Troubu rozpálíme na 170 °C (elektrická bez horkovzduchu).
V rendlíku rozpustíme máslo, nesmí být horké, pouze vlažné.
Ořechy nahrubo nasekáme nožem.
Mrkev oškrabeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme celá vejce, zchladnuté rozpuštěné máslo, špetku soli, Xylitol, skořici, nahrubo nasekané vlašské ořechy. Promícháme. Směs zasypeme mandlovou moukou, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva. Vše spojíme dohromady. Těsto by mělo být husté, ale stále tekuté.
Formu na koláč vymažeme máslem a nalijeme do ní těsto.
Dáme péct do roztopené trouby zhruba na 25-30 minut.
Mrkvový koláč vyndáme a necháme zcela vychladit.
V misce vymícháme čerstvý sýr s Xylitolem, přidáme rozpuštěné máslo a zředíme citronovou šťávou do krémovité konzistence. Krémem pomažeme vrch koláče, ozdobíme kousky vlašských ořechů.
Poznámka k receptu:
Zhruba 6-8 porcí koláče. Koláčovou formu můžete případně vyložit pečicím papírem.