Go Back
low carb zeleninová polévka

Zeleninová low carb polévka

Výborná polévka ze zeleniny, vařená v litinovém hrnci, nízkosacharidová, vhodná pro low carb dietu.
5 z 1 hodnocení
Print Pin
Course: polévky
Cuisine: česká kuchyně
Prep Time: 10 min
Cook Time: 30 min
Servings: 3
Author: Lady LowCarb

Ingredients

  • 1 balíček zelenina do polévky
  • 1 lžíce zakysaná smetana vrchovatá
  • 1 hrstička červená čočka
  • 2 stroužky česnek
  • jablečný ocet
  • sůl
  • zelená petrželka kudrnka na ozdobu
  • polévkové bylinky sušené, volitelně
  • 1 lžíce sádlo

Instructions

  • Zeleninu očistíme, oškrábeme, nakrájíme na špalíčky. K čištění jsem si oblíbila tenhle dřevěný KARTÁČ NA ZELENINU. Cibuli oloupeme a nahrubo pokrájíme.
  • Vezmeme hrnec se silným dnem, můj favorit je LITINOVÝ HRNEC, použila jsem menší o pr. 20 cm, je max. na 4 porce polévky.
  • V hrnci rozehřejeme sádlo. Jakmile se začnou na dně hrnce v sádle tvořit jemné bublinky, nastal čas vhodit dovnitř zeleninu.
  • Zeleninu restujeme na středním plamenu asi 5-8 minut, přitom občas zamícháme, aby se nepřipálila a byla osmažená ze všech stran.
  • Mezitím si dáme vařit vodu do konvice, cca 1,6 l (u mě plná rychlovarná konvice).
  • Zalijeme zeleninu horkou vodou, osolíme, stáhneme plamen na nízkou teplotu. Hrnec přikryjeme poklicí a necháme pomalu vařit, neboli táhnout, dokud zelenina nezměkne.
  • Zhruba na posledních 5 minut přidáme červenou čočku. Červená čočka má tu výhodu, že je uvařená cobydup.
  • Rozestřeme 2 stroužky oloupaného česneku a přihodíme do polévky.
  • Stáhneme z plotýnky, přidáme zakysanou smetanu a dále už nevaříme (smetana by se v polévce mohla srazit).
  • Zeleninu a čočku v polévce rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem na krém, ochutíme jablečným octem, polévkovými bylinkami a dosolíme.
  • Na talíři ozdobíme petrželkou kudrnkou, která bývá součástí balení zeleniny do polévky.

Notes

Napsala bych, že polévky vyzbyde pro 4, jenže je tak dobrá, že jsme ji "zlikvidovali" během chvíle ve třech!