Go Back
zelná polévka low carb

Zelná polévka (low carb)

LadyLowCarb.cz
Výborná a sytá: taková je zelňačka, připravená tak, aby splňovala kritéria nízkosacharidové diety. 
5 z 2 hodnocení
Prep Time 10 min
Cook Time 45 min
Total Time 55 min
Course Polévka
Cuisine Česká kuchyně
Porce 5
Kalorie 252 kcal

Equipment

  • Low carb Voňavá kuchařka
  • Kartáč na zeleninu

Ingredients
  

  • 2 ks mrkev
  • 2 ks cibule
  • 1 lžíce Mletá paprika sladká
  • 2 ks Bobkový list
  • 6 kuličky Nové koření
  • 10 kuličky černý pepř
  • 100 g šunkové kostičky nebo klobáska
  • 500 g kysané zelí
  • 1,5 l Hovězí vývar nebo voda
  • 2 lžíce vepřové sádlo
  • 200 ml zakysaná smetana tučnější
  • Sůl

Instructions
 

  • Vezmeme si k ruce větší hrnec se silnějším dnem, rozpálíme plotýnku a do hrnce vhodíme sádlo nebo přepuštěné máslo. Necháme rozehřát, až se vzduch nad dnem hrnce začne chvět.
  • Mezitím si oškrábeme mrkve, oloupeme cibuli. Mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na klínky. Vhodíme do hrnce s roztopeným sádlem. Lehce posolíme. Mícháme, aby se zelenina nepřichytila. Jakmile získá světlounce zlatou barvu, přihodíme na kostičky nakrájené uzené maso. Opět mícháme a počkáme, až se uzené opeče.
  • Zasypeme lžící sladké mleté papriky, teď už jen párkrát míchneme a zalijeme vývarem (případně vodou). Osolíme, vložíme bobkové listy, nové koření a černý pepř. 
  • Přidáme kysané zelí. Pokud je zelí nakrájené na dlouhé nudličky, můžete ho ještě překrojit, aby v polévce nebyly velké kusy. 
  • Zvolna vaříme, dokud není zelí měkké (trvá to asi půl hodiny).
  • Vyjmeme koření, případně ještě dosolíme. Stáhneme z plotny a vmícháme zakysanou smetanu, už nevaříme! Případně můžeme přidat kopeček zakysanky až na talíř při servírování.

Notes

Zelná polévka zahřeje a zasytí, je ideální pro chladnější dny. 
Keyword Bez lepku, Bez vajec, Keto, Low carb, Primal