Go Back
low carb boršč recept

Low carb boršč

LadyLowCarb.cz
Hutná a výživná polévka ve nízkosacharidovém stylu, z červené řepy a hromady další dobré zeleniny.
5 z 2 hodnocení
Prep Time 20 min
Cook Time 2 hrs 30 min
Total Time 2 hrs 50 min
Course Polévka
Cuisine Ruská kuchyně
Porce 6
Kalorie 366 kcal

Equipment

  • Low carb Voňavá kuchařka
  • Pomalý hrnec Russel Hobbs
  • Zástěra s puntíky

Ingredients
  

Vývar:

  • 600 g hovězí kližka nebo plecko
  • 2 l voda
  • 3 ks Bobkový list
  • 10 kuličky Nové koření
  • 15 kuličky černý pepř
  • Sůl

Zelenina do boršče:

  • 2 ks červená řepa
  • 2 ks mrkev střední
  • 1 ks cibule
  • 200 g červené zelí čerstvé
  • 80 g celer
  • 50 g petržel kořen
  • 300 ml Rajčatové pyré

Dále potřebujeme:

  • 100 g slanina
  • 2 lžíce Mletá paprika sladká
  • 2 lžíce vepřové sádlo
  • Jablečný ocet
  • Sůl
  • pepř
  • zakysaná smetana na ozdobu

Instructions
 

  • Do velkého hrnce nalejeme studenou vodu, osolíme, vložíme koření a maso. Přivedeme k varu, stáhneme teplotu plotýnky na minimum a necháme pod pokličkou táhnout (probublávat) alespoň 2-3 hodiny, nebo než je maso měkké. Sbíráme pěnu, která se na povrchu polévky vytvoří.
  • Když je vývar hotový, vyjmeme maso a dám jej stranou, vývar scedíme.
  • Připravíme si velkou pánev, na které rozehřejeme sádlo. Mezitím si oloupeme řepu a nakrájíme na kostky, mrkev oškrabeme a nakrájíme na kolečka, to samé petržel, cibuli a celer oloupeme a pokrájíme. Zelí omyjeme a pokrájíme.
  • Na rozehřáté sádlo vhodíme slaninu, opečeme, přidáme řepu s cibulí, chvíli restujeme a nakonec přisypeme zbytek zeleniny. Osolíme a opepříme. Pilně obracíme, aby se zelenina nepřipálila. Asi po deseti minutách zalejeme dvěma naběračkami vývaru a přilijeme rajčatové pyré. Stáhneme teplotu a směs podusíme, měla by mírně probublávat.
  • Podušenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vývarem, přidáme maso pokrájené na kousky a krátce povaříme.
  • Stáhneme z plotny, ochutíme octem, podle chuti dosolíme a opepříme.
  • Před podáváním ozdobíme kopečkem zakysané smetany.

Notes

Počítejte, že příprava boršče zabere čas! Vývar 2-3 hodiny (než bude hovězí maso měkké) + dokončení 30 minut.
Keyword Bez lepku, Bez vajec, Keto, Low carb, Primal