Go Back
VÁNOČNÍ linecké cukroví low carb

Low carb linecké cukroví

LadyLowCarb.cz
Vánoce se bez lineckého neobejdou. Upéct si je můžete, i když jste na nízkosacharidové low carb dietě.
5 z 2 hodnocení
Prep Time 20 min
Cook Time 1 hod
Total Time 1 hod 20 min
Course Cukroví
Cuisine Česká kuchyně
Kalorie

Equipment

  • Low carb Voňavá kuchařka
  • Dóza na sušenky
  • Zástěra s puntíky

Ingredients
  

  • 1 ks žloutek
  • 200 g Mandlová mouka
  • 10 g Kokosová mouka
  • 50 g Lučina
  • 90 g máslo
  • 1 lžíce XYLITOL low carb cukr nebo Erythritol
  • Sůl
  • 1/4 lžička Xantanová guma
  • 1/2 lžička Kypřicí prášek s vinným kamenem nebo obyčejný kypřicí prášek
  • 1/2 lžička vanilková esence
  • citronová kůra
  • Marmeláda nebo džem kvalitní
  • Erythritol práškový na pocukrování

Instructions
 

  • Z lednice vyndejte v dostatečném předstihu vajíčko, máslo a Lučinu. Je třeba, aby měly tyto suroviny pokojovou teplotu, lépe půjdou zapracovat do těsta.
  • Ostrouháme kůru z poloviny bio nebo dobře omytého citronu. 
  • Do první mísy rozklepneme opatrně vajíčko, pouze žloutek, bílek necháme stranou a použijeme v jiném receptu. Přidáme změklé máslo, Lučinu, vanilkovou esenci a sladidlo. 
  • V další míse promícháme suché složky těsta: mandlovou mouku, kokosovou mouku, špetku soli, prášek do pečiva a xantanovou gumu.
  • Sypkou směs přisypte do první mísy, vše zpracujeme do hladkého těsta. Zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice alespoň na hodinu odpočinout.
  • Z těsta odebereme 1/3, zbytek necháme v lednici.
  • Zapneme troubu (elektrická na 160 °C, bez horkovzduchu).
  • Plech na pečení vyložíme pečicím papírem.
  • Těsto jsem vyválela tak, že jsem si dala na vál jeden arch pečicího papíru, na něj těsto, to jsem přiklopila druhým archem pečicího papíru a vyválela na tloušťku cca 2 mm. Těsto šlo mezi pečicími papíry hezky vyválet, mějte však trpělivost, určitě to nejde tak snadno jako s těstem z pšeničné (lepkové) mouky.
  • Vykrájejte tvary lineckého cukroví (srdíčka, kolečka), poskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do dostatečně vyhřáté trouby. Hlídejte, dokud cukroví nezrůžoví, trvá to zhruba 10 minut.
  • Tvarům lineckého cukroví na dalším plechu vyďobněte uprostřed očko; budeme je lepit na plné podkladové tvary, moc hezky vypadá, když zespod prokukuje marmeláda. Spočítejte si plné tvary a tvary s vykrojeným středem, abyste měli obou plus mínus stejný počet. Zpracujte takto všechno těsto (to, se kterým právě nepracujete, nechte v lednici).
  • Vychlazené linecké spojte kvalitní (nejlépe domácí) marmeládou. Mažeme spodní plný díl, na něj přiklopíme díl vrchní. Opatrně, vrchní díl je díky vykrojenému středu křehčí. 
  • Pokud chcete krásný „zasněžený“ cukrový efekt na lineckém, pak vrchní díly cukroví naskládejte natěsno vedle sebe na plech nebo na pečicí papír, který vám zbyl po pečení, a poprašte je práškovým erythritolem. Práškový erythritol hledejte ve specializovaných obchodech, na internetu jde určitě sehnat.
  • Low carb linecké cukroví uložte do uzavíratelné krabice (například v Ikea se dají sehnat za dobrou cenu krásné plechové krabice přímo na cukroví), uchovávejte v chladu a suchu.

Notes

Množství v receptu vystačí na 40-50 slepovaných lineckých low carb srdíček. Low carb linecké nemá takovou trvanlivost jako pečené z běžné mouky a cukru, pečte jej proto krátce před Vánoci.
Keyword Bez lepku, Keto, Low carb, Primal, Vegetariánské