Go Back
chřestová polévka low carb recept

Chřestová polévka plná chuti

Výborná chřestová polévka bez mouky, zahuštěná pouze zeleninou. Low carb & keto friendly.
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření, pečení: 30 min
Čas celkem: 45 min
Porce: 4
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

  • 1 ks cibule (střední)
  • 1 ks mrkev (střední)
  • 1 lžíce vepřové sádlo
  • 4 ks zelený chřest
  • 2 ks Bobkový list
  • 5 kuličky Nové koření
  • 150 ml smetana na šlehání (min. 30 %)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • Sůl
  • pepř
  • chilli vločky (volitelně)

POSTUP

  • Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na klínky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na špalíky.
  • V hrnci dáme rozehřát sádlo. Vhodíme na něj cibuli a mrkev, orestujeme. Takto připravená zelenina dá polévce mnohem víc chuti, než kdybychom ji jenom uvařili.
  • Orestovanou zeleninu zalijeme 1,7 l studené vody, osolíme, přidáme bobkový list a nové koření. Přivedeme k varu a asi 20 minut vaříme na mírném plamenu.
  • Mezitím si připravíme chřest: je-li chřest čerstvý, stačí odříznout asi centimetr konce. Odřezky dejte stranou. Chřest oloupeme, stačí, když začneme 2-3 cm pod hlavičkou. Slupku z chřestu s odřezky dáme do sítka, to vložíme do základu na polévku, necháme asi 5 minut povařit. Až poté je vyhodíme.
  • Chřest nakrájíme na špalíčky asi 2-3 cm velké. Hlavičky a pár zelených špalíčků necháme na ozdobu, zbytek stonků vhodíme do polévky.
  • Zvýšíme plamen, aby voda začala mírně vřít. Hlavičky a špalíčky, které jsme nechali stranou, musíme oblanšírovat. Budou krásně zelené, měkké, a přitom na skus stále jemně křupavé. Dáme je do sítka, ve kterém jsme předtím vyvářeli v polévce slupky. Sítko i s chřestem vložíme do vroucí vody asi na 3-4 minuty. Mezitím si připravíme nádobu se studenou vodou. Po 3-4 minutách sítko z polévky vyndáme a hlavičky chřestu prudce zchladíme ve studené vodě. Dáme stranou.
  • Hrnec stáhneme z plotny, vyndáme bobkové listy a kuličky nového koření. Ponorným mixérem polévku rozmixujeme. Poté přidáme smetanu a pokračujeme v mixování – už nevaříme!
  • Nakonec ochutíme citronovou šťávou, podle chuti přidáme sůl a pepř. Na talíři ozdobíme oblanšírovanými hlavičkami chřestu, můžeme posypat chilli vločkami nebo pepřem čerstvě semletým z mlýnku.

Poznámka k receptu:

Porce zhruba pro 4 osoby. Polévka se vaří asi z 1,7 l vody, část z ní se při přípravě polévky vyvaří.

Orientační výživové hodnoty na 1 porci:

Množství: 1ze 4 | Kalorie: 132kcal | Sacharidy: 6g | Bílkoviny: 2g | Tuky: 11g
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!