Go Back
low carb boršč

Boršč

Hutná a výživná polévka ve stylu low carb, z červené řepy a hromady další dobré zeleniny.
0 z 0 hodnocení
Print Pin
Course: polévky
Cuisine: česká kuchyně
Prep Time: 2 hod
Cook Time: 30 min
Total Time: 2 hod 30 min
Servings: 6
Author: Lady LowCarb

Ingredients

Vývar

  • 600 g hovězí kližka nebo plecko
  • 2 l voda
  • 3 ks bobkový list
  • 10 kuliček nové koření
  • 15 kuliček pepř
  • sůl

Zelenina do boršče

  • 2 ks červená řepa středně velká
  • 2 ks mrkev středně velká
  • 1 ks cibule
  • 200 g červené zelí
  • 80 g celer
  • 50 g petržel kořen
  • 300 ml rajčatové pyré passata
  • 100 g slanina
  • 2 lžíce mletá paprika sladká
  • 2 lžíce sádlo
  • jablečný ocet fermentovaný
  • sůl
  • pepř

Instructions

  • Do velkého hrnce nalejeme studenou vodu, osolíme, vložíme koření a maso. Přivedeme k varu, stáhneme teplotu plotýnky na minimum a necháme pod pokličkou táhnout (probublávat) alespoň 2-3 hodiny, nebo než je maso měkké. Sbíráme pěnu, která se na povrchu polévky vytvoří.
  • Když je vývar hotový, vyjmeme maso a dám jej stranou, vývar scedíme.
  • Připravíme si velkou pánev, na které rozehřejeme sádlo. Mezitím si oloupeme řepu a nakrájíme na kostky, mrkev oškrabeme a nakrájíme na kolečka, to samé petržel, cibuli a celer oloupeme a pokrájíme. Zelí omyjeme a pokrájíme.
  • Na rozehřáté sádlo vhodíme slaninu, opečeme, přidáme řepu s cibulí, chvíli restujeme a nakonec přisypeme zbytek zeleniny. Osolíme a opepříme. Pilně obracíme, aby se zelenina nepřipálila. Asi po deseti minutách zalejeme dvěma naběračkami vývaru a přilijeme rajčatové pyré. Stáhneme teplotu a směs podusíme, měla by mírně probublávat.
  • Podušenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vývarem, přidáme maso pokrájené na kousky a krátce povaříme.
  • Stáhneme z plotny, ochutíme octem, podle chuti dosolíme a opepříme.
  • Před podáváním ozdobíme kopečkem zakysané smetany.

Notes

Příprava: vývar 2-3 hodiny (než bude hovězí maso měkké) + dokončení 30 minut.