Go Back
low carb zelí pečené ve smetaně

Červené zelí pečené ve smetaně

LadyLowCarb.cz
Červené zelí nemusí být jenom příloha ke kachně, zkuste jej jako hlavní chod, pečené ve smetaně s dýní. Skvělé jako low carb oběd nebo večeře.
5 z 2 hodnocení
Prep Time 10 min
Cook Time 50 min
Total Time 1 hr
Course Oběd, Večeře
Cuisine Česká kuchyně
Porce 2
Kalorie 1150 kcal

Equipment

  • Low carb Voňavá kuchařka
  • Zapékací mísa
  • Zástěra s puntíky

Ingredients
  

  • 1 ks cibule střední
  • 750 g červené zelí malá hlávka
  • 500 g dýně hokaidó
  • 150 g slanina
  • 250 ml smetana ke šlehání min. 30 %
  • 60 g sýr tvrdý Gran Moravia nebo podobný
  • 1 lžíce vepřové sádlo
  • Skořice mletá
  • Sůl
  • pepř

Instructions
 

  • Roztopíme elektrickou troubu na 170 °C.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky. Z červeného zelí odstraníme vrchní povadlé listy a nakrájíme jej na velké kostky cca 2×2 cm. Dýni oloupeme, vydlabeme semínka ve středové části a nakrájíme na kousky dlouhé asi 4 cm.
  • Na větší pánvi rozehřejeme sádlo, vhodíme cibulku, necháme zpěnit. Poté přidáme slaninu, osmažíme. K základu přisypeme zelí a dýni, osolíme, opepříme a restujeme asi 5 – 10 minut.
  • Stáhneme z plotny, přidáme trošku skořice, vše promícháme a přendáme do pekáčku. Zalijeme smetanou. Vložíme do trouby, přikryjeme alobalem a necháme asi 25 minut péct. Poté sejmeme alobal, promícháme a pečeme dalších 10-15 minut – smetana se lehce vyvaří a povrch zeleniny získá krustičku. 
  • Servírujeme teplé, na vrch nastrouháme sýr Gran Moravia.

Notes

Low carb porce zhruba pro dva hladovce!
Keyword Bez lepku, Bez vajec, Keto, Low carb, Primal