Mandlová mouka za super cenu u Grizly.cz - VYZKOUŠEJTE! »

low carb oběd: dušené vepřové plecko z jednoho hrnce

Vepřové plecko dušené s kořenovou zeleninou

Recept na dnešní low carb oběd, který jsem měla na stole nejenom já, ale i moji milí rodinní příslušníci, kteří se nízkosacharidově nestravují. A mám to z první ruky: moc jim chutnalo!

Dnes to bude o vepřovém plecku, univerzálním mase, které se v kuchyni dá využít na sto způsobů (a dost možná ještě víc). Původně jsem jej chtěla upéct v troubě, ale jako na potvoru mi – po téměř 20 letech! – trouba odešla, a tak, než si pořídím novou, jsem odkázaná na svoje stále funkční plotýnky na varné desce.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:


>> Low carb e-kuchařky Lucky Grusové
Chcete zkusit low carb a nevíte, co vařit? Zkuste osvědčené recepty Lucie Grusové. Low carb, paleo, Whole30. Klikněte a podívejte se.

>> Kniha Jak pálit a neukládat
Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Nedávno jsem si pořídila parádní LITINOVÝ HRNEC, tak jsem se ho rozhodla vyzkoušet. Vepřové plecko jsem pomalu dusila s kořenovou zeleninou z balíčku zelenina do polévky (koupíte v každém lepším obchodě). Měkčí zelenina se rozvařila a krásně zahustila omáčku, špalíčky mrkve zůstaly na skus tak akorát a celé se to na jazyku až rozplývalo.

Jdeme na to!

Dušené vepřové plecko s kořenovou zeleninou
Čas přípravy
15 mins
Čas vaření
50 mins
Čas přípravy celkem
1 hr 5 mins
 

Skvělý low carb oběd z jednoho hrnce, vyzkoušejte!

Porce: 3
Autor: Lady LowCarb
Ingredience
  • 600 g vepřové plecko
  • 150 ml rajčatová passata
  • 1,5 dcl červené víno
  • 1 balíček zelenina do polévky
  • 2 lžíce sádlo
  • 2 stroužky česnek
  • 2 ks bobkový list
  • 5 kuliček nové koření
  • 10 kuliček černý pepř
  • sůl
  • pepř
Postup
  1. Vepřové plecko pokrájíme na kostky cca 3×3 cm velké.

  2. Očistíme zeleninu z balíčku do polévky. V receptu jsem použila: 3 střední mrkve (oškrabat a nakrájet na špalíky), asi 5 cm dlouhý kousek pórku (nakrájet na kolečka), 1 kořen střední petržele (oškrabat, nakrájet na menší špalíčky), kousek celerové bulvy, střední cibule (oloupat, nakrájet na klínky – nikoliv nadrobno).

  3. V kastrolu rozpálíme sádlo a vhodíme na něj kostky masa. Posolíme, opepříme. Zprudka orestujeme. Až maso pustí šťávu, přisypeme připravenou zeleninu. Promícháme a opékáme, dokud se tekutina nevypaří.

  4. Přilijeme víno, mícháme, dokud se neodpaří.

  5. Zalijeme vodou, aby bylo maso se zeleninou z poloviny ponořené. Můžeme ještě trochu přisolit, abychom dochutili zeleninu. Přidáme kuličky pepře, nového koření, bobkový list. Přiklopíme pokličkou, stáhneme teplotu a necháme dusit, jen mírně probublávat. Zhruba do hodiny by mělo být maso měkké – kontrolujte případně průběžně, aby se vám kostky plecka nerozpadly.

  6. Když už je maso téměř měkké, přidáme rajčatovou passatu a utřený česnek, promícháme a necháme dojít. Nakonec podle chuti dosolíme či opepříme, posypeme snítkou zelených bylinek, které byly v balíčku na polévku (petrželková nať), případně vylovíme koření a podáváme. 

Poznámky k receptu

Pro low carb dušené plecko doporučuju jako nízkosacharidovou přílohu šťouchané batáty se zakysankou (stačí trochu), dobré jsou i grusetky od Lucky Grusové.

low carb recept plecko se zeleninou

Vepřové plecko low carb: tipy a rady

  • Jako přílohu jsem si dávala kopeček ne-bramborové kaše z batátů, které jsem uvařila a ušťouchala se zakysanou smetanou. Stačí jen trochu, dušené plecko se zeleninou nasytí dostatečně.
  • Balíček se zeleninou na polévku kupuju domů pravidelně. Uložený na chladném místě dlouho vydrží a já mám kam sáhnout, když mi dojdou zásoby běžné zeleniny. V balíčku obvykle bývá: kořenová zelenina (mrkev, kořen petržele, celer), stroužek dva česneku, cibulka, zelená snítka petrželky, občas kousek kedlubny.
  • Alkoholu ve víně se nebojte, ten se při vaření vypaří, ale chuť vína zůstane. Můj muž, když jsem vepřové plecko pod pokličkou dusila, kroužil kolem a ptal se, jestli náhodou nedělám hovězí líčka. Tak ty budou příště, zlato 😉
  • Rajčatová passata jsou v podstatě rozšmelcovaná rajčata, mrkněte, aby nebyla doslazovaná! Kupuju obvykle passatu od Valfrutty, osvědčila se mi.
  • Než hrnec přiklopíte pokličkou, dává se k plecku koření – kuličky pepře, nového koření, bobkový list. Když je jídlo hotové, může se koření v pokrmu nechat (jídlo tak získá na jisté rustikálnosti), nebo kuličky vylovit. Kdo si chce usnadnit práci, nechť hned na začátku zabalí koření do kousku gázy. Koření pokrm ochutí a po uvaření gázu jednoduše vyndáme z hrnce, nemusíme lovit kuličky samostatně.
  • Jídla z jednoho hrnce mám moc ráda, nenadělá se tolik nádobí. Třeba v zahraničí jsou tyhle pokrmy oblíbené, kdo chce, ať zadá do vyhledávače pojmy casserole nebo stew (pomalu dušené hovězí), inspirace najdete mraky!
  • Jinak jsem propadla litinovému nádobí, k nové troubě budu mít i novou varnou desku, sklokeramiku vyměním za indukci. Pořídila jsem si pár kousků litinového nádobí (ach! spokojenost!), tak jsem ráda, že jsem spláchla víc much jednou ranou. V litině se vaří trochu jinak, když tomu přijdete na kloub, zamilujete se, a navíc litinové nádobí je vhodné také na indukci. E-shop s přehlídkou litinového nádobí najdete TADY.

low carb oběd: dušené vepřové plecko z jednoho hrnce

Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

    Petra / LadyLowCarb

    Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

  • Petra / LadyLowCarb napsal:

    Dobrý den,

    už jsem začínala lekat, co přijde po první větě 😉 Děkuji za komentář, pobavil!

    Já mám doma balíček se zeleninou do polévky pořád, dá se s ní při vaření kouzlit, nejen do polévky, ale i k masu, případně z pečené kořenové zeleniny vyšlehám skvělou omáčku.

    Mějte se hezky a ať se daří, Petra

  • Mirka napsal:

    Dobrý den, musím říci, že kombinace vypadala děsivě. Jakmile se ale rozlila po obýváku vůně, už jsem nepochybovala. Naprostá bomba!!! 🙂 Děkuji za inspiraci.


  • >

    Sdílej s přáteli

    Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/veprove-plecko-dusene-s-korenovou-zeleninou/