Růžičky květáku posypeme kari kořením, mletou paprikou, vmícháme česnek, a osolíme. Zakápneme olejem a vše řádně promícháme.
Vsypeme na pekáček (já jej ještě vykládám pečicím papírem) a dáme péct do trouby na zhruba 30 minut. V polovině pečení květák prohrábneme obracečkou, aby chytnul pravidelnou barvu ze všech stran.
Mrkev i cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vhodíme na pánev, osolíme a orestujeme na rozehřátém sádle, až zelenina získá zlatavou kůrčičku – nepřipalte! Zalijeme dvěma lžícemi vody, stáhneme teplotu a necháme dusit, až mrkev změkne – trvá to 5-10 minut.
Upečený květák vyndáme z trouby, pár růžiček odložíme stranou.
Květák po menších dávkách opatrně umixujeme s vývarem ve stolním mixéru. S nádobou 1 l mi to vyšlo na třikrát.
Umixovaný květákový krém vlijeme do hrnce s vývarem (nebo s vodou), vmícháme zakysanou smetanu, už nevaříme! Jinak by se zakysanka mohla srazit. Přidáme podušenou mrkev s cibulkou, promícháme. Dochutíme případně solí, pepřem a citronovou šťávou.
Polévku servírujeme na talíři ozdobenou kousky pečeného květáku, který jsme si dali stranou, s nasekanou zelenou natí (použila jsem z jarní cibulky).
Poznámka k receptu:
Pro efekt i chuť posypte květákovou polévku při servírování černým pepřem čerstvě namletým z mlýnku.