Go Back
květáková kaše low carb

Květáková kaše s vypraženou slaninou

Chutný low carb oběd nebo večeře: budete se olizovat až za ušima!
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření, pečení: 30 min
Čas celkem: 40 min
Porce: 2
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

  • 1 ks květák
  • 125 g Mozzarella (1 bochánek)
  • 100 g čerstvý sýr (např. President)
  • 200 g slanina
  • 1 lžička vepřové sádlo
  • máslo (na polití květákové kaše)

POSTUP

  • Květák omyjeme pod teplou tekoucí vodou, osušíme a odkrojíme košťál. 
  • Omytý květák rozdělíme na růžičky a dáme jej vařit do osolené vody. Mějte trpělivost, květák by měl být opravdu měkký, aby šel dobře ušlehat na kaši.
  • Jakmile je květák uvařený, slijeme vodu (vývar pak můžete použít k dalšímu vaření). Květák jemně vymačkáme přes utěrku, nemusí být úplně dosucha, ale čím víc vody z něj vymačkáme, tím lépe; květáková kaše má totiž tendenci pouštět na talíři vodu, po okrajích kaše se pak mohou tvořit nepěkné „kaluže“.
  • K vymačkanému květáku přidáme čerstvý sýr a rozmixujeme. Květáková kaše je stále dostatečně horká, aby se v ní rozpustily kostičky mozzarelly. Tu vyjmeme z balení, slijeme z nálevu a nakrájíme na malé kousky, které zamícháme do kaše.
  • Mezitím si na pánvi rozpustíme lžičku sádla. Slaninu nakrájíme na proužky a na rozehřátém sádle upražíme dokřupava. Plotýnku to chce mít zapnutou na vyšší teplotu. 
  • Květákovou kaši servírujeme na talíř, vrch polijeme rozpuštěným máslem, ozdobíme slaninou. Na kraj talíře přidáme přílohu ze syrové zeleniny, jak kdo má rád.

Poznámka k receptu:

Z množství podle tohoto receptu připravíte zhruba 2 porce pro lowcarbí hladovce.

Orientační výživové hodnoty na 1 porci:

Množství: 1ze 2 | Kalorie: 886kcal | Sacharidy: 14g | Bílkoviny: 33g | Tuky: 77g
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!