Vepřové plecko dušené s kořenovou zeleninou

Od: Petra / LadyLowCarb

Kvalitní MANDLOVOU MOUKU pro low carb koupíte výhodně

v e-shopu Grizly.cz


Recept na dnešní low carb oběd, který jsem měla na stole nejenom já, ale i moji milí rodinní příslušníci, kteří se nízkosacharidově nestravují. A mám to z první ruky: moc jim chutnalo!

Dnes to bude o vepřovém plecku, univerzálním mase, které se v kuchyni dá využít na sto způsobů (a dost možná ještě víc).

Tipy na low carb čtení:


JAK PÁLIT A NEUKLÁDAT

Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.

Fitplan.cz


VOŇAVÁ KUCHAŘKA

Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Paleosnadno.cz

Původně jsem jej chtěla upéct v troubě, ale jako na potvoru mi – po téměř 20 letech! – trouba odešla, a tak, než si pořídím novou, jsem odkázaná na svoje stále funkční plotýnky na varné desce.

Nedávno jsem si pořídila parádní LITINOVÝ HRNEC, tak jsem se ho rozhodla vyzkoušet.

dušené maso v litinovém hrnci

Zelenina k dušenému masu

Vepřové plecko jsem pomalu dusila s kořenovou zeleninou z balíčku zelenina do polévky (koupíte v každém lepším obchodě).

Měkčí zelenina se rozvařila a krásně zahustila omáčku, špalíčky mrkve zůstaly na skus tak akorát a celé se to na jazyku až rozplývalo.

TIP: Balíček se zeleninou na polévku kupuju domů pravidelně. Uložený na chladném místě dlouho vydrží a já mám kam sáhnout, když mi dojdou zásoby běžné zeleniny.

V balíčku obvykle bývá: kořenová zelenina (mrkev, kořen petržele, celer), stroužek dva česneku, cibulka, zelená snítka petrželky, občas kousek kedlubny.

Low carb příloha k dušenému plecku

Jako přílohu jsem si dávala kopeček ne-bramborové kaše z batátů, které jsem uvařila a ušťouchala se zakysanou smetanou.

Stačí jen trochu, dušené plecko se zeleninou nasytí dostatečně.

low carb dušené vepřové plecko

Vepřové plecko dušené s kořenovou zeleninou

Skvělý low carb oběd z jednoho hrnce, vyzkoušejte!
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření, pečení: 1 hod
Čas celkem: 1 hod 15 min
Porce: 3
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

POSTUP

  • Vepřové plecko pokrájíme na kostky cca 3×3 cm velké.
  • Očistíme zeleninu z balíčku do polévky. V receptu jsem použila: 3 střední mrkve (oškrabat a nakrájet na špalíky), asi 5 cm dlouhý kousek pórku (nakrájet na kolečka), 1 kořen střední petržele (oškrabat, nakrájet na menší špalíčky), kousek celerové bulvy, střední cibule (oloupat, nakrájet na klínky – nikoliv nadrobno).
  • V kastrolu rozpálíme sádlo a vhodíme na něj kostky masa. Posolíme, opepříme. Zprudka orestujeme. Až maso pustí šťávu, přisypeme připravenou zeleninu. Promícháme a opékáme, dokud se tekutina nevypaří.
  • Přilijeme víno, mícháme, dokud se neodpaří.
  • Zalijeme vodou, aby bylo maso se zeleninou z poloviny ponořené. Můžeme ještě trochu přisolit, abychom dochutili zeleninu. Přidáme kuličky pepře, nového koření, bobkový list. Přiklopíme pokličkou, stáhneme teplotu a necháme dusit, jen mírně probublávat. Zhruba do hodiny by mělo být maso měkké – kontrolujte případně průběžně, aby se vám kostky plecka nerozpadly.
  • Když už je maso téměř měkké, přidáme rajčatovou passatu a utřený česnek, promícháme a necháme dojít. Nakonec podle chuti dosolíme či opepříme, posypeme snítkou zelených bylinek, které byly v balíčku na polévku (petrželková nať), případně vylovíme koření a podáváme. 

Poznámka k receptu:

Pro low carb dušené plecko doporučuju jako nízkosacharidovou přílohu šťouchané batáty se zakysankou (stačí trochu), dobré jsou i grusetky od Lucky Grusové.
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!

Pár tipů a rad

Alkoholu ve víně se nebojte, ten se při vaření vypaří, ale chuť vína zůstane. Můj muž, když jsem vepřové plecko pod pokličkou dusila, kroužil kolem a ptal se, jestli náhodou nedělám hovězí líčka. Tak ty budou příště, zlato!

Rajčatová passata jsou v podstatě rozdrcená rajčata, mrkněte, aby nebyla doslazovaná! Kupuju obvykle passatu od Valfrutty, osvědčila se mi.

Než hrnec přiklopíte pokličkou, dává se k plecku koření – kuličky pepře, nového koření, bobkový list.

Když je jídlo hotové, může se koření v pokrmu nechat (jídlo tak získá na jisté rustikálnosti), nebo kuličky vylovit.

Kdo si chce usnadnit práci, nechť hned na začátku zabalí koření do kousku gázy. Koření pokrm ochutí a po uvaření gázu jednoduše vyndáme z hrnce, nemusíme lovit kuličky samostatně.

Jídla z jednoho hrnce mám moc ráda, nenadělá se tolik nádobí. Třeba v zahraničí jsou tyhle pokrmy oblíbené, kdo chce, ať zadá do vyhledávače pojmy casserole nebo beef stew (pomalu dušené hovězí), inspirace najdete mraky!

Jinak jsem propadla litinovému nádobí, k nové troubě budu mít i novou varnou desku, sklokeramiku vyměním za indukci.

Pořídila jsem si pár kousků litinového nádobí (ach! spokojenost!). V litině se vaří trochu jinak, když tomu přijdete na kloub, zamilujete se, a navíc litinové nádobí je vhodné také na indukci.

E-shop s přehlídkou litinového nádobí najdete TADY.

Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem low carb stravování. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kvalitní ořechy za výbornou cenu

>
Send this to a friend
Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/veprove-plecko-dusene-s-korenovou-zeleninou/