Go Back
low carb dýňový cheesecake

Dýňový cheesecake low carb

LadyLowCarb.cz
Báječný dýňový cheesecake, recept do kulaté dortové formy o pr. 24 cm.
4 z 1 hodnocení
Prep Time 20 min
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 20 min
Course Dezert
Cuisine Americká kuchyně
Porce 8 ks
Kalorie 476 kcal

Equipment

  • Low carb Voňavá kuchařka
  • Nastavitelná forma na dort
  • Zástěra s puntíky

Ingredients
  

  • 120 g Mandlová mouka
  • 60 g máslo
  • 1 lžíce XYLITOL low carb cukr low carb sladidlo (nebo Erythritol)
  • 1/2 lžička vanilková esence
  • 250 g dýňové pyré z 1 dýně Hokaido cca 1-1,5 kg
  • 500 g čerstvý sýr Philadelphia, President, Palouček, žervé...
  • 250 g mascarpone
  • 3 lžíce XYLITOL low carb cukr do dýňového pyré
  • 3 ks vejce
  • 1 lžička dýňové koření
  • citronová kůra

Instructions
 

Dýňové pyré:

  • Zapneme elektrickou troubu na 170 °C. 
  • Dýni hokaido rozřízneme napůl, středy se semínky vydlabeme. Dýni položíme řeznou stranou na plech a dáme do trouby péct. Trvá to asi hodinu, když do obalu dýně dloubnete vidličkou, měli byste ji propíchnout. 
  • Upečenou dýni necháme zchladnout. 
  • Měkké maso dýně opatrně vydlabeme a buď rozmixujeme, nebo přepasírujeme přes sítko.
  • Přepasírováním získáte velmi jemnou konzistenci bez vláken, ale zabere to chvilku času.

Low carb korpus na cheesecake:

  • Na pánvičce rozehřejeme máslo, přisypeme mandlovou mouku, Xylitol a necháme rozvonět. Přidáme vanilkovou esenci a rozmícháme. Dáme stranou a necháme chvíli zchladnout.
  • Dno kulaté dortové formy o pr. 24 cm vyložíme pečicím papírem. Mandlovou směs vysypeme do formy a lžící udusáme, můžeme lehce zvednout okraje. 
  • Dáme do trouby rozpálené na 170 °C péct na 10 minut. Poté vyndáme stranou a necháme zchladnout.

Dýňovo-sýrová náplň:

  • Než začneme, vyndáme vejce, sýr a mascarpone z lednice, aby se dostaly na pokojovou teplotu. Je to jedno z opatření, které zabrání, aby povrch dortu popraskal. 
  • Do mísy dáme čerstvý sýr, mascarpone, Xylitol, dýňové pyré, dýňové koření a citronovou kůru. Vezmeme si k ruce elektrický mixér, zapneme na nízké otáčky, a směs rychle promícháme. Poté přidáme jedno vejce, promícháme, přidáme druhé, promícháme, třetí vajíčko a opět promícháme. Mixujeme na nízkých otáčkách! Pokud se směs přešlehá, střed dortu vám při pečení propadne. 
  • Hotovou směs nalijeme na předpečenou mandlovou krustu a uhladíme.

Pečení dýňového cheesecake:

  • Troubu předehřejeme na 170 °C. Dáme vařit do konvice cca 1,5 l vody. 
  • Připravíme si alobal – nejlepší je silný (prodává se jako grilovací), široký 45 cm. Tato šíře umožní obalit dortovou formu o pr. 24 cm tak, aby nevznikly žádné švy, kterými by skrz alobal pronikla voda dovnitř. Odřízmene dostatečně velký kus alobalu, formu umístíme doprostřed a strany alobalu opatrně zvedneme a „přimuchláme“ k formě. 
  • Připravíme si pečicí plech, ideálně s vyšším okrajem. Uvařenou vodu vlijeme opatrně na plech a doprostřed vložíme cheesecake v dortové formě obalené alobalem. Voda by měla dosahovat cca 1-2 cm výše formy. Opatrně vložíme do trouby.
  • Po 10 minutách stáhneme teplotu v troubě ze 170 °C na 150 °C a necháme péct, celková doba pečení trvá 45 – 60 minut, podle typu trouby.
  • Troubu nechte zavřenou, prudké snížení teploty při častém otevírání trouby dortu nedělá dobře. Cca po půl hodině zkontrolujte, zda se nepřipéká povrch dortu. Pakliže začíná povážlivě hnědnout, přikryjte vrch dortu alobalem. 
  • Dort je upečený v okamžiku, kdy je povrch tuhý, ale když formou opatrně zahýbete, střed se chvěje (jako sulc). Také okraje dortu jsou zarůžovělé, případně se odchlipují od okraje formy. 
  • V ten okamžik vypneme troubu, ale dort nevyndávejte! Troubu přiotevřeme a necháme dort v chladnoucí troubě další hodinu až dvě. Teprve pak dort vyndáme a necháme zcela vychladnout na kuchyňské lince. 
  • Po úplném vychladnutí dáme dort odpočinout do lednice, nejlépe přes noc. Cheesecake krásně ztuhne a půjde pěkně krájet a servírovat.

Notes

Množství podle tohoto receptu je pro kulatou dortovou formu o průměru 24 cm.
Keyword Bez lepku, Keto, Low carb, Primal, Vegetariánské