Recept na dnešní low carb oběd, který jsem měla na stole nejenom já, ale i moji milí rodinní příslušníci, kteří se nízkosacharidově nestravují. A mám to z první ruky: moc jim chutnalo!
Dnes to bude o vepřovém plecku, univerzálním mase, které se v kuchyni dá využít na sto způsobů (a dost možná ještě víc).
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Původně jsem jej chtěla upéct v troubě, ale jako na potvoru mi – po téměř 20 letech! – trouba odešla, a tak, než si pořídím novou, jsem odkázaná na svoje stále funkční plotýnky na varné desce.
Nedávno jsem si pořídila parádní LITINOVÝ HRNEC, tak jsem se ho rozhodla vyzkoušet.
Zelenina k dušenému masu
Vepřové plecko jsem pomalu dusila s kořenovou zeleninou z balíčku zelenina do polévky (koupíte v každém lepším obchodě).
Měkčí zelenina se rozvařila a krásně zahustila omáčku, špalíčky mrkve zůstaly na skus tak akorát a celé se to na jazyku až rozplývalo.
TIP: Balíček se zeleninou na polévku kupuju domů pravidelně. Uložený na chladném místě dlouho vydrží a já mám kam sáhnout, když mi dojdou zásoby běžné zeleniny.
V balíčku obvykle bývá: kořenová zelenina (mrkev, kořen petržele, celer), stroužek dva česneku, cibulka, zelená snítka petrželky, občas kousek kedlubny.
Low carb příloha k dušenému plecku
Jako přílohu jsem si dávala kopeček ne-bramborové kaše z batátů, které jsem uvařila a ušťouchala se zakysanou smetanou.
Stačí jen trochu, dušené plecko se zeleninou nasytí dostatečně.
Vepřové plecko dušené s kořenovou zeleninou
Equipment
- Low carb Voňavá kuchařka
- Kartáč na zeleninu
- Zástěra s puntíky
Ingredients
- 600 g vepřové plecko
- 150 ml Rajčatové pyré
- 1,5 dcl červené víno
- 1 balíček zelenina do polévky
- 2 lžíce vepřové sádlo
- 2 stroužek česnek
- 2 ks Bobkový list
- 5 kuličky Nové koření
- 10 kuličky černý pepř
- Sůl
- pepř
Instructions
- Vepřové plecko pokrájíme na kostky cca 3×3 cm velké.
- Očistíme zeleninu z balíčku do polévky. V receptu jsem použila: 3 střední mrkve (oškrabat a nakrájet na špalíky), asi 5 cm dlouhý kousek pórku (nakrájet na kolečka), 1 kořen střední petržele (oškrabat, nakrájet na menší špalíčky), kousek celerové bulvy, střední cibule (oloupat, nakrájet na klínky – nikoliv nadrobno).
- V kastrolu rozpálíme sádlo a vhodíme na něj kostky masa. Posolíme, opepříme. Zprudka orestujeme. Až maso pustí šťávu, přisypeme připravenou zeleninu. Promícháme a opékáme, dokud se tekutina nevypaří.
- Přilijeme víno, mícháme, dokud se neodpaří.
- Zalijeme vodou, aby bylo maso se zeleninou z poloviny ponořené. Můžeme ještě trochu přisolit, abychom dochutili zeleninu. Přidáme kuličky pepře, nového koření, bobkový list. Přiklopíme pokličkou, stáhneme teplotu a necháme dusit, jen mírně probublávat. Zhruba do hodiny by mělo být maso měkké – kontrolujte případně průběžně, aby se vám kostky plecka nerozpadly.
- Když už je maso téměř měkké, přidáme rajčatovou passatu a utřený česnek, promícháme a necháme dojít. Nakonec podle chuti dosolíme či opepříme, posypeme snítkou zelených bylinek, které byly v balíčku na polévku (petrželková nať), případně vylovíme koření a podáváme.
Notes
[thrive_leads id=’2169′]
Pár tipů a rad
Alkoholu ve víně se nebojte, ten se při vaření vypaří, ale chuť vína zůstane. Můj muž, když jsem vepřové plecko pod pokličkou dusila, kroužil kolem a ptal se, jestli náhodou nedělám hovězí líčka. Tak ty budou příště, zlato!
Rajčatová passata jsou v podstatě rozdrcená rajčata, mrkněte, aby nebyla doslazovaná! Kupuju obvykle passatu od Valfrutty, osvědčila se mi.
Než hrnec přiklopíte pokličkou, dává se k plecku koření – kuličky pepře, nového koření, bobkový list.
Když je jídlo hotové, může se koření v pokrmu nechat (jídlo tak získá na jisté rustikálnosti), nebo kuličky vylovit.
Kdo si chce usnadnit práci, nechť hned na začátku zabalí koření do kousku gázy. Koření pokrm ochutí a po uvaření gázu jednoduše vyndáme z hrnce, nemusíme lovit kuličky samostatně.
Jídla z jednoho hrnce mám moc ráda, nenadělá se tolik nádobí. Třeba v zahraničí jsou tyhle pokrmy oblíbené, kdo chce, ať zadá do vyhledávače pojmy casserole nebo beef stew (pomalu dušené hovězí), inspirace najdete mraky!
Jinak jsem propadla litinovému nádobí, k nové troubě budu mít i novou varnou desku, sklokeramiku vyměním za indukci.
Pořídila jsem si pár kousků litinového nádobí (ach! spokojenost!). V litině se vaří trochu jinak, když tomu přijdete na kloub, zamilujete se, a navíc litinové nádobí je vhodné také na indukci.
E-shop s přehlídkou litinového nádobí najdete TADY.