kuchyni se s ním dá doslova čarovat.
Když jsem byla malá, bývala u nás na talíři vepřová kotleta. Když jsem se vdala, objevila jsem krkovici. Krkovička totiž bylo vepřové, které se pravidelně objevovalo na stole v manželově rodině. A já jsem postupně nahradila naše “domácí” kotlety za “vyvdanou” krkovici.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Vepřová krkovička je hezky prorostlá, a přesto stále relativně libová, není tak suchá jako kotleta.
Plátky krkovice jsou vhodné na gril, na řízek; pokud je necháte marinovat, tak i na minutku. Krkovička vcelku je báječná na pomalé pečení, nakrájená na kostky zase do guláše.
Já jsem na víkend z krkovice udělala roládu se smaženými vejci, obloženou cibulí a česnekem. Jedná se o nízkosacharidový low carb recept, vhodný ke svátečnímu obědu nebo večeři.
Tipy k vepřové roládě
Roládu jsem pekla v oválném litinovém hrnci s poklicí, hrnec má délku (tu větší) 27 cm. Roláda z 1 kg vepřové krkovice se do hrnce vešla tak akorát. Na litinové nádobí nedám dopustit, ale v tomto případě poslouží jakýkoliv pekáč do trouby s poklicí.
V receptu je použitá celá palice česneku, rozpůlená napříč.
Mimochodem, vypadá velmi efektně. Česnek při pečení ztratí na ostrosti, naopak bude velmi jemný na chuť. Čím je česnek starší a tedy vysušenější, tím víc bude mít tendenci při rozříznutí palice se rozpadat.
[thrive_leads id=’2169′]
Po upečení můžete jednotlivé stroužky česneku vymáčknout z obalu, jde to snadno, a přidat k cibuli.
Nezapomeňte před servírováním sundat z rolády kuchyňský provázek, případně upozorněte stolovníky, aby tak učinili sami, až budou mít plátky rolády na talíři.
A co k vepřové roládě za low carb přílohu?
Rodina měla klasické šťouchané brambory (nejsou low carb) a salát z čerstvé zeleniny se zálivkou. Já jsem brambory vynechala a nandala si víc salátu.
Jako další vhodné low carb přílohy k vepřové roládě je například batátová nebo květáková kaše, mražená zelenina připravená na másle.
Vepřová roláda low carb
Equipment
- Low carb Voňavá kuchařka
- Low carb E-kuchařky Lucky Grusové
- Zástěra s puntíky
Ingredients
- 1 kg vepřová krkovice vcelku
- 3 ks vejce
- 50 g slanina libovější
- 1 lžíce Dijonská hořčice
- 1 ks česnek palice vcelku
- 2 ks cibule střední
- 1/2 lžička lněné semínko mleté
- 1/2 lžička vepřové sádlo
- Sůl
- pepř
Instructions
- Vepřovou krkovici nařízneme do 2/3 a rozevřeme jako knihu.
- Paličkou rozklepeme do tvaru pravidelného obdélníku.
- Plát masa osolíme z obou stran, z jedné strany jej potřeme dijonskou hořčicí.
- Slaninu nakrájíme na proužky nebo na kostky (podle toho, co za typ slaniny máme) a na troše sádla osmažíme. Přidáme vejce, osolíme a osmažíme. Necháme chladnout.
- Mezitím si zapneme troubu na 170 °C.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky.
- Palici česneku rozřízneme příčně napůl.
- Na plát masa potřený hořčicí rozprostřeme usmažená vejce, srolujeme do tvaru rolády a převážeme kuchyňským provázkem.
- Roládu položíme do pekáče spojem dolů, po bocích nasypeme cibuli a půlky palic česneku.
- Vše lehce popepříme (používám mlýnek s pepřem, koření je vždy čerstvě mleté).
- Zalijeme vodou tak, aby roláda byla cca 2 cm ponořená.
- Pekáč přiklopíme poklicí a dáme do rozehřáté trouby péct na hodinu.
- Poté poklici sundáme a pečeme dalších 30-45 minut, než se na povrchu vytvoří krustička. Roládu během této doby alespoň 2x přelijeme výpekem.
- Nakonec vyndáme maso, cibuli i česnek stranou na talíř, výpek ze dna hrnce slijeme do rendlíku. Rendlík postavíme na plotýnku, podle hustoty omáčky přidáme cca ½ lžičky mletých lněných semínek, případně přidáme trochu vody a krátce povaříme při mírné teplotě.
- Je-li potřeba, omáčku dochutíme, vše vrátíme do pekáče a krátce prohřejeme.