Z lednice vyndejte v dostatečném předstihu vajíčko, máslo a Lučinu. Je třeba, aby měly tyto suroviny pokojovou teplotu, lépe půjdou zapracovat do těsta.
Ostrouháme kůru z poloviny bio nebo dobře omytého citronu.
Do první mísy rozklepneme opatrně vajíčko, pouze žloutek, bílek necháme stranou a použijeme v jiném receptu. Přidáme změklé máslo, Lučinu, vanilkovou esenci a sladidlo.
V další míse promícháme suché složky těsta: mandlovou mouku, kokosovou mouku, špetku soli, prášek do pečiva a xantanovou gumu.
Sypkou směs přisypte do první mísy, vše zpracujeme do hladkého těsta. Zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice alespoň na hodinu odpočinout.
Z těsta odebereme 1/3, zbytek necháme v lednici.
Zapneme troubu (elektrická na 160 °C, bez horkovzduchu).
Plech na pečení vyložíme pečicím papírem.
Těsto jsem vyválela tak, že jsem si dala na vál jeden arch pečicího papíru, na něj těsto, to jsem přiklopila druhým archem pečicího papíru a vyválela na tloušťku cca 2 mm. Těsto šlo mezi pečicími papíry hezky vyválet, mějte však trpělivost, určitě to nejde tak snadno jako s těstem z pšeničné (lepkové) mouky.
Vykrájejte tvary lineckého cukroví (srdíčka, kolečka), poskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do dostatečně vyhřáté trouby. Hlídejte, dokud cukroví nezrůžoví, trvá to zhruba 10 minut.
Tvarům lineckého cukroví na dalším plechu vyďobněte uprostřed očko; budeme je lepit na plné podkladové tvary, moc hezky vypadá, když zespod prokukuje marmeláda. Spočítejte si plné tvary a tvary s vykrojeným středem, abyste měli obou plus mínus stejný počet. Zpracujte takto všechno těsto (to, se kterým právě nepracujete, nechte v lednici).
Vychlazené linecké spojte kvalitní (nejlépe domácí) marmeládou. Mažeme spodní plný díl, na něj přiklopíme díl vrchní. Opatrně, vrchní díl je díky vykrojenému středu křehčí.
Pokud chcete krásný „zasněžený“ cukrový efekt na lineckém, pak vrchní díly cukroví naskládejte natěsno vedle sebe na plech nebo na pečicí papír, který vám zbyl po pečení, a poprašte je práškovým erythritolem. Práškový erythritol hledejte ve specializovaných obchodech, na internetu jde určitě sehnat.
Low carb linecké cukroví uložte do uzavíratelné krabice (například v Ikea se dají sehnat za dobrou cenu krásné plechové krabice přímo na cukroví), uchovávejte v chladu a suchu.