Go Back

Blanšírovaný květák jako low carb příloha

Velmi univerzální recept na využití květáku v low carb & keto nízkosacharidovém stravování.
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
5 z 2 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 5 min
Vaření, pečení: 5 min
Chlazení: 15 min
Čas celkem: 25 min
Porce: 4
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

  • 1 ks květák
  • voda
  • sůl
  • ledová voda (na zchlazení)

POSTUP

  • Květák předem opláchneme, případně očistíme kartáčem na zeleninu a rozebereme na růžičky stejně velké, v průměru asi 4 cm. Větší růžičky přeřízneme napůl. Košťál lze blanšírovat také, pokrájejte ho na menší kousky.
  • Připravíme si velkou mísu, napustíme do ní studenou vodu, ideálně přidáme kostky ledu.
  • Ve větším hrnci přivedeme k varu větší množství vody, důkladně osolíme. Voda má být slaná asi jako na těstoviny, nebo jako mořská voda.
  • Do vroucí vody opatrně vložíme růžičky květáku, jen tak, aby zaplnily povrch. Pokud bychom dali květáku hodně, zastavili bychom var vody a růžičky by se nemusely rovnoměrně provařit.
  • Po 4 minutách květák opatrně vyjmeme, sama si pomáhám velkou děrovanou lžící. Přendáme do cedníku, propláchneme studenou vodou a vložíme do mísy s vodou ledovou.
  • Takto pokračujeme, až zpracujeme celý květák.

Poznámka k receptu:

Vychlazené okapané růžičky květáku použijeme jako přílohu k low carb jídlu nebo svačině, případně uložíme do ledničky na pozdější použití, nebo zamrazíme.

Orientační výživové hodnoty na 1 porci:

Množství: 200g | Kalorie: 60kcal | Sacharidy: 8g | Bílkoviny: 4g | Tuky: 0.6g
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!