Do velkého hrnce nalejeme studenou vodu, osolíme, vložíme koření a maso. Přivedeme k varu, stáhneme teplotu plotýnky na minimum a necháme pod pokličkou táhnout (probublávat) alespoň 2-3 hodiny, nebo než je maso měkké. Sbíráme pěnu, která se na povrchu polévky vytvoří.
Když je vývar hotový, vyjmeme maso a dám jej stranou, vývar scedíme.
Připravíme si velkou pánev, na které rozehřejeme sádlo. Mezitím si oloupeme řepu a nakrájíme na kostky, mrkev oškrabeme a nakrájíme na kolečka, to samé petržel, cibuli a celer oloupeme a pokrájíme. Zelí omyjeme a pokrájíme.
Na rozehřáté sádlo vhodíme slaninu, opečeme, přidáme řepu s cibulí, chvíli restujeme a nakonec přisypeme zbytek zeleniny. Osolíme a opepříme. Pilně obracíme, aby se zelenina nepřipálila. Asi po deseti minutách zalejeme dvěma naběračkami vývaru a přilijeme rajčatové pyré. Stáhneme teplotu a směs podusíme, měla by mírně probublávat.
Podušenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vývarem, přidáme maso pokrájené na kousky a krátce povaříme.
Stáhneme z plotny, ochutíme octem, podle chuti dosolíme a opepříme.
Před podáváním ozdobíme kopečkem zakysané smetany.
Notes
Počítejte, že příprava boršče zabere čas! Vývar 2-3 hodiny (než bude hovězí maso měkké) + dokončení 30 minut.
Keyword Bez lepku, Bez vajec, Keto, Low carb, Primal