Go Back

Blanšírovaný květák jako low carb příloha

LadyLowCarb.cz
Velmi univerzální recept na využití květáku v low carb & keto nízkosacharidovém stravování.
5 z 2 hodnocení
Prep Time 5 min
Cook Time 5 min
Chlazení 15 min
Total Time 25 min
Course Příloha
Cuisine Česká kuchyně
Porce 4
Kalorie 60 kcal

Equipment

  • Low carb E-kuchařky Lucky Grusové
  • Kastrol Lamart s poklicí
  • Kartáč na zeleninu

Ingredients
  

  • 1 ks květák
  • voda
  • sůl
  • ledová voda na zchlazení

Instructions
 

  • Květák předem opláchneme, případně očistíme kartáčem na zeleninu a rozebereme na růžičky stejně velké, v průměru asi 4 cm. Větší růžičky přeřízneme napůl. Košťál lze blanšírovat také, pokrájejte ho na menší kousky.
  • Připravíme si velkou mísu, napustíme do ní studenou vodu, ideálně přidáme kostky ledu.
  • Ve větším hrnci přivedeme k varu větší množství vody, důkladně osolíme. Voda má být slaná asi jako na těstoviny, nebo jako mořská voda.
  • Do vroucí vody opatrně vložíme růžičky květáku, jen tak, aby zaplnily povrch. Pokud bychom dali květáku hodně, zastavili bychom var vody a růžičky by se nemusely rovnoměrně provařit.
  • Po 4 minutách květák opatrně vyjmeme, sama si pomáhám velkou děrovanou lžící. Přendáme do cedníku, propláchneme studenou vodou a vložíme do mísy s vodou ledovou.
  • Takto pokračujeme, až zpracujeme celý květák.

Notes

Vychlazené okapané růžičky květáku použijeme jako přílohu k low carb jídlu nebo svačině, případně uložíme do ledničky na pozdější použití, nebo zamrazíme.
Keyword Bez lepku, Bez vajec, Keto, Low carb, Paleo, Primal, Vegetariánské