Květák předem opláchneme, případně očistíme kartáčem na zeleninu a rozebereme na růžičky stejně velké, v průměru asi 4 cm. Větší růžičky přeřízneme napůl. Košťál lze blanšírovat také, pokrájejte ho na menší kousky.
Připravíme si velkou mísu, napustíme do ní studenou vodu, ideálně přidáme kostky ledu.
Ve větším hrnci přivedeme k varu větší množství vody, důkladně osolíme. Voda má být slaná asi jako na těstoviny, nebo jako mořská voda.
Do vroucí vody opatrně vložíme růžičky květáku, jen tak, aby zaplnily povrch. Pokud bychom dali květáku hodně, zastavili bychom var vody a růžičky by se nemusely rovnoměrně provařit.
Po 4 minutách květák opatrně vyjmeme, sama si pomáhám velkou děrovanou lžící. Přendáme do cedníku, propláchneme studenou vodou a vložíme do mísy s vodou ledovou.
Takto pokračujeme, až zpracujeme celý květák.
Notes
Vychlazené okapané růžičky květáku použijeme jako přílohu k low carb jídlu nebo svačině, případně uložíme do ledničky na pozdější použití, nebo zamrazíme.
Keyword Bez lepku, Bez vajec, Keto, Low carb, Paleo, Primal, Vegetariánské