Go Back
low carb květáková polévka

Polévka z květáku pečeného v troubě

LadyLowCarb.cz
Polévka z pečeného květáku v low carb stylu, vhodná pro nízkosacharidovou stravu.
5 z 2 hodnocení
Prep Time 10 min
Cook Time 20 min
Pečení květáku 30 min
Total Time 1 hr
Course Polévka
Cuisine Česká kuchyně
Porce 4
Kalorie 327 kcal

Equipment

  • Low carb Voňavá kuchařka
  • Vývar Bujónka BIO hovězí
  • Zástěra s puntíky

Ingredients
  

Pečený květák:

  • 1 ks květák
  • 3 lžíce Olivový olej
  • 2 stroužek česnek
  • 1/2 lžička Mletá paprika sladká
  • 2 lžička kari koření
  • špetka Sůl

Ostatní:

  • 1.1/4 l Hovězí vývar nebo voda
  • 3 lžíce vepřové sádlo
  • 1 ks cibule
  • 3 ks mrkev střední
  • Sůl
  • pepř
  • citronová šťáva
  • 100 g zakysaná smetana
  • zelená nať na ozdobení

Instructions
 

  • Troubu rozpálíme na 180 °C.
  • Růžičky květáku posypeme kari kořením, mletou paprikou, vmícháme česnek, a osolíme. Zakápneme olejem a vše řádně promícháme.
  • Vsypeme na pekáček (já jej ještě vykládám pečicím papírem) a dáme péct do trouby na zhruba 30 minut. V polovině pečení květák prohrábneme obracečkou, aby chytnul pravidelnou barvu ze všech stran.
  • Zeleninový vývar (případně vodu) přivedeme k varu, použijeme-li vodu, osolíme ji. 
  • Na pánev dáme rozehřát sádlo.
  • Mrkev i cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vhodíme na pánev, osolíme a orestujeme na rozehřátém sádle, až zelenina získá zlatavou kůrčičku – nepřipalte! Zalijeme dvěma lžícemi vody, stáhneme teplotu a necháme dusit, až mrkev změkne – trvá to 5-10 minut. 
  • Upečený květák vyndáme z trouby, pár růžiček odložíme stranou. 
  • Květák po menších dávkách opatrně umixujeme s vývarem ve stolním mixéru. S nádobou 1 l mi to vyšlo na třikrát.
  • Umixovaný květákový krém vlijeme do hrnce s vývarem (nebo s vodou), vmícháme zakysanou smetanu, už nevaříme! Jinak by se zakysanka mohla srazit. Přidáme podušenou mrkev s cibulkou, promícháme. Dochutíme případně solí, pepřem a citronovou šťávou.
  • Polévku servírujeme na talíři ozdobenou kousky pečeného květáku, který jsme si dali stranou, s nasekanou zelenou natí (použila jsem z jarní cibulky).

Notes

Pro efekt i chuť posypte květákovou polévku při servírování černým pepřem čerstvě namletým z mlýnku.
Keyword Bez lepku, Bez vajec, Keto, Low carb, Primal, Vegetariánské