Vezmeme si k ruce větší hrnec se silnějším dnem, rozpálíme plotýnku a do hrnce vhodíme sádlo nebo přepuštěné máslo. Necháme rozehřát, až se vzduch nad dnem hrnce začne chvět.
Mezitím si oškrábeme mrkve, oloupeme cibuli. Mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na klínky. Vhodíme do hrnce s roztopeným sádlem. Lehce posolíme. Mícháme, aby se zelenina nepřichytila. Jakmile získá světlounce zlatou barvu, přihodíme na kostičky nakrájené uzené maso. Opět mícháme a počkáme, až se uzené opeče.
Zasypeme lžící sladké mleté papriky, teď už jen párkrát míchneme a zalijeme vývarem (případně vodou). Osolíme, vložíme bobkové listy, nové koření a černý pepř.
Přidáme kysané zelí. Pokud je zelí nakrájené na dlouhé nudličky, můžete ho ještě překrojit, aby v polévce nebyly velké kusy.
Zvolna vaříme, dokud není zelí měkké (trvá to asi půl hodiny).
Vyjmeme koření, případně ještě dosolíme. Stáhneme z plotny a vmícháme zakysanou smetanu, už nevaříme! Případně můžeme přidat kopeček zakysanky až na talíř při servírování.
Notes
Zelná polévka zahřeje a zasytí, je ideální pro chladnější dny.
Keyword Bez lepku, Bez vajec, Keto, Low carb, Primal